Το κεφάλαιο έχει πατρίδα (όποτε χρειάζεται)…


Αποτέλεσμα εικόνας για Apple Αποτέλεσμα εικόνας για mcdonald’s

Αποτέλεσμα εικόνας για starbucks coffee tumblr  Αποτέλεσμα εικόνας

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών θύμωσε. Κι όχι μόνο. Έδειξε τον θυμό του. Γιατί; Επειδή η ε.ε. ερευνά κατά πόσον διάφορες πρωτοκλασάτες αμερικανικές εταιρείες (όπως η amazon, η apple, η mcdonald’s, η starbucks) φοροδιαφεύγουν χοντρά στις μπίζνες τους στην ευρώπη· με διάφορα όχι άγνωστα κόλπα.
Είναι ένα ακόμα επεισόδιο του οικονομικού (έτσι τον λένε;) πολέμου μεταξύ ηπα και ε.ε. / ευρωζώνης. Όποτε και όπου μπορεί η Ουάσιγκτον κτυπάει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με χοντρά πρόστιμα· οι Βρυξέλες ανταποδίδουν.
Το ενδιαφέρον (για εμάς) δεν είναι αυτός καθ’ εαυτός ο δι-ατλαντικός «οικονομικός» πόλεμος. Αλλά το γεγονός ότι βγήκε μπροστά, για πρώτη φορά, ένας αμιγώς κρατικός παράγοντας: το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών. Που κατηγορεί την ε.ε. ότι φτιάχνει μια «υπερυπηρεσία φορολογίας» – ίσως ίσως και ένα «υπερυπουργείο οικονομικών».

Τι εννοεί κοτζάμ Jack Lew; Υποτίθεται ότι κάθε κράτος – μέλος της ε.ε. έχει την δική του φορολογική πολιτική. Υπάρχουν λοιπόν κράτη πολύ «business friendly» από φορολογική άποψη – και ο νοών νοείτω. (Η ελλάδα είναι ένα απ’ αυτά, οπωσδήποτε για τους έλληνες εφοπλιστές). Τυπικά η ιρλανδία, στην οποία δήλωνε έδρα η apple (για παράδειγμα), ήταν πολύ «φιλόξενη» για τις αμερικανικές εταιρείες, επειδή τις φορολογούσε ελάχιστα.
Σε ανταπόδοση, όμως, του εμπορικού / οικονομικού πολέμου που έτσι κι αλλιώς έχει κηρύξει η Ουάσιγκτον (σε διάφορα επίπεδα), η κομισιόν ερευνά κατά πόσον τέτοια φορολογικά προνόμια συνιστούν «κρατική ενίσχυση» – πράγμα που είναι μια έξυπνη ανάγνωση του θέματος. Αν προκύψει κάτι τέτοιο (και προκύπτει – θέμα ερμηνείας είναι τελικά) οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώσουν χοντρά πρόστιμα.
Αυτό που υπερασπίζεται ο κοτζάμ Jack Lew είναι ο φορολογικός διαφορισμός μέσα στην ε.ε. (και την ευρωζώνη). Η κομισιόν απ’ την μεριά της, παρότι πότε πότε πετιέται και καμιά κουβέντα για «φορολογική εναρμόνιση» στην ε.ε. (και οπωσδήποτε στην ευρωζώνη) δεν σκοπεύει να πάρει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που δεν της αντιστοιχούν. Απλά προχωράει σε αντίποινα για διάφορες καταδίκες ευρωπαϊκών επιχειρήσεων απ’ την Ουάσιγκτον.
Η οποία απειλεί ότι αν επιβληθούν τέτοια πρόστιμα θα απαντήσει ανάλογα. Ευτυχώς που γίνονται «διαπραγματεύσεις» για την t.t.i.p…. Σκέψου και να μην γίνονταν!


Από:http://www.sarajevomag.gr/index.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s