Ιστορίες του κ. Κόυνερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ…


Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες αναρτήσεις, τα μικράβιβλία έχουν μεγάλη αξία. Τι γίνεται όμως όταν ένα μικρό βιβλίο απαρτίζεται από μικρές πολυάριθμες ιστορίες και μάλιστα γραμμένες από την πένα του Μπέρτολτ Μπρεχτ; Το αποτέλεσμα δεν είναι παρά μεγάλο, ευφυές, διαχρονικό και χωράει σε έναν τίτλο και εκατόν έξι σελίδες: Ιστορίες του κ. Κόυνερ.

Ο μόχθος των αρίστων

«Με τι ασχολείσθε;» ρώτησαν τον κύριο Κ. και ο κύριος Κ. απάντησε: «Είμαι πολύ απασχολημένος: ετοιμάζω το επόμενο λάθος μου».

Ότι και αν πούμε για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ, για την ζωή και το έργο του, νομίζω θα είναι τρομακτικά λίγο μπροστά σε όσα ιδανικά υπηρέτησε και ανύψωσε με την τέχνη του. Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας και μεγάλωσε σ΄ένα αυστηρό και έντονα θρησκευτικό οικογενειακό περιβάλλον. Ξεκίνησε να φοιτά στην Ιατρική σχολή του Μονάχου, από την οποία όμως ποτέ δεν αποφοίτησε. Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως νοσοκόμος και άρχισε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα. Το 1919 συστηματοποιείται η επαφή του με τον Κομμουνισμό και μερικά χρόνια αργότερα, το 1923, γράφεται στην Μαρξιστική Εργατική Σχολή. Το ίδιο χρονικό διάστημα λαμβάνει το πρώτο του βραβείο και αρχίζει να καθιερώνεται ως θεατρικός συγγραφέας. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1933, η πέμπτη πιο επικίνδυνη προσωπικότητα στη Γερμανία, όπως τον είχε χαρακτηρίσει το Εθνοσοσιαλιστικό κόμμα, αυτοεξορίζεται. Σταθμοί της Εξορίας του ήταν η Δανία, η Φιλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το 1948 επέστρεψε στην Ανατολική Γερμανία, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του με την δεύτερη σύζυγο και γυναίκα της ζωής του, Χέλενε Βάιγκελ.

vreht-708

Παρά τον έντονο αντιεξουσιαστικό και μαρξιστικό χαρακτήρα των έργων του, ο Μπρεχτ χαίρει σεβασμού και θαυμασμού παγκοσμίως, ακόμα και από ανθρώπους που δεν ασπάζονται τις ίδιες ιδέες μαζί του, ως ένας από τους μεγαλύτερους δραματουργούς του περασμένου αιώνα. Οι τεχνικές και η φιλοσοφία της σκηνοθεσίας επηρεάζουν μέχρι και σήμερα τον θεατρικό χώρο, ενώ το γραπτό του έργο συνολικά χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και καλαισθησία.

Οργή και νουθεσία

Ο κύριος Κόυνερ είπε: «Είναι δύσκολο να νουθετήσεις εκείνους που σε εξοργίζουν. Είναι όμως ιδιαίτερα αναγκαίο, γιατί κυρίως εκείνοι το χρειάζονται».

Οι Ιστορίες του κύριου Κόυνερ άρχισαν να γράφονται το 1935 και τελείωσαν λίγο πριν τον θάνατο του συγγραφέα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το βιβλίο περιλαμβάνει σχεδόν ενενήντα ιστορίες έκτασης μιας σελίδας με καθημερινά στιγμιότυπα από την ζωή του κ. Κόυνερ. Σκοπός τους είναι η αποτύπωση της κοινωνικής κριτικής και η ανάδειξη της ηθικής του Μπρεχτ. Παρά το μικρό τους μέγεθος, το διττό των νοημάτων, το διδακτικό ύφος και πολλές φορές η ειρωνεία που χρησιμοποιείται απαιτούν πολλοστές αναγνώσεις για να μπορέσει ο δέκτης να λάβει όλο το φάσμα των μηνυμάτων αυτής της λαμπρής πένας.

[Σφάλμα και πρόοδος]

Όταν σκέφτεται κανείς μόνο τον εαυτό του, δεν μπορεί να πιστέψει πως πέφτει σε σφάλματα που δεν τον αφήνουν να πάει μπροστά. Γι αυτό πρέπει κανείς να σκέφτεται εκείνους που εξακολουθούν να δουλεύουν. Μόνο έτσι αποφεύγει τα αδιέξοδα.

Ανεξαρτήτου προτιμήσεως μικρών ή μεγάλων σε μέγεθος βιβλίων, θεωρώ ότι οι Ιστορίες του κ. Κόυνερ είναι ένα απαραίτητο σύγγραμμα για κάθε βιβλιοθήκη. Είτε διαβαστούν απνευστί όλες μαζί είτε αποσπασματικά, έχουν σίγουρα πολλά να δώσουν στους αναγνώστες τους.


Από:

https://stylerivegauche.wordpress.com/2017/06/11/storiesofmrkeuner/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s