«Μαμά, αυτή δεν είναι η κυρία Esma;» …


« Σχεδόν 5 με 6 ώρες πορευόμαστε.. Λάσπες, νερά ..» λέει η κυρία Esma, « Είθε ο Θεός να βοηθήσει αυτούς που θα αποπειρατωθούν να έρθουν..» Μετά απο τις ημέρες τρικυμίας που υπέστη η οικογένεια Uludağ ευελπιστούσε να επανενωθεί και πάλι… Ωστόσο η Esma Uludağ αποδείχθει να μην είχε άλλο περιθώριο ζωής.

esma_and_her_family
Η Esma και τα παιδιά της

Η συμφορά είναι καταπνυκτική για τα θύματα της.

Η συμφοράς προσέγγισε και τον δικό μας οίκο.

Μετά απο 2 χρόνια στο αντάμωμα ενός οικογενειακού πρωινού με τις 2 κόρες μου και τη σύζυγο μου, είχαμε παγώσει με την είδηση που μας κατέφθασε.

Η πικρή είδηση απο την Αθήνα αφού περιήλθε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την ρώτηση της μικρής κόρης μου « Μαμά, δεν είναι αυτή η κυρία που είχαμε συναντήσει στο προξενείο ;» είχαμε καταρρεύσει την ίδια στιγμή.

Με την κυρία Esma Uludağ που είχε καταλήξει τις πρωινές ώρες έπειτα απο καρδιακή προσβολή είχαν συναντηθεί στο προξενείο κατα την αναμονή για βίζα. « Δεν ήταν καθόλου εύκολη η ζωή στην Αθήνα για αυτήν, για την ίδια συγκεκριμένα φαινόταν ακόμη πιο αφόρητη. Καθώς είχε μικρά παιδιά. Κουραζόταν παρα πολύ, ευελπιστούσε πως σύντομα θα ερχόταν εκείνη η στιγμή που θα αντάμωνε η οικογένειά της, η στιγμή εκείνη κατα την οποία τα παιδιά της θα αντάμωναν με τον πατέρα τους,» διηγείται η σύζυγος μου.

Οι κόρες μου μεταφέρουν δακρίζοντας τα λόγια του μικρού εννοιάχρονου Veli Said με τον οποίο παίζανε στον χώρο αναμονής « Μαμά μην έρθουμε πια εδώ, πάμε να μείνουμε στην Αθήνα, κοίτα και εδώ είναι ωραία, ίσως η Γερμανία να μην είναι τόσο ωραία.»

Στον δρόμο μας που πορευόμασταν για να τους παρηγορήσουμε, η σκέψη μας περιστρεφόταν πάντα γώρω απο την μαμά Esma και τα χαριτωμένα παιδάκιά της.

Συναντάμε έπειτα τις εικόνες της τριανταδυάχρονης Esma Uludağ. Παρακολουθούμε μαζί μία βιντεοσκόπηση στην οποία βλέπουμε την ίδια πριν από 6 μήνες ενθουσιασμένη και γεμάτη συγκίνηση αφού κατάφεραν σώοι και αβλαβείς να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο να κάνει δηλώσεις προς τον φακό που την καταγράφει, « Σχεδόν 5 με 6 ώρες πορευόμαστε. Λάσπες, νερά..» δηλώνει η κυρία Esma. Έχοντας στην αγκαλιά το ένα απο τα παιδιά της και τα υπόλοιπα να την ακολουθούν ηγείται της πορείας. Καθ’οδόν προς τον κεντρικό δρόμο που θα τους βγάλει προς την Αθήνα, όπου τελικά θα άφηνε την τελευταία της πνοή, στέλνει τις ευχές της σε όσους πρόκειται να ακολουθήσουν την ίδια μοίρα. « Είθε ο Θεός να βοηθήσει αυτούς που θα αποπειρατωθόυν να έρθουν, ο θεός να τους σώσει..»

Όσοι είχανε γνωρίσει την Esma Uludağ, την θυμούνται για την επιμονή και την αποφασιστικότητά της, ενώ είχε πάρει και το δεύτερο της πτυχίο και ακόμη ενώ εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος, δεν είχε πάψει να συνεχίζει να αναζητά να εμπλουτίζει τη γνώση της. Αφού είχε αποφοιτήσει με πρωτιά απο την σχολή δικαστικών λειτουργών του Πανεπιστημίου Gediz, όταν ανάβηκε στο βήμα για την απονομή του πτυχίου της, συνοδευόταν απο τα 3 της παδιά με το ένα μάλιστα μόλις 38 ημερών. Αναμφίβολα η εικόνα αυτή προσέδιδε το προφίλ μιας πετυχυμένης μητέρας όπως επίσης και μιας πετυχημένης νεαρής γυναίκας.

Η κυρία Uludağ το 2007 είχε αποφοιτήσει απο το τμήμα φυσικού του Πανεπιστημίου Dokuz Eylül. Το 2009 τέλειωσε το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Celal Bayar. Τη χρονιά που παντρεύτηκε ξεκίνησε να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος. Όταν είχε φέρει στον κόσμο και το τρίτο της παιδί, σπούδαζε στη σχολή δικαστικών λειτουργών του Πανεπιστημίου Gediz, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν και στη Νομαρχία Karabağlar. Ήταν καθηγήτρια φυσικής ταυτόχρονα.Όταν είχε αποφοιτήσει απο την τελευταία της σχολή ως αριστούχος με βαθμό 3.89 στα 4 , κατά την απονομή του πτυχίου της συνοδευόταν απο τα 3 της παιδιά, τον Veli Said, την Müşerref Zümra και το μόλις 38 ημερών βρέφος Ceyda. Όπως ακριβώς ήσαν μαζί της στο ταξίδι αναζήτης της ελπίδας έτσι ακριβώς της είχαν συμπαρασταθεί και εκείνη την ημέρα.

« Προσπάθησα να αποδείξω στον περιγύρω μου αλλά κι στον εαυτό μου ότι δεν είναι αδύνατον να εργάζεσαι,να σπουδάζεις κι ταυτόχρονα να είσαι μαμά. Την περίοδο αυτή, είχα την συμπαράσταση του συζύγου μου. Εάν μπορούσα να εισαχθώ κι στη νομική, θα ήθελα να γίνω δικηγόρος» έλεγε η ίδια, κι δεν είχαν καμία αμφιβολία ούτε ο σύζυγος ούτε ο περίγυρος της ότι θα τα κατάφερνε.

Ωστόσο αυτό δεν επιτεύχθη. Μετά την 15η Ιουλίου στην Τουρκία, η οποία ημερομηνηνία αποτέλεσε το πρόσχημα ότι το συγκεκριμένο συμβάν αποτελούσε ‘δώρο του θεού’, έτσι ώστε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα όπως επίσης και η έννομη τάξη να παραγραφεί, κι η ίδια λοπόν επηρεάστηκε απο την επικρατούσα ανομία. Στην Τουρκία υπέστη ό,τι έπρεπε να υποστεί ένας έννομος πολίτης. Αφού πρώτα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδιώχθη απο τη δουλειά της, στη συνέχεια συλλήφθη και φυλακίστηκε… Αφού εκτίησε τρίμηνη ποινή αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους. Η αστυνιμία έκανε δεκάδες εφόδους στο σπίτι της. Τις αφόρητες αυτές στιγμές προσπάθησε να ξεπεράσει ζώντας μακριά απο τον σύζυγο της. Επειδή ωστόσο οι πιέσεις συνεχίζονταν με αυξητική τάση, ο σύζυγος της αναγκάστηκε να πάει λαθραία στη Γερμανία κι να αναζητήσει άσυλο. Η ίδια μετέπειτα πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα.

Ο σύζυγος μετά απο ακολουθίες ενεργειών είχε καταφέρει να πάρει άδεια παραμονής και δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης. Την τελευταία αυτή εξέλιξη την περίμεναν όπως κι όπως, όπως ακριβώς συμβαίνει κι με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που παραμένουν προσωρινά στην Ελλάδα. Αφού ολοκληρώνονταν οι αναγκαίες ενέργειες, μετά απο τη δύσκολη συγκυρία στην οποία είχαν περιέλθει, θα ακολούθούσε επιτέλους η επανένωση της πενταμελούς οικογένειας. Το οποίο δεν έγινε… Η Esma Uludağ δεν είχε άλλο περιθώριο ζωής…

Ο σύζυγος της κυρίας Esma Mehmet Ali Uludağ (38) θα κουβαλάει τώρα στην καρδιά του τον καημό της αδικοχαμένης συζύγου του , και συνεπώς έχοντας επίσης στους ώμους του την ευθύνη ανατροφής των 3, 7 και 10 ετών παιδιών του θα συνεχίσει το οδοιπορικό της ζωής του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s