Καταναλώνω, άρα υπάρχω…


Στο μουσικό ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς Buena Vista Social Club, παρακολουθούμε κάποιους σπουδαίους γερο-Κουβανούς μουσικούς να παίζουν μουσική, να μιλάνε για τη ζωή τους. Πέρα απ’ το ταλέντο τους αυτό που εντυπωσιάζει σίγουρα τον θεατή είναι πως αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν με τόσο λίγα πράγματα, τόσο φτωχικά, αλλά είναι τόσο κεφάτοι και αισιόδοξοι.

“Μήπως η ολιγάρκεια κάνει τον άνθρωπο πιο ευτυχισμένο;” σκεφτόμουν βλέποντας την ταινία.

Όταν όμως οι Κουβανοί μουσικοί βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για κάποια συναυλία τους βλέπουμε να συναρπάζονται απ’ τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων, την αφθονία στα σούπερ μάρκετ, τα αυτοκίνητα και τα κτίρια.

Τα μάτια τους γυαλίζουν όταν τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν μέρος στον καταναλωτικό παράδεισο. Ζούσαν καλά έχοντας λίγες καταναλωτικές επιλογές -και εξασφαλισμένη την επιβίωση. Όμως σαν βρίσκονται με χρήματα στα χέρια τι άλλο μπορούν να κάνουν, τι καλύτερο, απ’ το να καταναλώσουν;

~~

Το καταναλωτικό ήθος (καταλώνω, άρα υπάρχω) είναι μια επινόηση του σύγχρονου κόσμου.

Οι πρόγονοι μας, δυο γενιές πίσω το πολύ, πίστευαν ότι η ολιγάρκεια και η αποταμίευση είναι μεγάλες αρετές. Επιδιόρθωναν τα ρούχα τους και τα έπιπλα. Οι ηλεκτρικές συσκευές και τα οχήματα που αγόραζαν -όσοι μπορούσαν να αγοράσουν- υποτίθεται ότι θα κρατούσαν μια ολόκληρη ζωή. Θεωρούσαν αμαρτία να πετάνε το φαγητό, ακόμα και την τελευταία μπουκιά ψωμί.

Ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από μας; Όχι, αλλά ούτε και περισσότερο.

Το πρόβλημα είναι ότι ο καπιταλισμός δεν συμμερίζεται αυτή την ολιγάρκεια. Κάθε επιχείρηση πρέπει να μεγιστοποιεί τα κέρδη της, και να τα επενδύει σε νέα προϊόντα, που θα φέρουν νέα κέρδη.

Οι επιχειρήσεις παράγουν διαρκώς νέα προϊόντα. Και κάποιος πρέπει να τ’ αγοράσει.

Αν οι άνθρωποι έκαναν μια παγκόσμια στάση αγορών, για ένα μήνα το πολύ, θα έπλητταν την οικονομία πολύ περισσότερο απ’ όλες τις απεργίες και τις εξεγέρσεις μαζί.

Στην πραγματικότητα αν κανένας άνθρωπος δεν αγόραζε τίποτα για μια βδομάδα η παγκόσμια οικονομία θα κατέρρεε.

Όμως οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγοράζουν. Η κατανάλωση, το shopping,είναι τόσο ευχάριστο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όσο καμία άλλη συνήθεια, νοοτροπία ή ιδεολογία.

~~

Σκεφτείτε τις μεγάλες θρησκείες και τις ιδεολογίες. Πόσοι χριστιανοί μπορούν να είναι όλη τους τη ζωή -ή έστω μια μέρα- αληθινοί χριστιανοί; Πόσοι εναλλακτικοί να ζουν στις ερημιές, πόσοι κομμουνιστές να αρκούνται με τα προϊόντα που δικαιούνται; Είναι δύσκολο να ζεις έτσι και λίγοι καταφέρνουν ν’ ακολουθήσουν τα διδάγματα.

Ο καταναλωτισμός απ’ την άλλη είναι ευχάριστος, για όλους. Ακόμα κι αν δεν έχεις αρκετά χρήματα μπορείς να δανειστείς απ’ την κάρτα σου -την τράπεζα, για να μπορέσεις να αγοράσεις αυτό που “θέλεις”. Ειδικά αν το βρεις με έκπτωση 50%. Πώς θα την ξεπληρώσεις είναι κάτι που θα σκεφτείς αργότερα.

~~

Στην πραγματικότητα όλα αυτά που αγοράζουμε δεν είναι πράγματα που έχουμε ανάγκη. Αλλά είναι πράγματα-υπηρεσίες που θέλουμε να έχουμε, που μας έπεισαν ότι θέλουμε να τα έχουμε.

Τα σύγχρονα προϊόντα είναι φτιαγμένα για να κρατούν λίγο καιρό. Ακόμα κι αν συνεχίζουν να λειτουργούν μαθαίνουμε ότι πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με το νέο μοντέλο, με το καινούριο πρόγραμμα. Κάθε χρόνο κυκλοφορεί ένα νέο iphone. Γιατί εσύ να συνεχίσεις να έχεις το παλιό; -το περσινό!

Η μόδα στα ρούχα διαρκώς αλλάζει. Αυτοί που έχουν περισσότερα χρήματα θα αγοράσουν τα επώνυμα ρούχα, παρότι τα περσινά δεν έχουν φθορές. Αυτοί που έχουν λιγότερα χρήματα, οι περισσότεροι, ψωνίζουν απ’ τις αλυσίδες της πλέμπας (Η&Μ, Zaras κλπ) όπου τα φτηνά ρούχα διαλύονται συνήθως πριν περάσει ένας χρόνος, πριν φτάσουν οι καινούριες εκπτώσεις.

Οι εκπτώσεις κι οι προσφορές (δες Black Friday) οδηγούν τους ανθρώπους σε καταναλωτικό ντελίριο. Μπορεί να μη χρειάζεσαι παγωτομηχανή, αλλά όταν τη βρίσκεις στη μισή τιμή είναι δύσκολο να μην την αγοράσεις.

Όλες οι πρώην θρησκευτικές γιορτές συνοδεύονται με όργια κατανάλωσης. Τα Χριστούγεννα είναι συνώνυμα της σπατάλης -και της αναγέννησης της “πεσμένης αγοράς”. Καινοφανείς γιορτές, όπως του Βαλεντίνου, ακόμα και οι εθνικοί εορτασμοί, οι καλοκαιρινές διακοπές, κάθε αργία και ευκαιρία, έχουν αξία μόνο εφόσον μπορούμε να καταναλώσουμε.

~~

Κι όσο αφορά τη διατροφή, εκεί είμαστε απόλυτα χαρούμενοι καταναλώνοντας. Αυτή τη στιγμή ξοδεύονται στον δυτικό κόσμο για δίαιτες περισσότερα χρήματα απ’ όσα θα χρειάζονταν για να λυθεί το πρόβλημα το παγκόσμιου υποσιτισμού.

Αυτή είναι η αποθέωση, η μεγαλύτερη νίκη του καταναλωτισμού: Όχι μόνο τρώμε πολύ περισσότερα απ’ όσο πρέπει να φάμε, όχι μόνο πετάμε περισσότερα απ’ όσα τρώμε, αλλά μετά ξοδεύουμε ακόμα περισσότερα σε δίαιτες, σε φαγητά με χαμηλά λιπαρά  και σε γυμναστήρια.

Γιατί το κάνουμε; Γιατί το κάνουν όλοι οι άνθρωποι σ’ όλον τον κόσμο, μόλις τους δοθεί η δυνατότητα;

Γιατί νιώθουμε ωραία αγοράζοντας, αποκτώντας περισσότερα.

~~

Σκεφτείτε πόσο όμορφα νιώθει ένας άνθρωπος όταν του κάνουν ένα δώρο. Ακόμα κι αν δεν το χρειάζεται, ακόμα κι αν δεν το ήθελε, ακόμα κι αν δεν είναι εκείνο που ήθελε (σου χαρίζουν γάιδαρο και τον κοιτάς στα δόντια;), νιώθει ότι έχει κερδίσει.

Η συσσώρευση αγαθών είναι ορμέμφυτο. Τα παιδιά λατρεύουν τα δώρα και τους είναι πολύ δύσκολο να μοιραστούν κάτι δικό τους. Μπορείς να τα εκπαιδεύσεις να το κάνουν, αλλά δεν τους είναι ευχάριστο.

Η ιδιοκτησία είναι κλοπή, έλεγε ο Προυντόν. Και στους ίδιους κύκλους θ’ ακούσεις θεωρίες για το πόσο πιο ολοκληρωμένοι είναι οι άνθρωποι όταν μοιράζονται.

Κι ο Χριστός, λένε οι Γραφές, προέτρεπε τους Εβραίους συμπατριώτες του να δίνουν τον έναν χιτώνα απ’ τους δύο. Ο Μωάμεθ έριξε τον πήχυ, κι είπε ότι κάθε έμπορος πρέπει να δίνει μόνο το 10% απ’ τα κέρδη του στους φτωχούς.

Στον βουδισμό τίποτα το υλικό κι εγκόσμιο δεν έχει αξία. Όσο απαλάσσεσαι απ’ τα υλικά τόσο πιο κοντά στη φώτιση φτάνεις. Στον κομφουκιανισμό η μεγαλύτερη αρετή του ατόμου είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Κι η σύγχρονη new age φιλοσοφία, τύπου Μπουσκάγια, αναφέρεται στο να είσαι, που είναι πιο σημαντικό απ’ το να έχεις.

Όλες αυτές οι ιδεολογίες προσφέρουν κάποιο αντάλλαγμα για την απαλλαγή απ’ τα υλικά αγαθά. Στις θρησκείες είναι η μεταθανάτια ανταμοιβή (παράδεισοι και νιρβάνες), στις πολιτικές θεωρίες είναι η ουτοπία του επερχόμενου παράδεισου επί Γης.

Όλοι αυτοί, κομμουνιστές κι αναρχικοί, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, new agers και εναλλακτικοί, πείθουν πολύ λιγότερους απ’ όσους πείθει η καταναλωτική ηθική, που λέει κάτι πιο απλό: Αγόρασε όσο περισσότερα μπορείς -ειδικά όταν έχουμε εκπτώσεις.

~~

Και γιατί να μην το κάνουμε, αφού νιώθουμε ωραία; Αν η κατανάλωση προκαλεί ευδαιμονία, τότε γιατί όχι;

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι συνήθως αγοράζουμε περισσότερα απ’ όσα μπορούμε. Σ’ αυτό βοηθάνε οι τράπεζες, με τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες. Αλλά δεν βοηθάνε όταν ζητάνε πίσω τα δανεικά -συν τους τόκους.

~~

Το δεύτερο πρόβλημα είναι τι κάνουμε για να βγάλουμε λεφτά, προκειμένου ν’ αγοράσουμε όλα αυτά τα πράγματα που μας κάνουν χαρούμενους .

Οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουμε σε δουλειές υψηλού μόχθου και χαμηλής αμοιβής. Καθώς ξοδεύουμε τις μέρες μας άσκοπα θέλουμε κάτι να μας ανεβάσει ψυχολογικά. Μία απ’ τις ντόπες, εξίσου εθιστική με τα σκληρά ναρκωτικά, είναι η κατανάλωση.

Φαύλος κύκλος. Όσο περισσότερο δυστυχισμένος νιώθεις με τη ζωή που ζεις τόσο αγοράζεις, τόσο ξοδεύεις, τόσο περισσότερο πρέπει να δουλεύεις για να βγάλεις χρήματα να ξοδέψεις. Και ποτέ δεν μπορείς ν’ αγοράσεις όλα αυτά που θέλεις.

~~

Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι αντί να έχουμε πράγματα καταλήγουμε να μας έχουν αυτά. Η εξάρτηση μας απ’ το κινητό μας, τον υπολογιστή, τη συνδρομητική τηλεόραση, το αυτοκίνητο, τα παπούτσια είναι τερατώδης.

Ζητήστε από οποιονδήποτε άνθρωπο να ζήσει λίγες μέρες χωρίς αυτά τα πράγματα: Θα νιώσει ότι η ζωή του δεν έχει νόημα. Κενότητα.

Οπότε ο καταναλωτισμός, τα πράγματα-υπηρεσίες που αγοράζουμε μοιάζουν να έχουν αντικαταστήσει τη θρησκεία, τις ιδεολογίες, τις ανθρώπινες σχέσεις.

Δεν ψάχνουμε πλέον για το νόημα της ζωής μας. Το έχουμε βρει: Να καταναλώνουμε.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η εικόνα απ’ την καλτ ταινία του Τζον Κάρπεντερ “They live”, 1988

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Γελωτοποιός https://www.facebook.com/gelotopoios/


Από:http://www.nostimonimar.gr/consume/

9 comments on “Καταναλώνω, άρα υπάρχω…

 1. Ο/Η brain teaser λέει:

  Πόσο αληθινός είναι. Η σκέψη μου γυρίζει λίγα χρόνια πίσω όταν ένας νάνος της πολιτικής πήρε ολόκληρο λαό στο λαιμό του με την «ισχυρή οικονομία» επι των ημερών του. Χρηματιστήριο, Ευρωζώνη, Ολυμπιακοί Αγώνες, Ασφαλιστικό, εξοπλισμοί, τί να πρωτοθυμηθεί κανείς απο τον πολιτικό απατεώνα. Το χρήμα έρρεε απο τα μπατζάκια, όχι τα δικά μας αλλα τα δικά τους. Και νά τα καταναλωτικά δάνεια, για ψύλλου πήδημα ο κοσμάκης. Η ισχυρή Ελλάδα του κράτησε μόνο πέντε-έξι χρόνια. Η ισχυρή Ελλάδα ενός «νάνου»….

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Η ισχυρή Ελλάδα ενός «νάνου»….

   Τώρα πια είναι αργά, για την ακρίβεια αργά και μισή.

   Η εικόνα απ’ την καλτ ταινία του Τζον Κάρπεντερ “They live”, 1988

   ΦΟΒΕΡΗ ταινία, και μην πει κανείς για συνωμοσιολογίες κλπ διότι έτσι λέγατε και για την κρίση.
   (σε συνέχεια της ταινίας, αυτή η ελισσάβετ στην αγγλία πόσα χρόνια θα ζήσει;;;;;;)

   • Ο/Η brain teaser λέει:

    Θα τη δώ οπωσδήποτε. Όσο για την Ελισάβετ φίλε μου, μην ξεχνάς οτι έχει την ικανότητα να ξεπερνάει το χάρο, μέσω της δυνατότητας.. κατάλαβες.
    Το χειμώνα, μέχρι να συνέλθει, ετοίμαζαν τον κόσμο για τη διαδοχή της και σε είκοσι μέρες
    οδήγησε με το Ρέιντζ Ρόβερ τους συγγενείς της σε κάποιο αγρόκτημα. Η ίδια οδήγησε, έ;
    Θαύμα της επιστήμης είναι η άτιμη, διακόσια χρόνια θα ζήσει.

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Προχθες΄ανέβηκε και σε άλογο (τώρα η ίδια, η σωσίας της μη ρωτάς ΔΕΝ ξέρω).

     h ttp://www.newsit.gr/kosmos/I-Elisavet-pige-gia-ippasia-Sta-91-to-leei-i-perdikoyla-tis/740518

     Μάλιστα η διαδρομή είναι 4,26 χλμ (+32 εκατοστά και 7 χιλιοστά θα συμπλήρωνα)_

     Ξέρω όμως ότι ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ…

     h t tp://news.in.gr/economy/article/?aid=1500155303

     Θέμα ημερών η παράδοση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς
     (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

     Αθήνα
     Ζήτημα ημερών θεωρείται η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς της Ferrovie Dello Stato και η καταβολή του τιμήματος των 45 εκατ. ευρώ.

     Προ ημερών το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε την απάντηση της ιταλικής Ferrovie αναφορικά με μια σειρά από εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση πώλησης του 100% της ελληνικής επιχείρησης και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση μπορεί να κλείσει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Τα Νέα.

     Εκκρεμεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, σχετικά με τις υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας.

     Δηλαδή την αποζημίωση για την παροχή από την εταιρεία υπηρεσιών στη λεγόμενη «άγονη γραμμή» που δεν θα ξεπερνά ετησίως τα 50 εκατ. ευρώ.

     *Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων.
     Newsroom ΔΟΛ

     Κάπου διάβασα ότι η θαλαμηγός της γιάννας πουλήθηκε για 46 μμυρριάκια, δηλαδή μία τραινοσε +1…

     Επίσης οι κρατικές εταιρείς είναι αξιοπΟΥστες μόνο όταν είναι από άλλα κράτη μέλη και όχι από το γιουνανιστάν…

     ΠΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΡΩνε ραγιά

 2. Ο/Η Kimwn λέει:

  και ξανασυνεχίζουμε μέχρι τελικής εμπέδωσης

  ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ … (στις τσέπες σας)

  Τι είναι 1,9 ψωροεκατομμυριάκια ΟΕΟ ?????

  h ttp://news.in.gr/economy/article/?aid=1500155242

  Ολοκληρώθηκε η πώληση της αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη
  ΤΑΙΠΕΔ: Ολοκληρώθηκε η πώληση της αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

  Share
  0
  Αθήνα
  Ολοκληρώθηκε η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο στην One Outlet Α.Ε. με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζει το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου προς τον επενδυτή.

  Υπενθυμίζεται ότι η One Outlet Α.Ε. είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1.900.000 ευρώ. Στο πλαίσιο της συναλλαγής η One Outlet Α.Ε. αποκτά το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ειδικού σκοπού, την οποία συνέστησε το ΤΑΙΠΕΔ για τις ανάγκες του διαγωνισμού και στην οποία εισέφερε το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου.

  Η Αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πολύς μετά την πυρκαγιά του 1917. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας μοναδικό τοπόσημο και χώρο κοινωνικών συναθροίσεων για την πόλη.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, με τη σημερινή μεταβίβαση ανοίγει ένας νέος κύκλος στη μακρά ιστορία της Αγοράς Μοδιάνο. Το επενδυτικό σχέδιο του αγοραστή και οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα αναμορφώσουν ριζικά την εικόνα του ακινήτου. Τα οφέλη αναμένεται ότι θα είναι πολλαπλά, καθώς αφενός θα αναβαθμισθούν τόσο το ίδιο το κτήριο όσο και την περιοχή συνολικά και αφετέρου θα δοθεί νέα πνοή στην κεντρική αγορά της πόλης. Η επένδυση αυτή, με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία της Στοάς Μοδιάνο, θα επιτρέψει στο ακίνητο να ανακτήσει τη σημασία του για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

  Η κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ανέφερε σχετικά: «Το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει μία ακόμη σημαντική επένδυση με τη σημερινή υπογραφή. Η αποκατάσταση και η ανάδειξη του κτηρίου είναι μεγάλες προκλήσεις για τον Επενδυτή, από τον οποίο περιμένουμε όχι μόνο να ανταποκριθεί και στις δύο, αλλά να κάνει και το επόμενο μεγάλο βήμα. Στόχος δεν είναι απλώς η διάσωση της Αγοράς Μοδιάνο ως μνημείου, αλλά η αναβίωση της ιστορίας της πόλης και των αναμνήσεων των κατοίκων της, καθώς και η δημιουργία συνεργειών εντός της συγκεκριμένης γειτονιάς».

  H One Outlet A.E. ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε νέμεται και εκμεταλλεύεται μέρος του εμπορικού κέντρου CityGate στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει ήδη ανακατασκευάσει με δικές της δαπάνες σε ένα σύγχρονο εκπτωτικό εμπορικό κέντρο με το όνομα «One Salonica Outlet Mall».

  Ο βασικός σκοπός της εταιρίας είναι: α) η ανοικοδόμηση και διαχείριση εκπτωτικών και εκθεσιακών κέντρων, χώρων στάθμευσης και εν γένει χώρων συνάθροισης και ψυχαγωγίας κοινού, β) η παροχή υπηρεσιών για προώθηση προϊόντων και η παροχή πάσης φύσεως υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη λειτουργία των ανωτέρω. Μέτοχοι της εταιρείας είναι η Notos Com και ο όμιλος Φάις.

  Newsroom ΔΟΛ

  Και για καλύτερη χώνεψη δείτε και αυτό
  Στοά Μοδιάνο: Πώς η ιστορία…
  …γίνεται mall…

  h t tp://www.toperiodiko.gr/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9mall/#.WW9GCVV9670

  • Ο/Η brain teaser λέει:

   Να ξέρεις οτι τους προηγούμενους δεν τους ψήφισα ΚΑΙ γιατι είχαν αρχίσει να πουλάνε τη χώρα. Τώρα, τί άλλαξε και πώς μας τα φοράνε έτσι αυτοί, δεν ξέρω.Στο ΤΑΙΠΕΔ θεσμοθέτησαν και την ασυλία και όλα πάνε πρίμα σ’ αυτή τη χώρα. Πού είναι εκείνο το δακρυσμένο απο τα δακρυγόνα παιδί που έγινε και πρωθυπουργός, να μας σώσει; Τόσα πολλά δακρυγόνα έφαγε;

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Πού είναι εκείνο το δακρυσμένο απο τα δακρυγόνα παιδί που έγινε και πρωθυπουργός, να μας σώσει;

    Άσε το ήσυχο , κάνει ποδήλατο και κανώ καγιάκ…

    • Ο/Η brain teaser λέει:

     … όταν δεν ασχολείται με την HSBC και άλλες Τράπεζες…
     η τιμή της οικογένειας πάνω απ’όλα!

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      … όταν δεν ασχολείται με την HSBC και άλλες Τράπεζες…

      Δεν νομίζω να τον αφήνουν να ασχοληθεί , θα πτώχευαν όλοι τους.

      Όχι ότι έχουν και ανάγκη …

      Εξάλλου το είπε

      ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑα ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s