Μακρινή επέτειος…


Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή 18 Οκτώβρη 1981: απ’ την Δευτέρα σοσιαλισμός!

Πριν 35 χρόνια, Δευτέρα, ξημέρωνε η πρώτη ημέρα σοσιαλισμού στην ελλάδα: αυτό ήταν, άλλωστε, ένα απ’ τα αβανταδόρικα συνθήματα του τότε (σχεδόν αριστερίστικου στα λόγια) πασοκ, που είχε θριαμβεύσει στις εκλογές της Κυριακής 18 Οκτώβρη: απ’ την Δευτέρα σοσιαλισμός!
Στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια, πλημμυρισμένο από οτιδήποτε εκτός από δεξιούς, το βράδυ της 18ης γινόταν αληθινή γιορτή. Πασόκοι, κουκουέδες, εσωτερικάκηδες («κκε εσωτερικού» – η σημερινή Κουμουνδούρου), αριστεριστές, όλοι αγκάλιαζαν όλους, όλοι αγαπούσαν όλους. Η δεύτερη, η τρίτη και η τέταρτη διεθνής χωνεύτηκαν εκείνο το βράδυ. Ίσως και η πρώτη: σαν μια έξτρα νοστιμιά της γιορτής, χίλιοι περίπου αναρχικοί διαδήλωναν, απ’ την Ομόνοια προς το Σύνταγμα και πίσω, με πανκ συνθήματα του είδους χασίσι – γαμήσι – κι επιστροφή στη φύση και κάτω οι τσόντες των αφεντικών, ένοπλες παρτούζες των εργατών… Κάτω απ’ τα στοργικά χειροκροτήματα των πάντων (μη αναρχικών…), όσο κι αν φαίνεται περίεργο σήμερα.
Έτσι είναι οι γιορτές: ήταν το «τέλος του για δεκαετίες κράτους της δεξιάς», μια εφταετία μετά το «τέλος της χούντας». (Μόνο κάτι αναρχοαυτόνομοι είχαν επιφυλάξεις έως αντιρρήσεις στο γενικό πνεύμα για τι θα αποδεικνυόταν σαν «αλλαγή». Τέτοια είναι η κατάρα παρόμοιων τύπων: μεσοπρόθεσμα αποδεικνύονται ακριβείς, αλλά άμεσα είναι αποσυνάγωγοι· και πρέπει να το αντέχουν για να είναι τέτοιοι.)
Μερικά χρόνια αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας του ’80, είχε αποσαφηνιστεί τι ακριβώς εννοούσε και ήθελε η ελληνική κοινωνία σα «σοσιαλισμό»: τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών προσόδων, που ως το 1981 και επί δεκαετίες μονοπωλούσε η δεξιά.
Αυτό έγινε και συνεχίζει ως τώρα, αν και με σοβαρούς περιορισμούς εδώ κι εκεί λόγω κρισιακής στενότητας. Το εύρος έχει περιοριστεί ή έχει υποτιμηθεί· όχι η καρδιά και ο πυρήνας. Κι αν υπήρχε ιστορικό αίσθημα στους έλληνες, θα έπρεπε χτες ή σήμερα να γιορτάζουν αυτήν την μακρινή επέτειο. Στο κάτω κάτω οι φαιορόζ είναι εκατό φορές πιο δεξιοί απ’ τους πασόκους του 1981, του 1982 και του 1983.


Από:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s