Μικρή καλοκαιρινή ιστορία, εκλογικός νόμος Vs κλείσιμο ερτ…


Πρόκειται για μια μικρή άσκηση έτσι για να μη σκουριάζουμε.

Ένα από τα βασικά τρυκ της πολιτικής επικοινωνίας, είναι να μη λένε κακά πράγματα για εσένα κι από αυτή την άποψη ο σύριζα δεν διαφέρει καθόλου με τη ΝΔ του σαμαρά στο πως τον αντιμετωπίζει ικανή μερίδα των ψηφοφόρων του. Ένα μείγμα παραίτησης και μικρής απαξίωσης, συνοδευόμενο από το ψέλλισμα μιας δικαιολογίας τύπου οι άλλοι είναι χειρότεροι, μόνο και μόνο για να μην νιώσεις άσχημα που επέλεξες τον ολυμπιακό σε σχέση με τον παναθηναϊκό.

Με αυτή τη συνταγή μπορεί κάποιος να πορεύεται χρόνια, αλλά όλες ξέρουμε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν πολύ μικρή διάρκεια ζωής· ακριβώς διότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις εφαρμόζουν όλες αυτές τις „διαρθρωτικές“ αλλαγές που αποξενώνουν γρήγορα αυτό το ελαφρά μοιρολατρικό, όμως ανεκτικό εκλογικό κοινό.

Γι’ αυτό και η „διαπραγμάτευση“ για την „αξιολόγηση“ παραμένει ένα old time classic με ήλιο και βροχή, με σαμαρά και τσίπρα. Κάνοντας κεντρική συζήτηση την επόμενη δόση, στην ουσία εξαλείφεται κάθε έννοια πολιτικής συζήτησης και μπαίνουμε σε ένα “τεχνικού” τύπου παζάρι για το αν το εναλλακτικό πρόγραμμα του τσακαλώτου (πουντο ρε ευκλίδη και το περιμένουμε), θα επιτύχει 0,45% ή 0,55% του ΑΕΠ περισσότερα έσοδα στο κλέψιμο κότας μετ’ εμποδίων.

Όμως η διαπραγμάτευση τελείωσε, η δόση αποταμιεύτηκε και τώρα υπάρχει ένα χρονικό κενό μέχρι την επόμενη διαπραγμάτευση το σεπτέμβρη (με δημοσιονομικούς κόφτες, εργασιακά στο μενου κλπ). Εδώ λοιπόν ο καλός πολιτικός επικοινωνιολόγος δεν μπορεί να αφήσει τη συζήτηση να μένει κενή, διότι όσο μένει κενή δεν την ορίζει. Κι έτσι ψάχνει να βγάλει από το καπέλο ένα πυροτέχνημα.

Η ΝΔ στον αντίστοιχο κενό χρόνο, είχε ανακαλύψει το κλείσιμο της ΕΡΤ. Της βγήκε λίγο στραβά το σχέδιο, αλλά και πάλι κάλυψε τον πολιτικό χρόνο με μια συζήτηση για το μήκος των φτερών των αγγέλων που τελικά πρόσφερε στο σύριζα τη μοναδική εκπλήρωση προεκλογικής υπόσχεσης. Η ερτ λειτουργεί ξανά και μας χαρίζει απίστευτες στιγμές κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως και παλιά.

Το αντίστοιχο φετινό καλοκαιρινό πρόγραμμα ονομάζεται εκλογικός νόμος. Δεν υπήρχε πιο απολαυστική και αποκαλυπτική στιγμή από τον διάλογο ανάμεσα στον τσίπρα και τον κουτσούμπα όπως μας τον κάρφωσε ο ίδιος ο κουτσούμπας.

Σε αυτό λοιπόν τον διάλογο, ο αλέξης παπαδήμος, έσμιξε τα φρυδάκια του και αποκάλυψε με βιολιά να παίζουν στο φόντο, ότι η απλή αναλογική είναι η μόνη αριστερή αλλαγή που μπορεί να επιφέρει αυτή η κυβέρνηση. Φυσικά η κυβέρνηση διέψευσε πως το ακριβές περιεχόμενο είναι αυτό, αλλά εγώ δέχομαι σε αυτή την περίπτωση την ειλικρίνεια του κουτσούμπα. Όχι γιατί με βολεύει, αλλά γιατί ταιριάζει γάντι στον τρόπο που η κυβέρνηση πολιτεύεται. Σαν σύζυγος που θα έρθει με λίγα λουλούδια στο σπίτι καθυστερημένος και γεμάτος σημάδια στο λαιμό, αλλά θα πει συγνώμη γαμιόταν στη δουλειά και θα πιστεύει ειλικρινώς πως είναι τόσο μαλαγάνας που θα τα καταφέρει. Ακόμα κι αν του πεις “ρε κόφτο παραμύθι, σταρχίδια μου που ήσουν”, θα σμίξει πάλι τα φρυδάκια του και θα αντιδράσει τόσο πληγωμένα που εσύ τον κακομεταχειρίζεσαι.

 Πλαστικά στρατιωτάκια στη σειρά

Είναι λοιπόν όλη αυτή η φάρσα με τον εκλογικό νόμο, μόνο ένας τρόπος για να καλύψουν τις ειδήσεις με κάτι εντελώς ανώδυνο για την κυβέρνηση? Όπως έγινε και με την ΕΡΤ, όχι μόνο. Στην ουσία υπάρχουν τουλάχιστον 2-3 αφηγήσεις πάνω στο θέμα, ανάλογα με το πόσο βαθιά στο Enderûn (εσωτερικό παλάτι της οθωμανικής αυλής) βρίσκεσαι.

Το πρώτο επίπεδο είναι ότι είμαστε αριστεροί και είναι θέμα αρχής να προωθήσουμε την απλή αναλογική, όπως είπε και στον κουτσούμπα. (η ερτ είναι σπάταλη και γεμάτη κρατικοδίαιτους κηφήνες που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους). Πρόκειται πάντα για μια αληθή πρόταση που δύσκολα μπορεί κάποιος να την αντικρούσει.

Το δεύτερο επίπεδο προς τα πιο μυημένα στελέχη δρα συμπληρωματικά του πρώτου (διότι είναι σημαντικό οι πωλητές να πιστεύουν στο προϊόν που πουλάνε), αλλά προσφέρει μια κάποια επιπλέον πληροφορία που να σε κάνει εσένα ως στέλεχος να νιώσεις μοναδικός. Αυτό είναι κάτι του τύπου, όχι μόνο κάνουμε το σωστό και μοναδικό στη μεταπολίτευση που φέρνουμε την απλή αναλογική, αλλά έτσι θα ξεσκεπάσουμε και τους αντιπάλους μας, θα τους βάλουμε στη γωνία· άσε που θα συσπειρώσουμε το κοινό μας που επιτέλους κάνουμε κάτι αριστερό. (όχι μόνο επιτέλους κλείνουμε αυτή την εστία αναξιοκρατίας και πασοκισμού που ονομάζεται ερτ, αλλά θα συσπειρώσουμε το κοινό μας που επιτέλους κλείνουμε μια προβληματική επιχείρηση και θα βάλουμε τους αντιπάλους μας στη γωνία που θα αναγκαστούν να υπερασπιστούν τους ίδιους κηφήνες που τώρα βρίζουν την αντιπολίτευση πρωί-μεσημέρι-βράδυ)

Τέλος για τον πιο έσω πυρήνα του κόμματος υπάρχει η ακόμα πιο υποχθόνια αφήγηση, όπου τελικά δείχνει και τον ορίζοντα του γιατί επιλέχθηκε αυτό το επικοινωνιακό πυροτέχνημα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτό φαίνεται εμφανώς από την καούρα του σύριζα να περάσει το νέο εκλογικό νόμο με 200 βουλευτές και άρα να ισχύσει από τις επόμενες (κι όχι τις μεθ-επόμενες) εκλογές.

Ακόμα και οι πολιτικοί αναλυτές που γράφουν στις φυλλάδες γνωρίζουν ότι στις επόμενες εκλογές ο σύριζα δεν θα είναι πρώτο κόμμα. Με αυτή τη γνώση λοιπόν, προσπαθούν να εκμαιεύσουν την ευρεία συναίνεση των 200 βουλευτών, προκειμένου το μπόνους των 50 εδρών να καταργηθεί άμεσα, όπως τους βολεύει. Διότι +50 έδρες, το πρώτο κόμμα είναι σχεδόν αδύνατο να κυβερνήσει χωρίς το δεύτερο, κι αυτό προσφέρει ένα πολιτικό μέλλον σε μια κομπανία ανθρώπων που ξέρει ότι ο πολιτικός της χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα. (στην έρτ η έσω αφήγηση ήταν να κάνουμε χάρες στους πολιτικούς μας φίλους που έχουν τα υπόλοιπα μμε, εξαλείφοντας έναν ανταγωνιστή και μοιράζοντας την χρηματοδότηση μεταξύ των δικών μας παιδιών της ΝΕΡΙΤ και του “αναγκαστικού” outsourcing που θα κατέληγε πάλι στις τσέπες των καναλαρχών).

Είναι εμφανές λοιπόν πως η καριέρα των συριζαίων ως πουτανάκια των βρυξελλών δεν έχει πολύ μέλλον. Τόσο γιατί η βρυξέλλα προτιμά κούλη (έτσι για λόγους αρχής), όσο και γιατί το πολιτικό κεφάλαιό που έχτιζε 6 χρόνια κρίσης ο σύριζα το καίει με μεγάλη ταχύτητα και άρα παύει να είναι χρήσιμος.

Με λίγα λόγια ο σύριζα δεν έχει καν καριέρα ως αντιπολίτευση και αυτό το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι. Η μόνη τους ελπίδα (ή τουλάχιστον στους πιο αγαπημένους και πιστούς του Enderûn), είναι να κρατήσουν με κάποιο τρόπο μια κυβερνητική θεσούλα. Και η απλή αναλογική με την ψήφο 200βουλευτών τους εξασφαλίζει πως στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο θα έχουν περισσότερους βολευτές, αλλά ταυτόχρονα η συνεργασία της ΝΔ μαζί τους θα είναι αναγκαστική.

Γι’ αυτό και βλέπετε πως ΟΛΗ η δυναμική της κυβέρνησης εξαντλείται στη συμπλήρωση του ορίου των 200 βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί αυτή, είναι πολύ πιθανό μέχρι και να τον ρίξουν στις γνωστές ελληνικές καλένδες (με μια δικαιολογία τύπου δεν είναι σωστό ο εκλογικός νόμος να μην έχει ευρεία συναίνεση).

 Αχχχχ, σας τα έλεγε ο μπένι και δεν τον ακούγατε

Στο ενάμιση χρόνο που βρίσκεται ο σύριζα στην εξουσία, έχει ξεπατικώσει την ιστορία του πασόκ σε ταχύρυθμα. Από εκεί που ήταν η αδιαμφισβήτητα κυρίαρχη πολιτική δύναμη (οκτ 2009 για το πασοκ), στο να προσπαθούν να σκεφτούν σε ποια κυβερνητική τρύπα θα χωθούν την επόμενη ημέρα (ιούλ 2012 για το πασόκ). Με την απλή αναλογική, οι συριζαίοι προσπαθούν να τοποθετηθούν σε μια καλύτερη μοίρα απ’ ότι το πασόκ τον ιούνη του 2012 που έγινε junior partner της κυβέρνησης σαμαρά (και τριγυρνούσε στο 5% τις επόμενες εκλογές.

Το τυράκι γι’ αυτή την τρίπλα, δεν είναι άλλο από το πόσο θα πείσουν οι συριζαίοι τους γερμανούς και τους βρυξελιώτες για την ανάγκη ύπαρξής τους, έτσι ώστε να περάσει η πολυδιαφημισμένη συνταγματική αναθεώρηση (η οποία πρέπει να γίνει με συνεργασία των μεγάλων κομμάτων καθώς απαιτεί 180 βουλευτές).

Και από την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, μπορείτε να φανταστείτε τι θα υποσχεθούν στη βρυξέλλα οι συριζαίοι ότι θα περάσουν στην συνταγματική αναθεώρηση. Τα πάντα όλα φυσικά (για το εθνικό καλό βρε κουτά).

 Ερτ και απλή αναλογική

Πρέπει να παραδεχθούμε πως το σχέδιο διασκέδασης με το όνομα απλή αναλογική, είναι σαφώς καλύτερο από το σχέδιο ερτ που κατέστρωσε η κυβέρνηση σαμαρά. Έχει πολύ περισσότερη ίντριγκα, μεγαλύτερα κέρδη για τους παίκτες που το εκκινούν και δεν κινδυνεύει να δημιουργήσει αντι-κυβερνητικές διαδηλώσεις. Ταυτόχρονα όμως είναι και εξαιρετικά πιο αμφίβολο, καθώς οι άλλοι παίκτες και ιδίως η νδ πρέπει να συμφωνήσουν προκειμένου να λειτουργήσει, σε αντίθεση με την ερτ όπου η πρωτοβουλία και η δράση αφορούσε καθαρά την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό εδώ θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι καραμπόλες της αναθεώρησης για την επόμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Οι γερμανοί ζητάνε αυτή την αναθεώρηση διακαώς και επισταμένα από την αρχή της κρίσης. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αντιστάθηκε, τόσο για πρακτικούς όσο και για ιδεολογικούς λόγους. Σήμερα το ίδιο πολιτικό σύστημα είναι αρκετά πιο αδύναμο και εξαρτάται αποκλειστικώς από τις αποφάσεις του eurogroup, των βρυξελλιωτών και φυσικά κυρίως των γερμανών.

Στο ίδιο συρτάρι που έχωσε το αιτήμα της ελλάδος για πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική ο νερομπλούμ, έχει τον αυτόματο δημοσιονομικό κόφτη που θα τεθεί σε ισχύ από το σεπτέμβρη. Στην κυβέρνηση τον τρέμουν τόσο, που αρνούνται ότι θα τεθεί σε ισχύ (μη γλυκαίνεστε η ιστορία λέει πως και οι κόφτες θα ισχύσουν και οι συρίζαίοι θα προσφέρουν το κωλαράκι σας στο πιάτο).

Ο κούλης από την άλλη γνωρίζει ότι αυτοδυναμία δεν πρόκειται να δει ούτε στα όνειρά του και σε αντίθεση με τους πιο παραδοσιακούς στο κόμμα του, δεν θα του φανεί ιδιαίτερα άσχημη μια συγκυβέρνηση με τον σύριζα (να μοιραστούν τις διαρθρωτικές αλλαγές). Πόσο μάλλον αν αυτή η συγκυβέρνηση έχει τις ευχές των γερμανών που θέλουν μια συνταγματική αναθεώρηση. Για τον ίδιο και το πόσο πολιτικά ανύπαρκτος είναι, μια συγκυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό είναι το αποκορύφωμα των ονειρώξεών του.

Κάπως έτσι λοιπόν οι συριζαίοι προωθούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, κοιτάζοντας μπροστά τον δύσκολο σεπτέμβρη που έρχεται. Είτε ελπίζοντας ότι από κάποιο (ιταλικό, βρετανικό, φιλανδικό ή έστω ισλανδικό) θαύμα δεν θα ενεργοποιηθούν οι κόφτες, και τα εργασιακά που περιμένει η τρόικα θα αναβληθούν, είτε με εκλογές, είτε με τσαγάκι και υπομονή μέχρι τον επόμενο γύρο.

_________________________________________________________

Aπό:http://www.techiechan.com/?p=2744

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s