ΗΠΑ ΚΑΙ ΣΑΟΥΔ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ …


Αραβικό ΝΑΤΟ εναντίον Κατάρ, στόχος το Ιράν

Στις 5 Ιούνη, η Σαουδική Αραβία και μια σειρά άλλες αραβικές χώρες (ΗΑΕ, Αίγυπτος, Μπαχρέιν) έλαβαν σκληρά, σχεδόν πολεμικού τύπου, μέτρα ενάντια στο Κατάρ. Πίσω από τα προσχήματα περί υποστήριξης τρομοκρατίας (που αγγίζουν το σουρρεαλισμό όταν προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία), η έντονη επιθετικότητα των Σαούδ και σία απέναντι στο Κατάρ οφείλεται σε μια σειρά παράγοντες. Μεταξύ άλλων, το μικρό αλλά ζάμπλουτο εμιράτο αποτελεί βασικό υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, πράγμα που προκαλεί την οργή τού – στρατηγικού συμμάχου της χώρας ‘μας’ – δικτάτορα της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται και σε σημαντική διένεξη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το Λιβυκό (υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο που διεξάγεται στη χώρα). Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η υπερβολικά συμφιλιωτική, κατά τους Σαούδ, στάση του απέναντι στον νούμερο ένα εχθρό τους, το Ιράν. Η μοναρχία του Κατάρ συνεκμεταλλεύεται ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου με την Ισλαμική Δημοκρατία, πράγμα που την αναγκάζει να διατηρεί στοιχειωδώς λειτουργικές σχέσεις μαζί της, και να αντιδρά στον έντονα αντι-ιρανικό χαρακτήρα του ‘αραβικού ΝΑΤΟ’.

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ έδωσε στη δυναστεία των Σαούδ το πράσινο φως να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη συγκρότηση της αντι-ιρανικής τους συμμαχίας. Η υπεραντιδραστική δυναστεία κρίνει πως έχει έρθει πλέον η ώρα για το Κατάρ να πάψει να πατάει σε δύο βάρκες, με τον Τραμπ να σπεύδει να επικροτήσει για να τα μαζέψει κάπως στη συνέχεια, επικοινωνώντας με τον εμίρη και προτείνοντάς του να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης.

Σε βοήθεια του Κατάρ έσπευσε το Ιράν, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια και ανοίγοντας τον εναέριο χώρο του, και η Τουρκία, που έχει υπογράψει συμφωνίαστρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στη χώρα και φαίνεται να έχει ήδη στείλει στρατό.

Σχολιάζοντας το ζήτημα του Κατάρ σε ένα άρθρο του με τίτλο ‘Θα προκαλέσει η διπλωματική εξορία του Κατάρ τον επόμενο μεγάλο πόλεμο;’, το foreign policy γράφει πως ‘[ο]ι σουνιτικές δυνάμεις του Κόλπου ψάχνονται εδώ και καιρό για καβγά με το Ιράν, και αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η δικαιολογία που χρειάζονται’.

Και ήρθε το πλήγμα στο Ιράν

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s