Κίνα: ο καινούργιος «ψυχρός» (;) αντίπαλος της Ουάσιγκτον…


Αποτέλεσμα εικόνας για Κίνα:

Πιστέψατε στ’ αλήθεια εσείς οι αμερικάνοι ότι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε ένα διεθνές σύστημα που δημιουργήθηκε ερήμην μας; Και μάλιστα σε μια εποχή που εσείς παρακμάζεται;
Αυτό είπε (υποτίθεται) ένας γνωστός κινέζος ακαδημαϊκός σ’ έναν αμερικάνο καθεστωτικό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δεύτερου. Είτε αυτές οι κουβέντες έχουν ειπωθεί ρητά είτε όχι είναι εύλογο να τις πάρει ο καθένας σαν στοιχείο της πραγματικότητας. Ακόμα κι αν την δει κανείς απ’ την σκοπιά της Ουάσιγκτον: το Πεκίνο (αλλά καθόλου μόνον αυτό) “βγάζει γλώσσα” στην υποτιθέμενη παγκόσμια αμερικανική ηγεμονία· ο καπιταλιστικός κόσμος είναι ολοφάνερα “πολυπολικός”· και αυτό σημαίνει όξυνση, και όλο μεγαλύτερη όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων.
Γίνεται, λοιπόν, όλο και πιο σαφές, ποια είναι η αποστολή που έχει αναλάβει το ψόφιο κουνάβι, και γιατί η “στοιβαρότητά” του ήταν προτιμότερη για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό απ’ την εκ των πραγμάτων (και απ’ την ιστορία της) “αστάθεια” της Κλίντον: ο “pivot” των δημοκρατικών στην ανατολική ασία θα αντικατασταθεί από ακόμα πιο σκληρό «pivot», υπό την καθοδήγηση των συντηρητικών. Και ο (ακόμα πιο ανοικτά διακηρυγμένος) στόχος είναι το Πεκίνο.

Σύμφωνα με τις ευχές και τους σχεδιασμούς, η Ουάσιγκτον θα δυναμώσει αισθητά την «στρατιωτική της παρουσία» μπροστά στα μούτρα του Πεκίνο και, σ’ αυτό, θα προσπαθήσει να «σύρει» (και να «δέσει») επιλεγμένους συμμάχους της (ή επιδιωκόμενους τέτοιους) στην περιοχή. Ειδικά το βιετνάμ, που φαίνεται ότι κοιτάει και προς Πεκίνο μεριά. Η κατάργηση της πολυμερούς TPP και η αντικατάστασή της με διμερείς οικονομικές / εμπορικές συμφωνίες έχει αυτό το νόημα: καθαρή εστίαση σε συγκεκριμένους «εταίρους», και «δέσιμό» τους με «οικονομικά ανταλλάγματα»… Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει μια μεγάλη ιδεολογική εκστρατεία εντός ηπα για την δαιμονοποίηση του Πεκίνου… Και, κατά πάσα πιθανότητα, κάποιο είδος εμπορικού πολέμου.
Μην βιαστεί κανείς να προβλέψει ότι αυτή η φάση του 4ου παγκόσμιου θα είναι επιτυχημένη για την Ουάσιγκτον. Γιατί έχει πολλές και βασικές προϋποθέσεις, πολλούς «άγνωστους Χ».
Μην βιαστεί κανείς, επίσης, να καθησυχαστεί ότι ο υπόλοιπος κόσμος (συμπεριλαμβανομένης και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου) «θα μείνει απ’ έξω» – επειδή είναι μακριά. Για τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό τίποτα δεν είναι μακριά! Και όσο οξύνεται, τίποτα δεν θα περισσεύει…

_____________________________________________________________

Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s