Ισόβια για τη λίστα Λαγκάρντ…


 
Η πρώτη καμπάνα ισόβιας κάθειρξης σε στέλεχος του κρατικού μηχανισμού που έβγαλε δημόσιο χρήμα στο εξωτερικό και βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ «έπεσε» χθες στη Θεσσαλονίκη. Το σκάνδαλο λεηλασίας δημοσίου χρήματος διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του …

1990 -λεηλατήθηκαν πολύ περισσότερα από 100 δισ. δραχμές-, κουκουλώθηκε επί πολλά χρόνια, αλλά μίλησαν εμπλεκόμενοι, αποκαλύφθηκαν ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ και τώρα άρχισαν να πέφτουν καμπάνες χωρίς προηγούμενο από τη Δικαιοσύνη.

 
Η ομολογία της Μαρίας Γεωργιάδου, που περιγράφει το κύκλωμα της Εφορίας που έκλεβε το Δημόσιο με επιστροφή ΦΠΑ§Εκθεση ελέγχου οικονομικού επιθεωρητή, όπου για τη λεηλασία δημόσιου χρήματος προτείνει να γίνουν «αυστηρές συστάσεις»
 Η ομολογία της Μαρίας Γεωργιάδου, που περιγράφει το κύκλωμα της Εφορίας που έκλεβε το Δημόσιο με επιστροφή ΦΠΑ§Εκθεση ελέγχου οικονομικού επιθεωρητή, όπου για τη λεηλασία δημόσιου χρήματος προτείνει να γίνουν «αυστηρές συστάσεις»
 
Η πρώτη καμπάνα ισοβίων δεσμών έπεσε σε μία διευθύντρια Εφορίας της Θεσσαλονίκης (Μαρία Γεωργιάδου-Κάπρη), της οποίας το όνομα βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Αρχικά η (γαλάζια) Γεωργιάδου αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά με την αποκάλυψη της λίστας έκανε στροφή 180 μοιρών και παραδέχθηκε ότι ήταν ένας κρίκος από μια αλυσσίδα προσώπων που λεηλατούσαν δημόσιο χρήμα.
 
Στο λογαριασμό της υπήρχε εγγραφή για 700.000 ευρώ.
Συνάδελφός της, συνδικαλίστρια του ΠΑΣΟΚ (Μαρία Στογιάννου), βρέθηκε στην ίδια λίστα με 6 εκατομμύρια ευρώ και εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο. Για κάποιες από τις περιπτώσεις του σκανδάλου και η συνδικαλίστρια έχει καταδικαστεί σε δεκάδες χρόνια κάθειρξης.
Για την ίδια υπόθεση το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε χθες σε ακόμη τρία άτομα την εσχάτη των ποινών που ισχύει (ισόβια). Μάλιστα, οι δύο από τους τρεις (Ε. Βουργαζάκης – Π. Τσάκουρης) ήταν προϊστάμενοι-ελεγκτές των Εφοριών. Ο τρίτος είναι ιδιώτης, ιδιοκτήτης «μαϊμού» εταιρείας.
Η υπόθεση στην ουσία αφορά τη δράση ενός κυκλώματος που λεηλατούσε δημόσιο χρήμα με τη δημιουργία εικονικών εταιρειών και εικονικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταμελημένου στελέχους του κυκλώματος Νίκου Κασιμάτη (κρατείται στις Φυλακές Διαβατών), βαλίτσες με χρήματα κατέληγαν από τη Θεσσαλονίκη σε μια αίθουσα του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα. Εκεί την άφηναν, έφευγε ο «ταχυδρόμος» και στη συνέχεια έμπαινε κάποιος και την έπαιρνε.
Ο Κασιμάτης σε υπομνήματα και καταγγελίες ανέφερε ονόματα και μεταξύ αυτών και τα τρία ονόματα των προσώπων που χθες καταδικάστηκαν σε ισόβια.
Οπως προκύπτει από έγγραφα, ο Κασιμάτης, ο οποίος καταγγέλλει και σημερινό μέλος της κυβέρνησης, είχε ζητήσει να μιλήσει επί των ημερών της κυβέρνησης Σημίτη. Ηρθε τότε αεροπορικώς στην Αθήνα με τον τότε διευθυντή του ΣΔΟΕ και πήγαν στον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.
Εκθεση ελέγχου οικονομικού επιθεωρητή, όπου  για τη λεηλασία δημόσιου χρήματος προτείνει  να γίνουν «αυστηρές συστάσεις»Εκθεση ελέγχου οικονομικού επιθεωρητή, όπου για τη λεηλασία δημόσιου χρήματος προτείνει να γίνουν «αυστηρές συστάσεις» Ο Κασιμάτης υποστηρίζει ότι δεν έδωσε τότε κατάθεση επίσημη γιατί ήθελαν να μιλήσει μόνο για τον Π. Ψωμιάδη και όχι για τους άλλους.
«Ή για όλους ή τίποτε» είπε και τον… αποχαιρέτησαν.
Οι καταγγελίες κουκουλώθηκαν και μάλιστα επιθεωρητής που υποτίθεται πως ερεύνησε ειδικά για τη διευθύντρια που «έφαγε» χθες τα ισόβια, την έβγαλε λάδι με μια απλή… σύσταση να είναι πιο προσεκτική στο μέλλον στην… αρχειοθέτηση των υποθέσεων.
Τα ισόβια έπεσαν για μια εταιρεία-«μαϊμού» («Μακεδονικές Εξαγωγές»), η οποία υποτίθεται ότι έκανε εξαγωγές προϊόντων από το 1998 ώς το 2000 και μοιράστηκαν όλοι μαζί εκατομμύρια δραχμές ως επιστροφή ΦΠΑ.
Ισόβια έφαγε και ο ιδιώτης που υποτίθεται ότι ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας.
Η λίστα Λαγκάρντ έπαιξε βασικό ρόλο και στην υπόθεση αυτή, καθώς αρχικά όλοι στο σύνολό τους αρνήθηκαν συμμετοχή στη λεηλασία του δημοσίου χρήματος και 30 επιθεωρητές με δήθεν επιθεωρήσεις εξέδωσαν απαλλακτικά πορίσματα.
Ομως, όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα Λαγκάρντ, εκεί βρέθηκαν με μεγάλα ποσά τρία μέλη του κυκλώματος, τα οποία ώς τότε δήλωναν «φτωχοί και συκοφαντημένοι».
«Κυριολεκτικά έγινε επί μία δεκαετία λεηλασία των δημοσίων ταμείων και αυτά που συγκάλυπταν στο υπουργείο Οικονομικών, τότε, τώρα και αποκαλύπτονται και η Δικαιοσύνη επιβάλλει ποινές» μάς είπε ο δικηγόρος του Κασιμάτη και άλλων που ομολόγησαν και βοήθησαν (Κ. Φαρδής κ.λπ.), Χρήστος Κάτσιος.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αυτή την ώρα διεξάγονται έρευνες προς δύο κατευθύνσεις:
1Από το ΣΔΟΕ, το οποίο υπό την εποπτεία εισαγγελέων έχει αναθέσει σε δεκάδες υπαλλήλους του έρευνες με κάθε μυστικότητα για πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και τα οποία σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλες εκπλήξεις και άσχημες εξελίξεις, όπως μας είπε στέλεχος που μετέχει στον κύκλο των ερευνητών.
2Από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλο, ο οποίος διέταξε έρευνα για τις πράξεις και περιουσίες όλων των επιθεωρητών που έβγαλαν απαλλακτικά πορίσματα για καραμπινάτες υποθέσεις. Ηδη έχουν δεσμευθεί μεγάλες περιουσίες που ανήκαν στα πρόσωπα που καταδικάστηκαν ή κατηγορούνται και έχουν γίνει καταλογισμοί ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ στο κύκλωμα της λεηλασίας.
Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει έντονα και την Εξεταστική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε αναλάβει την υπεράσπιση μιας άλλης διευθύντριας Εφορίας, για την οποία δήλωνε βέβαιος πως είναι αθώα παρ’ ότι η ευρισκόμενη στη λίστα Λαγκάρντ συνάδελφός της κατέθετε εγγράφως ότι συγκαταλέγεται στον κύκλο της μοιρασιάς.
Ηδη και η πελάτισσα του κ. Μαρκογιαννάκη έχει καταδικαστεί σε δεκάδες χρόνια κάθειρξης και δεν έχει ούτε μία αθωωτική απόφαση…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι για τον επιθεωρητή που είναι μέρος της ίδιας αλυσίδας – και του οποίου το όνομα μετά των μελών τής οικογενείας του φιγουράρει στη λίστα Λαγκάρντ- όχι μόνο δεν έχει κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία, αλλά και σήμερα …υπηρετεί στη θέση του.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση δήλωσε αποφασισμένη να επιβάλει τη διαφάνεια, τη νομιμότητα και την αξιοκρατία…

Πηγή enet.gr,από nonews-news

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s