Ο φασισμός στις ΗΠΑ: το “Muslim Ban” και η στρατηγική της έντασης …


Μετάφραση από το Its Going Down,

Bannon and Trump’s ‘Muslim Ban’ Part of Wider Strategy for Mass Crackdown

618_badcops

Η υπογραφή της πρόσφατης εκτελεστικής εντολής από τον Donald Trump την Παρασκευή επισήμως σταμάτησε την είσοδο των κατόχων πράσινης κάρτας, πάνω από 500 χιλιάδες άνθρωποι, από την επανεισδοχή τους στις ΗΠΑ, καθώς και την είσοδο Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ για 120 μέρες, επίσης περιέκοψε τον αριθμό των προσφύγων που οι ΗΠΑ θα δεχτούν στο μισό. Αυτές οι εντολές ήρθαν αμέσως μετά από ένα άλλο σετ εκτελεστικών εντολών που υπογράφτηκαν από τον Trump την Τετάρτη. Οι εντολές αυτές ζητούν την κατασκευή ενός τεράστιου συνοριακού τοίχους, την πρόσληψη δέκα χιλιάδων υπαλλήλων ICE (υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης)  ώστε να επιταχυνθούν οι αναμενόμενες μαζικές απελάσεις, και η ενδυνάμωση των συνοριοφυλάκων με πέντε χιλιάδες υπαλλήλους κατά μήκος των Μεξικανικών συνόρων. Την ώρα που φιλελεύθεροι και σελέμπριτις γελούσαν με τις φασιστικές φιλοδοξίες του Trump από την αρχή της προεδρικής υποψηφιότητας, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι θα οπισθοχωρήσει από τα σχέδιά του, όπως έχει θέσει σε κίνηση όλους τους προηγούμενους στόχους του, ως τώρα. Εξάλλου, με έναν αληθινά πρωτο-φασιστικό τρόπο, ο Trump ελπίζει να παίξει με την πραγματικότητα πως με την ρατσιστική καταστολή (όπως τα σχέδια για μαζική εξαγωγή πόρων), έρχονται επίσης δουλειές• ‘’καλές δουλειές’’ που είναι μέρος των αστυνομικών ενώσεων οι οποίες είναι πιστές στον Trump τον ίδιο. Με αυτό τον τρόπο, ο Trump μπορεί, ως έναν μικρό βαθμό, να ξεκινήσει ένα ‘’new deal’’ τουλάχιστον για το κομμάτι της εργατικής τάξης το οποίο είναι έτοιμο να πάρει μέρος στην προσπάθεια του να επανακαθοριστεί ποίος περιλαμβάνεται και ποίος αποκλείεται.

Την περασμένη εβδομάδα ο Trump εισήλθε σε έναν εμπορικό πόλεμο με το Μεξικό, το οποίο ο ίδιος ισχυρίζεται θα πληρώσει για το τοίχος, ενώ μέχρι να το κάνει επέβαλε 20% φόρο στα Μεξικάνικα προϊόντα (80% των εξαγωγών του Μεξικό πάνω στις ΗΠΑ), ο οποίος είναι σχεδιασμένος να αναγκάσει τις Μεξικανικές ελίτ σε αδιέξοδο, σε μια στιγμή που η αναταραχή στο Μεξικό αναφορικά με το αυξημένο κόστος ζωής βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό επίπεδο. Ο Trump επίσης προχώρησε στο να καλέσει στην απέλαση όλων των ανθρώπων χωρίς χαρτιά που έχουν κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει το έγκλημα εισόδου στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά. Ακόμα παραπέρα, ο Trump συνέχισε να κτυπά το τύμπανο του πολέμου, με την Κίνα ανοιχτά να δηλώνει πως ένας ανοιχτός πόλεμος με τις ΗΠΑ είναι μια ‘’αυξανόμενη πιθανότητα’’. Αλλά η πίεση του Trump να σταματήσει την επανείσοδο των κατόχων πράσινης κάρτας, των προσφύγων, και οι απειλές να αφαιρέσει κρατικό χρήμα από πόλεις καταφύγια προσφύγων [1], όπως επίσης ο συντονισμός μιας μαζικής επίθεσης σε μεταναστευτικές κοινότητες, όλα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει μαζικά δρακόντεια μέτρα, απελάσεις, και την κατασκευή γιγαντιαίων εγκαταστάσεων κράτησης προκειμένου να παρακρατηθούν όσοι περιμένουν να απελαθούν. Σύμφωνα με τον Eric London:

Η επιβολή αυτού του προγράμματος θα απαιτήσει την δημιουργία στρατοπέδων κράτησης προκειμένου να κρατηθούν εκατομμύρια μεταναστών. Η συγκέντρωση των μεταναστών θα εμπλέξει τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση συνθηκών εικονικού στρατιωτικού νόμου στις γειτονιές με μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του Λος Αντζελες, της Νέας Υορκης, του Σικάγο, του Ντάλας και πολλών ακόμα.

Οι διαδικασίες στα δικαστήρια μετανάστευσης αυξανόμενα θα στερούνται κάθε βασικό δικαίωμα της διαδικασίας ή θα εγκαταλειφθούν εντελώς. Οι ζωές δεκάδων εκατομμυρίων θα απειληθούν, οικογένειες θα καταστραφούν, και πολλοί μετανάστες θα πεθάνουν στα κέντρα απελάσεων ή στη βία των πατρίδων τους στις οποίες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν.

Ενώ μια πρόσφατη απόφαση ενός δικαστή σε ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης , ο όποιοςαποφάσισε υπέρ της ACLU (Αμερικάνικη Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών), έχει επισήμως (στην θεωρία) επιτρέψει σε αυτούς που κρατήθηκαν το Σάββατο στα διάφορα αεροδρόμια των ΗΠΑ να ελευθερωθούν, όπως επίσης και σε αυτούς που βρίσκονταν σε πτήση προς τις ΗΠΑ, ωστόσο ακόμα δεν έχει σταματήσει τον πραγματικό αποκλεισμό όλων αυτών που τους απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα. Στην πραγματικότητα, πολλοί αναφέρουν πως υπάλληλοι του Τμήματος της Εσωτερικής Ασφάλειας (homeland security) συνέχισαν να κρατούν ανθρώπους σε διάφορα αεροδρόμια, συχνά ακόμα κι ύστερα από πολλές ώρες, ενώ  αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον κόσμο να συμβουλευτεί δικηγόρους. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει επίσης το αναδυόμενο παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δικαστηρίων και του Trump , ο οποίος υποστηρίζεται από την αστυνομία, την υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων και τους συνοριοφύλακες. Ενώ όλο αυτό δείχνει τις ρωγμές εντός της δομής της εξουσίας, δείχνει επίσης την πολύ αληθινή πιθανότητα ο Trump να συνεχίσει να πιέζει για εξουσία έξω από τα όρια των νόμων, και να καλέσει την αστυνομία, τον στρατό, ακόμα και αντιδραστικές υποβοηθητικές δυνάμεις προκειμένου να διατηρήσει (ή να αυξήσει) την εξουσία του. Για να είμαστε ξεκάθαροι, μπορεί να δούμε την αρχή ενός πραξικοπήματος, καθώς ο Trump συγκεντρώνει εξουσία γύρω του και φτάνει ως την αστυνομία στον δρόμο, προκειμένου να επιβάλλει τις διακηρύξεις του.

Για να γίνει η κατάσταση ακόμη περισσότερο τρομακτική, κόσμος που ελευθερώνεται αναφέρει ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και η αστυνομία τους στην υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων ζητούν από τον κόσμο πρόσβαση στους λογαριασμούς των social media, σχετικά με τα θρησκευτικά πιστεύω τους, όπως επίσης σχετικά με την άποψή τους για τον πρόεδρο Donald Trump. Οι επιπτώσεις αυτών των πράξεων, όταν συνδυαστούν με το γεγονός πως ο Trump αγκάλιασε τα βασανιστήρια, τους εικονικούς πνιγμούς, και τη χρήση ‘’μαύρων τοποθεσιών’’ είναι εφιαλτικές, και επίσης αναπαριστά τις τακτικές που το Κράτος προτίθεται να χρησιμοποιήσει στον γενικό πληθυσμό καθώς ετοιμάζεται για κάτι περισσότερο από καταστολή. Αυτό δεν είναι απλά το ‘’νέο νορμάλ’’, αλλά ο νέος τρόπος κατά τον οποία η αστυνόμευση θα γίνεται σε αυτή χώρα, μαζικά.

Ενώ οι τελευταίες κινήσεις του καθεστώτος του Trump είναι σοβαρές επιθέσεις στον διεθνη νόμο και στα συνταγματικά δικαιώματα, είναι απλά η επέκταση παρόμοιων επιθέσεων στις πολιτικές ελευθερίες και την ψήφιση αντι-μουσουλμανικής νομοθεσίας τα οποία εκσυγχρονίστηκαν κατα την διάρκεια της διοίκησης Obama. Όπως σημειώνει ο London:

Οι εκτελεστικές εντελές του Trump αναφέρονται ως νόμιμες αποφάσεις της εξουσίας οι οποίες πέρασαν με την στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Trump αναφέρεται στην ‘’εξουσία ανατεθειμένη σε μένα’’ από την ‘’ Πράξη Ασφαλούς Φράκτη του 2006, και την Πράξη μεταρρύθμισης παράνομης μετανάστευσης και μεταναστευτικής υπευθυνότητας του 1996’’ (IIRAIRA) ως νόμιμη εξουσία, όπως επίσης την Πράξη Μετανάστευσης και Εθνικότητας.

Ο IIRAIRA υπογράφηκε ως νόμος από την Δημοκρατικό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον όταν οι Δημοκρατικοί στη Βουλή και την Γερουσία παρείχαν αρκετές θετικές ψήφους – 88 στη Βουλή και 22 στην Γερουσία- προκειμένου να περάσει ο νόμος. Οι Δημοκρατικοί της Βουλής ψήφισαν 64 ‘’ναι’’ στην Πράξη Ασφαλούς Φράκτη, αρκετές προκειμένου να σχηματισθεί πλειοψηφία, ενώ τα ⅔ των Δημοκρατικών στην Γερουσία ψήφισαν ‘’ναι’’, συμπεριλαμβανομένων τότε των Barack Obama, Joseph Biden, Hillary Clinton και Charles Schumer.

Τα σχέδια απελάσεων και στρατιωτικοποίησης των συνόρων του Trump, είναι επεκτάσεις πολιτικών που εφαρμόστηκαν από την διοίκηση Obama, υπό την οποία απελάθηκαν 2.5 εκατομμύρια μετανάστες, περισσότεροι απ ότι όλοι οι άλλο πρόεδροι μαζί. Η διοίκηση Obama καθιέρωσε επίσης οτι ακόμα και παιδιά 3 ετών δεν έχουν το δικαίωμα σε αντιπροσώπευση από δικηγόρο και πρέπει να παραστούν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο.

Αυτές οι φασιστικές εντολές επιδεικνύουν επίσης την αυξανόμενη δύναμη του πρώην alt-right μεγιστάνα των media και τρέχων κορυφαίο σύμβουλο του Trump , Steve Bannon, ο οποίος προσφάτως προστέθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας το Σάββατο, ενώ την ίδια στιγμή, ο Trump έδιωξε κορυφαίους συμβούλους του στα στρατιωτικά θέματα και τις πληροφορίες. Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής, και δείχνει τον βαθμό στον οποίο ο Trump αποπειράται να συγκεντρώσει μια ολοκληρωτικά πιστή σε αυτόν ομάδα η οποία είναι εντελώς αδιαμφισβήτητη και δεν αναφέρεται σε κανέναν άλλο, όπως διαρρέουν οι Ρεπουμπλικάνοι στον Λευκό Οίκο που τον περιγράφουν ως εγωμανή, απείθαρχο και εντελώς ανοργάνωτο.

Ο Bannon παρέμεινε απασχολημένος γινόμενος η αληθινή ‘’δύναμη πίσω από τον θρόνο’’, ενώ προώθησε επίσης μια λευκή εθνικιστική ατζέντα ενάντια στην μη-λευκή μετανάστευση.  Μόλις πρόσφατα, ο Banon προώθησε την Julie Kirchner, μια λευκή εθνικίστρια  και πρώην μέλος της αντι-μεταναστευτικης ομάδας FAIR (Oμοσπονδία Αμερικανών για την Μεταναστευτική Μεταρρύθμιση), στην θέση του επικεφαλή της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων, η οποία δρα ως η αστυνομική δύναμη για την Εσωτερική Ασφάλεια. Ο Bannon έχει επίσης προωθήσει τα κείμενα του λευκού εθνικιστή και αρθρογράφου στο Breitbart Tom Tancredo, ως ενός σεβαστού ειδικού σε θέματα μετανάστευσης. Καθόλου απροσδόκητα, ο Tancredo πρόσφατα είχε προγραμματίσει να μιλήσει (το γεγονός έχει αναβληθεί ως αυτή την ώρα) σε ένα συνέδριο λευκών εθνικιστών, φιλοξενούμενο από το V-DARE, ένα από τα γκρούπ το οποίο παρακολούθησε τη συνέλευση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικής του Richard Spencer όπου ο κόσμος χαιρετούσε ναζιστικά καθώς ο Spencer φώναζε Hail Trump. Αυτές οι συνδέσεις απλώς ξεκαθαρίζουν περαιτέρω την σύνδεση μεταξύ όχι μόνο του Bannon, αλλά επίσης του Trump, και της αποκαλούμενης alt-right, καθώς το τρέχων καθεστώς την έχει υπόψιν του για ιδέες προκειμένου να εφαρμόσει καλύτερα τις πολιτικές του, ειδικότερα στο πεδίο της μετανάστευσης

Ενάντια σε όλα αυτά, βλέπουμε την αυξανόμενη αντίσταση να ξεχύνεται στους δρόμους και τα αεροδρόμια των ΗΠΑ. Αυτή η μαζική ροή δράσης είναι απεγνωσμένα αναγκαία αυτή τη στιγμή. Το ζητούμενο μπροστά μας είναι πολλαπλό. Συνίσταται στην ήττα αυτών των αυταρχικών και ρατσιστικών εκτελεστικών εντολών αλλά, επίσης, στην δημιουργία μιας πραγματικής κρίσης εντός της χώρας• τέτοιας που θα μπλοκάρει υλικά την ικανότητα του κράτους να κυβερνά. Επίσης, παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία στις ΗΠΑ δεν ψήφισε τον Trump και αποδοκιμάζει τις πολιτικές του και την εξουσία του, την ίδια στιγμή, η θέση η οποία παρουσιάζεται από τα μμε είναι οτι ο κόσμος θα έπρεπε ‘’να δώσει μια ευκαιρία στον Trump” ώστε να ‘’κυβερνήσει σωστά’’. Εν ολίγοις, μόλις που έχει περάσει μια εβδομάδα και η κατεστημένη δομή εξουσίας, από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης ως το Δημοκρατικό Κόμμα, όλα επιδιώκουν να κανονικοποιήσουν το καθεστώς του Trump ελπίζοντας πως θα κρατήσουν κλειστό το καπάκι της κοινωνικής ειρήνης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο, και είναι αναγκαίο να πολεμήσουμε ενάντια σε προσπάθειες φιλελεύθερων, δημοκρατικών και μη-κερδοσκόπων managers να ηγηθούν των αγώνων σε κάθε στροφή τους.

Δεν έχουμε κανένα φίλο στην πολιτική. Οι δημοκρατικοί δεν πρόκειται να μας σώσουν• ως σήμερα έχουν βοηθήσει τον Trump σε όλες τις εισηγήσεις υποψηφίων του ενώ έχουν επιδιώξει να δουλέψουν με τον Trump με κάθε πιθανό τρόπο. Γαμήστε τους.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα οτι οι άνθρωποι που εισέρχονται αυτή τη στιγμή στον αγώνα, συχνά δεν είναι μέρος μιας συνέχειας του. Πολλοί άνθρωποι ακόμα πιστεύουν οτι η αστυνομία, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και οι συνοριακοί μπάτσοι είναι ενδεχομένως φίλοι. Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, ή τι είναι εκτός βάρδιας, η θέση τους στην κοινωνία δεν είναι ουδέτερη. Έχουν την δυνατότητα να παρακρατήσουν, να περιπολήσουν, να παρενοχλήσουν και να σκοτώσουν χωρίς να τιμωρηθούν. Δεν είναι φίλοι μας, δεν είναι στη μεριά μας και δεν ‘’δουλεύουν για μας’’.

Για τους δικούς μας σκοπούς, πρέπει να επιτεθούμε όχι μόνο στην νομιμότητα του καθεστώτος, αλλά επίσης στην νομιμότητα του Κράτους να κυβερνά. Πρέπει να μπλοκάρουμε πράγματα με υλικό τρόπο. Όχι με την συμβολική έννοια, άλλα με έναν τρόπο που θα μπλοκάρει υλικά την ικανότητα του Κράτους να λειτουργεί ως τέτοιο. Αυτό θα το εμποδίσει από το να φέρει εις πέρας αυτές τις εκτελεστικές εντολές και τελικώς, να συνεχίσει να κυβερνά.

Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να πάρουμε χώρο και να μην τα παρατήσουμε. Είναι ανάγκη να πιέσουμε• είναι ανάγκη να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τις καταλήψεις χώρου• τα κλεισίματα και τα μπλοκαρίσματα.

Δεν υπάρχει δρόμος πίσω στο κανονικό. Θα νικήσουν ή θα νικήσουμε.

1: δήμοι και κοινότητες στις ΗΠΑ και τον Καναδά οι οποίες έχουν υιοθετήσει πολιτική προστασίας των μεταναστών με το να μην τους διώκουν νομικά για την παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων μετανάστευσης της χώρας στην οποία πλέον ζουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s