Κοίτα να δεις…Κοίτα ποιος μιλάει…Κοίτα πόσο καλά τα λέει…Κοίτα τι φιλοσοφία…


Κοίτα ποιος μιλάει.

Αποτέλεσμα εικόνας για σ.επ.ε.Αποτέλεσμα εικόνας για Επιθεώρηση

Ευτυχώς που παραιτήθηκε ο «ειδικός γραμματέας» του σ.επ.ε. Γιάννης Σούκος, και ακόμα πιο ευτυχώς που ένοιωσε την άνεση να γράψει και να κοινοποιήσει μια «επιστολή παραίτησης» για να μάθουμε, με καθυστέρηση αλλά κάθε επισημότητα, τι έκανε και για ποιους δούλευε αυτός ο σ.επ.ε. ακόμα και υπό την «φιλεργατική» φαιορόζ κυβέρνηση. Να κατά σειρά τα αποσπάσματα αυτού του ντοκουμέντου:
Αξιότιμε Πρόεδρε και αγαπητέ σύντροφε Αλέξη,
Πρώρα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την εμπιστοσύνη που έδειξες στο πρόσωπο μου και μου ανέθεσες τα καθήκοντα του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Και βέβαια, την ίδια ευγνωμοσύνη εκφράζω και στον αγαπητό φίλο Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος ως Υπουργός Εργασίας με πρότεινε για τη θέση αυτή.

Χμμμμ… Ρε «κόκκινε Κατρού», φίλος σου είναι αυτός; Θα σε κάνει ρόμπα, έστω αναδρομικά, στις αμέσως επόμενες 3 παράγραφους:
Στους δεκαπέντε (15) μήνες θητείας μου έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό και εργάστηκα με πολύ πάθος και μεράκι, αλλάζοντας δραστικά τη μέχρι τότε μονόχνοτη φιλοσοφία του Σ.ΕΠ.Ε., που κατέτεινε κυρίως στην ελεγκτική δραστηριότητα και την επιβολή προστίμων. Από την πρώτη κιόλας μέρα, προσπάθησα, συστηματικά και στρατηγικά, με όραμα και σχέδιο να εμπλουτίσω το έργο και την αποστολή των Επιθεωρητών Εργασίας, αξιοποιώντας τα εργαλεία της ενημέρωσης, της νουθεσίας, της σύστασης, της προειδοποίησης, με ακρογωνιαίο λίθο τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών, με βάση τη σοφή ρήση ότι «ο χειρότερος συμβιβασμός είναι καλύτερος από την καλύτερη δίκη».
Παράλληλα, οι έλεγχοι, που πραγματοποιήσαμε σε όλο το διάστημα της θητείας μου, πέρα από τους συνήθεις, ήταν ποιοτικοί και στοχευμένοι, προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ενώ έδωσα ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική και ηθική νομιμότητα, ώστε να αποκαθιστούμε στο μέτρο του δυνατού αδικίες σε βάρος των ελεχθένων πολιτών και ιδιαίτερα των μικρών επιχειρήσεων.
Αυτή η νέα κουλτούρα έγινε αντικείμενο σωρευτικών σε βάρος μου επιθέσεων – και μάλιστα από ανθρώπους που λογικά θα έπρεπε να ήταν υπέρμαχοι – αλλά η κοινωνία, οι εργαζόμενοι και ιδίως οι μικροί και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν εκτιμήσει την προσπάθειά μας αυτή, που διαπνέεται από το αίσθημα δικαίου όσο και από το στοιχείο της ανθρωπιάς.

Bravo!!! Bravissimo!!! Με ανθρωπιά και διάθεση νουθεσίας, ο Σ.ΕΠ.Ε., από υπηρεσία ελέγχου των παραβάσεων των αφεντικών (μαύρη εργασία, ωράρια κατά βούληση, κλωτσιές στα γεννητικά όργανα, κλπ) έγινε αποστολή κυανόκρανων υπέρ της αποκατάστασης των αδικιών σε βάρος των μικροαφεντικών. Ουφ!!! Κάτι είχαμε καταλάβει στη ζούγκλα: αυτοί οι 15 μήνες ήταν το «καπάκι» σε πολύ περισσότερους μήνες και χρόνια, όπου κάθε μισθωτός και μισθωτή δούλευε και δουλεύει μ’ ένα πιστόλι στο κεφάλι. Ευτυχώς που ο Γιάννης ο Σούκος, αγωνιστής και «σύντροφος» και του πρωθυπουργού μας, την είδε όπως κάθε μπάτσος που σέβεται τον εαυτό του απέναντι στη μαφία της περιοχής του:

κάντε ό,τι κάνετε, αλλά μην κάνετε φασαρία.

Αποτέλεσμα εικόνας για σ.επ.ε.

Κοίτα πόσο καλά τα λέει.

Συνεχίζει ο γκουρού του κρατικού νόμου «τα μικρά και μεσαία αφεντικά έχουν πάντα δίκιο»:
Και όλα αυτά έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομοθετικού παλισίου, δίχως εμείς να έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να επιφέρουμε τις δικές μας ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις. Η δράση μας αυτή έχει κερδίσει τα ευμενή σχόλια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, αλλά και το σεβασμό των θεσμών, που έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας δεν μπορεί να λυθεί με κυνήγι μαγισσών, με βαριά και εξοντωτικά πρόστιμα και νομοθετικούς εκφοβισμούς και απειλές.
Τςςςςς!!! Ακόμα κι ένας γκουρού δικαιούται στιγμιαία λεκτικά ολισθήματα. Άκου «πρόβλημα» η «αδήλωτη εργασία»! Όχι ρε Σ.ΕΠ.Ε.! Όχι!!! Ευλογία είναι!!!
Όσο για το πως «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα» ξέρουμε καλά: τρώνε οι επιθεωρητές τα σουβλάκια τους δωρεάν στο σουβλατζίδικο όπου οι εργάτες (είναι υποχρεωμένοι να) παριστάνουν τους πελάτες· πίνουν τα ποτά τους δωρεάν στο κωλάδικο όπου «γράφουν» μία (1) «αδήλωτη κοπέλλα» αντί για 21 που δουλεύουν εκεί (επειδή ισχύει το σοφό ότι «είναι καλύτερος ο συμβιβασμός απ’ τον οποίο κερδίζω κάτι, από μια δίκη που με αφήνει αδιάφορο»), και πάει λέγοντας.
Δεν ρωτάμε πόσα παίρνετε κουφάλες! Όχι. Δεν ρωτάμε…

Κοίτα τι φιλοσοφία.

Τελειώνει ο κυρ ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠ.Ε. που άφησε πίσω του έργο θαυμαστό:
Ωστόσο, με τις νέες διαμορφούμενες στο Υπουργείο Εργασίας συνθήκες, εκτιμώ, έχοντας πλήρη αυτογνωσία, ότι ο δικός μου χρόνος έχει πλέον τελειώσει, Οι κύκλοι πρέπει πάντα να ανοίγουν, αλλλά και να κλείνουν στο σωστό χρόνο. Ο αγώνας, όμως, συνεχίζεται και στην προσπάθεια που καταβάλλεις αξιότιμε και αγαπητέ Πρόεδρε, όλοι οφείλουμε να προσφέρουμε ένα κομμάτι από τις δυνάμεις μας για να κρατήσουμε την πατρίδα μας όρθια και ζωντανή, με ελπίδα και προοπτική.
Ώπα!!!! Ώπα ρίψασπι!!! Ώπα!!! Έφυγε ο «αγαπητός φίλος» Κατρού, ανέλαβε το δεξί του χέρι (δεν έγινε, δα, επανάσταση!), και παρατάς το ιερό έργο της ενημέρωσης, της νουθεσίας, της σύστασης, της προειδοποίησης, και, τελικά, της συμφιλίωσης εργαζομένων και εργοδοτών; Τώρα; Την κάνεις; Σε λίγο θα μας πεις ότι η κυρά Έφη είναι η Ρόζα Λούξεμπουργκ!!!
Δηλαδή ρε ειδικέ γραμματέα για ρίξε και σ’ εμάς το μυστικό: μετά από 15 μήνες ανθρωπιστικής δράσης υπέρ των αφεντικών αυτό που κατάλαβες είναι ότι φοβούνται τους υπουργούς;
Αν είναι έτσι, πρέπει να αποσπαστείς στον «πρωϊνό καφέ» στο Μαξίμου: θέλουν εκεί επειγόντως κάποιον να τους διηγείται πόσο φοβεροί είναι.
Έτσι θα πιάσει τόπο το έργο και η εμπειρία σου μεγάλε φάρε, οδηγέ των μαζών, ιερέα της ταξικής ειρήνης, γητευτή των θεσμών, φίλε και αδελφέ κάθε μικρού και μεσαίου εργοδότη, ειρηνοποιέ «ροζ Suko»…

_____________________________________________________________

Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s