«Σαφάρι» ακροδεξιών στη Μεσόγειο με «θηράματα» πρόσφυγες…


ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Σε ρόλο «κυνηγών κεφαλών», ακροδεξιοί, μέλη φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων,  από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνουν δράση στη Μεσόγειο, κυνηγώντας πρόσφυγες και μετανάστες, που επιχειρούν να αποβιβαστούν στις ευρωπαϊκές ακτές.

Πρόκειται για το λεγόμενο «Κίνημα των Ταυτοτικών»  (Génération Identitaire ή Identitäre Βewegung), που αποκηρύσσει την «πολυπολιτισμική μανία» και την «ανεξέλεγκτη μαζική επέλαση των προσφύγων» ενώ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς μιας αυθεντικής ταυτότητας, με εθνικιστικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά.

Το «Κίνημα των Ταυτοτικών» ήρθε στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες εξαιτίας της παρουσίας ενός πλοίου με το όνομα «C STAR» το οποίο εμφανίστηκε στα νερά της Μεσογείου, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Τα μέλη του πληρώματος παρουσιάζονται, επισήμως, ως μέλη μιας ακόμη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, από τις πολλές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, με σκοπό να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης προσφύγων.

Το πλοίο «C STAR» πλέει στη Μεσόγειο

Στην πραγματικότητα το «C STAR» περισυλλέγει μετανάστες και πρόσφυγες από τα νερά της Μεσογείου, όχι για να τους οδηγήσει στον προορισμό τους, αλλά για να τους στείλει πίσω στη Λιβύη.

Ο Ντάνιελ Φις, ένα από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας, μιλώντας στη «Deutsche Welle»,  δήλωσε: «Δεν πρόκειται να ενεργήσουμε όπως οι ΜΚΟ που ακολουθούν τον μακρινό δρόμο προς την Ιταλία, εμείς θα συνεργαστούμε επί τόπου με τη λιβυκή ακτοφυλακή»…

Στόχος τους είναι οι λιβυκές αρχές να παραλαμβάνουν τους πρόσφυγες που θα έχουν περισυλλέξει και αυτοί να επιστρέφουν στη Λιβύη. Αυτό είναι το σχέδιό τους.

Τι θα συμβεί, όμως,  εάν οι πρόσφυγες αρνηθούν να επιβιβαστούν στο «C STAR»;

Στο ερώτημα αυτό, οι υπεύθυνοι  δεν δίνουν απάντηση. Ούτε ξεκαθαρίζουν αν υπάρχει κάποια συμφωνία, ή συνεργασία με τις λιβυκές αρχές.

«Πρόκειται για ύποπτες, ένοπλες ομάδες οι οποίες τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες παρενοχλούν τις διάφορες ΜΚΟ. Απειλούν τα πλοιάρια και παίρνουν με τη βία τους ανθρώπους πίσω, οι οποίοι ξαναπέφτουν στη Λιβύη στο φαύλο κύκλο της βίας», δήλωσε  η Βερένα Πάπκε από την ανθρωπιστική οργάνωση «SOS MEDITERRANEE».

Την περασμένη εβδομάδα το «C STAR» απασχόλησε την επικαιρότητα όταν συνελήφθη από τις τουρκοκυπριακές αρχές, ανοιχτά της Αμμοχώστου, αφού, κατά τον έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα μέλη του πληρώματος είχαν πλαστά χαρτιά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Deutsche Welle», οι κινήσεις του πλοίου παρακολουθούνται από τις γερμανικές αρχές, οι οποίες ερευνούν τις διασυνδέσεις των «Ταυτοτικών» με τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σήμα της καμπάνιας των ακροδεξιών με τίτλο «Υπερασπίζοντας την Ευρώπη»…

Το «Κίνημα των Ταυτοτικών» εμφανίστηκε στη Γαλλία και σύντομα, το 2012, επεκτάθηκε στη Γερμανία και την Αυστρία. Ο κύριος χώρος της δραστηριότητας τους είναι το διαδίκτυο, μέσω του οποίου, «αλιεύονται» τα νέα μέλη, νεαρής ηλικίας στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ωστόσο, κατά διαστήματα, διοργανώνουν εκδηλώσεις, με τη μορφή νεανικών events, προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από  τις «κλασσικές» μορφές δράσης των ακροδεξιών και των νεοναζί.

Τα τελευταία χρόνια οι Ταυτοτικοί βρήκαν στην προσφυγική κρίση έναν λόγο ύπαρξης. Στηρίζουν τη δράση τους σε αντίστοιχες κρίσεις, κι αυτό υποστηρίζει άλλωστε και ένας εκ των κορυφαίων «ακτιβιστών» τους στην Αυστρία, ο Μάρτιν Σέφερ.
Βλέπουν αυτές τις κρίσεις σαν ευκαιρία για αντίδραση, σαν ένα είδος εμφυλίου πολέμου, στον οποίο πρέπει να λάβουν μέρος, αναφέρει ο Αντρέας Πέχαμ, ειδικός σε θέματα ακροδεξιών κινημάτων και ερευνητής στο Αρχείο της Αυστριακής Αντίστασης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να βοηθήσουν και τα ακροδεξιά κόμματα τα οποία πολλοί εξ αυτών υποστηρίζουν, όπως το FPÖ στην Αυστρία και το AfD στη Γερμανία. Μάλιστα φαίνεται ότι έχουν ιδιαίτερη απήχηση τελευταία στη Γερμανία, εξ ου και η παρακολούθηση των δράσεών τους από την Αρχή Προστασίας του Συντάγματος. Ειδικά στη Γερμανία, πολλοί έχουν διασυνδέσεις και με νεοναζί, κάτι που δεν πρέπει να εκπλήσσει, εκτιμά ο Αντρέας Πέχαμ. Ο ίδιος φοβάται πάντως ότι μελλοντικά ενδέχεται να αυξηθεί η επιρροή τους σε κύκλους νέων, σε σχολεία ή πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας ως μότο το «Έξω οι ξένοι».

Από κινητοποίηση του «Κινήματος των Ταυτοτικών» στη Γερμανία. Το πανό γράφει «Μέλλον για την Ευρώπη» και από κάτω «Ταυτότητα, αγάπη για τον τόπο, πατριωτισμός».

«Οι «Ταυτοτικοί» είναι πιο επικίνδυνοι από το κίνημα των «Πολιτών του Ράιχ», εκτιμά και ο Γιοχάνες Μπαλντάουφ από το Ίδρυμα Αμαντέου Αντόνιο. «Δανείζονται στοιχεία από μια νεανική ποπ κουλτούρα και λανσάρονται ως τα άγρια νιάτα της ακροδεξιάς ιδεολογίας».
Οι «Ταυτοτικοί», που είναι οργανωμένοι σε 50 με 70 τοπικές υποομάδες, αρνούνται την κατηγορία ότι δεν αναγνωρίζουν τη συνταγματική τάξη της Γερμανίας και μάλιστα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν νεοναζιστικά σύμβολα, αλλά «σε τελική ανάλυση η ιδεολογία τους είναι απάνθρωπη, είναι ένα κουλτουριάρικο είδος ρατσισμού», υποστηρίζει ο Μπαλντάουφ. «Κάνουν προπαγάνδα όχι με την κλασική ρητορική του μίσους, αλλά με δημιουργικό τρόπο. Στους «Ταυτοτικούς» βλέπει κανείς το μέλλον του νεοναζισμού και του φασισμού».

Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειώσουμε ότι όσον αφορά τη δράση των «Ταυτοτικών», δεν διαφέρει, επί της ουσίας, από τη δράση των επίσημων κρατικών και κοινοτικών αρχών στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών. Η επίσημη πολιτική της «επαναπροώθησης» δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που κάνουν οι ακροδεξιοί, φασίστες του «C STAR». Έχει, όμως, ενδιαφέρον αυτή η ταύτιση, καθώς από τη μια δείχνει την αντιδραστική φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την άλλη αποδεικνύει ότι η αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε λειτουργεί ως λίπασμα για την ανάπτυξη του νεοναζισμού και του φασισμού.

Σημείωση: Υλικό για το κείμενο αυτό, αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της «Deutsche Welle»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s