Fight for 15 …


fight for 15

Fight for 15 – 1. Το κίνημα για σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού στις ηπα γιόρτασε την επέτειο των 4 χρόνων απ’ την πρώτη του δημόσια εμφάνιση, με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στους δρόμους εκατοντάδων πόλεων των ηπα, στις 29 Νοέμβρη. Ξεκίνησε απ’ αυτούς κι αυτές που δουλεύουν στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού, είχε δηλαδή απέναντί της εργοδοτικούς γίγαντες του μεγέθους της mcdonalds, της burger king, και άλλους παρόμοιους. Τους αψήφισε.
Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η οριζόντια επέκτασή του σε πάμπολλους κλάδους χαμηλόμισθων είναι τόσο εντυπωσιακή (για πρώτη φορά στις 29 / 11 συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και οδηγοί της uber…) ώστε δεν μπορεί να φανταστεί κανείς, αν δεν ξέρει, πως έγινε δυνατό να δημιουργηθεί ένα τόσο μαζικό κίνημα με αφετηρία λίγες δεκάδες πεισματάρηδες, που συν τοις άλλοις είχαν να αντιμετωπίσουν και τη χλεύη των «ρεαλιστών», που έλεγαν ότι «αυτά (δηλαδή ο διπλασιασμός του κατώτατου ωρομίσθιου) δεν γίνονται», ότι «έτσι θα αυξηθούν οι τιμές» και άλλα παρόμοια. Δυστυχώς τα ίδια έχουμε ακούσει κι εμείς, απ’ την αρχή του 30/900. Οι ίδιες ενσωματωμένες φωνές των αφεντικών…
Αν το δει κανείς στεγνά, αυτό – ακόμα – δεν – έχει – γίνει. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που έχουν υποσχεθεί αυξήσεις σε δόσεις, ή αυξήσεις στα 12 δολάρια την ώρα μετά από ένα ή δύο χρόνια. Υπάρχουν πολιτείες (το θέμα αφορά την πολιτειακή νομοθεσία στις ηπα) που έχουν αποφασίσει αύξηση στα 15 δολάρια, σταδιακά, σε βάθος 3, 4 η 5 χρόνων. Αυτές θεωρούνται απ’ το κίνημα σημαντικές μεν αλλά μόνο ενδιάμεσες νίκες. Γι’ αυτό και αντί να υποχωρήσει («ωραία, νικήσαμε, πάμε για κανά πιτόγυρο»!) συνεχίζει και μεγαλώνει.

productivity minimum wage

Fight for 15 – 2. Ως τώρα το κίνημα δεν είχε στο στόχαστρό του την «κεντρική πολιτική σκηνή» στις ηπα, επειδή συν τοις άλλοις είναι, σε γενικές γραμμές, αναρμόδια. Αυτό, όμως, αλλάζει τώρα, μετά την εκλογή του ψόφιου κουναβιού.
Οι λόγοι είναι δύο. Πρώτον, προεκλογικά το ψόφιο κουνάβι είχε μιλήσει για «υψηλούς μισθούς που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ηπα», και είχε χαρακτηρίσει τα 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο υπερβολικό (θα έβαζε ένα όριο στα 10 δολάρια είπε… – καλωσύνη του!) Αυτό τον τοποθέτησε στους εχθρούς του f.f.15.
Εκεί που το κίνημα εκτιμάει ότι θα κτυπήσουν οι συντηρητικοί, μετά τη νίκη τους στις εκλογές, είναι στη σύνθεση του «εθνικού γραφείου εργασιακών σχέσεων», τα μέλη του οποίου ορίζονται απ’ την κάθε φορά κυβέρνηση. Πριν ένα χρόνο το NLRB (national labor relation board), κάτω απ’ την πίεση του κινήματος, είχε εκδόσει μια απόφαση που αναγνώριζε ότι οι «μητρικές» εταιρείες που έχουν franchisees είναι συνυπεύθυνες για την εργασιακή κατάσταση (τόσο τους μισθούς όσο και τα ωράρια) όσων δουλεύουν σ’ αυτά τα franchisees· μια συνυπευθυνότητα που οι μητρικές είχαν καταφέρει να γλυτώσουν απ’ την αρχή της εφαρμογής της «δικαιόχρησης», εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Αυτή η απόφαση έλυσε τα χέρια του κινήματος, που μπορεί έκτοτε να σημαδεύει κατευθείαν τις «μητρικές» στις μισθολογικές και συνδικαλιστικές απαιτήσεις του.
Τώρα το ψόφιο κουνάβι ετοιμάζεται να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. Αν και δεν έχει ορίσει ακόμα τον υπουργό εργασίας, οι φήμες λένε ότι προορίζει γι’ αυτό το πόστο έναν ceo μιας αλυσίδας εστιατορίων (!). Και, προφανώς, στη συνέχεια θα οριστούν τα κατάλληλα μέλη του NLRB…
Αυτός είναι ο ένας λόγος που το f.f.15 θα έχει, πια, έναν ακόμα στόχο «υψηλού συμβολισμού».

fight for 15

Fight for 15 – 3. Ο δεύτερος λόγος είναι ο ρατσισμός του ψόφιου κουναβιού και των ψηφοφόρων του, και οι απειλές περί μαζικών απελάσεων μεταναστών «χωρίς χαρτιά». Μιας και η εργατική τάξη «στον πάτο» είναι πολυεθνική (και όχι μόνο στις ηπα…), αυτά τα ζητήματα την αφορούν άμεσα.
Ήδη, το fight for 15 ετοιμάζεται οργανωτικά για να επεκτείνει το πεδίο της δράσης του: εναντίον των απελάσεων, υπέρ της νομιμοποίησης των «χωρίς χαρτιά», εναντίον της αστυνομικής βίας (black life matters).
Δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτό το γνήσιο εργατικό κίνημα. Και μόνο το γεγονός ότι κρατάει ήδη 4 χρόνια (συν τουλάχιστον 1,5 χρόνο της αρχικής προετοιμασίας) και μεγενθύνεται διαρκώς τόσο σε συμμετοχή όσο και σε στοχοθεσία είναι έξω απ’ τις εμπειρίες μας· αξιοζήλευτο και παραδειγματικό!
Θεωρούμε πάντως ηλίου φαεινότερο ότι η ανάδειξη του σκληροπυρηνικού έως φασίστα Τραμπ σαν προέδρου είναι βασικό στοιχείο της απάντησης των αμερικανικών αφεντικών και των κοινωνικών λακέδων τους σ’ αυτό το δυναμικό κίνημα βάσης.
Περισσότερα επ’ αυτού στο Sarajevo νο 112, από Δευτέρα απόγευμα και μετά (στην Αθήνα), Τρίτη απόγευμα (στη Σαλονίκη).

_________________________________________________________

Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s