Προσοχή στα παιδιά…


Sarajevo

Οι παιδαριώδεις συμβουλές για την σωστή ανατροφή των παιδιών χωρίς «βασιλόπουλα» και «πριγκηπόπουλα», που έκανε πολλών το χείλι να χαμογελάσει, θα μπορούσε να είναι ένα ατυχές παράδειγμα. Θα μπορούσε, επίσης, να είναι η αναμενόμενη συμπεριφορά κάποιων χορτασμένων από (ή πεινασμένων για) εξουσία: είναι αδύνατο να αποψύξουν ήρεμα τις νεανικές παιδαγωγικές αμφισβητήσεις τους, οπότε τις βάζουν βιαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων, και τις σερβίρουν μισοκαυτές / μισοπαγωμένες.
Η επένδυση των σύγχρονων μικρο-μεσοαστών στα παιδιά τους είναι, στ’ αλήθεια, ένα μαζικό ηθικό και συναισθηματικό έγκλημα. Που δεν γίνεται μέσα από λέξεις, αλλά μέσα από πράξεις. Είναι αδιάφορο εάν ο νεαρός γυιός αποκληθεί στο οικογενειακό τραπέζι «βασιλιάς» ή «γαμάω»· η νεαρή κόρη «πριγκίπισσα» ή «θεά».
Το βασικό είναι ότι η αποδοχή του διαρκούς και ανελέητου ανταγωνισμού όλων εναντίον όλων συνεπάγεται ότι οι οικογενειακές «επιτροπές τόνωσης του ηθικού» δουλεύουν από κούνια υπέρ της μοναδικότητας των βλαστών τους. Και, εννοείται, υπέρ της ανωτερότητάς τους.
Εδώ και κάποιες δεκαετίες είναι η χειρότερη εποχή για να είσαι παιδί ή νέος / νέα σε μικροαστική ή μεσοαστική (κατά πάσα πιθανότητα νεόπλουτη) οικογένεια! Οι επενδύσειςπάνω σου είναι τόσο συμπαγείς ώστε θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια αργότερα για να τις ξεφορτωθείς. Και θα είναι συχνά επώδυνη αυτή η λυτρωτική προσπάθεια.

Χρειάζεται μεγάλο πείσμα και υπομονή για να ξαναγίνεις άνθρωπος εκεί που πριν ήσουν γυιός ή κόρη.

____________________________________________________________

Aπό:

http://www.sarajevomag.gr/index.html

One comment on “Προσοχή στα παιδιά…

  1. […] via Προσοχή στα παιδιά… — απέραντο γαλάζιο […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s