Post-truth…


Αποτέλεσμα εικόνας για post-truth

.Μετά-αλήθεια (!!!) Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακήρυξε το «post-truth” λέξη της χρονιάς· κι έτσι μάθαμε ότι υπάρχει και τέτοιου είδους “διαγωνισμός”.
Τι είναι, λοιπόν, η “μετά-αλήθεια”; Ένας ευφημισμός για το ψέμα; Για την εξαπάτηση; Ή, μήπως, κάτι διαφορετικό, ίσως μια επίκαιρη, σύγχρονη παραπλάνηση;
Σύμφωνα με τους επίσημους ορισμούς το post-truth χρησιμοποιείται κυρίως σαν χαρακτηρισμός της καθεστωτικής πολιτικής. Όπου εντοπίζονται (λένε όσοι ανακάλυψαν προχτές την αμερική) απ’ την μια μεριά η αυξητική τάση της προκλήσης συναισθηματικών αντιδράσεων μέσω μιας ορισμένης αντιδραστικής συνθηματολογίας και απ’ την άλλη μεριά η εξίσου αυξητική τάση των ψηφοφόρων να βρίσκουν θαλπωρή σ’ αυτή τη συνθηματολογία, αδιαφορώντας για την σχέση της με την πραγματικότητα.
Ωραία ήπειρος αυτή των «post-truth politics”, ε; Μόνο που οι διαφημιστές είναι post-truth πλασιέ εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον. Που πάει να πει: η υποτιθέμενη «ανακάλυψη» είναι μια ήπειρος των σχέσεων εξουσίας όχι απλά γνωστή αλλά χιλιοπερπατημένη.

Οπότε; Το ότι διάφοροι κάνουν (σύντομες) καριέρες στον κόσμο του Θεάματος «ξανασυσκευάζοντας» και πουλώντας για «καινούργια ανακάλυψη» το παλιό είναι μάλλον αναμενόμενο. Το ότι κοτζάμ πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κάνει «στατιστική» στη χρήση λέξεων (κάτι που είναι δουλειά της google υποθέτουμε…) μας κάνει εντύπωση, όχι όμως για πολύ. Σε τελευταία ανάλυση κάπως πρέπει να την βγάζουν ακόμα και τέτοιοι θεσμοί.
Πολιτικό ενδιαφέρον βρίσκουμε στο ότι τέτοιου είδους «ανασυσκευασίες» λειτουργούν, είτε το έχουν σα σκοπό είτε όχι, σαν ξέπλυμα της απάτης των εξουσιών και στους σφετεριστές κυρίαρχους πρώτης, δεύτερης, τρίτης, εκατοστής γραμμής. Το να αποκαλείς τον άλλο ψεύτη και απατεώνα είναι άραγε ξεπερασμένο; Ή μήπως επειδή είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο και βεβαρυμένο, είναι απόλυτα ακριβές και με συνέπειες; Ισχύει αυτό. Το δεύτερο.
Ενώ η «μετα-αλήθεια»; Έννοια φρεσκαδούρα, σπαρταράει. Δεν έχει ιστορικό βάρος ούτε παραπέμπει αμέσως στη διαρκή αλήθεια κάθε καθεστωτικής προπαγάνδας.Εμφανίζεται σαν προσδιορισμός μιας «καινούργιας κατάστασης» την οποία (έτσι πάει) είναι μάλλον νωρίς για να αντιμετωπίσουμε, αλλά είναι συνεπής στο ραντεβού της με την χειραγωγήση,  ώστε να την υποστούμε αναγκαστικά.

Παλιατζούρες. Στην κοινωνία του θεάματος ο Ντεμπόρ γράφει κάπου, δυσοίωνα, για την αλήθεια που γίνεται μια στιγμή του ψέματος· κι έτσι δεν μπορεί να διακριθεί απ’ αυτό. Το ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε πριν 40 χρόνια, το 1966, δεν έχει καμία σημασία για εκείνους που εξαπατούν ανακοινώνοντας ότι ανακάλυψαν πρόσφατα την post-truth. Δεν έχει (προς το παρόν) σημασία ούτε για εκείνους που χειροκροτούν κάθε αγύρτη που θα τους υποσχεθεί κάποιου είδους “δευτέρα παρουσία”, επι γης, αύριο, και υπέρ τους.
Όμως ούτε κι αυτή η εθελοδουλεία είναι καινούργια. Η εικονική πραγματικότηταυποκαθιστά μαζικά, για τους οπαδούς της, αυτό που μέχρι πριν λίγα χρόνια ονομαζόταν, ξερά, νέτα – σκέτα, πραγματικότητα. Αυτή η τελευταία, επιπλέον, έχει αρχίσει να ονομάζεται αναλογική (πραγματικότητα),ως εάν ανέκαθεν το είδος μας ζούσε ψευδαισθησιακά, ανάλογα με τις τεχνικές αναπαράστασης που διέθετε.
Η second life και τα παρεπόμενά της είναι, πια, ένα παράδειγμα ενσωματωμένου ψέματος που έγινε «αλήθεια» – σε εισαγωγικά. Και χωρίς “post”.
Όμως η μαζική εξαπάτηση, οι μαζικές ψευδαισθήσεις, ο μαζικός φενακισμός, δεν έχουν τίποτα καινούργιο, εκτός απ’ την μηχανική τους. Οι παπάδες και τα “θαύματά” τους ξέρουν καλά. Όλα όσα παρουσιάζονται σαν καινούργια είναι παλιά. Είναι, αν επιμένει κανείς να χρησιμοποιεί τέτοια ορολογία, προ-.
Τμήμα της προ-ιστορίας της ανθρωπότητας όπως θα το έλεγε ο κυρ Κάρολος· της προ-ιστορίας που εξακολουθούμε να ζούμε εφόσον…

______________________________________________________

Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

One comment on “Post-truth…

  1. […] via Post-truth… — απέραντο γαλάζιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s