Λύση, αριστερή κυβέρνηση, εθνικό νόμισμα και έξοδος από το Μνημόνιο


Σε κείμενό μου σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα («Ε» 18/4/13) είχα καταπιαστεί με το διαδεδομένο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το λαϊκό εισόδημα λόγω της πληθωριστικής πίεσης που προκαλεί η ανατίμηση των εισαγόμενων ειδών, με δεδομένο ότι το νέο εθνικό νόμισμα θα είναι σίγουρα υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.

Αναφερόμενος στην εμπεριστατωμένη μελέτη των Μαριόλη και Κάτσινου, έγραφα ότι οι αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις, υπολογιζόμενες στη βάση μιας υποτίμησης της τάξης του 50%, θα είναι μέτριες (9% τον πρώτο χρόνο, ραγδαία μειούμενες κατόπιν), πολύ χαμηλότερες από αυτές που γνώρισε η Ελλάδα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη, η ελληνική οικονομία θα ανακτούσε ανταγωνιστικότητα της τάξης του 37%, χωρίς τη βάρβαρη «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή το σφαγιασμό του εργατικού κόστους που επιβάλλεται από τα Μνημόνια, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 7% με 8%.

Για να αντικρούσει τα παραπάνω, ο Κώστας Καλλωνιάτης («Ε» 26/4/13) αναφέρεται στην εμπειρία των υποτιμήσεων των ετών 1953, 1983 και 1988 που μεταφράστηκε σε υψηλό πληθωρισμό και σε επακόλουθες εργατικές κινητοποιήσεις σ’ ό,τι αφορά την πρώτη και, στις υπόλοιπες δύο, σε αύξηση μεν των πραγματικών αποδοχών αλλά εν τέλει σε μείωση του μερίδιού τους στο ΑΕΠ, καθώς και σε αύξηση της ανεργίας χωρίς θετικά αποτελέσματα (μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον) στις εξαγωγές.

Πολύ φοβάμαι πως ο Κ. Καλλωνιάτης απαντά σε κάτι που δεν ισχυρίστηκα, ενώ δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος που, όπως διαφαίνεται από τη σχετική ομοφωνία της διεθνούς οικονομικής συζήτησης, είναι ότι η ένταξη μιας οικονομίας σαν την ελληνική σε ένα προφανώς υπερτιμημένο για τις επιδόσεις της κοινό νόμισμα έχει μοιραία καταστροφικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξής της και οδηγεί στις μνημονιακές «εσωτερικές υποτιμήσεις» ως μοναδικό τρόπο ανάκτησης της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας. Το αν οι αναμενόμενες πληθωριστικές πιέσεις θα οδηγήσουν ή όχι σε απώλειες πραγματικών μισθών, ή (κάτι που δεν είναι το ίδιο) σε μείωση του μερίδιού τους στο ΑΕΠ, εξαρτάται πράγματι πρωτ’ απ’ όλα από τους ταξικούς συσχετισμούς δύναμης, για τους οποίους καθοριστική σημασία έχει τι είδους κυβέρνηση διαχειρίζεται μια τέτοια κατάσταση. Το σενάριο που προτείνω είναι αυτό μιας αριστερής κυβέρνησης, που κατανοεί την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ως αναπόφευκτη συνέπεια της κατάργησης των Μνημονίων και που στοχεύει στην αναδιανομή προς όφελος της εργασίας. Αναδιανομή που δεν θα αναιρεί το προσδοκώμενο μέσω της υποτίμησης κέρδος σε ανταγωνιστικότητα, αν θεωρήσουμε ότι ο πληθωρισμός (άρα οι αυξήσεις μισθών που θα τον αντισταθμίζουν) είναι σε κάθε περίπτωση σαφώς χαμηλότερος από το ποσοστό της υποτίμησης και, κυρίως, ότι οι προσαρμογές στο επίπεδο των τιμών (από το οποίο κρίνεται η ανταγωνιστικότητα) μπορούν κάλλιστα να γίνουν σε βάρος των κερδών και όχι των μισθών.

Οσο για τις επιπτώσεις σε ανεργία και εξαγωγές, ας θυμίσουμε ότι η υποτίμηση του 1953 θεωρείται από όλη τη βιβλιογραφία ότι συνέβαλε καθοριστικά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της περιόδου που ακολούθησε, με πολύ χαμηλό μάλιστα πληθωρισμό (μέσος όρος μόλις 1,7% για τη δεκαετία ’53-’63!) εξαιρουμένης της πρώτης χρονιάς όπου ανήλθε στο 15%. Σε ό,τι αφορά τώρα τις υποτιμήσεις της δεκαετίας του 1980, αρκεί νομίζω να θέσουμε το ερώτημα του τι θα είχε συμβεί αν η Ελλάδα ΔΕΝ είχε υποτιμήσει (και αφήσει να διολισθήσει) το νόμισμά της. Χωρίς να σημαίνει βέβαια αυτό ότι κάνοντάς το έλυσε όλα τα προβλήματα της οικονομίας της.

Ας επισημάνω, τέλος, ότι όσα όντως πολύ αρνητικά στοιχεία για την ανεργία και τις εξαγωγές που παραθέτει ο κ. Καλλωνιάτης και που αφορούν τη δεκαετία του 1990, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να πιστωθούν σε οποιαδήποτε προηγούμενη υποτίμηση, διότι τότε ακριβώς είναι που ακολουθήθηκε η «αντιπληθωριστική» πολιτική της «σκληρής δραχμής», που έστρωσε το χαλί για την υπερτιμημένη ισοτιμία με την οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν η ένταξή της στο ευρώ.

Η συνέχεια είναι γνωστή…

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=366102

8 comments on “Λύση, αριστερή κυβέρνηση, εθνικό νόμισμα και έξοδος από το Μνημόνιο

  1. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Τον περασμενο μηνα ζητησαν του πεθερου (88 ετων) να καταγραφει στο ΙΚΑ και το ταμειο του Το ειχε ξανακανει πριν 2 μηνες !!!!.Τρεξιμο απιθανο ,τον πηγαινα εγω με το αυτοκινητο Μαρουσι -Καρολου – Κορυδαλλο .Ουρες ατελειωτες μαζι με αλλα γεροντια ,λυποθυμιες κλπ Τωρα αυτον τον μηνα του ζητουν να δηλωσει ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ το ΑΦΜ στο ….ΙΚΑ (λες και δεν μπορουν να το βρουν ον λαιν με το ΤΑΧΙΣ ) !!!!!! Σκεφτομαι μηπως ειναι Ο ΤΡΟΠΟΣ να ΞΕΠΑΤΩΣΟΥΝ τα συνταξιουχα «νιατα μας «,Μηπως βρηκαν το κολπο να κανουν πραξη αυτο που ειχε ανησυχια το καθαρμα -Λομβερδος ΟΤΙ ΖΟΥΝ ΠΟΛΥ !!!!
    Φυσικη εξοντωση μεσω τρεξιματος απιστευτου !!! και αγχους ,αγωνιας …..
    Μετα σκεφτηκα οτι ΜΙΑ ειναι η πηγη της κακοδαιμονιας ΟΛΩΝ ΜΑΣ .Ανεργων ,Συνταξιουχων,Εργατων ,κι εργαζομενων .
    Η ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ !
    Και ΠΟΙΟΣ ειναι καθ υλην αρμοδιος να ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ;;;;;
    Το συνδικατο ,Το Εργατικο Κεντρο ,Η ΓΣΕΕ ,η ΑΔΕΔΥ !!!!!!!!

    Αν του ειχε στειλει το Σωματειο του (ΟΣΕ) μια επιστολη ….ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ,ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ ΟΤΙ ΖΗΤΟΥΝ .Και το ιδιο ειχαν κανει ΟΛΑ τα σωματεια τους ,Το ιδιο και τα ΕΚ ,η ΓΣΕΕ κλπ;;;;;

    Να το παω και παρακατω ;;;ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΦΕΤΟΣ (ουτε να ασχοληθει καν!!!) με ΚΑΛΥΨΗ απο Συνδικατο ,ΕΚ,ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ .Και να καλυπτει και εργαζομενους και συνταξιουχους και ανεργους (κι αυτοι καπου δουλευαν πριν )…..ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ ;;; ΘΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΝΑΜΕ Ή ΟΧΙ ΤΟ ΚΟΓΚΛΑΒΙΟ ;;;
    ΘΑ ΚΑΤΕΡΡΕΑΝ Ή ΟΧΙ ΣΕ ΧΡΟΝΟ dt?

    • Κάλυψη από συνδικάτα, ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ κλπ;;;;;

      Από ποιους;;; Από τους μέλλοντες υπουργούς εργασίας;;; Πότε παρήχαν τα συνδικάτα αυτά για τελευταία φορά κάλυψη;;;

      Ρεμάλια της κοινωνίας είναι που παίζουν τον ρόλο του μαξιλαριού μεταξύ κοινωνίας και κράτους…

    • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

      Ναι ρε παιδια αυτο λεω κι εγω ΘΕΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ) ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ !
      Υπαρχουν ομως στον Συνδικαλισμο ΚΑΙ προσωπα με ΚΟΤΣΙΑ και αγνοι και εμπειροι ανθρωποι ….απλα ΔΕΝ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΟΥΣΑΝ τοσα χρονια και ειναι ακομα στην αφανεια (Ξερω τι λεω )

      Παντως η ΔΥΝΑΜΗ του ΛΑΟΥ εκει ειναι .Φανταστειτε μια ΓΣΕΕ που το 10 (μετα το μνημονιο) θα εκανε ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ με ενα αιτημα : ΠΤΩΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!

      ουτε μνημονια δεν θα ειχαν περασει ουτε τιποτα απ ολα αυτα .θα ειχε πεσει το γκουβερνο σε μια εβδομαδα !!!!

      • Και πολύ λες σε μία εβδομάδα. Θα είχε παραλύσει το σύμπαν.

        Αυτο-οργάνωση φίλε. Ούτε κόμματα, ούτε συνδικάτα, ούτε τίποτα. Μέχρι να δημιουργηθεί κάτι να μας αντιπροσωπεύει…

        • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

          αυτοοργανωση;;; ΠΩΣ ,ΠΟΥ με ΤΙ;;;
          Ο Συνδικαλισμος ειναι η ΔΥΝΑΜΗ και τωρα και αυριο και παντα …το κυτταρο της Δημοκρατιας στις συγχρονες κοινωνιες και το οχημα που θα τις παει μπροστα .Αρκει να ειναι ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ και οχι αυτο που γνωρισαμε ,το κομματικο γαιτανακι …Αρκει να επεκταθει στις γειτονιες ,στα χωραφια ,παντου ,να συγχωνευει προτασεις και λυσεις στην κορυφη ,να επιβαλλειο εθνικες πολιτικες να ΔΙΟΙΚΕΙ την κοινωνια .
          ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΛΕΜΕ ΤΟΤΕ ;;;

  2. Ο/Η konstantinosomegas λέει:

    1) για το χρεος ..μουγγα
    2) για ποια αριστερα μιλαμε? η αριστερα σημερα εκπροσωπει βολεμενους κ ψιλοβολεμενους της μεσαιας ταξης, οι οποιοι ναι μεν εχουν πληγει απο τα μνημονια, ωστοσο αντικειμενικα δεν ειναι ουτε απελπισμενοι ουτε αγανακτισμενοι……. απλα θυμωμενοι ειναι αλλα ελπιζουν ακομα..
    να πει λοιπον τι η αριστερα σε αυτους τους ανθρωπους? οτι θα γινουμε κουβα για να σωσουμε την πατριδα, τη νεολαια κ την υπερηφανια μας? δε νομιζω οτι θα συγκινηθει κανεις γιατι οπως εχουμε γινει ο καθενας σκεφτεται την τσεπη του κ τιποτα αλλο…
    ή μηπως δεν θα γινουμε κουβα? ειμαστε πιο πλουσιοι εμεις χωρις δανεικα ή πιο παραγωγικοι? θα μου πειτε θα πληρωσουν οι πλουσιοι……… ναι κ μετα ξυπνησατε
    η αριστερα εσβησε απο τον χαρτη ή μεταλλαχθηκε σε πασοκ… κ ο λογος ειναι απλος….. επρεπε να κατσει κ να εξηγησει στο λαο οτι ζουμε πανω απο τις δυνατοτητες της οικονομιας μας κ πως αν θελουμε κοινωνικη δικαιοσυνη, ψωμι κ εργασια για ολους, οσοι εργαζομενοι εχουν προνομια πρεπει να τα χασουν.. μισθους, συνταξεις, επιδοματα κλπ πανω απο ενα οριο πρεπει να τα ξεχασουν, τετραμελεις οικογενειες με 4 αυτοκινητα ή 4 σπιτια , πρεπει να τα ξεχασουν, 3αρι διαμερισμα με 3 τηλεορασεις πρεπει να το ξεχασουν κλπ κλπ
    με λιγα λογια να επιστρεψουμε στη ζωη περασμενων δεκαετιων πριν αρχισουν να ρεουν τα ευκολα δανεικα………. κ επειδη αυτη την αληθεια η αριστερα δεν μπορει να την ‘σηκωσει’ προτιμαει το λαικισμο κ τα καλα λογια προς ολους ωστε να μαζευει ψηφους κ καλοπληρωμενα εδρανα της αντιπολιτευσης εκ του ασφαλους.. γιαυτο τον λογο οποιος περιμενει αριστερη κυβερνηση καλυτερα να το ξεχασει… ουτε οι ιδιοι οι αριστεροι θελουν να κυβερνησουν για να μην αποκαλυφθει η γυμνια τους… τωρα θα μας πηγαινουν σε πολυκομματικες με λιγο απ’ολα μεσα με σκοπο να διατηρησουν τις καρεκλες τους εξυπηρετωντας το κομματι του εκλογικου σωματος που τους στηριζει……

Σχολιάστε