ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ’Η ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ;



ΣΟΥΛΤΣ ’Η ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Μετά την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την νίκη της Αριστεράς στις 25 Μάη 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να αποφύγει όπως μπορεί τις βουλευτικές εκλογές. Με πιέσεις και «υποσχέσεις» προσπαθεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, για να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αι να συνεχίσει το νεοφιλελεύθερο βασανιστήριο του ελληνικού λαού για ακόμα 1½ χρόνο. Η πρόσφατη δήλωση Κουβέλη ότι δεν θα γίνει το όργανο συνέχισης μιας συντηρητικής πολιτικής, έστρεψε τις ραδιουργίες των μνημονιακών προς τον χώρο της αντιμνημονιακής Δεξιάς, προς ανεύρεση (αρκετών) αποστατών…

Ο ΜΙΖΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Διακηρυγμένος στόχος των μνημονιακών (Κομισιόν – Τρόικα – Κυβέρνηση) είναι να υπάρξει μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014 (γύρω στο 0,7%) και μεγαλύτερη το 2015 (2,5 – 3%), ώστε τον Γενάρη του 2016 του ΑΕΠ της Ελλάδας να είναι συρρικνωμένο «μόνο» 20% σε σχέση με το Γενάρη του 2008.

Σύμφωνα με τα σχέδια των τροϊκανών, θα ακολουθήσει μια εξαετία συνεχούς ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5 – 4% και τον Γενάρη του 2022 θα ξαναποκτηθεί το ΑΕΠ του 2007 – 2008. Δηλαδή 14 – 15 χρόνια χαμένα για την Ελλάδα.

Φυσικά, οι μισθοί – συντάξεις του 2022 θα είναι σαφώς μικρότεροι εκείνων του 2007, ενώ η ανεργία θα φτάνει το 15 – 17%, δηλαδή διπλάσια του 2007 – 2008. Επίσης, το συνολικό χρέος της Ελλάδας το 2021 – 2022 θα ξεπερνάει πιθανόν το 260% του ΑΕΠ (120% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος και 140% του ΑΕΠ το ιδιωτικό).

Να σημειωθεί ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας ήταν 60% του ΑΕΠ το 1980 (λίγο πριν εισαχθεί στην ΕΟΚ – ΕΕ) και 160 του ΑΕΠ το 2000 (ένα χρόνο πριν την είσοδο στην Ευρωζώνη).

Δηλαδή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Σαμαρά και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ μετά από 14-15 χρόνια βάσανα και θα είναι σοβαρά «σακαταμένη» (χαμηλοί μισθοί, μεγάλη ανεργία, υψηλά χρέη)!

Αυτό είναι το… success story της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για το οποίο εκστασιάζονται κάθε μέρα τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Φυσικά, η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα κατηγορεί για τη μεγάλη αυτή συμφορά της Ελλάδας… τους μαρξιστές συνδικαλιστές, τις απεργίες και τις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων αλλά και εκείνους τους αστούς πολιτικούς που δεν πίεζαν να γίνουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».

Οι μνημονιακοί προπαγανδιστές σ’ αυτό το σημείο θυμίζουν το πρώτο διάστημα της κατοχής (1941 – 1942), όταν ο φασιστικός άξονας προέλαυνε και οι προδότες – συνεργάτες του κατακτητή προσπαθούσαν να σπάσουν το ηθικό του κόσμου, κατηγορώντας όχι μόνο τους ανθιστάμενους λαϊκούς αγωνιστές αλλά και εκείνους τους παράγοντες του καθεστώτος που για τους δικούς τους λόγους δεν υποτάχθηκαν στον Άξονα.

Χαρακτηριστικό το πομπώδες άρθρο του … βασιλόφρονος υπουργού του Τσολάκογλου, Σωτ. Γκοτζαμάνη, όπου κατηγορεί τον Βασιλιά Γεώργιο Β’ γιατί δεν είπε «ναι» σε Μουσολίνι και Χίτλερ και επομένως «ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός»! (άρθρο με τίτλο: «Σιώπα Γεώργιε!», εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 25 Σεπτ. 1941)

Ο Σωτ. Γκοτζαμάνης είναι αυτός που «διαπραγματεύτηκε» στη Ρώμη το κατοχικό δάνειο που έδωσε η πεινασμένη Ελλάδα σε Γερμανία και Ιταλία! Μετά τον πόλεμο, αμνηστεύτηκε πλήρως το 1951 και είχε το θράσος να πολιτευτεί ξανά.

Το δάνειο, όμως, δεν έχει επιστραφεί ακόμα στην Ελλάδα! Αυτή είναι η αστική Ελλάδα με τις «βολεμένες» ραγιάδικες ελίτ.

2021 – 2022: ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ!

Ο σχεδιασμός του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, παρά το μίζερο στόχο του, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του ένα σοβαρό παράγοντα: ότι το 2017 – 2018 ή έστω το 2019 θα ξεσπάσει η επόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, όπως συμβαίνει κάθε 9 – 11 χρόνια, από τον 19ο αιώνα αδιαλείπτως. Επομένως, είναι πολύ πιο δύσκολη η διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ συνεχώς ως το 2021.

Αλλά, ας δεχθούμε ότι με μεγαλύτερη αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού θα ξεπερασθεί αυτός ο σκόπελος και η Ελλάδα το 2021 – 2022 ξαναπιάνει το ΑΕΠ του 2007 και «βγαίνει από το τούνελ». Ο κόσμος που θα αντικρίσει, όμως, θα είναι πολύ διαφορετικός: 1η οικονομική δύναμη θα είναι η ΛΔ Κίνας με το πραγματικό ΑΕΠ σχεδόν 25 τρισ. δολάρια (περίπου το 22% του παγκόσμιου ΑΕΠ).

Επίσης, η Κίνα θα έχει το 38 – 40% της παγκόσμιας βιομηχανίας, δηλαδή 4-5 φορές την βιομηχανία των ΗΠΑ και 5 φορές τη βιομηχανία της ευρωζώνης.

Το ρωσικό μπλοκ (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία κα) και οι ΛΔ της Ασίας θα έχουν το 50% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 60% των παγκόσμιων κατασκευών (σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, λιμάνια, λοιπά τεχνικά έργα).

Η Κίνα πολύ πιθανόν θα έχει και τον ισχυρότερο πολεμικό στόλο (με εξαίρεση τα αεροπλανοφόρα). Αν και η Δύση θα εξακολουθεί να έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο αεροναυτικών βάσεων, πράγμα που της δίνει την σχετική υπεροχή στη θάλασσα, ωστόσο είναι φανερό ότι η οικονομικοπολιτική ισχύς μετατοπίζεται ταχύτατα προς τη (μη μουσουλμανική) Ανατολή. Οι ισλαμιστές παραμένουν πάντα ο 3ος Παγκόσμιος Παίκτης, με κύριο όπλο τον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και τον μεγάλο φανατισμό των ακραίων ισλαμιστών που καλλιεργούν το μίσος κατά των «απίστων». Οι ισλαμιστές έχουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές – τρομοκράτες, αλλά έχουν πολύ αδύναμη βιομηχανία. Και είναι γνωστό ότι οι «καμικάζι» δεν έδωσαν τη νίκη στην Ιαπωνία, παρά τον πρωτοφανή φανατισμό τους. Οι ΗΠΑ με την γιγάντια βιομηχανία τους (1944 – 1945) κονιορτοποιούσαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς τις ιαπωνικές πόλεις, ενώ και ο σοβιετικός στρατός τον Αύγουστο του 1945 συνέτριψε στη Ματζουρία 50 ιαπωνικές μεραρχίες.

ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ’Η ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ;

Από τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, στην Ελλάδα επικράτησε η «γραμμή του Μαυροκορδάτου». Εδώ και 190 χρόνια η επίσημη Ελλάδα ανήκει στην Δύση με επικεφαλής τους Αγγλοσάξωνες.

Η κυρίαρχη μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας και κυρίως οι οπαδοί της νεοφιλελεύθερης γραμμής θεωρούν μονόδρομο την ενσωμάτωση της Ελλάδας στη Δύση.

Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι «η Δύση έχει τα λεφτά και την ισχύ» (κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες).

Σήμερα (2014), όμως, η Κίνα έχει επταπλάσια παραγωγή χάλυβα από τις ΗΠΑ και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη οικοδόμηση παγκοσμίως. Επίσης, η Ρωσία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου παγκοσμίως (αν και οι ΗΠΑ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες με τα σχιστολιθικά πετρώματα).

Η ΛΔ Κίνας έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως (4 τρισ. δολάρια τη 31η Μαρτίου 2014 – εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» 22/4/2014), ενώ οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στον κόσμο. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ προσεγγίζει τα 60 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 70% της συσσωρευμένης περιουσίας των Αμερικανών.

Όμως, για μια αριστερή δύναμη υπάρχει κάτι σπουδαιότερο: Ρωσία και Κίνα αφορίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν καταγγέλλουν το μεγάλωμα του κρατικού τομέα, δεν ειρωνεύονται τις μεγάλες κρατικές δαπάνες. Ίσα-ίσα η ΛΔ Κίνας έχει ισχυρότατο κρατισμό και πετυχαίνει υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης.

Αλλά και στην Ρωσία του Πούτιν, το 2001 – 2007 έγιναν σημαντικές επανακρατικοποιήσεις και υπήρχε αρκετά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Βέβαια η Ρωσία είναι μια αστική χώρα με άπληστους ολιγάρχες, όμως πολλοί βασικοί τομείς παραμένουν στα χέρια του κράτους και κάποιες φορές ο Πούτιν κατηγόρησε δημόσια ορισμένους ολιγάρχες ότι «έκαναν μεγάλη ζημιά στη χώρα».

Από την άλλη, στη Δύση μετά το 1979 – 1980 επικράτησε ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος. Η Δύση εχθρεύεται την Κίνα επειδή η ΛΔ και το ΚΚ Κίνας παίζει ακόμη πολύ σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του κράτους. Επίσης η Δύση βλέπει με μίσος και αμηχανία μια πιθανή ανοιχτή στρατιωτικοπολιτική συμμαχία Ρωσίας – Κίνας.

Στη Δύση γνωρίζουν ότι, αν δεν είχε διαλυθεί το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το 1989 – 1991, σήμερα η Δύση θα είχε ήδη ηττηθεί βαριά. Όμως, τότε, οι ΛΔ της Ασίας ήταν αδύναμες οικονομικά . Το 1990 στις ασιατικές ΛΔ αντιστοιχούσε μόλις το 5% της παγκόσμιας βιομηχανίας, ενώ σήμερα (2014 – 2015) αντιστοιχεί το 35%.

Οι καπιταλιστικές ηγεσίες στις δυτικές χώρες προσπαθούν να ενσωματώσουν και τμήματα της Αριστεράς στο «αντιρωσικό – αντικινεζικό κλπ μέτωπο» που διατηρούν πάντα, με πρόσχημα τον αγώνα της «φωτισμένης Δύσης» ενάντια στη «δεσποτική Ανατολή».

Σ’ αυτήν την φωτισμένη Δύση πρωτοστατούν η Μέρκελ, οι Γερμανοί μεγαλοαστοί με τις … δημοκρατικές παραδόσεις, αλλά και το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ, που ακόμα και τον Πρόεδρο Ομπάμα τον βλέπει με «μισό μάτι». Επίσης συμμετείχαν και οι μοναρχικοί κύκλοι της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων και άλλοι «αντιδεσποτικοί» αγωνιστές!

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Το τελευταίο διάστημα δυναμώνουν οι πιέσεις από κύκλους του αστικού καθεστώτος της Ελλάδας που ζητούν πλήρη ενσωμάτωση μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα στο σύνθημα: «Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν».

Ορισμένοι στην ηγεσία της Αριστεράς αντιμετωπίζουν με πολιτική αφέλεια το ζήτημα. Νομίζουν ότι, εάν πουν ότι «η Δύση είναι το πολιτισμένο τμήμα της Γης» ή «είναι τρέλα να φύγουμε από την ευρωζώνη» ή «θα μείνουμε πιστοί στο ΝΑΤΟ», τότε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ανοίξουν το γερμανικό θησαυροφυλάκιο και θα δώσουν πολλά δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό.

Αυτό είναι μια αυταπάτη. Μόλις δείξει υποχωρητικότητα μια κυβέρνηση της Αριστεράς και δηλώσει υποταγή στον αντιρωσικό – αντικινεζικό – αντιλατινοαμερικάνικο κλπ δρόμο του δυτικού ιμπεριαλισμού, μετά θα της ζητήσουν και «εσωτερικές παραχωρήσεις», δηλαδή νέες ιδιωτικοποιήσεις και αντιλαϊκά μέτρα.

Γιατί η ιμπεριαλιστική ηγεσία στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν είναι πολιτισμένη, αλλά βάρβαρη ως ιμπεριαλιστική.

Κάποτε η γερμανική μεγαλοαστική τάξη στήριξε το Χίτλερ και τους δολοφόνους ναζί. Έπαιξε και έχασε. Τώρα, η ίδια μεγαλοαστική τάξη στηρίζει τον ρηγκανοθατσερισμό. Αλλοίμονο αν ορισμένοι στην Αριστερά την καλοπιάνουν, νομίζοντας ότι θα την αποκοιμίσουν. Αντίθετα, οι ίδιοι κοιμούνται ύπνο βαθύ

Πηγή: http://iskra.gr

37 comments on “ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ’Η ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ;

  1. Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

    Χμ….
    Ούτε η «αριστερά» , ούτε το «κέντρο», ούτε η «δεξιά» έχουν απαντήσεις για το χάλι του κόσμου σήμερα.
    Και δεν πρόκειται να τις βρουν ποτέ, όσο η ανάγνωση περιορίζεται στον χώρο που ο καθένας σκέφτεται.
    ΒΛΑΚΩΔΩΣ.
    Εντελώς ηλιθιωδώς.
    Όταν «περιχαρακώνεσαι» στην αριστερά, στην δεξιά ή στο κέντρο, μειώνεις την απόδοση του μυαλού σου και άρα μειώνεις και τις πιθανότητες επιτυχίας.
    ΒΛΑΚΩΔΩΣ
    Ο κόσμος, σήμερα, στο χάλι που είναι, δεν βρέθηκε εκεί που είναι, γιατί επικράτησε ο ένας ή ο άλλος.
    Στο χάλι που είναι βρέθηκε γιατί εξοντώθηκαν μεταξύ τους.Έβαλαν τους ανθρώπους να εξοντωθούν μεταξύ τους.
    ΝαΙ;
    Ναι.
    Εξοντώθηκαν άνθρωποι για την δεξιά, την αριστερά και το κέντρο.
    ΒΛΑΚΩΔΩΣ.
    Δεν χρειαζόμαστε δεξιά,αριστερά ή κέντρο.
    Χρειαζόμαστε τιμιότητα και Δικαιοσύνη.
    Και όπως έχω γράψει χιλιάδες φορές, χρειαζόμαστε Ανθρώπους, με το (Α) κεφαλαίο, που θα βοηθάν Ανθρώπους, θα σώζουν Ανθρώπους και τσακίζουν εχθρούς του Ανθρώπου.
    Αριστερά, δεξιά και κεντρικά.
    Ναι;
    Ναι.

    • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

      Είπαμε…η κομμουνιστική υπόθεση…
      Αλαίν Μπαντιού…
      Υπάρχουν ακόμα διαφορές…
      Καπιταλισμό θέλεις ή να πας για κάτι διαφορετικό ??????
      Διαλέγουμε και πέρνουμε…

      • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

        Θέλω το περιβάλλον μου να είναι πραγματικό.Απτό.Για ζωντανούς ανθρώπους που ιδρώνουν και ματώνουν.
        Ο κομμουνισμός είναι εικονική πραγματικότητα.
        Ένα ατελές σύστημα που φτιάχθηκε από ατελή όντα και εφαρμόστηκε από ατελή όντα, πιστεύοντας κι αυτός ότι είναι η «μοναδική λύση»…
        Κλαίω.Από τα γέλια….
        Άμανε θες στο αναλύω κιόλας….

        • Ο/Η ΓΕΛΑΔΕΡΟΣ λέει:

          Μαλλον για να κλαις απο τα γελια εισαι απ τους χορτατους ! Γιατι εκει στον «εικονικο» κομμουνισμο ειχαν σταθερη δουλεια ,παιδεια ,υγεια ,στεγη ,διακοπες ,σταθερο μελλον για τα παιδια και τα εγγονια τους κι αν ηταν και λιγο πιο πονηρεμενοι με τι καθικια ειχαν απεναντι τους να μας κουνουσαν ακομα μαντηλι ,τωρα που παραδερνουμε στην καρακαπιταλιστικη μας κρισαρα …οπως καναν και μετα το 29 στην καπιταλιστικη ανθρωποτητα …γιατι αυτη οχι μονο ΔΕΝ καταλαβαν ΤΙΠΟΤΑ απο κριση αλλα εφτασαν και ξεπερασαν τις πιο αναπτυγμενες καπιταλιστικες χωρες σε αναπτυξη και παροχες στον εργαζομενο λαο τους …ΤΩΡΑ ΓΕΛΑ

          • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

            Πάντα θα γελάω με «μοναδικές λύσεις».
            Στην θεωρία, όλα τα συστήματα δείχνουν τέλεια.
            Η εφαρμογή πάσχει….
            Αυτό που είχαν οι «κομμουνιστικές χώρες», δεν ήταν κομμουνισμός γιατί εκτός από αυτά που περιγράφεις είχαν και «ανώτερη τάξη» που ΔΕΝ προβλέπεται.
            Την κομματική ανώτερη τάξη.
            Τα – πάντοτε παρόντα – λαμόγια που περνούσαν καλύτερα από την πλέμπα (ρωμαϊκός όρος) γιατί ήταν του «κόμματος», σαν τον Γκρούεζα στον Μαυρογιαλούρο και πήγαιναν διακοπές στις ντάτσες της Κριμαίας, όταν δεν χαριεντιζόντουσαν με τους Δυτικούς.Τα ίδια λαμόγια μόλις κατέρρευσε η «μοναδική» τους λύση, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και έγιναν τα μέλη της ολιγαρχίας στην κατάσταση που διαδέχθηκε τον «κομμουνισμό».Να μην μιλήσω για Α.Γερμανία που οι μισοί ρουφιάνευαν τους άλλους μισούς…
            Το «χορτάτος» το αντιπαρέρχομαι,γιατί αν και χορτάτος, εγώ, ρισκάρω καθημερινώς και όχι από πληκτρολόγια που οι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι.
            Κανένα πρόβλημα.
            Μία γενική σημείωση.
            Κανένα «ένα» σύστημα δεν θα διορθώσει μία κατάσταση.
            Ειδικά εδώ στην Ελλάδα.

            • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

              ρε ΒΡΑΧΕ θα ελεγε καποιος που σ ακουει οτι εφαγες τα νιατα σου σ αυτες τις χωρες !!!
              Πολλα χρονια πρεπει να εζησες εκει …ψωμι κι αλατι ..

              • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

                Mε πατέρα ναυτικό και πολύ περιγραφικό, μία εικόνα την έχω…Σε σχέση με κάποιους που κάνουν εντελώς θεωρητικές αναλύσεις από βιβλία μόνο.
                Ε,όσο να΄ναι, άλλο να στο λέει ο πατέρας σου που είχε περπατήσει στα λιμάνια – και όχι μόνο – όλου του πλανήτη επί 35 χρόνια, άλλο θεωρητικοί….

                Αν έχω κάπου λάθος, οι διορθώσεις είναι ευπρόσδεκτες.
                Συζητάμε, δεν μαλώνουμε.

    • Ο/Η Kimwn λέει:

      Στο χάλι που είναι βρέθηκε γιατί εξοντώθηκαν μεταξύ τους.Έβαλαν τους ανθρώπους να εξοντωθούν μεταξύ τους.

      Κι όχι μόνο φίλε μου αλλά και επειδή τα δίποδα κάναν σκοπό της ζωής τους να μαζεύουν πολύχρωμα χαρτάκια και γυαλιστερά νομίσματα (λες και θα τα πάρουν μαζί τους – τα σάβανα ΔΕΕΕΝ έχουν τσέπες), γιατί κάναν σκοπό της ζωής τους την καλοπέραση και την αρπαχτή και όχι την δημιουργία, γιατί έπαψαν να σκέφτονται με τον εγκέφαλο και άφησαν λοιπά όργανα χαμηλότερα να «σκέφτονται»…

      • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

        Κακή Παιδεία.
        Κάκιστη εκπαίδευση.
        Και να σκεφτείς ότι σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα, ο γενικός μέσος όρος είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με το μεγάλο χωριό….
        Εκεί το χάλι είναι απερίγραπτο.

    • Ο/Η brain teaser λέει:

      +++++++++++++++++ πές τα βρε φίλε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ. Εκφράζεις το 40% του κόσμου
      που απέχει συνειδητά απο κομματικές αντιλήψεις και σημαίες και ένα 10-15% που πιστεύει στο «μή χείρον βέλτιστον». Προφανώς δεν εχει βρεθεί κανείς να τους εμπνεύσει. Ακόμη.

      • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

        Το μόνο που εκφράζω είναι το μισοάδειο μου κρανίο.
        Ευτυχώς, Παναγιούκλα μου.
        Δεν χρειάζεται κανείς, κανέναν, να τον εμπνεύσει.
        Είμαστε, όλοι μας, ικανοί για το χειρότερο και για το καλύτερο.
        Κρύο νερό στην μούρη, καθρέφτης και χαστούκια στα μάγουλα, καθε πρωϊ.
        Το πιστεύω, δεν το νομίζω.

        ΥΓ:Ένα (+), φθάνει.Ένας είμαι… 🙂

        • Ο/Η Kimwn λέει:

          Το μη χείρον βέλτιστον ίσχτε τα παλιά χρόνια, σήμερα ισχύει ο μη χοίρος βέλτιστος…

  2. Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

    Πολύ καλησπέρα σε όοολη την παρέα !!!!!!

    Εκφράζωντας «μεγαλοφώνως» και πάλι τις προσωπικές απορίες και απόψεις, (τι πρωτότυπο !!!!), θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής :

    • Άνθρωποι με το Α κεφαλαίο. Σύμφωνοι. Τον ορισμό του ανθρώπου μπορεί να μας τον δώσει κάποιος;; Διότι, εξ’ όσων γνωρίζω, οι μεγαλύτεροι εγκληματίες που έχουν περάσει από τον πλανήτη αυτό για το «καλό» του ανθρώπινου γένους διέπραξαν τα εγκλήματά τους.
    • Αποποίηση της οποιασδήποτε προϋπάρχουσας πολιτικο-οικονομικής «κουλτούρας», καθώς δημιουργήθηκαν από ατελή όντα. Σύμφωνοι. Άρα εμείς είμαστε τέλειοι ;;; Μήπως δεν θα πρέπει να αποτάξουμε κάποιες βασικές αρχές παρά μόνο τις ταμπέλες και τις προκαταλήψεις ;; Γιατί για μένα προσωπικά είναι βασικότατη αρχή να μην υπάρχει με τον οποιονδήποτε τρόπο και για τον οποιονδήποτε λόγο η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κι ο καπιταλισμός, (εν ονόματι της προσωπικής ελευθερίας), βασίζεται ακριβώς εκεί.

    • Τιμιότητα και δικαιοσύνη. Εδώ κι αν συμφωνώ. Επίσης όμως θα ζητήσω τον ορισμό τους. Και μάλιστα θα ζητήσω και προτεραιότητες. Γιατί δίκαιο και τίμιο είναι να έχει ο καθένας την προσωπική του ελευθερία, τι προέχει όμως ;; Η προσωπική ελευθερία ή η κοινωνική ευημερία ;;;;; Και ποιος θα είναι αυτός που θα κρίνει και θα απονέμει δικαιοσύνη ;;;; Και με βάση ποια δεδομένα ;;;;

    Εν ολίγοις, προσωπικά πιστεύω, ότι δεν χρειάζεται να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι να επιστρέψουμε σε βασικές αρχές. Και οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει, είτε «κληρονομικά» είτε μέσω προσωπικών εμπειριών, είναι πολύ βασικό εφόδιο για την περαιτέρω εξέλιξή μας. Και μία πολύ βασική αρχή, κατά την προσωπική μου άποψη, που θα πρέπει να υιοθετήσουμε άπαντες είναι το «Μηδέν άγαν».

    • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

      Άσχετο !!!!!!!!!!

      Τι στο καλό έχει πάθει το wordpress και κάνει του «κεφαλιού» του όσον αφορά το που θα βάλει bold και που θα βάλει strong ;;;;;;

    • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

      Mισό…
      Έγραψα εγώ πουθενα ότι μ΄αρέσει ο καπιταλισμός ή για αποποίηση οποιασδήποτε κουλτούρας;
      Όχι.
      Αποποίηση, απόρριψη,αντίδραση,αντίσταση, βάλε όποιο ουσιαστικό θέλεις μα το α- το στερητικό – έτσι κι αλλιώς όλα από ατελή όντα φτιάχτηκαν – σε ότι έχει να κάνει με οποιοδήποτε, δίχως εξαίρεση, σύστημα, με οποιοδήποτε πρόσημο, κεντρικό, αριστερό, δεξιό, προοδευτικό,φιλελεύθερο, καπιταλιστικό, κομμουνιστικό, ιμπεριαλιστικό και το λουρί της μάνας τους, που βαυκαλίζεται, αυνανιζόμενο μανιωδώς ότι είναι ή προσφέρει «μοναδικές λύσεις».
      Οποιοδήποτε, από όπου και από όποιον και αν προέρχεται.
      Οι «μοναδικές λύσεις», είναι ολοκληρωτισμός.Οι «μοναδικές λύσεις» μου προκαλούν, φύση, θέση και Πίστη, στομαχικές διαταραχές.
      Είμαι εντελώς αντίθετος.Πιο εντελώς, ολοκληρωτικά ,δεν γίνεται… 🙂
      Είμαι – και θα το λέω μέχρι να βγει η ψυχή μου – του συνδυασμού, της φαντασίας και του «ότι βολεύει», σε δεδομένη στιγμή, για δεδομένο χρόνο και τόπο, την Ελλάδα.
      Μόνο.
      Συνδυασμός, προτεραιοποίηση, ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ εφαρμογή.
      Βασικές αρχές λειτουργίας;
      Really?
      Χα,χα,χα,χα,χα,χα…
      Σε εμένα το λες αυτό;

      Τιμιότητα.
      Να σε πω τι θεωρώ εγώ τιμιότητα.Έτσι κι αλλιώς για μένα γράφω μόνο.
      Τιμιότητα είναι να μην κλέβεις.Βασικό.Παιδεία.
      Τιμιότητα είναι να μάθεις τον γιο σου να προσέχει που βάζει υπογραφή και…το άλλο του και στην κόρη σου να την μαθεις ότι η σχισμή του όρους της Αφροδίτης δεν είναι κριτήριο και μέσο κοινωνικής, πολιτικής, χρηματικής ή άλλης ανέλιξης και τα πόδια είναι για τρέξιμο και περπάτημα, άντε και για μερικές κλωτσιές.Παιδεία.
      Τιμιότητα είναι το σπιτάκι σου να έχει ακέραιους καθρέπτες και το κρεβατάκι σου να μην σε βλέπει και να βγάζει πόδια να φύγει, γιατί φοβάται ότι έτσι και ξαπλώσεις και αρχίσεις να σβουρνάς γύρω, γύρω, θα το στείλεις για ανακύκλωση ξύλου, σίδερου και στρώματος.
      Βασικό.Παιδεία.
      Τι είναι δικαιοσύνη;
      Δικαιοσύνη είναι να βρεις δέκα τίμιους από τους παραπάνω, να τους δώσεις «βασικές αρχές λειτουργίας» και να ξεχάσεις ποιοι είναι και εκείνοι να ξεχάσουν ποιοι είναι και ποιος τους έδωσε τις «βασικές αρχές λειτουργίας»…
      Προτεραιότητα;
      Την γράφεις: Ελευθερία.
      Παράγοντας ελεύθερους Ανθρώπους, με τιμιότητα και Δικαιοσύνη, η κοινωνική ευημερία ΔΕΝ είναι ζητούμενο, αλλά δεδομένο.
      Επειδή όμως δεν ζούμε σε κοινωνία Αγίων, η προτεραιότητα είναι μία = Ισότητα ως προς την Δικαιοσύνη.Αυτό είναι το βασικότερο όλων και το δυσκολοτερο όλων.
      Ισοπεδωτική Δικαιοσύνη.Αδίστακτη.Ωμή.Σκληρή και αμείλικτη.
      Και το βασικότερο όλων: ΑΠΛΟΤΗΤΑ.
      ΑΠΛΟΤΗΤΑ.
      ΑΠΛΟΤΗΤΑ
      ΑΠΛΟΤΗΤΑ.
      Θα με πεις τώρα – και σωστά – «σώπα, ρε τέλειε»….
      Ουδείς τέλειος, αλλά η απλότητα βοηθάει την τελειότητα… 🙂
      Μία κουβέντα είπε ο Χριστός.Μία.Απλή.Και άλλαξε τον κόσμο….

      Σημείωση: Μην ρωτάς εμένα τι είναι Άνθρωπος.
      Εγώ είμαι «κρατικοδίατο παρτάλι, βολεμένος, εκμεταλλευτής, άτιμος δυνάστης, παρτάκιας, κοπρίτης, αδιάφορος, υποστηρικτής των δυνάμεων Κατοχής, ευεργετηθέντας από τα κομματόσκυλα, κομματόσκυλο, προνομιούχος» και άλλα πολλά που βαριέμαι να γράψω, ως τεμπελαχανάς που είμαι…Άνθρωπος δεν είμαι….
      Μπούχα, χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα,χα…. 😆

      Μέτρο.

      • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Είσαι και φλώρος και τραχανοπλαγιάς και χάσκας.Αυτά τα ξέχασες.
        χαχαχαχαχαχα

        • Ο/Η brain teaser λέει:

          Εεετσι, παιδί μου εσύ.. όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτουν λόγια χαχαχα

        • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

          Καλημέρα..συγνώμη αλλά οι όροι τραχανοπλάγιας και χάσκας τι σημαίνουν;
          Παντώς συμφώνω με τον Βράχο ειδικα για την δικαοισύνη και τα περί του όρους της Αφρόδιτης…

          • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

            Τραχανοπλαγιάς είναι αυτός που απλώνει στην πλαγιά τραχανά.Χάσκας είναι αυτός που χάσκει.
            Είναι τεχνικοί-περιπαικτικοί όροι του αθλήματος του ποδοσφαίρου που τους συναντάς στα άτομα χαμηλού πνευματικού επιπέδου (όπως εγώ) όταν πιάνουν στην καζούρα
            συμπαίκτες τους (για να τους πειράξουν) και αντιπάλους (το εννοούν).

            • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

              Συγνώμη αλλά απευθύνσεαισε ατόμο που για ευνοητους λόγους ΔΕΝ πολυσκαμπάζει από αθλητισμό για παραπλήσιους λόγους με αυτούς του Οργούελ
              ΥΓ Επειδή από όσο γνωρίζω στο απεράντο γαλάζιο ΔΕΝ είμαστε Ιησουήτες για να υποτιμάμε τον ευατό μας ο καθένας ΔΕΝ υπάρχει λόγος να υποτιμάς τον ευατο σου.Μπορεί να ΜΗΝ μου αρέσει το ποδοσφαίρο αλλά ΔΕΝ θα χαρακτήριζα «συλήβδην» ως χαμήλου επιπέδου όσους ασχολούνται με αυτό!
              Καλά να περνάς

      • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

        Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω φίλε μου Βράχε, αλλά πολιτική και απλότητα απλά δεν υφίστανται…

        Κι ο Χριστός για απλά πράγματα μίλησε και τον σταυρώσαμε.
        Κι ο Σωκράτης για απλά μιλούσε αλλά του δώσαμε το κώνειο.
        Κι ο Κολοκοτρώνης για απλά μίλησε, αλλά τον καταδικάσαμε εις θάνατον…

        «Προτεραιότητα;
        Την γράφεις: Ελευθερία.»

        Καλέ μου φίλε, τις περισσότερες φορές υπάρχει σύγκρουση «συμφερόντων» μεταξύ της ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας. Το μέτρο που αναφέρεις παρακάτω είναι καλύτερος «οδηγός». Είναι το ίδιο με το «Μηδέν άγαν». Είναι αυτό το οποίο έγραψε ο αδερφός μου ο Μανώλης :

        «Ο Χριστός είπε
        να μην κάνεις στους άλλους
        ότι δεν θέλεις να κάνουν σε σένανε,
        αυτό είπε.»

        Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς «οδοντόκρεμες». Γιατί δεν μπορεί να ονομάζεις τίμιο το να έχω ανθρώπους να εργάζονται για μένα για ένα κομμάτι ψωμί όταν εγώ κερδίζω εκατομμύρια. Κι όμως, με τους κανόνες που μου όρισες είναι τίμιο και δίκαιο. Δεν κλέβω τα χρήματα τα οποία βγάζω, δεν χρησιμοποιώ την σχισμή του όρους της Αφροδίτης, δεν έβαλα καμία υπογραφή ή κάτι άλλο εκεί που δεν πρέπει, οι καθρέπτες στο σπίτι μου μία χαρά είναι, ελεύθερος είμαι να βγάζω όσα επιθυμώ και να πουλώ ότι θέλω, και φυσικά δεν κάνω κάτι παράνομο. Το αν είναι ΗΘΙΚΟ όμως, αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Το τίμιο και το νόμιμο ξέρεις δεν είναι απαραίτητα και ηθικό. Και για μένα η λέξη κλειδί είναι η ηθική. Εκεί είναι για μένα που έχουμε χάσει την μπάλα !!!!

        • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

          Υ.Γ.

          Ζητώ συγνώμη που «βαραίνω» το κλίμα σε μία χαλαρή συζήτηση.
          Σταματάω όμως εδώ και δεν δίνω συνέχεια…

        • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

          Όταν έχεις να εργάζονται για σένα ανθρώπους που εργάζονται για ένα κομμάτι ψωμί και εσύ βγάζεις εκατομμύρια, ΔΕΝ είσαι τίμιος….
          Πλούσιος είσαι….
          Για να φτάσεις να βγάζεις μύρια από πολλούς, πως εφτασες ως εκεί;
          Προσευχόμενος;
          Πλούσιος και ηθική είναι αντίθετες έννοιες 😆
          Τους πλούσιους σε κοινωνία που υποφέρει τους θεωρώ σαβούρα και πολιτικά και μεταφυσικά, αφού έβαλα και τον Χριστό στην κουβέντα.
          Σαβούρα.(Ρε Αμετανόητε, κομμουνιστικό είναι αυτό ρε;).
          Παιδεία = ηθική.
          Απλό.
          Ο μέγιστος Κολοκοτρώνης απλά μιλούσε; Φωτιά και τσεκούρι….
          Η πολιτική απλή είναι, μας κάνουν και νομίζουμε ότι είναι περίπλοκη για να έχουμε «σωτήρες μοναδικούς».
          Διαφωνούμε καθέτως, οριζοντίως και πλαγίως.
          Από φιλοσοφία δεν ηξεύρω, είμαι ΚΑΙ αδιάβαστος.

          Δεν με στεναχωρείς και οδοντόκρεμα χρησιμοποιώ.
          Ένα σφράγισμα έχω στα 40φεύγα, άρα από ποιότητα δοντιών ακόμα αντέχω 😆

          • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

            Ξαναπάμε όμως από την αρχή.
            Δεν είπα ότι ο πλούσιος είναι ηθικός. Είπα όμως ότι μπορεί να είναι τίμιος και νόμιμος. Έχει διαφορά. (Παρεμπιτπόντως, το πως απέκτησε τα χρήματα δεν τον κάνει απαραίτητα άτιμο ή ανήθικο ή παράνομο. Θα μπορούσε να τα έχει κληρονομήσει ή να έχει κερδίσει το λαχείο. Γνωρίζω αρκετούς οι οποίοι ως έμποροι έχουν κάνει εκατομμύρια χωρίς να πωλούν κάτι ηθικά κολλάσιμο. Η τύχη βλέπεις παίζει ολίγον περίεργα παιχνίδια). Ακριβώς εκεί εντόπισα την διαφοροποίησή μου. Ότι εσύ μιλούσες για τιμιότητα και δικαιοσύνη κι εγώ για ηθική. Αν αυτό εννοούσες από την αρχή, τότε έκανες λανθασμένη διατύπωση. Το γεγονός όμως παραμένει ίδιο και η έλλειψη σαφούς ορισμού, που διευκρίνησα από την πρώτη στιγμή, ενισχύεται εν τοιαύτει περιπτώσει.

            Ο Κολοκοτρώνης δεν ξεκίνησε να μιλάει για φωτιά και τσεκούρι. ΚΑΤΕΛΛΗΞΕ να μιλάει έτσι όταν κατάλαβε ότι τα απλά και αυτονόητα δεν έπειθαν τον αδαή να επαναστατήσει. Το ξαναλέω να το εμπεδώσεις : Τα απλοϊκά και αυτονόητα δεν έπειθαν τον αδαή. Καταλαβαίνεις μήπως τώρα γιατί απλοϊκότητα και πολιτική δεν πάνε μαζί ;;;;; Αν αναλογιστείς ότι πνευματικά μεγαθήρια δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην πολιτική, τότε θα καταλάβεις ότι δεν μπορούν να συμβαδήσουν αυτά τα δύο. Αναλογίσου τους λόγους που σκοτώσαμε τον Σωκράτη και σταυρώσαμε τον Χριστό. Αναρωτήσου τι πήγε στραβά στην νομοθεσία του Σόλωνα. Αναρωτήσου τι συνέβη και οι περισσότεροι εκ των φιλοσόφων κατέλληξαν εξόριστοι, αδέκαροι και κατατρεγμένοι. Θα σου απαντήσω εγώ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ !!!!! (Βασικά, αυτό το οποίο συνέβη είναι το ότι όλοι αυτοί αμφισβήτησαν την τότε εξουσία και αυτή χρησιμοποίησε την πολιτική για να τους εξοντώσει).

            «Με τον γενικό όρο πολιτική εννοείται το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται και των μεθόδων και διαδικασιών που ακολουθούνται, μέσω των οποίων, ομάδες ανθρώπων οργανώνονται και λειτουργούν, προκειμένου να πετύχουν κατά τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο δυνατό κόστος τους σκοπούς που επιδιώκουν σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Ο όρος εφαρμόζεται τόσο σε κοινωνικές ομάδες ανθρώπων (κόμματα, οργανώσεις, συνδικάτα, συνελεύσεις κατοίκων κλπ), όσο και σε κυβερνήσεις κρατών για τον τρόπο διακυβέρνησης και χειρισμού των διαφόρων υποθέσεων. Ή επίσης αφορά οργανισμούς, εταιρείες και άλλες οργανώσεις, λαμβάνοντας ανάλογα ιδιαίτερο χαρακτηρισμό π.χ. Ναυτιλιακή Πολιτική, Αγροτική πολιτική, βιομηχανική πολιτική κ.λπ. Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή.»

            Αυτός είναι ο ορισμός που δίνεται στην βικιπαίδεια. Απ’ όλο το κατεβατό, κρατάω την τελευταία πρόταση : «Η πολιτική είναι συνυφασμένη με την εξουσία και τη δύναμη που πηγάζει από αυτή». Αυτό καλέ μου φίλε, (η εξουσία δηλαδή και η διαχείρισή της), δεν είναι ΠΟΤΕ ΑΠΛΟΪΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται πολλοί περισσότεροι πολέμοι για την εξουσία παρά για το χρήμα. Αν λοιπόν θεωρείς μία φορά σαβούρα το χρήμα και τους πλούσιους, τότε θα σε συμβούλευα να θεωρήσεις την εξουσία και τους εξουσιομανείς 100 φορές σαβούρα. Γιατί το χρήμα και η πολιτική είναι απλά και μόνο τα μέσα για την απόκτηση εξουσίας. Γιατί όπως είπε και ο γνωστός ιστορικός : «Η εξουσία διαφθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει απόλυτα». Και αυτό το οποίο εξελίσσεται δεν είναι η εξουσία, αλλά τα μέσα, (τα όπλα δηλαδή), για την απόκτησή της. Και αυτό το οποίο εκμεταλλεύονται δεν είναι ότι κάνουν την πολιτική να φαίνεται απλά πολύπλοκη. Την κάνουν πραγματικά πολύπλοκη γιατί εκμεταλλεύονται την έλλειψη ηθικής, αρετής και γνώσης που διακατέχει τον απλοϊκό κοσμάκη. Προσωπικά λοιπόν, θα σου έλεγα ότι είναι επικίνδυνο να παροτρύνεις τον κόσμο σε απλοϊκή σκέψη. γιατί η εξέλιξη των μέσων, (της πολιτικής), είχε μεταξύ άλλων και το αποτέλεσμα οι ισοροπίες να έχουν γίνει εξαιρετικά πολύπλοκες. Και όπως είπε και ο ποιητής : «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία»…

            Ναι. Θα μπορούσε και θα ήθελα να είναι απλά πράγματα η πολιτική. Όμως αυτό θα απαιτούσε πρώτα απ’ όλα το απαραίτητο σύστημα παιδείας, (όπως ορθώς αναφέρεις), το οποίο όμως δεν υπάρχει και που για να δημιουργηθεί απαιτεί άπειρο χρόνο και ηθικές αξίες καθώς και αισθήματα στην πολιτική και τους πολιτικούς που θα στήσουν αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα.. Άρα πρώτα θα υπάρξει «ορθή» πολιτική και μετά «ορθή» παιδεία. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι για να είναι κανείς πολιτικός θα πρέπει να έχει «σπουδάσει» πολιτική. Δεν διδάσκεται η ηθική στο παρόν εκπαιδευτικό σύστημα ούτε διδάσκονται γενικώς οι εμπειρίες, τα αισθήματα και τα συναισθήματα. Επίσης, δεν διαφωνούμε στην επιθυμία μας ούτε και εκφράζουμε τους ευσεβείς μας πόθους. Σκέψου όμως ότι σε καμία χώρα του κόσμου και κάτω από κανένα πολιτικο-οικονομικό σύστημα ή πολίτευμα σε όλα τα καταγεγραμμένα ιστορικά χρόνια δεν έχουν καταφέρει την πολιτική να την κάνουν απλοϊκή υπόθεση. Μακάρι να είμαστε εμείς που θα το καταφέρουμε, αν και πολύ αμφιβάλλω…

            Υ.Γ.1 Είπα ότι δεν θα το συνεχίσω και παρέβηκα τον λόγο μου μόνο και μόνο για να εκθέσω τις απόψεις μου και για να προσπαθήσω να εξηγήσω στον αναγνώστη ότι θα πρέπει να έχει τεταμένη την προσοχή του και να μην παρασυρθεί στην απλοϊκότητα. Ελπίζω να το κατάφερα.

            Υ.Γ.2 Σαφώς και διαφωνούμε. Αλλιώς δεν θα υπήρχε αυτή η συζήτηση. Το ζήτημα είναι ότι μέσω της διαφωνίας υπάρχει εξέλιξη, όταν αυτή παραμένει σε κόσμια επίπεδα και υπάρχουν επιχειρήματα. Έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.

            • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

              Καλημέρα Ποπολάρε!
              όχι Έτσι θέλω να πιστεύω;;
              Έτσι ειναι!
              🙂
              Aχαχαχαχαχ!

            • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

              ΥΓ1:Για τον αναγνώστη δεν ξέρω, αλλά εμένα δεν με έπεισες για τον απλούστατο λόγο ότι εγώ δεν έγραψα πουθενά για απλοϊκότητα.
              Εγώ έγραψα για απλότητα.
              Απλοϊκή θεώρηση είναι να νομίζεις ότι με ένα G3, θα φτάσεις μέχρι το Πεκίνο….
              Απλή πραγματικότητα είναι ότι αν θέλεις να πετύχεις στομάχι με το G3, σημαδεύεις πόδια…

              ΥΓ2:Μια χαρά.Μακάρι τα επιχειρήματα να με αναγκάσουν να παραδεχθώ ότι κάνω λάθος για όλα, αν, έστω και ένας βελτιώσει την δυνατότητα του μυαλού του να επεξεργάζεται πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου – ειδικά – εμόυ του ιδίου.
              Καλώς πιστεύεις.
              Οι διαφωνίες προβλέπονται.
              Το «Ναι, σε όλα», είναι ραγιαδισμός, εθελοδουλεία και ολοκληρωτισμός.
              Εδώ, στην Ελλάδα, όχι απλώς δεν προβλέπεται.
              Απαγορεύεται.
              Λέμε τώρα….

              • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

                OK. Για να έναρμονίσω την συζήτηση και να απλουστέψω τα πράγματα, θα σου πω το εξής. Τα απαραίτητα και ικανά στοιχεία που χρειάζεται κανείς για να εισέλθει στην πολιτική σκηνή είναι απλά. Για να μπορέσει όμως να γίνει ολοκληρωμένος πολιτικός και να ασκεί «ορθή» πολιτική, τότε χρειάζεται πολύ περισσότερα και πολύ ποιο πολύπλοκα. Αυτό σε καλύπτει ;;

                Για να το διατυπώσω διαφορετικά. Όταν σπουδάσεις ιατρική και είσαι και τίμιος και ηθικός, τότε θεωρητικώς έχεις τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνεις ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ. Είσαι όμως ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ή χρειάζεσαι και άλλα πράγματα ;;; Ή αλλιώς, (σύμφωνα με το παράδειγμα που μου έδωσες), εάν σου πουν ότι με το G3 για να πετύχεις το στομάχι πρέπει να σημαδέψεις τα πόδια, έχεις επιτυχία που πλησιάζει το 100% από οποιαδήποτε απόσταση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες σκοπεύεις ;;;

                Εν ολίγοις, μιλάς για τις ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ που πρέπει να έχει ο κάθε πολιτικός, και ναι όντως αυτές είναι απλές. Η πολιτική όμως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ. Για να είναι κανείς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ και ΟΡΘΟΣ πολιτικός θα πρέπει να διαθέτει ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΡΕΤΕΣ.

              • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

                Mε καλύπτει απολύτως.
                Ξεκινώντας από τα βασικά και απλά, μπορείς να μεγαλουργήσεις, μαζί με ορισμένα άλλα «πραγματάκια».
                Είτε είσαι σκοπευτής, είτε είσαι θεραπευτής, είτε είσαι πολιτικός.
                Back to basics, λοιπόν…
                Πολύυυυυυυυυυυυυυς δρόμος.

                Άμανε είσαι σωστά «εκπαιδευμένος» οι συνθήκες περιβάλλοντος και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι μεν παράμετροι, σοβαρότατοι, αλλά ως εκεί.Παράμετροι.
                Εκτός από τα βασικά, υπάρχει και το ταλέντο, που δεν διδάσκεται.
                Υπάρχουν, υπήρξαν και πιθανότατα μπορεί να ξαναυπάρξουν ταλέντα τα οποία να φέρουν τις συνθήκες «στα μέτρα» τους, σύμφωνα με ένα ανέκδοτο:
                Ρωτήσανε κάποιον, κάποτε «Πως θα πάμε από εκεί, αφού δεν έχει δρόμο…
                – Θα τον φτιάξουμε….»

                🙂

              • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

                Παράμετροι περιβάλλοντος εξαφάνισαν τους δεινόσαυρους. Πολλές φορές οι παράμετροι είναι πολλοί ποιο σοβαροί και επικίνδυνοι από τις βασικές αρχές. Για παράδειγμα : Ο πολιτικός πρέπει να είναι σε θέση να θυσιάσει την δική του ζωή, ή ακόμη χειρότερα, την ζωή αγαπημένων του ανθρώπων για το κοινό καλό. Πρέπει να είναι τόσο αδέκαστος ώστε όταν του προσφέρουν «γη και ύδωρ», τόσο σε αυτόν όσο και στα αγαπημένα του πρόσωπα, να μπορέσει να τα αρνηθεί. Πρέπει να είναι σε θέση να σηκώσει τον Σταυρό του μαρτυρίου ή να πιει το κώνειο για το κοινό καλό. Τώρα πόσο απλά «πραγματάκια» ή απλοί «παράμετροι» είναι αυτά, ειλικρινά δεν ξέρω…

  3. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Ο Χριστός είπε
    να μην κάνεις στους άλλους
    ότι δεν θέλεις να κάνουν σε σένανε,
    αυτό είπε.
    Από κει και μετά ότι και να είπε
    έρχεται δεύτερο.
    Αυτά
    Καλησπέρα είπα;;
    🙂

    • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

      +1000

      Θα συμφωνήσω μαζί σου αδερφέ μου Μανώλη.
      Το κακό είναι ότι ακόμη και ο Χριστός δεν κατάφερε
      να μας πείσει. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε κάτι ποιο
      «δυνατό» για να το καταφέρουμε οι απλοί θνητοί !!!

  4. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Καλησπέρα πέρα για πέρα σε όλους!!!
    ναι ρε σαβούρα ειναι οι πλούσιοι,
    κομμουνιστικό ειναι,
    «κομμούνα» δηλαδή κοινότητα,
    δηλαδή κοινοκτημοσύνη,
    δηλαδή η από κοινού ιδιοκτησία και χρήση των υλικών αγαθών.
    Κομμουνιστής= μέλος της κοινότητας,
    Και επιπροσθέτως, ο ένας για όλους
    και όλοι για τον ενανε.
    🙂
    Γαμώ την ουτοπία μου γαμώ.
    Αχαχαχαχαχαχ!

  5. Ο/Η ΓΕΛΑΔΕΡΟΣ λέει:

    ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ «ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ» καποιοι -παλε ποτε- «καλοπληρωμενοι» ΔΥ (δλδ καραβιες ψηφοφορων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ) ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ….εχει κι αλλα το «γαμηλιο καπιταλιστικο τραπεζι » για εσας :

    ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ «ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ»!

    Μια εξαιρετικά δυσάρεστη «έκπληξη» επιφυλάσσει το πέρας του καλοκαιριού για τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το «Βήμα της Κυριακής» (22/06), η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετά από απαίτηση της τρόικας, ετοιμάζει σχέδιο μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης και αποφοίτων λυκείου.

    Η κατεύθυνση που επιθυμούν οι δανειστές είναι σαφής: Οι μισθοί των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνασίου) και αυτών που έχουν τελειώσει μόνο το Λύκειο να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή σε επίπεδα που δεν εξασφαλίζουν ορισμένες φορές ούτε τα ελάχιστα ώστε να ζει μια οικογένεια με αξιοπρέπεια. Με απλά λόγια, «διαίρει και βασίλευε»…

    Μάλιστα, η πολιτική αυτή που θα διαιρεί ακόμη περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους και θα εντείνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, θεωρείται « κορυφαία διαρθρωτική αλλαγή».

    Η μελέτη για την παρουσίαση της εκπονείται ήδη από εμπειρογνώμονες των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στον Σεπτέμβριο.

    Οι κύριες προβλέψεις και κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που είναι άκρως χαρακτηριστικές για το ποιος είναι ο σκοπός του «διπλού» αυτού μισθολογίου, είναι οι εξής:

    — Να μειωθεί (δραματικά) ο εισαγωγικός μισθός των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί πως μετά από τις μειώσεις που έχουν ήδη γίνει φτάνει τα …780 ευρώ τον μήνα. Κρίνεται λοιπόν τόσο μεγάλος που πρέπει πλέον να προσεγγίζει τα 580 ευρώ ανά μήνα ( 540 για νέους κάτω των 24).

    –Να ανοίξει (ακόμη περισσότερο) η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ εργαζομένων με διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης (Υποχρεωτική – Δευτεροβάθμια – Πανεπιστημιακή), ώστε παίρνοντας πόρους από τη μια κατηγορία και δίνοντας τους στην άλλη να διασπάσουν οποιαδήποτε έννοια αλληλεγγύης είτε ταξικής είτε απλά συναδελφικής.

    ΜΠΟΝΟΥΣ… ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ»

    Το ποσό αυτό θα αφορά, λοιπόν, μόνο τους υπαλλήλους που κρίνονται «παραγωγικοί», ενώ θα προκύπτει από τις μειώσεις (!) που θα γίνουν στους υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αποθέωση δηλαδή του κανιβαλισμού μεταξύ των εργαζομένων.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως από όλα αυτά τα βάρβαρα, ταξικά και αντικοινωνικά μέτρα, δεν προκύπτει καν κάποιο δημοσιονομικό όφελος, που συνήθως χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τις μειώσεις των αποδοχών.

    Εδώ ο στόχος είναι ακόμη πιο «σαφής» και επιδιώκεται ρητά από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να αλλάξει η «νοοτροπία»! Να δημιουργηθεί μια άλλη κουλτούρα εργαζόμενου δηλαδή, που συμφωνεί να πάρει ελάχιστα παραπάνω, ενώ γνωρίζει ότι αφαιρέθηκαν από άλλους που τα έχουν εξίσου ανάγκη, ίσως και περισσότερη.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται και άλλες αλλαγές που επιφέρουν μισθολογικές μειώσεις, όλες με το ίδιο πρόσημο βαρβαρότητας:

    –Άμεση κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο υπάλληλοι όπως του Υπ. Οικονομικών.

    –Δημιουργία ειδικού μισθολογίου για καθηγητές, δασκάλους, ιατρούς και νοσηλευτές.

    Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του ΣΤΕ να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών στους ενστόλους και στους δικαστικούς, η τρόικα έχει δώσει «κατευθύνσεις» ώστε η όποια μισθολογική αναπροσαρμογή γίνει, να μην επηρεάσει το συνολικό ύψος της μισθολογικής δαπάνης.

    Έτσι, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προτίθεται να δημιουργήσει νέο μισθολόγιο που θα καταργεί τις μισθολογικές προαγωγές, και έτσι αν κάποιος δεν προαχθεί δεν θα παίρνει αύξηση αποδοχών.

    Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

    THERE ISNT PATOS IN THE BAREL

    • Ο/Η brain teaser λέει:

      Φίλε μου, δεν θα μπώ στη λογική τη δικη σου, γιατι τα προβλήματα είναι για όλους κοινά. Ομως δεν μπορώ να μην αναφέρω οτι οι δημ.υπάλληλοι δεν εξυπηρετούν πιά τον πολίτη (εκτός απο τα ΚΕΠ) για να πάρουν το αίμα τους πίσω απο τις αλλαγές που υφίστανται. Πήγαινε σε μια Δ.Υ. καθημερινή να δείς ταλαιπωρία και τσακωμούς. Επίσης δεν μπορώ να μην θυμηθώ καναδυό γνωστές που έχω κοντά μου, τις οποίες ταΐζει ο ιδ. υπάλληλος και ο αυτοαπασχολούμενος πολλά χρόνια τώρα, γιατι βγήκαν στη σύνταξη επι του αλησμόνητου Παπανδρέου, που τους την εξασφάλισε με μιά δεκαπενταετια στο δημόσιο, με κομματικές περγαμηνές εννοείται! Δλδ, δουλέψαν δεκαπέντε χρόνια και θα πληρώνονται σαράντα, πενήντα, ή εξήντα χρόνια στο υπόλοιπο της ζωής τους. Οι είλωτες του ιδ.τομέα ας είναι καλά που αντέχουν ακόμη. ΄Η μήπως πολλοί δεν αντέξαν; Ποιός κάνει οτι δεν ξέρει;
      Τη νοοτροπία του κομματικού πελατη πληρώνει τώρα όλος ο κόσμος αφου οι Δημ.Οργανισμοί Παροχής Υπηρεσιών και Περίθαλψης διαλύθηκαν, τα γνωρίζουν όλοι αυτά. Μάλλον θα το πιούμε σιγά σιγά αυτό το ποτήρι μέχρι να μαζευτεί πάλι χρήμα στα Ταμεία, καμμιά δεκαετία και βάλε.

    • Ο/Η Kimwn λέει:

      THERE ISNT PATOS IN THE BAREL

      ΤΗΕRE IS, THERE IS, (υΦάρχει, υΦάρχει στη νεοελληνικιά) , WE ARE AT THE MIDDLE OF THE WAY DOWN(WARDS)…

Σχολιάστε