Η Καθολική Εκκλησία της Κροατίας κάνει έκκληση για νίκη της Δεξιάς στις εκλογές…


Ο ηγέτης του HDZ Αντρέι Πλένκοβιτς (Φωτό.: Sinisa Kalajdzija/Hina/Beta)

*Του Ντράγκο Χεντλ

Η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας στην Κροατία φοβάται ότι ο αριστερός συνασπισμός, του οποίου ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), θα μπορούσε να επιστρέψει στην εξουσία μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι κληρικοί εκμεταλλεύτηκαν τη μέρα της Παναγίας, όταν ένας μεγάλος αριθμός πιστών παραδοσιακά συγκεντρώνεται στις εκκλησίες σε όλη την Κροατία, για να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα από τον άμβωνα σε σχέση με το ποιον να ψηφίσουν στις εκλογές, που απέχουν λιγότερο από ένα μήνα.

Ο επίσκοπος του Σίσακ Βλάντο Κόσιτς, ένα από τα «γεράκια» της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε πως ο νέος πρόεδρος του HDZ Αντρέι Πλένκοβιτς «αξίζει να γίνει πρωθυπουργός».

Είπε στο εκκλησίασμα στη διάρκεια του κηρύγματος να μην ψηφίσει ανθρώπους που, προτείνοντας νομοθεσία, η οποία θα είχε παρεμποδίσει την έκδοση στη Γερμανία πρώην αξιωματούχων της Κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ήθελαν να εμποδίσουν δολοφόνους Κροατών εμιγκρέδων της γιουγκοσλαβικής περιόδου να δικαστούν.

Αναφερόταν, βεβαίως, στο SDP, που προσπάθησε να προστατεύσει τους πρώην Γιουγκοσλάβους μυστικούς αξιωματούχους ασφαλείας Γιόσιπ Πέρκοβιτς και Ζντράβκο Μούστατς, όχι για όσα έκαναν στη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής περιόδου, αλλά γιατί βρίσκονταν στον πυρήνα της νέας μυστικής υπηρεσίας της Κροατίας, η οποία σχηματίστηκε μετά την ανεξαρτησία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο Κόσιτς αμέλησε, ασφαλώς, να πει ότι ο πρώτος Κροάτης πρόεδρος, ο ιδρυτής τουHDZ Φράνιο Τούτζμαν, ζήτησε από πρώην επικεφαλής των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών να συνεχίσουν να δουλεύουν για το νέο κροατικό κράτος.

Αν και η Καθολική Εκκλησία στην Κροατία δεν έχει να φοβάται για την απώλεια κάποιων από τα πολυάριθμα προνόμιά της, σε περίπτωση που ο αριστερόστροφος συνασπισμός έρθει στην εξουσία- γιατί αυτό αυτό δε συνέβη στη διάρκεια των προηγούμενων δύο θητειών του SDPαπλώς δε θέλει «οι κομμουνιστές», όπως αναφέρεται στο SDP και τα αριστερόστροφα κόμματα, γενικότερα, να πάρουν την εξουσία.

Αυτή πρακτική δεν είναι καινούρια, γιατί η Εκκλησία έχει εμπλακεί σημαντικά στην πολιτική ζωή στο παρελθόν και ποτέ δεν έχει κρύψει την απέχθειά της για τους αριστερούς. Αλλά τώρα, στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, στην οποία ο αριστερός συνασπισμός έχει το προβάδισμα έναντι των δεξιών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Εκκλησία προσπαθεί να αλλάξει τη γνώμη των ψηφοφόρων.

Οι ηγέτες της Εκκλησίας ανησυχούν ιδιαιτέρως ότι μια νίκη του αριστερού Λαϊκού Συνασπισμού, θα αποσταθεροποιούσε πλήρως το HDZ. Αν επρόκειτο να χάσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το HDZ θα περνούσε, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του,  δύο συνεχόμενες περιόδους χωρίς να καταλαμβάνει την πρωθυπουργική θέση.

Το 2000, μετά το θάνατο του Τούτζμαν, όταν έχασε για πρώτη φορά από το 1990, το κόμμα ήταν αντιμέτωπο με το χάος, επιβαρυμένο με διάφορες παραταξιακές συγκρούσεις. Παρόλα αυτά, κατάφερε να εδραιωθεί και να ανακάμψει, και ήδη επανήλθε στην εξουσία ήδη το 2003.

Μετά από αυτό, ήταν στην εξουσία μέχρι το 2011, όταν έχασε στις εκλογές, λόγω των σκανδάλων διαφθοράς, όπου εμπλεκόταν ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρός του HDZ Ίβο Σανάντερ. Το κόμμα βρισκόταν ξανά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι παραταξιακές διαμάχες για την εξουσία ήταν εκτεταμένες.

Στις τελευταίες εκλογές, το Νοέμβριο του 2015, ισοψήφησε με τον αριστερό συνασπισμό, αλλά υποστηριζόμενο από τη Γέφυρα Ανεξάρτητων Λιστών (MOST) κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν είχε ούτε δικό του πρωθυπουργό ούτε κάποια βασικά υπουργεία, αλλά ούτε και έλεγχο επί των υπηρεσιών ασφαλείας.

Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης στις 16 Ιουνίου του 2016 και της εμφάνισης του σκανδάλου διαφθοράς, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν ο πρόεδρος του HDZ Τόμισλαβ Καραμάρκο, τα ποσοστά του κόμματος κλονίστηκαν ακόμα περισσότερο.

Η Εκκλησία, έχοντας επίγνωση ότι μια ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, τείνει τώρα χείρα σωτηρίας.

Το σχέδιό της να εμποδίσει την επιστροφή της Κεντροαριστεράς στην εξουσία συνίσταται στα εξής:

Πρώτο, στην ισχυρή υποστήριξη του HDZ και στην παροχή βοήθειας, ώστε να κερδίσει όσες περισσότερες έδρες είναι δυνατό, αρκετές για να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω ενός μετεκλογικού συνασπισμού με τη Γέφυρα Ανεξάρτητων Λιστών, MOST.

Δεύτερο, η Εκκλησία θέλει το MOST να πάει καλά στις εκλογές, επίσης, γιατί το κόμμα είναι δικό της εγχείρημα και διατηρεί ιδιαιτέρως ισχυρή επιρροή στην ηγεσία του, και κυρίως στον Μπόζο Πετρόβ, τον επικεφαλής του.

Η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας γνωρίζει, βεβαίως, πως το MOST δεν μπορεί να αποτελέσει «μόσχευμα» για το HDZ, αλλά το κόμμα αυτό, όπως αποδείχτηκε στις εκλογές του τέλους του 2015, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά σε σχέση με το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Το MOST είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για την Εκκλησία, γιατί ιδεολογικά είναι έτσι οργανωμένο, που μπορεί να προσελκύσει εξίσου δεξιόστροφους και αριστερόστροφους ψηφοφόρους. Η στενή του σχέση με την Εκκλησία έγινε καλύτερα αντιληπτή στη διάρκεια των συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης στο τέλος του 2015 και στην αρχή του 2016.

Το MOST διεξήγαγε διαπραγματεύσεις μόνο με τον αριστερό συνασπισμό σε κάποια φάση. Ο ηγέτης του Πετρόβ, υπό την πίεση τμήματος των κομματικών στελεχών, είχε ήδη οδηγηθεί σε συμφωνία με τον ηγέτη του SDP Ζόραν Μιλάνοβιτς για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Μιλάνοβιτς είχε συμφωνήσει να είναι ο Πετρόβ πρωθυπουργός. Τότε, όμως, η Εκκλησία αντιστάθηκε σθεναρά.

Ο Κόσιτς, επίσκοπος του Σίσακ, έγραψε στο Facebook στις 20 Δεκεμβρίου του 2015 ότι ήταν αηδιασμένος από την απόφαση του MOST να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κεντροαριστερό συνασπισμό.

«Δεν περίμενα πως ο Πετρόβ θα ξεγελιόταν οδηγώντας το MOST στα σαγόνια των κομμουνιστών. Στην πραγματικότητα, αυτό δείχνει ότι δεν είναι γέφυρα, αλλά προγεφύρωμα για τη σωτηρία του SDP, με άλλα λόγια των κομμουνιστών, που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη βλάβη στους Κροάτες στην ιστορία τους», είπε ο Κόσιτς.

Την αμέσως επόμενη μέρα, ο Πετρόβ κατάφερε να αλλάξει τη θέση του κόμματός του και το MOST ξεκίνησε συνομιλίες με το συνασπισμό, του οποίου ηγείτο το HDZ, και σύντομα σχημάτισαν κυβέρνηση από κοινού.

Αυτή τη φορά, η Εκκλησία έχει ένα επιπλέον κίνητρο, καθώς γνωρίζει πως η απώλεια των εκλογών θα είναι σοβαρό πλήγμα για το HDZ και το κόμμα θα μπορούσε γίνει πιο αδύναμο σε μόνιμη βάση, σπρώχνοντας το σύνολο της κροατικής πολιτικής Δεξιάς στο περιθώριο για τα ερχόμενα χρόνια.

*Ο Ντράγκο Χεντλ είναι βραβευμένος ερευνητικός δημοσιογράφος και ρεπόρτερ του πολιτικού site Telegram.

Πηγή:http://www.balkaninsight.com/en/article/croatianchurchurgesrightwingelectionwin-08-22-2016

Μετάφραση-απόδοση: Γιάννης Κοντός

_____________________________________________________________

Από:http://www.hitandrun.gr/katholiki-ekklisia-tis-kroatias-kani-ekklisi-gia-niki-tis-dexias-stis-ekloges/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s