Συμβαίνουν εις Παρισίους…


μπάτσοι Παρίσι

Οι εικονιζόμενοι (σε κεντρικό δρόμο του Παρισιού) είναι «μπάχαλοι»; Όχι. Είναι μπάτσοι!! Μπάτσοι που διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης υπέραυστηρότερων τιμωριών σε όσους τους επιτίθενται.
Ποιοι τολμούν να επιτίθενται στα γλυκύτατα γαλλικά όργανα της τάξης; Ξέρετε. Οι συνηθισμένοι. Διαδηλωτές· και νεολαίοι των προαστείων… Στο τελευταίο τέτοιου είδους περιστατικό, στις 8 Οκτώβρη, ένας 28χρονος μπάτσος έπαθε σοβαρά εγκαύματα όταν έφαγε μια μολότοφ, σε κάποιο προάστειο.
Τόσες «τρομοκρατικές» επιθέσεις έχουν γίνει στη γαλλία, και τόση «έκτακτη ανάγκη» έχει βγει στους δρόμους. Ακόμα να εμπεδωθεί το πνεύμα – του – νόμου – και – της – τάξης;

Συμβαίνουν παντού.

Επί τη ευκαιρία, αν και το θέμα απαιτεί πολύ περισσότερα από έναν ευκαιριακό σχολιασμό: υπάρχει μια αισθητική διάσταση, πολύ ισχυρή, που βραχυκυκλώνει τις αντιλήψεις. Αυτοί εδώ πιο πάνω, στην προηγούμενη φωτογραφία,πράγματι μοιάζουν με το κοινωνικό underground! Και, ακόμα σημαντικότερο: δεν είναι ασφαλίτες που ετοιμάζονται να χωθούν σε διαδήλωση. Δεν φορούν «στολές κοινωνικές παραλλαγής». Είναι μπάτσοι, το πιθανότερο της κατηγορίας «ματ», με τα καθημερινά τους ρούχα. Που κρύβουν τα πρόσωπά τους για τους ίδιους (αναλογικά) λόγους που τα κρύβουν και οι διαδηλωτές. Λοιπόν; Τι γίνεται;
Έχουν γίνει πολλά, για καιρό, που δεν χωράνε σε μια ασταμάτητη μηχανή. Ωστόσο, έστω, ας πούμε αυτό: όποιος νομίζει ότι «καταλαβαίνει τον κόσμο με μια ματιά» έχει χάσει. Όχι τώρα. Έχει χάσει εδώ και 30 χρόνια. Που σημαίνει: έχασε για πάντα αν το συνεχίζει έτσι· ακόμα κι αν είναι μόλις 20κάτι χρονών.
Τι είναι το εντελώς διαφορετικό «βλέμμα», σιγά μην το πούμε εδώ…


Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

2 comments on “Συμβαίνουν εις Παρισίους…

  1. […] via Συμβαίνουν εις Παρισίους… — απέραντο γαλάζιο […]

  2. […] via Συμβαίνουν εις Παρισίους… — απέραντο γαλάζιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s