Theon & Econ


theon_out

Κωστής Χριστοδούλου

Είκοσι και πλέον στρατοί ανά τον κόσμο έχουν εμπιστευθεί την ικανότητα τους να μάχονται τα βράδια σε μία ελληνική εταιρεία, την Theon Sensors. H ίδια δίνει την δική της μάχη στην Ελλάδα…

Ποιο προϊόν είναι σταθερά μέσα στην πρώτη πεντάδα των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια; Μην ποντάρετε ούτε στα σταφύλια ούτε στα ροδάκινα. Πρόκειται για ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας, το οποίο σχεδιάζεται και παράγεται στο Κορωπί, στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εταιρείας Θέων Αισθητήρες. Ο λόγος για τις διόπτρες νυχτερινής όρασης (μονόκυαλα, δίκυαλα, περισκόπια κ.λπ.), οι οποίες έφτασαν να εξάγονται σε ποσοστό 100% στα χρόνια της ύφεσης.

Τα στελέχη της εταιρείας ταξιδεύουν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου ανταποκρινόμενα στη ζήτηση και στις ανάγκες των πελατών της. Μία από τις λίγες ημέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα συναντήσαμε στο χώρο παραγωγής, τον Γενικό Διευθυντή της Θέων, Βασίλη Σαββαΐδη, ένα από τα στελέχη που βρίσκονται στην εταιρία από τη «γένεσή» της. Το 1997, έτος ίδρυσης της εταιρείας, απασχολούνταν όλοι και όλοι δέκα άνθρωποι αλλά σήμερα ξεπερνούν τα 100 άτομα μαζί με αυτούς που εργάζονται στα γραφεία που διαθέτει η εταιρία σε Σιγκαπούρη, Ινδία, και Άμπου Ντάμπι. Τα πρώτα χρόνια στηρίχθηκε σε συμβόλαια – μετά από διαγωνισμούς – με τον Ελληνικό Στρατό μέχρι το 2004, οπότε έρχεται η πρώτη συμφωνία για περισκόπια αρμάτων για τον στρατό της Αυστραλίας.

Savvaidis“Από εκεί και πέρα «ανοίγουμε τα φτερά μας» και το 2008, που κάνει την εμφάνισή της η κρίση στη χώρα μας, εμείς αισθανόμαστε ‘θωρακισμένοι’ καθώς ήδη το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών μας προερχόταν από το εξωτερικό. Από το 2009 έως και πέρυσι το 100% του τζίρου μας αφορούσε εξαγωγές” εξηγεί ο Β. Σαββαΐδης.

Διόπτρες της Θέων Αισθητήρες έχουν πουληθεί μέχρι σήμερα σε Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Χιλή, Πακιστάν, Αυστραλία, Αίγυπτο, Σιγκαπούρη, Ινδονησία και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Μέσα σε δέκα χρόνια η ελληνική εταιρεία έχει υπογράψει και υλοποιήσει συμβάσεις με περισσότερους από 20 τελικούς χρήστες ανά τον κόσμο για την προμήθεια ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων για εφαρμογές στην άμυνα και την ασφάλεια.

theon3Κάθε χρόνο παράγονται στο Κορωπί περίπου 15 – 18 χιλιάδες τεμάχια ενώ η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι ότι στο πορτφόλιο των προϊόντων της, στα οποία χρησιμοποιούνται λυχνίες ενίσχυσης φωτός, προστίθενται και θερμικές διόπτρες, τις οποίες η εταιρεία Theon Sensors – όπως είναι η αγγλική της ονομασία – θα παρουσιάσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Η εταιρεία από το ξέσπασμα της ύφεσης πέρα από τα μεγαθήρια που έχει να αντιμετωπίσει – εταιρίες από την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ κ.ά. – είναι και οι εγγυητικές επιστολές. “Κανένας στο εξωτερικό, ακόμη και το Πακιστάν, ακόμη και η Κένυα, δεν δέχεται εγγυητικές από ελληνικές τράπεζες”. Αποτέλεσμα είναι η Θέων να ζητάει εγγυητική από ξένη τράπεζα μέσω ελληνικής ανεβάζοντας περισσότερο το κόστος. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν διακόψει σε αρκετές περιπτώσεις τις πιστώσεις και σε κάποιες άλλες ζητούν τα χρήματα προκαταβολικά με αποτέλεσμα η εταιρία να καθίσταται ασθενέστερη απέναντι στον ανταγωνισμό.

Theon1Έχοντας πουλήσει πάνω από 50.000 συστήματα τα τελευταία χρόνια χωρίς ούτε μία επιστροφή ή διαμαρτυρία, η Θέων έχει μία πολύ καλή φήμη με αποτέλεσμα να δέχεται προτάσεις τόσο για συνεργασία όσο και για εξαγορά. Φυσικά ο δρόμος δεν ήταν πάντοτε ρόδινος – όχι ότι τώρα είναι – καθώς στην αρχή αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβητούσαν το εάν μπορεί μία ελληνική εταιρεία να παράγει αξιόπιστο προϊόν hi tech και να το παραδώσει στον συμφωνηθέντα χρόνο.

«Ήταν λίγο δύσκολο να πείσουμε ότι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, γνωστή για τον ήλιο, τη θάλασσα και το… ελαιόλαδο μπορεί να διακριθεί και για την υψηλή τεχνολογία της. Ξεπεράσαμε αυτόν τον σκόπελο, με την ποιότητα των προϊόντων μας, τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό μας όπως αυτά αναγνωρίστηκαν από τους πελάτες μας» επισημαίνει ο Β. Σαββαΐδης.

theon2

Σε ότι αφορά τις εργασιακές συνθήκες θα αναφέρει “ότι τα τελευταία τρία χρόνια πήγαν κόντρα στο ρεύμα πραγματοποιώντας προσλήψεις και φυσικά ούτε λόγος για μειώσεις. Αντίθετα εφαρμόζουν πολιτική στήριξης με κοινωνικά κριτήρια”.

Την ανησυχία του εκφράζει ο κ. Σαββαΐδης για την αβεβαιότητα που επικρατεί από τις αρχές του χρόνου με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» επένδυση ύψους 1 εκατ. Ευρώ, η οποία αφορά επέκταση κτηριακών εγκαταστάσεων καθώς και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού. Ξεκαθαρίζει όμως ότι παρά τις όποιες «αντιξοότητες» η Θέων Αισθητήρες θα παραμείνει στην Ελλάδα σε πείσμα όλων αυτών που πιστεύουν ότι η χώρα μας είναι τόπος μόνο για διακοπές.

http://aienaristeyein.com/2015/09/06/theon-to-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82/

Η ΘΕΩΝ επιμένει!

IMG_0032

Κόντρα στην κρίση και την μιζέρια, η ελληνική εταιρία «ΘΕΩΝ Αισθητήρες Α.Ε.Β.Ε.» που δραστηριοποιείται στο χώρο των αμυντικών ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων και όχι μόνο,  επιμένει και επιτυγχάνει. Έτσι σύμφωνα με ανακοίνωσή της:

Στα Ηλεκτροοπτικά :

− Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης παράδοσης του καινούριου Μονόκυαλου Νυκτερινής Όρασης της ΘΕΩΝ, NX-122, το Σουηδικό Υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε το δεύτερο μέρος της παραγγελίας μεγέθους 8,600 μονόκυαλων (παράδοση 2013-2014), όπως προβλέπεται από τη συμφωνία-πλαίσιο που έχει ήδη υπογράψει με τη ΘΕΩΝ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καινούριο Μονόκυαλο NX-122, θεωρείται, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πιο προηγμένο προϊόν στην κατηγορία του, λόγω  ου ελαφρύτερου βάρους του και πολλών άλλων τεχνικών πλεονεκτημάτων του.

− Στην αγορά της Μέσης Ανατολής, υπεγράφησαν διάφορες παραγγελίες, συνολικού αριθμού 2,300 Δίκυαλων Νυκτερινής Όρασης της ΘΕΩΝ παράδοση 2013-2014). Το συγκεκριμένο προϊόν είναι το καινούριο δίκυαλο της εταιρείας, το NX-222, που βασίζεται στο επιτυχές της μονόκυαλο NX-122. To NX-222 θεωρείται το ελαφρύτερο και το πιο προηγμένο δίκυαλο στην κατηγορία των συστημάτων νυκτερινής όρασης, που αποτελούνται από δύο αυτόνομα μονόκυαλα.

Οι παραγγελίες της Μέσης Ανατολής θα επισημοποιηθούν, κατά τη διάρκεια της επερχόμενης έκθεσης “IDEX 2013”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι από 17 έως 21 Φεβρουαρίου 2013.

Στους Αισθητήρες Μικροηλεκτρονικής (ΜΕΜs):

− Με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (Εuropean Space Agency- E.S.A.) υπεγράφη συμφωνία για την ανάπτυξη αισθητήρα επιτάχυνσης για διαστημικές εφαρμογές. Σημειώνεται ότι το προϊόν αυτό θα είναι το πρώτο αμιγώς βασισμένο σε ευρωπαϊκές τεχνολογίες που θα πιστοποιηθεί για διαστημικές εφαρμογές.

H συμφωνία επιτεύχθηκε κατόπιν συμμετοχής της ΘΕΩΝ στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε η E.S.A., ο οποίος δεν απευθυνόταν αποκλειστικά σε ελληνικές εταιρείες. Αποτελεί την πρώτη συμφωνία της ΘΕΩΝ με την E.S.A., εκτός του Ελληνικού Πλαισίου Στήριξης ( Greek Task Force).

− Επίσης, η E.S.A. ανέθεσε στη ΘΕΩΝ σε συνεργασία με τη Γαλλική Εταιρεία Thales Alenia Space την ανάπτυξη και κατασκευή μιας οικογένειας αισθητήρων πίεσης πιστοποιημένων για εφαρμογές αεροδιαστημικής

− Μετά από επιτυχημένες δοκιμές ξεκίνησε η παραγωγή αισθητήρων ροής για μέτρηση της παροχής οξυγόνου σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, από Ευρωπαϊκή Εταιρεία κατασκευής ιατρικών μηχανημάτων. Aυτές αποτελούν και τις πρώτες εξαγωγές αισθητήρων MEMs από την Ελλάδα.

Σε συνέχεια της ανοδικής πορείας των πωλήσεων της, η ΘΕΩΝ ήδη προσέλαβε 15 νέους εργαζόμενους μέσα στο 2012 και προχωρά άμεσα στη δημιουργία 20 επιπλέον θέσεων εργασίας μέσα στο 2013.

Η ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ είναι μία αμιγώς Ελληνική Εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων, για εφαρμογές στην Άμυνα και στην Ασφάλεια, καθώς επίσης και μικρό-ηλεκτρομηχανικών συστημάτων (MEMS) για εφαρμογές στη βιομηχανία και την αεροδιαστημική.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

https://ptisidiastima.wordpress.com/2013/02/07/theonsensors/

Και για τους πιό παλιούς που δεν έχουν χάσει ακόμα τη μνήμη τους…διότι η Ελλάδα δεν έβγαζε μόνο γκαρσόνια…αλλά και τεχνίτες και επιστήμονες που ήταν ξακουστοί σε όλο τον κόσμο…

 Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

28/10/1995-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ «Ι.Κ. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»

Σημαντική είναι η ενίσχυση του τομέα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από τον όμιλο της «ECON βιομηχανίες», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Δημ. Οικονομίδης, απαντώντας σε επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με το επίπεδο του εξοπλισμού και την τεχνολογική πρόοδο.

Ο κ. Οικονομίδης απάντησε ως εξής στις ερωτήσεις που τέθηκαν για τις δραστηριότητες του ευρύτερου τομέα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.


-Τρεις από τις τέσσερις εργοστασιακές μονάδες έχουν άμεσες διασυνδέσεις με κατασκευές και προϊόντα που έχουν τελικό χρήστη τις ένοπλες δυνάμεις. Η εταιρία μας «ECON Βιομηχανίες» που εδρεύει στο Μαρκόπουλο Αττικής κάνει έρευνα, σχέδια και παραγωγή ηλεκτροπτικών προϊόντων, όπως συστήματα ελέγχου πυρός, αρμάτων μάχης, πυροβολικού αντιαεροπορικών πυροβόλων κλπ. Εχουμε αναπτύξει και παράγουμε τηλεπικοινωνιακό υλικό και ολοκληρωμένες καθαρά μηχανολογικές κατασκευές όπως τρίποδες του πολυβόλου «MG3».
Η δεύτερη μεγάλη βιομηχανική μονάδα «ΕΛΒΙΕΜΕΚ», παράγει εκρηκτικά για πολιτική χρήση και τροφοδοσία των ενόπλων δυνάμεων με προϊόντα όπως χειροβομβίδες διαφόρων τύπων, καπνογόνα, δυναμίτες κλπ. Η τρίτη σημαντική περιφερειακή βιομηχανική μονάδα είναι τα «χυτήρια Ηπείρου» στα Ιωάννινα. Τα «χυτήρια Ηπείρου» είναι η μοναδική στον ελλαδικό χώρο βιομηχανία στον τομέα των χυτών ακριβείας. Από την παραγωγή του εργοστασίου το εξήντα περίπου τοις εκατό πάει για να καλύψει τις ανάγκες του στρατού.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόση αυτάρκεια στην κάλυψη των αμυντικών αναγκών καλύπτουν τα προϊόντα που παράγονται στις εταιρίες σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τα προϊόντα και τα παράγωγά τους που ανέφερα προηγουμένως καλύπτουμε σε μεγάλο ποσοστό, πιστεύουμε, τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Πως ανταποκρίνεστε στις τεχνολογικές απαιτήσεις των προϊόντων που απαιτούνται από τις ένοπλες δυνάμεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκτός από το τμήμα έρευνας και τεχνολογίας (E&D) που έχουμε στο Μαρκόπουλο, τα προϊόντα που αναπτύσσουμε και παράγουμε είναι βασισμένα στις ακριβείς προδιαγραφές του πελάτη μας που είναι οι ένοπλες δυνάμεις γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο συνεργαζόμαστε με μεγάλες αναγνωρισμένες στον αμυντικό χώρο εταιρίες της Ευρώπης και Αμερικής. Ετσι ένας συνδυασμός ερευνητικής αυτάρκειας και συνεργασίας, μας καθιστά πολύ ευέλικτους στο να καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού και των άλλων όπλων.


ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί σημαίνουν για την εθνική οικονομία οι δραστηριότητες του ομίλου «ECON»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε προσπάθεια μετατροπής πρώτης ύλης σε ολοκληρωμένο προϊόν, που καλύπτει προγραμματισμένες ή μη ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων ή της βιομηχανίας, προσθέτει στον ευρύτερο εθνικό οικονομικό χώρο καθαρό κέρδος, δηλαδή αποφεύγουμε τις εισαγωγές, μειώνουμε την εξαγωγή συναλλάγματος, και το πλέον σημαντικό ότι χρησιμοποιούμε ντόπιο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αποκτώντας ταυτόχρονα γνώσεις και υποδομή για να καλύψουμε μελλοντικές ανάγκες.


Η ταυτότητα της «ECON» και οι νέες προοπτικές
Η «ECON» ιδρύθηκε το 1950 από τον κ. Χρήστο Οικονομίδη αρχικά σαν Ο.Ε. και το 1979 μετατράπηκε σε Α.Ε. Η αρχική δραστηριότητα ήταν η παραγωγή μηχανουργικών προϊόντων και αργότερα στη διάρκεια του ’80 η εταιρία δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των ηλεκτροοπτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων.
Στις 30 Δεκεμβρίου η εξαγορασθείσα από τον κ. Δημήτριο Οικονομίδη «ECON Βιομηχανίες ΑΒΕ» συγχωνεύθηκε με την «Χ. Οικονομίδης και Υιοί ΑΒΕ» (ECON Optics – Mechanics) και την «ECON Electronics Α.Ε.» και αποτελούν έτσι ένα νομικό πρόσωπο.
Ο μηχανοτεχνικός τομέας (ECON Mechanics) ευρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο μηχανουργικών κατασκευών ακριβείας και παράγει μια πλατιά γκάμα μεταλλικών απαρτιών, υποσυστημάτων και πλήρων συγκροτημάτων τόσο για στρατιωτικές όσο και για εμπορικές εφαρμογές.
Ο τομέας οπτικών (ECON Optics) παράγει μια πλατιά γκάμα οπτοσκοπευτικών προϊόντων τα οποία έχουν σχεδιασθεί και αναπτυχθεί στην «ECON».
Ο τομέας ηλεκτρονικών (ECON Electronics) επίσης σχεδιάζει – αναπτύσει και παράγει μια ευρεία γκάμα προϊόντων για στρατιωτικές και εμπορικές εφαρμογές.
Η εταιρία «Χυτήρια Ηπείρου» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία «χυτεύσεις ακριβείας με τη μέθοδο των κέρινων ομοιωμάτων – investment casting» αποτελεί έναν σημαντικό και αξιόπιστο κατασκευαστή χυτών μεταλλικών εξαρτημάτων υψηλής ακριβείας, απόλυτα ανταγωνιστικό των αντιστοίχων εταιριών της Ευρώπης. Παράγει εξαρτήματα ακριβείας και κάθε ποιότητος, βάρους από 2 γραμμάρια μέχρι 12 κιλά.
Το εργοστάσιο της «ΜΕΚΑΒΟ» στο Βόλο, παράγει μηχανουργικές και μεταλλικές κατασκευές κάθε τύπου, με εφαρμογή σε θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, διυλιστήρια, ορυχεία και αλλού. Εχει αποκτήσει ειδικότητα και εμπειρία στη μελέτη, κατασκευή και ανέγερση μεταλλικών κτιρίων.
Τέλος η «ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ» είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και διάθεσης εμπορικών εκρηκτικών στην Ελλάδα. Η σημερινή της δραστηριότητα περιλαμβάνει την παραγωγή και διάθεση εμπορικών εκρηκτικών, πυρομαχικών, την εμπορία καψυλίων και επιβραδυντών και την εμπορία μαύρης πυρίτιδας.
«Εδώ στην «ECON» τονίζουν τα στελέχη της πιστεύουμε βαθιά πως η πρόοδος οποιουδήποτε οργανισμού δεν είναι ποτέ μόνον οικονομική ή επιστημονική και πως η πορεία προς τα εμπρός έχει πολλές διαστάσεις. Ετσι λοιπόν έχουμε ρίξει ένα σημαντικό βάρος στην επαφή και τη σχέση της επιχείρησης και με τους άλλους χώρους του κοινωνικού γίγνεσθαι, όπως η τέχνη και ο αθλητισμός».


ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ο όμιλος «ECON» πραγματοποίησε επενδύσεις στο εργοστάσιο παραγωγής οπτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στο Μαρκόπουλο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, απόκτηση τεχνογνωσίας σε προϊόντα ανεπτυγμένης τεχνολογίας, καθώς και σε εξαγορές επιχειρήσεων.
Εξαγοράσθηκε η εταιρία «ΕΛΒΙΕΜΕΚ ΑΕ» η οποία κατασκευάζει εκρηκτικά και πυρομαχικά, η εταιρία «ΜΕΚΑΒΟ ΑΕ» με σημαντικό μερίδιο στην αγορά μεταλλικών κατασκευών και τα «Χυτήρια Ηπείρου ΑΕ» με παραγωγή χυτών εξαρτημάτων υψηλής ακρίβειας συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας τις δραστηριότητες της εταιρίας.
Ο συνολικός αριθμός εργασιών του ομίλου αφού αφαιρεθούν οι τυχόν ενδοεπιχειρησιακές συναλλαγές, παρουσίασε αύξηση 432% φθάνοντας σε 8.171 εκ. και τα συνολικά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 242,8% αγγίζοντας τα 1.284 εκ., ενώ ιδιιαίτερα θετικές είναι οι προοπτικές των επιχειρήσεων, που χαρακτηρίζονται από σύγχρονη οργάνωση και υψηλή παραγωγικότητα.
http://www.hyper.gr/makthes/951028/51028a09.html

1 comments on “Theon & Econ

  1. Ο/Η pestooposthes λέει:

    Reblogged στις blog it.

Σχολιάστε