Εδώ είναι Βαλκάνια — Χρόνια Πολλά!…


balkan

Στον κύκλο του χριστιανικού εορτολογίου ενσωματώνονται οι αρχαίες παγανιστικές αντιλήψεις του αγροτικού κόσμου των Βαλκανίων. Στα έθιμα της Αποκριάς, της Σαρακοστής, της γιορτής του Αγίου Γεωργίου και του Πάσχα εύκολα ανιχνεύονται οι τελετές Αλβανών, Βλάχων, Εβραίων, Ελλήνων, Σλάβων, Τούρκων και Ρομά για το τέλος του χειμώνα, για τον ερχομό της άνοιξης, για τη βροχή και τη σπορά — για τον κύκλο της ζωής.

Τα καρναβάλια, η αρχέγονη τελετή της μεταμφίεσης, ο ασπροκόκκινος «Μάρτης», στο χέρι ή στα κλαδιά των δέντρων, από την Ελλάδα μέχρι τη Ρουμανία, η «Περπερούνα», η τελετή κατά της ανομβρίας που έλκει την καταγωγή της από τον Περούν, τον Δία των Σλάβων, η πομπή του Άη Γιώργη και το Đurđevdan Σέρβων και Ρομά (χριστιανών και μουσουλμάνων) και το Jurjevo των καθολικών Κροατών — τα κοινά έθιμα, με δυο λόγια, αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της αλληλεπίδρασης ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, που ζουν για πολλά χρόνια στην ίδια γωνιά της γης και που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες, ανάγκες και αγωνίες. Και αποδεικνύουν ότι η πολυπολιτισμικότητα δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά πλούτο.

Τώρα τελευταία, το χωριό μας μεγάλωσε. Ο νέος «κίνδυνος» για τον πολιτισμό «μας» είναι η παγκοσμιοποίηση. Εδώ όμως είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε. Και, ως εκ τούτου, δεν φοβόμαστε παρά μόνο ένα πράγμα: μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.

Kαλή Σαρακοστή και χρόνια πολλά, πολυπολιτισμικά, μεταμοντέρνα, βαλκανικά και παγκόσμια — όπως ακριβώς το παρακάτω βίντεο, στο οποίο ένας Βούλγαρος παίζει στη γκάιντα το Purple Haze του Jimi Hendrix.

 

* * *


Από:https://dimartblog.com/2013/03/18/balkan/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s