Ιδαίτερες μαθησιακές ανάγκες…


Αποτέλεσμα εικόνας για παιδια με Ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες

Η ετεροχρονισμένη αναμέτρηση ανάμεσα στις δυνάμεις του φωτός (τους παπάδες) και τις δυνάμεις του σκότους (τον υπουργό παιδείας) συνεχίζεται σα βαρετό σήριαλ. Το ξαναείπαμε: αν είναι κανείς διατεθειμένος να κόψει τα σκοινιά, τα κόβει. Δεν κάθεται να τα μαδάει, κλωστή κλωστή, μία κάθε δεκαετία, ρωτώντας και την γνώμη του δεσμοφύλακα. Αλλά δεν είναι καν και καν αυτή η περίπτωση, έτσι κι αλλιώς…
Εν τω μεταξύ τα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών δεν κρίνονται μόνο απ’ τις βλαμμένες θρησκείες στο κέντρο τους. Κρίνονται και απ’ το τι κάνουν στα όρια τους· στα «περιθώριά» τους. Τα πιτσιρίκια με ειδικές μαθησιακές ανάγκες βουλιάζουν μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα (συχνά μέσα και σε πνιγηρές οικογενειακές καταστάσεις), ανάμεσα σε φιλότιμους δασκάλους (μειοψηφία), χοντρόπετσους δημόσιους υπάλληλους του εκπαιδευτικού συστήματος (πλειοψηφία), κεδυ και ειδικά σχολεία. Το ότι ανάμεσά τους υπάρχει άγνωστος αριθμός μεγαλοφυιών δεν μπορεί κανείς να το αποδείξει. Ούτε να το απορρίψει. Το ότι καθένα τους και όλα μαζί αξίζουν την ίδια φροντίδα με τα «κανονικά» παιδιά είναι απλά μια ευχή. Εκτός αν δίνει λεφτά και κατευθύνσεις η καταραμένη ε.ε. Τότε μπορεί και να γίνει πράξη.
Επ’ αυτού η «φιλεύσπαχνη» εκκλησία έχει να συστήσει μόνο υπομονή. Εκεί λοιπόν, στα όρια, σ’ αυτά τα ανήλικα πλάσματα με τις παράξενες συμπεριφορές και, ίσως, τις απρόοπτες ικανότητες, τελειώνει οριστικά το παραμυθάκι της αμαρτίας, της μετάνοιας, της δευτέρας παρουσίας – και των πρακτόρων τους. Τα συμπονετικά θεωρήματα των παπάδων έχουν αξία μόνο αν δίπλα χάσκει ο καιάδας. Αλλά ορισμένες κρίσιμες πλευρές του κοσμικού πολιτισμού έχουν προχωρήσει πολύ πιο πέρα, πολύ πιο μακρυά. Χάρη σε συνειδητά και αποφασισμένα ά-θρησκους, αντί-θεους. Χάρη σ’ εκείνους που δεν πίστευαν σε θεούς, πίστευαν μόνο στους ανθρώπους. Ειδικά εκείνες οι ανατρεπτικές εκφάνσεις του που έβαλαν τα όποια «περιθώρια» στο κέντρο, και διδάχτηκαν απ’ αυτά.
Τι να πει το παπαδαριό για τα παιδιά με διάγνωση αυτισμού; Ότι είναι «θέλημα θεού». Όντως, αυτός ο θεός των χριστιανών κάθεται δίπλα στον καιάδα και ξεκουράζεται απ’ το «καθ’ εικόνα και ομοίωση».

Ρωτείστε και τα βοθρολύματα, ή αυτό το καινούργιο φρούτο, τον «κύριο 600 δισεκατομμύρια»…

__________________________________________________________________________

Από:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s