Ε, όχι! Έχει και η ανοχή μας (σαν αυτόνομων εργατών) τα όριά της! …


Αποτέλεσμα εικόνας για σχέδιο Βαρουφάκη

Έχει και η ανοχή μας (σαν αυτόνομων εργατών) τα όριά της! Ε όχι λοιπόν! Όχι κύριε Μοσκοβισί! Νάρκισσος ο κύριος Γιάνης; Τον λαό που από άκρου σε άκρο της επικράτειας, ακόμα και εκτός συνόρων, τον υποστήριξε τον ξέρετε; Αν ο κυρ Γιάνης είναι νάρκισσος ο λαός «του» τι ήταν;
Στο κάτω κάτω, κάνεις κι ένα ντρανταχτό λάθος κυρ Πιέρ. Ο κυρ Γιάνης δεν πνίγηκε στη λίμνη όπου καθρεφτιζόταν το είδωλό του. Δεν μπορεί να υποστηριχτεί το ίδιο, όμως, για τον λαό («του»).

Αφιερωμένο εξαιρετικά 1.

Για λόγους που αυτή τη στιγμή μας διαφεύγουν (αλλά που θα πάει; θα τους τσακώσουμε!) τα αφεντικά της φαιορόζ κυβέρνησης κατέληξαν στην απόφαση ότι πρέπει να γίνει υπουργός («οικονομίας και ανάπτυξης», στη θέση του κυρ Σταθάκη) ο πρόεδρος του Levy Institute κυρ Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο μέντορας (τουλάχιστον ως ένα σημείο…) του κυρ Γιάνη. Υποθέτουμε πως μετά απ’ αυτήν την κίνηση, η «συζήτηση για το χρέος» θα τρέξει γρηγορότερα απ’ τον φτεροπόδαρο Ερμή. (Λέμε τώρα!)

Προς το παρόν (γιατί θα έχουμε και συνέχεια, το μυρίζουμε στον αέρα…), για όσους / όσες αγνοούν τον άνθρωπο, θα πούμε ότι είναι ένας απ’ τους πιο συστηματικούς σπόνσορες του «γκιούρο», ενός «παράλληλου νομίσματος» για το εσωτερικό του ελληνικού καπιταλισμού. Ή, με άλλα λόγια, φιλολογικό / οικονομολογικός οπαδός της «έμμεσης» εξόδου του ελλαδιστάν απ’ το ευρώ.
Φυσικά δεν το παραδέχεται. No problem. Το πρόβλημά του, άλλωστε, αυτό που δεν παραδέχεται, σε ότι αφορά το «οικονομολογικό παιδί του», τον κυρ Γιάνη, είναι ότι πήρε αυτήν την ιδέα περί «γκιούρο» στα σοβαρά, νομίζοντας ότι μπορεί (ο κυρ Γιάνης) να την βάλει σε πράξη.
Για να το πούμε διαφορετικά: αν ο κυρ Γιάνης ήταν η ψηφιακή αλαζονία του «γκιούρο» ο κυρ Δημήτρης είναι η αναλογική έπαρσή του. Ως τώρα, τουλάχιστον.

Αφιερωμένο εξαιρετικά 2.

Θα αναδημοσιεύουμε εαυτούς, αποσπασματικά. Για ολόκληρη την αναφορά Personalities Sarajevo 98, Σεπτέμβρης 2015:

…Ρωτούσαμε στο προηγούμενο τεύχος για το αμερικανικό Levy Economics Institute. Η ερώτησή μας ήταν ρητορική· είχαμε ψάξει ήδη και είχαμε βρει κάποια πράγματα. Υπάρχουν διάφορα σημεία στην υπόθεση του συγκεκριμένου ινστιτούτου που θα σήκωναν συζήτηση. Πάντως το συγκεκριμένο «μετακεϋνσιανό» think tank λειτούργησε (για άγνωστους σ’ εμάς λόγους…) σαν οικονομολογικό think tank της φαιορόζ κυβέρνησης, έχοντας δημιουργήσει ένα είδος «προνομιακής σχέσης» ακόμα και με τον πρωθυπουργό της πριν αυτός εκλεγεί. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι ο κυρ Γιάνης ήταν κάτι παραπάνω από «φίλος» του Levy Economics Institute. Ήταν »επιρροή».
Το Levy Institute εδώ και χρόνια ασχολούνταν με την εισαγωγή, απ’ το ελληνικό κράτος, ενός δεύτερου παράλληλου νομίσματος, με την μορφή IOU – για να αντιμετωπιστούν οι πιο αιχμηρές (κοινωνικά) πλευρές της διαχείρισης της κρίσης. Δεν ήταν ο μόνος θεσμός που ασχολήθηκε μ’ αυτό, έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν στο θέμα. Ήταν μια «ιδέα» που «έπαιζε» στην Κουμουνδούρου. Όμως ο κυρ Γιάνης την πήγε πολύ μακρύτερα. Θα εξηγήσουμε αφού πρώτα αναδημοσιεύσουμε ένα απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Levy Institute Δημήτρης Παπαδημητρίου, στην εφ. «ναυτεμπορική», στις 30 Ιουλίου του 2015:

ερ.: Θα έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση γύρω από το περιβόητο «σχέδιο Βαρουφάκη», το οποίο στον πυρήνα του προέβλεπε τη λειτουργία ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την έκδοση υποσχετικών πληρωμής του Δημοσίου (IOUs). Τι γνωρίζεται γι’ αυτή την υπόθεση και ποια είναι η γνώμη σας για την αποτελεσματικότητα αντίστοιχων σκέψεων;
απ.: Δεν γνωρίζω πολλά πράγματα για το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη και ιδίως για το σκέλος της δημιουργίας νέων ΑΦΜ κ.ο.κ., που νομίζω ότι παραπέμπουν σε επιστημονική φαντασία. Το Levy Institute, από το 2013, έχει προβάλει μια εναλλακτική για παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα τελείως διαφορετική απ’ αυτό που έχει παρουσιαστεί ως σύστημα Βαρουφάκη. Πρώτα απ’ όλα, αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι κάτι αντίστοιχο δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της ΤτΕ και της ΕΚΤ. Και αν η ΤτΕ δεν είναι σε θέση να το εγκρίνει, τότε θα πρέπει να το εγκρίνει η Ευρώπη. Δεν γίνεται δηλαδή ως μονομερής κίνηση. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στο σχέδιο Σόιμπλε, αλλά σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει διερευνηθεί σε ένα βαθμό από την ΕΚΤ και επίσης από το ΔΝΤ. Υπάρχουν δηλαδή εναλλακτικές, που, όμως, χρειάζονται πάρα πολύ καλό σχεδιασμό. Διότι υπάρχει ο κίνδυνος, αν προχωρήσει κανείς στην έκδοση αυτών των IOUs, να το κάνει σε τέτοιο βαθμό που θα αυξήσει δραματικά τον πληθωρισμό, καθιστώντας τη χώρα από οικονομία της Ε.Ε. σε μπανανία.
ερ.: Πρακτικά, τι σκοπό εξυπηρετεί μια αντίστοιχη κίνηση;
απ.: Ο στόχος είναι να αποκτήσεις μια δημοσιονομική πολιτική η οποία μπορεί να καταπολεμήσει την ανεργία και να προσφέρει μια καλή βάση στους παραγωγικούς τομείς. Μιλάμε για παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι για αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

ερ.: Μια ανάλογη πρωτοβουλία δεν θα συνιστούσε προθάλαμο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα;
απ.: Όχι. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό αυτό. Θα υπάρχει ένα έλλειμμα στο Geuro, όπως το έχουμε ονομάσει, κι ένα πλεόνασμα στο euro. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να παράγουμε το πρωτογενές πλεόνασμα που χρειάζεται η Ευρωζώνη, χωρίς εκείνη να ενοχλείται από το έλλειμμα στο Geuro, το οποίο θα αφορά μόνο εσωτερικές συναλλαγές. Η Ελβετία είναι μια από τις καλύτερες οικονομίες του κόσμου. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι το 65% των εσωτερικών συναλλαγών της δεν γίνονται στο ελβετικό νόμισμα, αλλά σε άλλο νόμισμα που έχει υιοθετηθεί πριν από 80 χρόνια. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Δεν μας φαίνεται και πολύ ειλικρινής ο κυρ πρόεδρος. Για παράδειγμα το πρόβλημα δεν είναι τόσο η παράλληλη κυκλοφορία δύο νομισμάτων, αλλά η μετάβαση σε μια τέτοια κατάσταση από την κυκλοφορία ενός νομίσματος· η ελλάδα δεν θα γινόταν ελβετία με τα IOU! Και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να «φάμε» το ότι δεν ήξερε τίποτα για τους σχεδιασμούς του κυρ Γιάνη. Όμως, επειδή πρέπει να προστατέψει το κύρος του ιδρύματος που προεδρεύει, δεν θα μπορούσε παρά να κρατήσει αποστάσεις απ’ την “επιστημονική φαντασία” ενός αληθινού “πολεμιστή”. Του κυρ Γιάνη.


Από:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s