Μποζόνια…


Ό,τι κι αν συμβαίνει στον μάταιο αντιληπτό κόσμο μας, οι σκαπανείς της απεριόριστης μικροκλίμακας προσπαθούν να σκάψουν όλο και βαθύτερα, μπας και βρουν μια καινούργια αλήθεια (εντός ή εκτός εισαγωγικών) για την ύλη, την ενέργεια, τις «δυνάμεις της φύσης». Εκτός απ’ αυτούς και αυτές που δουλεύουν στις υπατομικές έρευνες ελάχιστοι άλλοι (και σίγουρα όχι οι κοινοί θνητοί) ξέρουν πόσος κόσμος, κόπος, χρήμα αναλώνεται στο κυνήγι των μποζονίων· την ώρα που βομβαρδιστικά βρυχώνται εδώ κι εκεί, γυναίκες και παιδιά τρέχουν για να κρυφτούν, τρομεροί φόβοι κι απλές ελπίδες συγκρούονται για να νικήσουν οι πρώτοι.
Υπάρχει, λοιπόν, «5η δύναμη» στη φύση, πέρα απ’ την βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό, τις ισχυρές και ασθενείς πυρηνικές δυνάμεις; Ο πεζός (και «μεγαλομοριακός») υλισμός σας θα σας αποτρέψει απ’ το να μείνετε άυπνοι μέχρι να απαντηθεί το ερώτημα… (Το αύριο σας / μας έχει φτηνές, καθημερινές έγνοιες).
Όμως εδώ και μήνες, πρώτα ούγγροι και ύστερα αμερικάνοι θεωρητικοί και πειραματικοί φυσικοί έχουν χάσει τον ύπνο τους (λέμε τώρα…) με την πιθανότητα να έχει ανακαλυφθεί απρόοπτα, σε πειράματα, ένα μποζόνιο το οποίο ευθύνεται για μια «5η δύναμη» στον κόσμο. Προς το παρόν το όνομά του (σχετικό με τις εικαζόμενες ιδιότητές του) είναι φωτοφοβικό Χ μποζόνιο.
Παραμερίζοντας την (ακαλλιέργητη;) δυσθυμία μας δύσκολα μπορούμε να ευχηθούμε στους σχετικούς επιστήμονες «καλή τύχη». Γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει με το κυνήγι των ιερών δισκοπότηρων: πάντα υπάρχει και κάτι άλλο να ανακαλυφθεί… Και μετά κάτι άλλο, και κάτι άλλο…
Εν τω μεταξύ ζυγώνουν καβαλάρηδες με όπλα και σπαθιά. Αν το φωτοφοβικό Χ μποζόνιο και η «5η δύναμη» δεν γίνουν κάποιο είδος βόμβας, θα μείνουμε με την άγνοια σχετικά με την ύπαρξη ή την ανυπαρξία τους.
Και με το λαχάνιασμα για τη δική μας, την μία ή την άλλη.


Aπό:http://www.sarajevomag.gr/index.html

One comment on “Μποζόνια…

  1. […] via Μποζόνια… — απέραντο γαλάζιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s