Το κράτος δεν έχει ηθική• το πολύ-πολύ να έχει δολοφόνους…


Το κράτος δεν έχει ηθική• το πολύ-πολύ να έχει δολοφόνους

Ο άνθρωπος που είχε πυροβολήσει και συνέλαβε το ηγετικό μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Νίκο Μαζιώτη, κατά την αιματηρή συμπλοκή το καλοκαίρι του 2014 στο Μοναστηράκι, είναι ο ειδικός φρουρός που συνελήφθη για τη δολοφονία του οδηγού ταξί στην Καστοριά.

Ο 30χρονος ειδικός φρουρός είχε υποβάλει αίτημα για μετάθεση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, η οποία έγινε δεκτή από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, για τον κίνδυνο αντεκδίκησης, μετά την σύλληψη του Μαζιώτη.

Ο συλληφθείς είναι παντρεμένος στην Καστοριά και υπηρετεί με απόσπαση στην ΟΠΚΕ, ενώ πυροβόλησε τον 52χρονο ταξιτζή με το ιδιωτικό του 45άρι πιστόλι.

[tribune.gr]

H δύναμη του κράτους δεν στηρίζεται μόνο στο λεγόμενο ”μονοπώλιο της βίας” (το οποίο δεν είναι ακριβώς ετσι). Δεν στηρίζεται μόνο στην ωμή εκδήλωση της εξουσίας του. Το ζήτημα της κυριαρχίας είναι περισσότερο περίπλοκο. Ίσως ένας βασικός πυλώνας είναι η ΗΘΙΚΗνομιμοποίηση και αποδοχή που το κράτος, έτσι ως αφηρημένη οντότητα η οποία εκφράζεται στις διάφορες υπηρεσίες, θεσμούς κλπ, απολαμβάνει από τους …πολίτες του.

Σκεφτείτε όλη την πολεμική ενάντια στην ένοπλη πάλη τα χρόνια από την διάλυση της 17Ν ως τη σύλληψη των Μαζιώτη-Ρούπα, όλη την αισχρή προπαγάνδα στα social media και στα μμε ενάντια σε αυτή τη μορφή αγώνα. Βασικός στόχος, εκτός των άλλων, ήταν -και είναι- η ηθική απονομιμοποίηση του ένοπλου αγώνα στην κοινωνική συνείδηση και η νομιμοποίηση, από την άλλη, του ”αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία”. Απ’ την άλλη, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία ποτέ δεν αφορούσε μόνο τους ”τρομοκράτες” αλλά αποτελεί θεμέλιο της σύγχρονης κρατικής καταστολής κάθε είδους κινημάτων σε διεθνές/παγκόσμιο επίπεδο (π.χ δες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλλε το Γαλλικό Κράτος κ.ο.κ), και ταυτόχρονα συντηρεί την διακρατική σύγκρουση στη μέση ανατολή.

Έτσι, τα κράτη διεθνώς προβάλουν την ηθική ανωτερότητα του δόγματος Νόμος & Τάξη απέναντι σε κάθε είδους ριζοσπαστική κίνηση ενάντια στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων, σε μια προσπάθεια να συγκατήσουν την …πτώση τους από την θέση της ”ιδανικής μορφής οργάνωσης της κοινωνίας”. Κινήματα και διάφοροι διάβολοι χρησιμεύουν στην σφυρηλάτηση του δόγματος αυτού ενώ οι …agents του Νόμου και της Τάξης εμφανίζονται, ως η σωματικοποίηση της βούλησης του Κράτους, ηθικά ανώτεροι και εγγενώς Νόμιμοι ως τοποτηρητές και εφαρμογοί της Κρατικής Τάξης.

Ο μπάτσος που δολοφόνησε τον ταξιτζή στην Καστοριά είχε συμμετάσχει στη σύλληψη του Ν.Μαζιώτη και μάλιστα τα μμε αναφέρουν πως ήταν αυτός που πυροβόλησε, στο Μοναστηράκι…

Το μόνο που είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, είναι πως το Κράτος (και οι απολογητές του) δεν μπορεί να έχει καμιά ηθική ανωτερότητα απέναντι στους πολέμιούς του, καμιά αντικειμενικά ορθή ηθική και νομική τάξη η οποία να προβάλλεται ως η μοναδική διαθέσιμη για την ανθρώπινη κοινωνία• το Κράτος το πολύ-πολύ να έχει δολοφόνους.

* δεν υπονοείται εδώ κάποια ντε φάκτο στήριξη στον ένοπλο αγώνα, το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα, ωστόσο απέναντι στο Κράτος, προφανώς και στηρίζω τον Επαναστικό Αγώνα. 

__________________________________________________________
Advertisements

One comment on “Το κράτος δεν έχει ηθική• το πολύ-πολύ να έχει δολοφόνους…

  1. Ο/Η brain teaser λέει:

    Τον Μ.Σφακιανάκη μπορεί να μου πεί κάποιος γιατί τον αποστράτευσαν; Αυτή είναι η τύχη όσων κάνουν τόσο ευσυνείδητα τη δουλειά τους; Ντροπή και πάλι ντροπή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s