Ο Assange και αντιεξουσιαστές μιλάνε για το Διαδίκτυο…


[IMG]

Στο Διεθνές Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ της Βαβυλωνίας «B-Fest», μια από τις πιο ενδιαφέροντες εκδηλώσεις του καλοκαιριού, έλαβε χώρα στην Αθήνα Αθήνα  το Παρασκευοσαββατοκύριακο (27-28-29 Μαΐου 2016).
Οι μουσικές, τα γέλια που ακούγονταν αλλά και ο ήλιος που ακόμη επιμένει να ζεσταίνει το μέρος μέσα από τα τεράστια πεύκα που περιβάλλουν τον χώρο, φτιάχνουν ένα περιβάλλον που σε υποδέχεται αβίαστα. Είναι όλα φτιαγμένα από συμμετέχοντες που έλαβαν μέρος αφιλοκερδώς, καθώς λόγω του αντιεξουσιαστικού του χαρακτήρα βασίζεται στην αυτοοργάνωση και την ανιδιοτελή προσφορά.

Η συζήτηση αρχικά κινείται γύρω από τη μεταλλαγή της Ευρώπης. Το αρχικό θέμα που αναλύθηκε είναι η θωράκιση της Ευρώπης με αφορμή το προσφυγικό και την άνοδο της ακροδεξιάς. Συνεχίστηκε με το προσφυγικό και τις μετακινήσεις των πληθυσμών, ενώ η τρίτη θεματική περιλάμβανε συζητήσεις για το ίσως πιο άναρχο στοιχείο των τελευταίων 30 ετών: το Internet.
Βασικοί ομιλητές της θεματικής ήταν ο Αντώνης Μπρούμας του Περιοδικού Βαβυλωνία, ο Chris Spannos, αρχισυντάκτης του New Internationalist Mag και συντάκτης του teleSUR English, ενώ συμμετέχει μέσω ζωντανής τηλεδιάσκεψης και ο Julian Assange, αρχισυντάκτης και συνιδρυτής του WikiLeaks.

Η συζήτηση ανοίγει με τον Chris Spannos, που τοποθετείται αρχικά πάνω στα ψηφιακά δικαιώματα και τον τρόπο που θα εξελιχθούν στο μέλλον.

To ιντερνέτ αρχίζει να αποκτά στοιχεία καταπιεστικά, μέσα από την επιρροή που δέχεται από το κράτος και τον καπιταλισμό, οπότε αυτή η ανοιχτή πρόσβαση, τα χαμηλά εμπόδια εισόδου και η συμμετοχικότητα που υπήρχε στις αρχές, σήμερα υπάρχει με ερωτηματικό. Κανείς δεν περίμενε πως το ιντερνέτ θα γίνει αυτό που έγινε σήμερα

αναφέρει αρχικά.

Το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιείται με τρόπους ώστε να δημιουργεί ένα παγκόσμιο σύστημα επιτήρησης αλλά και μορφές εντατικοποιημένης εκμετάλλευσης οι οποίες δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν. Θα πρέπει συνέχεια να εντοπίζουμε τα σημεία ελέγχου και να δημιουργούμε μηχανισμούς έτσι ώστε να τα καταστρατηγούμε

υποστηρίζει.

Το διαδίκτυο, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της εποχής μας. Για παράδειγμα, όπως εξήγησε ο Chris Spannos, όταν οι άνθρωποι κάνουν μια αναζήτηση στο Google, συνήθως επιλέγουν κάποια από τα τρία πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησής τους.

Το ποια θα είναι αυτά δεν εξαρτάται από κάποιο φυσικό φαινόμενο. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα διάφορων διαδικασιών που έχει ορίσει η Google για να «δημοπρατεί» τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας και του ελέγχου των αποτελεσμάτων, η Google έχει την δυνατότητα να επηρεάζει μέχρι και την διαδικασία των εκλογών στα κράτη.

Η πραγματικότητα όπως είναι

Λίγο μετά, τον λόγο πήρε ο Αντώνης Μπρούμας του περιοδικού Βαβυλωνία, για να αναλύσει την σημαντικότητα της TTIP. Στην Ελλάδα αυτό το θέμα είναι σχεδόν άγνωστο, παρότι θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή μας στο μέλλον. Για την ακρίβεια, ΤΤΙP σημαίνει Transatlantic Trade and Investment Partnership και, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι μια σειρά από εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ και στην ουσία αποτελεί μια επίθεση στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κοινωνίες από τις πολυεθνικές εταιρείες.

[Δείτε: TTIP: Η Μέρα που παραχωρήσαμε τα πάντα στις Πολυεθνικές

Από αυτά που αναλύει ο Αντώνης Μπρούμας καταλαβαίνει κανείς πως στους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ περιλαμβάνεται το «άνοιγμα» των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων της Ευρώπης για τις εταιρείες των ΗΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ενώ μέσα από την συμφωνία θίγονται ζητήματα όπως η ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές θα αρχίσουν να μοιάζουν στις αμερικανικές, όπου οι κανονισμοί είναι λιγότερο αυστηροί, με 70% του συνόλου των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά, σε αντίθεση με την Ε.Ε. που δεν επιτρέπει σχεδόν καθόλου τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Η μεγαλύτερη όμως απειλή που προκύπτει από την συγκεκριμένη συμφωνία είναι πως θα επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να μηνύουν τις κυβερνήσεις αν οι πολιτικές τους προκαλέσουν απώλεια κερδών. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες θα μπορούν να υπαγορεύουν πολιτικές στις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, κάτι που θα αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γύρω στις 10 το βράδυ ο προτζέκτορας, ο οποίος είναι στημένος στη μέση του γηπέδου που πραγματοποιούνται οι ομιλίες, ανάβει και η χαρακτηριστική κλεψύδρα, σήμα κατατεθέν του WikiLeaks, εμφανίζεται. Σε λίγα λεπτά, μπροστά από ένα μαύρο φόντο διακρίνεται το πρόσωπο του Αυστραλού Julian Assange, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πεντέμισι χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, παρότι ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομη την κράτησή του.

H τηλεδιάσκεψη κρατάει περίπου μια ώρα, στην οποία ο Assange απάντησε σε ερωτήσεις που είχε την ευκαιρία να θέσει το κοινό. Αρχικά τόνισε πως τίποτα σημαντικό δεν συμβαίνει σε αυτό τον κόσμο μόνο από έναν άνθρωπο. Στην πραγματικότητα το Wikileaks θα ήταν ένα τίποτα αν δεν υπήρχαν οι πηγές του, γι’ αυτό η ανάκτηση κάθε δημοκρατικής δύναμης προέρχεται μόνο από συλλογικές διαδικασίες.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιο πρόσφατη μαζική διαρροή πληροφοριών, αυτή των εγγράφων του Παναμά, ο Julian Assange απάντησε πως η γνώμη του είναι διχασμένη:

υποστηρίζει ο ίδιος κι εξηγεί:

Τονίζοντας τη σοβαρότητα των εγγράφων αυτών, ο αρχισυντάκτης του Wikileaks πρόσθεσε:

Όλη η ομιλία του Julian Assange:

Μια φράση του Assange που θαρρείς πως φωτογράφισε όλες τις συλλογικές κουζίνες των ανθρώπων που τάισαν τα χρόνια της κρίσης εκείνους που δεν είχαν φαγητό, τα κοινωνικά ιατρεία που βοήθησαν όλους τους ανθρώπους που δεν είχαν χρήματα για νοσοκομεία και φάρμακα, τις καταλήψεις που οργανώθηκαν για να στεγάσουν πρόσφυγες και Έλληνες άστεγους, τα ρούχα και τα παιχνίδια που δωρίστηκαν στα παιδιά που τα είχαν ανάγκη και τόσα άλλα σημαντικά πράγματα που κατάφεραν οι άνθρωποι τα τελευταία, αβάσταχτα χρόνια. Η Ουτοπία είναι ακριβώς αυτό και βρίσκεται δίπλα μας. Μέσα σε κάθε άνθρωπο που θέλει να βοηθήσει τον διπλανό του.

vice.com
 ___________________________________________________________
Από:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s