ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ…


Ειρήνη Γαϊτάνου

hungerdignity.jpg

Διανύουμε μια περίοδο απίστευτης και απαράδεκτης καταστρατήγησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η κυρίαρχη πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης, αποσκοπεί στην πλήρη και εκδικητική εξόντωση των αγωνιστών και αγωνιστριών, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να στείλει μήνυμα τρομοκράτησης προς όλη την κοινωνία και τον λαό που αγωνίζεται. Είναι αμέτρητα τα «μεμονωμένα περιστατικά» παραβίασης ατομικών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων:

  • η δίκη του Τάσου Θεοφίλου, που ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες. Ο Θεοφίλου συνελήφθη και καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 25 χρόνια κάθειρξη, χωρίς απολύτως κανένα στοιχείο εναντίον του, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μην τον αναγνωρίζουν, και με μόνο «αποδεικτικό» στοιχείο για την καταδίκη του το DNA που βρέθηκε σε ένα καπέλο (το οποίο δεν καταγράφηκε ποτέ ενώ αναγνωρίστηκε ως διαφορετικό από αυτόπτη μάρτυρα). Στην τωρινή του δίκη στο Εφετείο η εισαγγελέας, σε μια πρωτοφανή απολογία, εισηγήθηκε την καταδίκη του ακόμα και για τα κακουργήματα για τα οποία είχε πρωτόδικα αθωωθεί.
  • η πρωτοφανής καταδίκη της Ηριάννας Β.Λ., σε 13 χρόνια κάθειρξης χωρίς δικαίωμα αναστολής, αποκλειστικά εξαιτίας της προσωπικής της σχέσης με άλλον κατηγορούμενο, και με μόνο «στοιχείο» ένα μερικό δείγμα DNA.
  • η πρόσφατη καταδίκη του Μάριου Σεϊσίδη σε 36 χρόνια φυλάκισης, χωρίς αναστολή και χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, χωρίς κανένα μάρτυρα κατηγορίας ή αποδεικτικά.
  • η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των κρατούμενων γυναικών και μητερών και των παιδιών τους.
  • η απόλυτη επιθετικότητα σε όλα τα επίπεδα, απέναντι τόσο στους πολιτικούς κρατούμενους/ες, όσο και στους διωκόμενους/ες για την πολιτική τους δράση, καθώς και οι διαρκείς καταδίκες με όρους που παραβιάζουν ακόμα και τους στοιχειώδεις κανόνες της αστικής δικαιοσύνης.

Πέρα όμως από τα πάρα πολλά «μεμονωμένα περιστατικά», που δεν επιβεβαιώνουν φυσικά κάποιον κανόνα ως «εξαιρέσεις», αλλά μάλλον δημιουργούν και ενισχύουν τον νέο κανόνα σκλήρυνσης, μεθοδεύσεων και τρομοκρατίας του κράτους απέναντι σε όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, η πολιτική στρατηγική του κράτους σε κεντρικό επίπεδο θεσμοθετεί τις παραπάνω κατευθύνσεις. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη προσπάθεια αναθεώρησης της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, με στόχο τη συμπερίληψη της φρονηματικής δίωξης, δηλαδή την προέκταση της δίωξης με βάση την έκφραση γνώμης και όχι την διατέλεση παράνομης πράξης. Η συγκεκριμένη προσπάθεια πάρθηκε πίσω μετά την κοινωνική κατακραυγή που προκλήθηκε αλλά είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης των κρατικών και κυβερνητικών μηχανισμών. Αντίστοιχα ενδεικτική είναι φυσικά η κατασταλτική θωράκιση του κράτους, η ανεξέλεγκτη δράση των κατασταλτικών μηχανισμών και της αστυνομίας, η εντεινόμενη διασύνδεση με την κρατική στρατηγική και η έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού μηχανισμού κλπ. Στόχος δεν είναι άλλος από την αποστολή ενός μηνύματος τρομοκράτησης προς όλους όσους και όλες όσες αγωνίζονται, και πρώτα απ’ όλα στον «εχθρό λαό», που τόσα χρόνια τώρα μάχεται μέχρι τέλους ενάντια στην κυβερνητική και μνημονιακή στρατηγική. Ένα μήνυμα τρομοκράτησης απέναντι στους αγώνες και τις εξεγέρσεις που έρχονται.

Σε αυτά τα πλαίσια, είναι ακραία η επιθετικότητα απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους/ες, και η κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Σε αυτό εντάσσεται και η άρνηση χορήγησης αδειών, τόσο σε ό,τι αφορά τις τακτικές άδειες, όσο και τις άδειες ειδικού σκοπού (για λόγους σπουδών κλπ.). Η άρνηση αυτή έχει οδηγήσει επανειλημμένα τους πολιτικούς κρατούμενους/ες σε κινητοποιήσεις και απεργίες πείνας. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη παραβίαση στοιχειωδών και αυτονόητων δικαιωμάτων, με στόχο την φυσική και ψυχολογική εξόντωση των κρατουμένων. Για το λόγο αυτό, έχει συσταθεί ηΕπιτροπή για τη χορήγηση αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την ανακοίνωσή της για την χορήγηση άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Στο τέλος του κειμένου, παρέχουμε συνδέσμους με υλικό και ενδεικτικά κείμενα της τελευταίας περιόδου για την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Παράλληλα, υπενθυμίζουμε την Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την απελευθέρωση του Τάσου Θεοφίλου, το Σάββατο 24 Ιουνίου, με συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι στις 12. Καλούμε επίσης στη συγκέντρωση την Τρίτη 27/6 στο Εφετείο Αθηνών (Λουκάρεως) όπου συνεχίζεται η δίκη με την αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης. Δηλώνουμε με κάθε τρόπο την πλήρη αλληλεγγύη μας στον Τάσο Θεοφίλου, και απαιτούμε την απελευθέρωσή του.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη χορήγηση αδειών στους πολιτικούς κρατούμενους:

Ι/ Γιατί είναι σημαντικό;

Το δικαίωμα στην άδεια για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια κράτησης, η φυλακή αρνείται να επιτρέψει την τακτική άδεια, βασικό δικαίωμα του κρατούμενου, στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ο νόμος δεν κάνει καμία ειδική εξαίρεση για τις ποινικές κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε. Κι ωστόσο, επίμονα η Πολιτεία αρνείται να αναγνωρίσει το αυτονόητο δικαίωμα και δείχνει να καταλαμβάνεται από πανικό στην ιδέα ότι πρέπει να εφαρμόσει τους δικούς της νόμους.
Οι αιτιολογίες της απόρριψης ποικίλλουν, αλλά οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: παλαιότερα ο υποτιθέμενος «κίνδυνος φυγής», (σήμερα πια κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει την ακεραιότητά του ) άλλοτε τα γραφτά του και εδώ και δυο χρόνια η επίκληση της πολιτικής του ταυτότητας και η άρνηση του να την αποκηρύξει ως υποτιθέμενος «κίνδυνος κακής χρήσης της άδειας και προετοιμασίας νέων αδικημάτων».

Στην τελευταία τους απόφαση δυο από τα τρία μέλη του Συμβουλίου, ο διευθυντής και η κοινωνική λειτουργός τήχθηκαν υπέρ της χορήγησης της άδειας. Μειοψήφησε όμως, η εισαγγελέας η οποία και άσκησε προσφυγή (βέτο) κατά της απόφασης, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που της έδωσε με τροποποίηση στον κώδικα το 2009, ο Νίκος Δένδιας. Ο νομικός κόσμος τότε είχε αντιδράσει και η αριστερά είχε καταψηφίσει τη διάταξη που άνοιγε το δρόμο στην αυθαιρεσία και κατέληξε στην πράξη σε μια ασφυκτική περιστολή του δικαιώματος.

Η υπόθεση εδώ και δυο μήνες εκκρεμεί στο Συμβούλιο που μέχρι τώρα δεν έχει αποφασίσει.

Η άρνηση χορήγησης της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα στηρίζεται σε αιτιολογίες που είναι αβάσιμες, όσο και παράλογες και πάντως απροκάλυπτα προσχηματικές.
Η θεμελίωση της απορριπτικής αιτιολογίας στο περιεχόμενο των απόψεων του κρατούμενου και στο δικαίωμα του να τις διατυπώνει δημόσια και ελεύθερα διαρρηγνύει θεμελιακές αξίες του δικαιωματικού πλαισίου, για το οποίο επαίρεται το δικαιικό σύστημα, όπως είναι το θεωρούμενο ως κορυφαίο στην αστική δημοκρατία δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και του λόγου.
Μια τέτοια παραδοχή αναγορεύει τη φυλακή σε κριτή και τιμητή των πεποιθήσεων του κρατούμενου και εισάγει φρονηματικό έλεγχο με ανεπίτρεπτη κύρωση την επιδείνωση του πλαισίου έκτισης της ποινής.

Άλλωστε ούτε το φρόνημα, ούτε η μεταμέλεια αποτελούν κριτήρια για την χορήγηση της άδειας. Αυτό επισημαίνεται και στην σχετική ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, με συντάκτη τον σήμερα Αγ. του Υπουργείου, το 2008: «Η μετάνοια δεν μπορεί να είναι στοιχείο της άδειας» υποστήριζε τότε ο Ευτύχης Φυτράκης.

Η τακτική άδεια των κρατουμένων είναι κατάκτηση και χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να περάσει στο νομικό σύστημα και να αναγνωρισθεί ότι αποτελούσε ένα κρίσιμο θεσμό για την άμβλυνση των συνεπειών της κράτησης και την επάνοδο του φυλακισμένου στη φυσιολογική ζωή.

Το ζήτημα της άδειας των κρατούμενων για την υπόθεση της 17Ν φαίνεται ότι εμπλέκει πολύ περισσότερους παράγοντες από αυτούς που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν. Όμως είναι αδιανόητη σε ένα κράτος δικαίου η εξάρτηση της άσκησης των δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στο δίκαιο και στην κοινωνική συνείδηση, από αυτές τις άλλες παραμέτρους που εξευτελίζουν τις διαδικασίες και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ισχύ τους.

Ο χρόνος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του: ο Δημήτρης Κουφοντίνας πρέπει να πάρει την άδεια, όπως έχει δικαίωμα, όπως και κάθε άλλος κρατούμενος.

ΙΙ/ Ενδεικτικά κείμενα της τελευταίας περιόδου

  • κείμενο υπογραφών και ρεπορτάζ:

http://epohi.gr/to-dikaiwma-sthn-adeia-gia-tous-dhmhtrh-koufontina-kai-alexandro-giwtopoulo/

http://www.hitandrun.gr/kratos-arnite-na-anagnorisi-dikeoma-stin-adia-ton-d-koufontina-ke-giotopoulo/

  • καταγγελία Επιτροπής για την απόρριψη της αίτησης του Δ.Κ.

http://dialogos.com.cy/blog/steroun-tis-adies-ston-dimitri-koufontina/

  • απαγόρευση εκδήλωσης στην Νομική

http://www.efsyn.gr/arthro/i-epilektiki-hrisi-toy-nomoy-kai-diatrito-skeptiko

http://www.efsyn.gr/arthro/pos-i-nomiki-ekopse-ton-koyfontina

  • συνέντευξη τύπου

https://leonidasvatikiotis.wordpress.com/2016/12/19/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1-%CE%BB%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%84-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

  • δηλώσεις Κουφοντίνα

http://tvxs.gr/news/ellada/koyfontinas-moy-ekopsan-tin-adeia-epeidi-den-ekana-dilosi-metanoias

http://www.efsyn.gr/arthro/den-tha-xepoyliso-tipota-gia-mia-adeia

  • εκδήλωση στην ΑΣΣΟΕ

http://rednotebook.gr/2017/01/diktio-amesi-chorigisi-adias-ston-dimitri-koufontina/

  • πορεία

http://www.presspublica.gr/poria-antiexousiaston-gia-adies-se-koufontina-gourna/

  • Ψαρρά Άντα

http://www.efsyn.gr/arthro/i-adeia-toy-dimitri-koyfontina-sto-edolio

  • Κούρτοβικ Γιάννα

https://www.efsyn.gr/arthro/i-adeia-toy-dimitri-koyfontina-sto-edolio

  • Γλέζος Μανόλης

http://www.efsyn.gr/arthro/prepei-na-parei-adeia-o-d-koyfontinas

  • Σαραφιανός Δημήτρης

http://www.efsyn.gr/arthro/katastoli-kai-sterisi-dikaiomaton

____________________________________________________________

Σχολιάστε