Ε, ναι λοιπόν: ασφαλής ζώνη! …


Γράφαμε πριν 5 ημέρες (Παρ. 2/9, ασφαλής ζώνη;):
… Είναι εύλογο το ερώτημα αν (και με ποιες διαδικασίες) η Άγκυρα θα κηρύξει αυτήν την περιοχή (αν και όταν την «καθαρίσει») ασφαλή για την επιστροφή προσφύγων πολέμου. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο όποιος τουρκικός στρατός θα νομιμοποιηθεί μεσοπρόθεσμα σαν προστάτης των επαναπατριζόμενων…
Ωστόσο μια τέτοια ιδέα (εντός ή εκτός εισαγωγικών) δεν θα ακουγόταν άσχημα σε διάφορα αυτιά στην ευρώπη. Θα έμοιαζε σαν «λύση στο πρόβλημα των προσφύγων», ακόμα κι αν πρόκειται για ένα τερατώδες πρόσχημα…

Υπολογίζαμε ότι κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν λίγες βδομάδες για να γίνει… Μπα!.. Ο επαναπατρισμός ξεκίνησε: οι πρώτοι 250 σύροι πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες, που έμεναν σε καταυλισμούς στην τουρκία κάποια χρόνια, βρίσκονται ήδη στα τουρκοσυριακά σύνορα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή τους. Στην Jarabulus.
Να λοιπόν κάτι (όχι δευτερεύον) που θα πρέπει να λαμβάνεται πια υπ’ όψη όταν γίνονται αναφορές στη συμφωνία ε.ε. – τουρκίας για τους πρόσφυγες: κάθε συριακή κωμόπολη ή χωριό που «απελευθερώνεται» απ’ τον τουρκικό στρατό και τους φιλικούς πελταστές του μπορεί να γίνεται προορισμός επαναπατρισμού. Και τα υψίπεδα ανάμεσα έχουν άφθονο χώρο για προσωρινούς καταυλισμούς· πιθανότατα πολύ καλύτερους και ανθρωπινότερους απ’ τα ελληνικά «κέντρα φιλοξενίας».
Υπό την άγρυπνη στρατιωτική προστασία της Άγκυρας (κατ’ αρχήν;) σίγουρα…

πρόσφυγες Κατσικάς πλημμύρες

(Ελληνική φιλοξενία: το στρατόπεδο προσφύγων στον Κατσικά, στα Γιάννενα, μετά τις χθεσινές πλημμύρες. Θα βγάλουν χειμώνα οι άνθρωποι με τέτοιες συνθήκες;)

_____________________________________________________________

Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s