ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΟΣ…


Το μεγαλύτερο εμπόδιο που ορθώνεται απέναντι στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δεν είναι – ως είθισται να πιστεύουμε – ότι είναι ήδη πάρα πολύ αργά ή ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος και επιπλέον έχουμε κατακλυσθεί με πράσινη τεχνολογία – θυμηθείτε τα οικολογικά κτίρια, τα λεγόμενα «πράσινα» σπίτια. Και όμως, ο λόγος που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν αυτήν την απειλή με τάσεις παραίτησης, είναι ότι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα είναι εντελώς ανίκανοι να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα εργαλεία και να εφαρμόσουν τα σχετικά σχέδια πράσινης ανάπτυξης.

Αυτό όμως θα το δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω, στο βιβλίο της Νaomi Klein «Αυτό Τα Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος» («This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate»).

Ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια για την κλιματική αλλαγή για να έχει μια συνέχεια η ανάγνωση.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Τα στοιχεία του WWW πρότζεκτ (WorldWildlifeFund, ελληνιστί «Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια ζωή») είναι απογοητευτικά.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον επιστημονικά ακλόνητες. Απειλούν, δε, όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής αλλά και την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, από τους κοραλλιογενείς υφάλους ως την Αρκτική. Μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα είναι η αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Οι κλιματικές συνθήκες στην Γη καθορίζονται από μια συνεχή ροή ενέργειας από τον ήλιο. Η θερμική ενέργεια του ήλιου, διαπερνά την ατμόσφαιρα της Γης και θερμαίνει την επιφάνειά της. Όσο αυξάνει η θερμοκρασία της επιφάνειας, η Γη στέλνει θερμική ενέργεια πίσω στην ατμόσφαιρα, υπό τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Ένα μέρος αυτής της ενέργειας απορροφάται από αέρια (τα λεγόμενα «αέρια του θερμοκηπίου»), όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και οι υδρατμοί, παγιδεύοντας έτσι την ενέργεια και διατηρώντας την μέση θερμοκρασία της Γης στους περίπου 15°C. Αυτά τα επίπεδα θερμοκρασίας είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ζωής για ανθρώπους, φυτά και ζώα. Δίχως αυτά τα αέρια, η θερμοκρασία της Γης θα έφτανε στους -18°C, «παγώνοντας» τις περισσότερες μορφές ζωής.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το πιο σημαντικό από τα αέρια που διατηρούν τα επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας στην Γη. Οι διεργασίες εκπομπής και απορρόφησης CO2 που προκύπτουν στην φύση αποτελούν τον φυσικό κύκλο του αερίου και είναι υπεύθυνες για την διατήρηση της ισορροπημένης συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα. Μέσω της αποσύνθεσης φυτών, ηφαιστειακών εκρήξεων, της αναπνοής ζωικών οργανισμών, ελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το οποίο απορροφάται εκ νέου μέσω της φωτοσύνθεσης και της διάλυσής του στο νερό (π.χ. στους ωκεανούς).

Η φύση έχει προνοήσει για την σχεδόν τέλεια διατήρηση της ισορροπίας εκπεμπόμενου CO2 και της αντίστοιχης ποσότητας που απορροφάται. Ακόμα, όμως, και μικρές αλλαγές οφειλόμενες σε ανθρώπινες δραστηριότητες είναι δυνατό να επηρεάσουν αυτήν την εύθραυστη ισορροπία.
Τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή;

Η αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο, η «κουβέρτα» των αερίων του θερμοκηπίου – που καλύπτει την Γη – συγκρατεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια η οποία, με την σειρά της, αυξάνει την μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στον φυσικό κύκλο του CO2 τα τελευταία 150 χρόνια έχει υπάρξει καθοριστική. Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εκπομπή μεθανίου, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών τα οποία απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου, έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες στον κύκλο του CO2.

Η μεγάλη ποσότητα CO2 που πλέον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, έχει συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ η ταχύτητα με την οποία συντελείται αυτή η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φυσική διεργασία. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των φυσικών συστημάτων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Είναι σαφές πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν σημαίνει απαραίτητα πιο ζεστό κλίμα για όλους, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Το αποτέλεσμα; Άλλες περιοχές θα είναι πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες, ενώ ανάλογα θα επηρεαστούν και τα επίπεδα υγρασίας του πλανήτη – άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας, άλλοτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης.
Επιπτώσεις

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2°C, έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη παρατηρούμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς – όπως η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική – ακόμα και με τηΝ σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας στους 0,8 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετικές ανατροφοδοτήσεις που θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και περαιτέρω δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του πλανήτη, ενώ η 4η Έκθεση Αξιολόγησης (AR4) της IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) προβλέπει επιπλέον:

  • Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα αποθέματα νερού που είναι αποθηκευμένα στους παγετώνες και στις χιονισμένες περιοχές θα μειωθούν προκαλώντας ελλείψεις νερού σε περισσότερο από 1 δις ανθρώπους.
  • Το 20% με 30% όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη θα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, αν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 1,5-2,5°C.

  • Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και κυρίως σε ξηρές και τροπικές περιοχές, ακόμα και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας της τάξης των 1°C – 2°C, αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λιμών

  • Μετά το 2080, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από πλημμύρες στα σπίτια και Στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο με περιορισμένες ικανότητες προσαρμογής.
    Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα δεν έχει σχεδιάσει (τι πρωτότυπο, ε;) μέχρι στιγμής κάποια εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αν και γεωγραφικά ανήκει σε μια από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Μεσογείου.

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι τυφώνες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι επιζητούν συνεχώς, με ένα αλόγιστο τρόπο, την ανάπτυξη και την ευημερία. Η ανάπτυξη, όμως, και η πρόοδος είναι συμβατές μόνο όταν διασφαλίζονται και ανανεώνονται τα φυσικά θεμέλια της ζωής, όταν το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον.

Πάρτε για παράδειγμα τις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις· ο αέρας είναι τόσο μολυσμένος, που διακρίνεται από την αλλαγή του χρώματος. Ο αέρας καλείται πλέον «νέφος» και είναι βλαβερός τόσο για τους ανθρώπους, που τον αναπνέουν όσο και για τα δέντρα, τα φυτά και τα ζώα.

Τα ραδιενεργά στοιχεία μεταφέρονται με τον άνεμο, την βροχή, τα ποτάμια, τα θαλάσσια ρεύματα, κλπ και εισχωρούν στους βιογεωχημικούς κύκλους και στο εσωτερικό των ζωντανών οργανισμών. Η μεταπήδησή τους στις τροφικές αλυσίδες και η συγκέντρωσή τους (και μάλιστα επιλεκτική) με τη διαδικασία της βιολογικής συσσώρευσης αποτελούν μεγάλη απειλή για κάθε είδους ζωή και, κυρίως, για τα ανώτερα ζώα και τον άνθρωπο. Οι συνέπειες της έκθεσης στην ραδιενέργεια, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, είναι πολύ επικίνδυνες (καρκίνοι, γενετικές μεταλλάξεις και πάει λέγοντας.).

Ειδικότερα, το πρόβλημα διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει, ίσως, το σημαντικότερο «αγκάθι» της πυρηνικής βιομηχανίας με εύλογες προεκτάσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Καπιταλισμός, ο εχθρός του κλίματος – This Changes Everything [Το Βιβλίο]

ΑΥΤΟ ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΛΑ: ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΟΣ – THIS CHANGES EVERYTHING: CAPITALISM VS. THE CLIMATE [2014]

Στο σκληρόδετο βιβλίο των 576 σελίδων (PDFy mirror) της Καναδής δημοσιογράφου, συγγραφέας και ακτιβίστριας του αποκαλούμενου κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης, Νaomi Klein (Ναόμι Κλάιν), «Αυτό Τ’ Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον κλίματος» («This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate»),

Το να αποκαλέσουμε το βιβλίο αυτό «περιβαλλοντικό», θα περιόριζε ανεπίτρεπτα την ευρύτατη στόχευση της Κλάιν. Υποστηρίζει ότι

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε την καταστροφική υπερθέρμανση, όχι όμως στο πλαίσιο των κανόνων του καπιταλισμού έτσι όπως έχουν πλέον συγκροτηθεί. Πράγμα βέβαια που αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα που υπήρξε ποτέ για να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες.

Η Κλάιν επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την οικολογική καταστροφή την οποία αντιμετωπίζουμε χωρίς να ελευθερωθούμε από τα γκέμια αυτής της παρωχημένης ιδεολογίας που ακούει στο όνομα νεοφιλελευθερισμός και προωθεί ένα σύστημα υψηλής κατανάλωσης και αδηφαγίας καυσίμων.

Μας θυμίζει ότι ο νεοφιλελευθερισμός ήταν κάποτε μια αισιόδοξη αντεπανάσταση. Σε μια επικών διαστάσεων συγκυρία, η πολιτική των κυβερνήσεων Ρέιγκαν και Θάτσερ, η επικράτηση των απορυθμιστικών μέτρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η λατρεία της ιδιωτικοποίησης και της παγκοσμιοποίησης των πάντων, συνέπεσαν με το αυξανόμενο δημόσιο κύρος της επιστήμης του κλίματος.

Οι αντεπαναστάσεις ωστόσο είναι ανατρέψιμες. Η Κλάιν αφιερώνει μεγάλο μέρος του βιβλίου της στα σημάδια που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει. Το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα εξαπλώνεται. Οι περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες στην Κίνα ενισχύονται χρόνο με τον χρόνο. Εκεί όπου οι κεντρικές κυβερνήσεις αδιαφορούν, τοπικές αρχές και κοινότητες αντιστέκονται. Εκατοντάδες μεγάλες και μικρές γερμανικές πόλεις έχουν ψηφίσει για να εξαγοράσουν τα «δικαιώματα ρύπανσης» από τις εταιρείες.

Το να αλλάξουν οι οικονομικές νόρμες και οι ηθικές αντιλήψεις είναι κάτι ακόμα πιο δύσκολο από την τεχνολογική μάχη για την προσαρμογή στις αδυσώπητες κλιματικές αλλαγές που έρχονται.

Το «This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate», ένα μνημειώδες και περιεκτικό περιβαλλοντικό βιβλίο, συνυφαίνει την επιστήμη, την ψυχολογία, την γεωπολιτική, την οικονομολογία και τον ακτιβισμό που οικοδομούν την θεματική του κλίματος σε σύνδεση με την πολιτική.

Η συγγραφέας καταγγέλλει την καπιταλιστική αναπτυξιακή λογική, την απληστία των πολυεθνικών του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου, καθώς και την υποταγή των κυβερνήσεων στα συμφέροντά τους.

Στην σελίδα 89, γράφει:

Είναι πιο εύκολο να δεχτούν να αλλάξουν το κλίμα της γης με χαοτικό και καταστροφικό τρόπο, παρά να δεχτούν την προοπτική αλλαγής της θεμελιώδους λογικής του καπιταλισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη και στο κυνήγι του κέρδους.

Για την Ναόμι Κλάιν, το πείσμα των σκεπτικιστών του κλίματος δεν πέφτει από τον ουρανό· οφείλεται στο ότι κατανοούν το γεγονός ότι ο σοβαρός αγώνας ενάντια στην υπερθέρμανση απαιτεί μια ριζική αλλαγή πολιτικής, με περισσότερη ρύθμιση, περισσότερα κοινά αγαθά. Με αξίες διαφορετικές από εκείνες του ανταγωνισμού, της συσσώρευσης και της φιλοσοφίας «ο καθείς για τον εαυτό του».
Η επαναστατική δύναμη της κλιματικής αλλαγής

Ο τίτλος είναι εύστοχος: «This Changes Everything», ελληνιστί «Αυτό τα Αλλάζει Όλα». Η Ναόμι Κλάιν καλεί την αριστερά, τους προοδευτικούς να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται μέσα σε αυτούς του δύσκολους καιρούς. Επειδή, όπως επισημαίνει, η αλήθεια για τη κλιματική αλλαγή δεν ενοχλεί παρά μόνον εκείνους που ικανοποιούνται με το status quo.

Η περιβαλλοντική κρίση προσθέτει τον υπαρξιακό επείγοντα χαρακτήρα της σε όλα τα προβλήματα. Κατά συνέπεια, όπως αναγράφεται στην σελίδα 154,

προσφέρει ένα συνολικό λόγο στον οποίο τα πάντα, από την πάλη για καλές θέσεις απασχόλησης μέχρι την δικαιοσύνη για τους μετανάστες, περνώντας από τις επανορθώσεις για τις ιστορικές αδικίες όπως η δουλεία και η αποικιοκρατία, μπορούν να ενσωματωθούν στο μεγάλο σχέδιο οικοδόμησης μιας μη τοξικής οικονομίας, που θα αντέχει στα χτυπήματα, πριν είναι πολύ αργά.

Η Κλάιν πιστεύει «στην επαναστατική δύναμη της κλιματικής αλλαγής», όπως λέει χαρακτηριστικά. Απαγγέλλει ένα αμείλικτο κατηγορητήριο ενάντια στις μεγάλες περιβαλλοντικές ενώσεις – μερικές από τις οποίες κατηγορούνται ότι ενσωματώθηκαν στο σύστημα. Για εναλλακτική λύση προτείνει την οικοδόμηση μαζικών κινημάτων. Η συγγραφέας (σελίδα 156) παραδέχεται ότι:

Παρόλα αυτά απουσιάζει το είδος της αντιεξουσίας που θα έχει πιθανότητα να αλλάξει την κοινωνία σε βαθμό που θα συγγενεύει με εκείνο που απαιτείται.

Ας ακούσουμε όμως την ίδια την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν να μιλάει για το βιβλίο της «This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate» – η ομιλία της βέβαια είναι στα αγγλικά αλλά νομίζω πως όσοι έχετε κάποια γνώση της αγγλικής, αξίζει να το παρακολουθήσετε:

This Changes EverythingΑυτό Τα Αλλάζει Όλα [Το Ντοκιμαντέρ – 2015]

Ένα χρόνο μετά, το 2015, προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «This Changes Everything» του Άβι Λιούις (Avi Lewis), εμπνευσμένο από το διεθνές μη – μυθοπλαστικό μπεστ σέλερ της Ναόμι Κλάιν «This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate» (Αυτό τα Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος). Η ταινία του Avi Lewis, που έκανε την επίσημη πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο του 2015, στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο. παρουσιάζει επτά δυνατά πορτρέτα τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατέψουν την περιοχή τους. Ανάμεσά τους και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Βορειο-Ανατολική Χαλκιδική.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερα χρόνια, 211 ημέρες γυρισμάτων σε εννέα χώρες και πέντε ηπείρους. Ο λόγος για το «This Changes Everything», σε σκηνοθεσία Avi Lewis. Μια πραγματικά επική προσπάθεια προκειμένου να σκεφτούμε εκ νέου, και να δούμε χωρίς παρωπίδες, την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Όλη η ταινία είναι εμπευσμένη από το βιβλίο της Κλάιν και βασίζεται στην επίμαχη και συναρπαστική ιδέα της: ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής για να μετατρέψουμε το οικονομικό μας σύστημα σε κάτι ριζικά καλύτερο.

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ This Changes Everything εδώ.

Η Εποχή των Ηλιθίων – The Age Of Stupid:

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ταινία Η Εποχή των Ηλιθίων που σε μια μεταποκαλυπτική εποχή, ο μοναδικός επιζών ψάχνει να βρει απάντηση μέσα στα πλάνα αρχείου που έχει στα χέρια του, στο ερώτημα: «Γιατί οι άνθρωποι δεν εμπόδισαν τις κλιματικές αλλαγές όταν είχαν την ευκαιρία;».

>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ The Age Of Stupid.

_____________________________________________________________

Aπό:http://osarena.net/editorial-septemvrioy-2016-kapitalismos-enantion-klimatos

One comment on “ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΛΙΜΑΤΟΣ…

  1. Ο/Η brain teaser λέει:

    Απο τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει. Θα δώ και τα ντοκυμαντέρ.Κατα σύμπτωση ειχα διαβάσει σχετικό άρθρο το πρωί που παραθέτω http://www.inewsgr.com/184/i-kina-epikyrose-ti-symfonia-tou-parisiou-gia-tin-klimatiki-allagi.htm και μένει να δούμε αν θα επικυρωθεί απο τα κοινοβούλιά τους των τριών μεγάλων ρυπαντών της ατμόσφαιρας, η περσινή συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s