Ο άνθρωπος χωρίς πόδια…


altai-mountains-08

Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας

Η απίστευτη, όσο και συγκλονιστική ιστορία ενός ανθρώπου, που διασχίζει την Σιβηρία με μόνο εφόδιο το πείσμα του, ενάντια στην αγριότητα του ρωσικού, παλινορθωμένου καπιταλισμού…

Χωρίς πόδια, χωρίς αναπηρική καρέκλα, αλλά γεμάτος πείσμα και αποφασιστικότητα, η οποία γεννήθηκε ως απελπισία, ένας άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων, ξεκίνησε ένα πολύ μακρινό ταξίδι από τα βάθη της παγωμένης Σιβηρίας στην Μόσχα, με στόχο να δει τον Πούτιν. Οχι, δεν έχει κάνει «τάμα». Θέλει να τον δει καταπρόσωπο, για να του πει, ότι στην «μέση του πουθενά» της αχανούς αυτής, όσο και πάντα επιμόνως υπέροχης, χώρας, οι άνθρωποι, λίγες δεκαετίες μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, υποφέρουν χωρίς τέλος. Χωρίς όρια.

Ο άνθρωπος αυτός ξεκίνησε κυριολεκτικά σερνόμενος και με οτοστόπ από την περιοχή του Αλτάι στην Σιβηρία προς την Μόσχα. Μια απόσταση 3.600 χιλιομέτρων. Την ιστορία του τη διηγήθηκε στο rt.ru ο Αντρέι Γιάρνιχ, ένας από τους οδηγούς που τον μάζεψε για κάποια χιλιόμετρα από τον δρόμο.

«Πηγαίναμε με έναν φίλο από το Καζαχστάν στο Τομσκ και σε ένα χωριό είδαμε να μας κάνει σινιάλο ένας νεαρός. Στην αρχή τον προσπεράσαμε. Γυρίσαμε και είδαμε ότι είναι χωρίς πόδια. Μας ρώτησε πού πάμε και μας παρακάλεσε να τον πάμε μέχρι το Μπαρναούλ (σσ η πρωτεύουσα του Αλτάι). Μας είπε ότι πάει στην Μόσχα, στον πρόεδρο» διηγείται ο Γιάρνιχ. Τους είπε ότι σκοπεύει να διηγηθεί πρσωπικά στον Ρώσο πρόεδρο για τα προβλήματα των αναπήρων, αφού τα γράμματα, το πιθανότερο είναι να μην φτάνουν ποτέ σε αυτόν.«Μας είπε ότι η αναπηρία του έχει πιστοποιηθεί, αλλά τον αναγκάζουν να κάνει τα χαρτιά του κάθε δύο χρόνια “λες και θα μου ξαναφυτρώσουν πόδια”. Μας είπε για τα προσθετικά και για τις φουσκάλες που του προκαλούν και οι οποίες κάνουν ολόκληρο μήνα μέσα σε πόνους για να περάσουν. Στο κέντρο βοήθειας, όπως μας είπε, δεν βοηθούν. Δεν δίνουν φάρμακα και οι υπάλληλοι δεν συμπεριφέρονται σωστά και με ενδιαφέρον. Μας είπε οτι θέλει να μεταφέρει το πώς συμπεριφέρονται στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες στην “μέση του πουθενά”» πρόσθεσε ο Αντρέι.

12670858_1515553858746273_1178445181508828184_n

Οταν οι δύο φίλοι συνάντησαν τον άνθρωπο χωρίς πόδια, εκείνος μόλις είχε καταφέρει να διασχίσει 100 χιλιόμετρα και εκείνοι τον μετέφεραν για ακόμη 220 χιλιόμετρα. «Τον αφήσαμε στο Μπαρναούλ. Μας είπε ότι η τροχαία συνήθως τον βάζει στις νταλίκες. Οταν μας είπε ότι 5.000 χιλιόμετρα δεν είναι πρόβλημα, κατάλαβα ότι σίγουρα θα τα καταφέρει και θα φτάσει» λέει ο Γιάρνιχ.

Περιέγραψε τον άνδρα ως ευχάριστο και βολικό συνταξιδιώτη. Στη σελίδα του σε ρωσικό κοινωνικό δίκτυο, ο Αντρέι παρακαλεί όλους τους οδηγούς, αν συναντήσουν τον άνθρωπο χωρίς πόδια, να τον βοηθήσουν να φτάσει στην Μόσχα.

«Παρακαλώ, αν δείτε στο δρόμο έναν άνδρα χωρίς πόδια γύρω στα 35, πάρτε τον μαζί σας. Θα σας διηγηθεί πολλά. Η διαδρομή είναι αυτή: Μπαρναούλ, Μπέλοβο, Κεμέροβο, Ομσκ, Τσελιάμπινσκ, Καζάν, Μόσχα»…

____________________________________________________________

Από:

http://www.toperiodiko.gr/%CE%BF-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%B1/#.VrzIvlSLT3A

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s