Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια…


Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Εκεί που η αθωότητα γύριζε μαζί μας στην παιδική χαρά

Στα παγωτά με τη γλύκα που δεν κουράζει

Στο κρυφτό και το κυνηγητό που ο άνεμος σε ανέβαζε ψηλά

Και τα κόκκινα μαγούλα σου έδειχναν ότι αναπνέεις ζωντανά

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Που η βρωμιά και η ξεφτίλα δεν είχε όνομα

Χανόταν στο πέρασμα της μέρας

Χωρίς να σε αγγίζει η ανύπαρκτη μυρωδιά της και την περιφρονούσες

Σαν ανίδεο εράστη επι πληρωμή

Μονή πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια

Ίσως είναι και το μόνο καταφύγιο

Στη θύελλα των ημερών και το μουντό καιρό

Μην τα περιφρονούμε

Ας τα αφήσουμε να αναβιώνουν

Ας πάρουμε μια τζουρα

Ίσως έτσι για λίγο δεν νιώσουμε τόσο μικροί και φτηνοί.

Παρά μικροί πρίγκιπες και όμορφες νεράιδες.

Μόνη πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια…


Aπό:

http://etcetaira.blogspot.gr/2014/10/blog-post_20.html

Η Ρωσία κάνει επίδειξη του οπλοστασίου της στη Συρία


 Su-35

 Πηγή φωτο: Reuters

Ντενίς Κουνγκούροφ

Κορυφαία ρωσικά οπλικά συστήματα παίρνουν τώρα στη Συρία το «βάπτισμα του πυρός» σε πραγματικές συνθήκες πολέμου.
Πολεμικά πλοία

Σε πολύ σύντομο διάστημα οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας μετέφεραν στο λιμάνι Ταρτούς και στην αεροπορική βάση «Χμεϊμίμ», στη Λαττάκεια, 28 αεροσκάφη, με τα αρματαγωγά «Νικολάι Φιλτσένκοφ», «Νοβοτσερκάσκ», «Μινσκ» και «Περεσβέτ». Τα πλοία, συνεχίζουν να εκτελούν την αποστολή τους, εκτελώντας περιπολίες στη Μεσόγειο Θάλασσα μαζί με τα αρματαγωγά «Αντμιράλ Νεβέλσκι», «Αλεξάντρ Σαμπάλιν», το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Αντμιράλ Παντελέεφ», και το περιπολικό σκάφος θαλάσσιας επιτήρησης «Νεουστρασίμι».

Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται επίσης το καταδρομικό «Μοσκβά» που φέρει κατευθυνόμενους πυραύλους και το περιπολικό σκάφος «Σμετλίβι». Ακόμα, τρεις κορβέτες του ρωσικού Στόλου της Κασπίας, «Ούγκλιτς», «Γκραντ Σβιγιάζσκ» και «Βελίκι Ούστιουγκ», έπληξαν επιτυχώς με πυραύλους θέσεις των τρομοκρατών απευθείας από την Κασπία Θάλασσα. Οι κορβέτες εκτόξευσαν 26 πυραύλους κρουζ «Kalibr-ΝΚ». Αυτή η επιχείρηση, μπορεί να θεωρηθεί ως το «βάπτισμα του πυρός» των ρωσικών βλημάτων υψηλής ακρίβειας και η πρώτη χρήση τους σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις, άνω των 1.500 χιλιομέτρων. Δυνατότητες, που επιτρέπουν στη Ρωσία να μπορεί να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένα θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων.

Συνέχεια

Μια απορία από το «βρόμικο ’89»


Λεωνίδας Κύρκος (αριστερά) και Χαρίλαος Φλωράκης (δεξιά) έχουν ανάμεσά τουςτην Μαρία Δαμανάκη,
η οποία αναδείχτηκε πρόεδρος της βουλής που προέκυψεαπό τις εκλογές τού Ιουνίου 1989.


Με τον Βασίλη Λεβέντη δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ, όπως δεν ασχολήθηκα ποτέ στην ζωή μου μέχρι σήμερα. Όμως, παίρνω αφορμή από κάτι που είπε προ ημερών στην βουλή, ώστε να μιλήσω για κάτι άλλο που μου κάθεται εδώ και χρόνια στον λαιμό.

Η ιστορία μάλλον σας είναι γνωστή. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την Ένωση Κεντρώων ως «λαγό τού συστήματος», με την έννοια ότι το εν λόγω κόμμα και ο αρχηγός του μας έχουν πρήξει με τα «εννιά σημεία» τους, τα οποία συνιστούν στο σύνολό τους ευχής έργον για την εξουσία. Έτσι, ο Βασίλης Λεβέντης είπε από το βήμα τής βουλής, απευθυνόμενος σε βουλευτή τού ΚΚΕ: «Εσείς μάλλον με είπατε λαγό χθες. Θα δούμε ποιος είναι ο λαγός θα το δείξει η ιστορία. Mε τον Μητσοτάκη είδαμε ποιος είναι ο λαγός», εννοώντας προφανώς την συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον -ενιαίο τότε- Συνασπισμό το 1989.

Επειδή, λοιπόν, έχω βαρεθεί να ακούω τον κάθε ηλίθιο, τον κάθε άσχετο, τον κάθε ανιστόρητο αλλά και τον κάθε προβοκάτορα (από Λεβέντη μέχρι Χρυσή Αυγή) να μιλάει για «βρόμικο ’89» δείχνοντας με το δάχτυλο το ΚΚΕ, ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους.

Εκείνη την εποχή, εν όψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, συστάθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ (την μετεξέλιξη του ΚΚΕ-εσωτερικού), ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, στον οποίο προσχώρησαν η «Σοσιαλιστική Πορεία» του Νίκου Κωνσταντόπουλου αλλά και κάποιοι πρώην πασόκοι, όπως ο Μανώλης Δρεττάκης, ο Στάθης Γιώτας και ο Στάθης Παναγούλης.

Συνέχεια

Αριστερός για βρόμικες δουλειές


Αριστερός για βρόμικες δουλειές

Θα ήταν προτιμότερο η κυβερνητική σταθερότητα να περάσει μέσα από μια συμφωνία, έναν συμβιβασμό ανάμεσα στον συνασπισμό που κέρδισε τις εκλογές (σ.σ. τα κόμματα της Δεξιάς) και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Δεν έχω την εντύπωση ότι οι δυνάμεις στα αριστερά των σοσιαλιστών (σ.σ. το Μπλόκο και το Κομμουνιστικό Κόμμα) μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα που είναι απαραίτητη ώστε η Πορτογαλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους διεθνείς πιστωτές της και να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις

Ποιος μπορεί να έχει κάνει αυτή τη δήλωση; Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Πορτογαλίας; Λογική εικασία, αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτόν. Ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας; Φυσιολογικό ποντάρισμα, αλλά ούτε αυτός είναι ο δράστης. Μήπως κάποιος κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τρέμει στο ενδεχόμενο να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Πορτογαλία οι σοσιαλιστές, οι ριζοσπάστες της Αριστεράς και οι κομμουνιστές (οι αριθμοί πάντως βγαίνουν) και να απειληθεί το λεγόμενο «πορτογαλικό θαύμα»;

Συνέχεια

Ν. Καραμούζης: Η ελληνική οικονομία απώλεσε καταθέσεις €116 δισ. από το 2009


Ν. Καραμούζης: Η ελληνική οικονομία απώλεσε καταθέσεις €116 δισ. από το 2009

Ποιες αλλαγές θα καθορίσουν την επιτυχία της επιστροφής της χώρας στην ανάπτυξη

Σε ομιλία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Eurobank κ. Νίκου Καραμούζη παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατάσταση αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης και της εφαρμογής των δύο πρώτων μνημονίων αλλά και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν πρόσφατα στην κίνηση κεφαλαίων και τις πληρωμές στην Ελλάδα, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην πορεία της χώρας προς την ομαλότητα και την ανάπτυξη όσο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Ν. Καραμούζη

«Η απόφαση του Πρωθυπουργού», αναφέρει ο κ. Καραμούζης «να καταλήξει σε ένα δύσκολο, επώδυνο, αναγκαίο όμως συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους Εταίρους μας, αποφεύγοντας τη μετωπική σύγκρουση, παρά τις εγχώριες πιέσεις του δραχμικού lobby και τη σκληρότητα των μέτρων του νέου Προγράμματος, διέσωσε τη χώρα από μια μεγάλη περιπέτεια, με ανυπολόγιστο κόστος και καταστροφικές πολιτικές, εθνικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες μακράς διάρκειας».

Της επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων είχε προηγηθεί μία πενταετής πορεία υλοποίησης δύο Μνημονίων, σημαντικής συρρίκνωσης της οικονομίας, παρά την επιτυχή και με μεγάλο κόστος διόρθωση των σοβαρών μακροοικονομικών ανισορροπιών

Ενδεικτικά, αναφέρει ο κ. Καραμούζης «σύμφωνα με την έκθεση της Grant Thorton  κατά τη διάρκεια της περιόδου Οκτωβρίου 2014-Αυγούστου 2015 :

Συνέχεια

52 δισ. δολάρια κάθε χρόνο τα κοιτάσματα της Κρήτης…


Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και εμείς εξακολουθούμε, ανεξήγητα, να χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς, που τους μαζεύουν. Εάν οι κυβερνήσεις των Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και προσώρας του Αλέξη Τσίπρα δεν αντιπαθούσαν την έννοια της ΑΟΖ και την είχαν ανακηρύξει στην αρχή του 21ου αιώνα, ίσως η Ελλάδα θα απέφευγε την οικονομική τραγωδία των τελευταίων 6 ετών.

Οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα βάθη των θαλασσών μας είναι η πιο σημαντική επένδυση της Ελλάδας, που θα οδηγήσει σε μια πραγματική ανάπτυξη. Μπορεί οι αριθμοί του Αντώνη Φώσκολου να φαίνονται αστρονομικοί, αλλά δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, εάν δεν αρχίσουμε την εξερεύνηση για τις πιθανές μεγάλες ποσότητες που κρύβουν ιδιαίτερα οι περιοχές στα νότια της Κρήτης.

Το περίεργο είναι πως όλοι αυτοί που αμφισβητούν τα στοιχεία του Φώσκολου, του Ζελελίδη ή του Μακρή, στην πρόκληση να ερευνήσουν το θέμα ώστε να τους αποστομώσουν, περί άλλων τυρβάζουν και μόνο μία φορά με τη νορβηγική PGS, που έγιναν μετρήσεις και βγήκαν τα γνωστά 20 θαλάσσια οικόπεδα από το βόρειο Ιόνιο έως νότια της Κρήτης, φρόντισαν οι πιο «φτωχές» μετρήσεις να είναι νότια της Κρήτης (!).

Χώρια που, όπως αποδεικνύεται, πληρώσαμε για μετρήσεις που βασίστηκαν σε ήδη γνωστά στοιχεία από μελέτες επιστημόνων για δεκαετίες τώρα, και που δυστυχώς δεν ελάμβαναν υπόψη τους τα νέα εντυπωσιακά δεδομένα από τις έρευνες από την Κύπρο έως την Αίγυπτο.

Συνέχεια

Mixtape: Hasta Siempre Comandante Το τραγούδι που τραγούδησε και τραγουδά όλος ο κόσμος…


p64
Γράφει ο Μιχάλης Παπαμακάριος
_______________________________________________

Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από τη δολοφονία του Che.  Δύσκολα θυμάται κανείς τα ονόματα των δολοφόνων του. Κανείς δεν τραγούδησε για αυτούς, δεν έγραψε ποιήματα, δεν διηγήθηκε ιστορίες. Πέθαναν καταδικασμένοι στη λήθη της ιστορίας σε αντίθεση με το «θύμα» τους. Ο Che είχε περάσει στην ιστορία πολύ πριν το θάνατό του. Σπάνιο αυτό για τον οποιονδήποτε, ακόμα και για ένα «ήρωα» των λαών. Ο Che χιλιοτραγουδήθηκε και θα τραγουδιέται για πάντα. Πολύ δύσκολα θα βρει κανείς ένα τραγούδι σαν το Hasta Siempre Comandante να έχει τραγουδηθεί τόσο πολύ από τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, σε τόσες χώρες του πλανήτη.

Το Hasta Siempre γράφτηκε από τον Carlos Puebla, τον τραγουδοποιό της Κουβάνικης επανάστασης και προπομπό του Nueva Trova, του νέου λαϊκού τραγουδιού που αναπτύχθηκε μετά τη κουβανική επανάσταση.Το Hasta Siempre αποτέλεσε ένα αντίο των κουβανών στο Che όταν επέλεξε να φύγει από τη Κούβα. Γράφτηκε το 1965 και από τότε τραγουδιέται ασταμάτητα.  Στην Ελλάδα έγινε γνωστό από την ηχογράφηση της Soledad Bravo και των Indi Illimani στη μεταπολίτευση.  Στην εγχώρια δισκογραφία ξεχωρίζει η συλλογή αφιέρωμα Ένα τραγούδι για το Che, από την εταιρεία Protasis το 2002, σε επιμέλεια του τότε Γρηγόρη Ψαριανού.

Στο mixtape μας παρουσιάζουμε μια σειρά από επανεκτελέσεις του Hasta Siempre που είτε δεν έχουν πολυπαιχτεί, είτε χαρακτήρισαν τα νεότερα χρόνια και επιλεγμένα τραγούδια που γράφτηκαν για το Che.


1. Apurimac – Che Guevara


Ξεκινάμε με τους Apurimac και τη συνεργασία τους με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Διονύση Τσακνή, Μίλτο Πασχαλίδη, Χρήστο Θηβαίο και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, από το δίσκο Χωρίς σύνορα του 2000.

Συνέχεια