Selin Çağatay: «Θα έχουμε μια αναβαθμισμένη δικτατορία του ΑΚΡ»…


Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν στις 15 Ιουλίου από τμήματα του τουρκικού στρατού, πιθανώς σε συντονισμό με τον αυτοεξόριστο στις Η.Π.Α. ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, άφησε πίσω της 265 νεκρούς, 1.440 τραυματίες και έδωσε το «πράσινο φως» για μια γιγάντια επιχείρηση «εκκαθάρισης» του κρατικού μηχανισμού από άτομα, τα οποία, κατά την κυβέρνηση Ερντογάν, συνδέονται με τον Γκιουλέν και το κίνημά του. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τη σύνθετη κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας, απευθυνθήκαμε για άλλη μια φορά στην  Selin Çağatay, φεμινίστρια ακτιβίστρια και μέλος των Λεσβιών και Bisexual Φεμινιστριών και του Φεμινιστικού Χώρου.

Ποιοι οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος;

Φαίνεται ότι πρόκειται για το πιο πρόσφατο (τελευταίο, ίσως;) επεισόδιο στη διαμάχη ανάμεσα στο Τάγμα του Γκιουλέν και το ΑΚΡ, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δικαστική υπόθεση της 17ης-25ης Δεκέμβρη του 2013. Δε νομίζω πως ο Γκιουλέν ήταν μόνος του σ’ αυτή την απόπειρα, πιθανώς υπήρξε μια συμμαχία ανάμεσα στο κίνημά του και κάποια τμήματα του τουρκικού στρατού.

Γιατί απέτυχε;

Η ΜΙΤ (σημ.: η τουρκική ΚΥΠ) έμαθε για την απόπειρα πραξικοπήματος την Παρασκευή το απόγευμα, έτσι οι οργανωτές του αποφάσισαν να ξεκινήσουν στις 9 το πρωί, αντί για την προγραμματισμένη ώρα, γεγονός που επέτρεψε στην κυβέρνηση να προβεί στην κίνησή της. Δεν πρέπει, λοιπόν, να υποτιμηθεί το ότι ο Ερντογάν έκανε έκκληση στους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, κι εκείνοι το έπραξαν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν. Αυτό δείχνει το επίπεδο της κινητοποίησης ανάμεσα στους υποστηρικτές του σε σχέση με αυτό που αποκαλούν «παράλληλη οργάνωση», δηλαδή το κίνημα του Γκιουλέν, και άσκησε μεγάλη επίδραση στην αποτυχία της απόπειρας.

Αφότου ο Ερντογάν και μερικά κορυφαία μέλη του ΑΚΡ εμφανίστηκαν στην τηλεόραση και κάλεσαν σε αντίσταση τους πολίτες, οι υψηλόβαθμοι στρατηγοί άρχισαν να καταδικάζουν την απόπειρα ο ένας μετά τον άλλο. Μερικοί από αυτούς έχουν τώρα συλληφθεί. Αυτό καταδεικνύει πως υπήρχε ευρύτερη συμμαχία, αλλά σε κάποια φάση (μόλις το ρίσκο της αποτυχίας κατέστη υπερβολικά εμφανές;), η συμμαχία «έσπασε».

Τι σηματοδοτεί η πολιτική κατάσταση για την αντιπολίτευση, κοινοβουλευτική και κινηματική;

Αν το πραξικόπημα πετύχαινε, τα πράγματα θα ήταν αφάνταστα κακά, τώρα που απέτυχε απλώς θα έχουμε περισσότερη από τη φασιστική εξουσία του ίδιου είδους, μια αναβαθμισμένη δικτατορία του ΑΚΡ.

Το HDP καταδίκασε την απόπειρα σε κοινή επιστολή των 4 αντιπολιτευόμενων κομμάτων, καθώς και σε ομιλία του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν προσκαλεί το HDP σε καμία από τις συναντήσεις που πραγματοποιεί με άλλα κόμματα. Κάτι τέτοιο δεν είναι έκπληξη, μιας και το ΑΚΡ από το προηγούμενο καλοκαίρι δεν το αναγνωρίζει ως τμήμα της θεσμικής πολιτικής, αλλά ως κομμάτι του τρόμου του ΡΚΚ. Δε χρειάζεται να πω πως δεν πρόκειται να υπάρξει άμβλυνση της κυβερνητικής στάσης απέναντι στο κουρδικό ζήτημα, και είναι πιθανό να δούμε ακόμα πιο ευρεία κατάπνιξη του κουρδικού κινήματος των πολιτών.

Το ίδιο ισχύει και για εκείνα τα τμήματα της κοινωνικής αντιπολίτευσης, τα οποία διαθέτουν την οποιαδήποτε δυνατότητα πολιτικής κινητοποίησης. Δεν αναμένω το ίδιο είδος κατάπνιξης να εφαρμοστεί ομοιόμορφα στην ευρύτερη Αριστερά και τα κινήματα βάσης. Το ΑΚΡ είναι πιθανό να εξαλείψει ό,τι θεωρεί ως πραγματική απειλή και να αφήσει εκείνα τα «ανώδυνα» στοιχεία κοινωνικής αντιπολίτευσης χάριν του «δημοκρατικού» προσωπείου. Η υπόθεσή μου είναι πως η έννοια του τρόμου θα επαναπροσδιοριστεί, έτσι ώστε να περιλαμβάνει κάθε είδους άμεση κριτική στο ΑΚΡ και τον Ερντογάν, δηλαδή στο κράτος, και οι αριστερές ομάδες και τα κινήματα βάσης, των οποίων η ατζέντα δεν ασχολείται άμεσα με τις πολιτικές του ΑΚΡ θα μπορούν ακόμα να ασκούν πολιτική.

Ωστόσο, κάθε είδους αριστερίστικες συσσωματώσεις, κυρίως όσες εντάσσουν το κουρδικό ζήτημα στην ατζέντα τους, είναι πιθανό να καταπνιγούν από την κυβέρνηση μόλις η ατζέντα τους αρχίσει να έχει πραγματική δυνατότητα να επηρεάσει την πολιτική.

Για την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής είναι πολύ τρομακτικό και, δυστυχώς, πιθανό, αλλά είναι ακόμα πρόωρο να ισχυριστεί κάποιος ότι η εφαρμογή της θα επεκτεινόταν πέρα από την εκδίκηση εναντίον όσων οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

Για την επιχείρηση «εκκαθάρισης» του κρατικού μηχανισμού.

Ο πρώτος γύρος της εκκαθάρισης αφορά στους κρατικούς θεσμούς (δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν, μέχρι στιγμής, απολυθεί) και είναι πολύ νωρίς να πούμε πόσο μακριά θα φτάσει η κυβέρνηση. Το ΑΚΡ είχε τη σχετική λίστα πολύ καιρό τώρα και η απόπειρα πραξικοπήματος απλώς έκανε την εκκαθάριση πιο αποδεκτή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s