Mechanic…


Τεύχος 106 - Μάης 2016

Ο θρύλος (καθόλου αβάσιμος) διηγείται ότι στην εποχή της κορύφωσης των άγριων εργατικών απεργιών στις ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, στα ‘60s, κάποιος απ’ την οικογένεια των αφεντικών της fiat, των Agnelli, αναφώνησε: Επιτέλους! Θέλω ένα εργοστάσιο εντελώς αυτόματο, χωρίς εργάτες!!!
Η αγώνια των ιδιοκτητών ήταν εύλογη. Εκείνο που δεν ήξεραν (και δεν χρειαζόταν να ξέρουν) ήταν ότι περπατούσαν σ’ έναν δρόμο τόσο παλιό όσο ο καπιταλισμός. Ο ύμνος για τον «μηχανικό άνθρωπο» (και την λύτρωση των εργοδοτών απ’ τους απείθαρχους εργάτες) απ’ τον φιλόσοφο Ure είχε προηγηθεί πολλές δεκαετίες πριν την αγωνία των Agnelli. Και υποσχόταν το ίδιο ακριβώς: εργασία (και κερδοφορία) χωρίς εργάτες.
Κανένα αφεντικό δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ την «ελπίδα» της μηχανοποίησης όταν βρίσκεται μπροστά στην ανυποχώρητη εργατική αρνησικυρία! Ο Ed Resni, για παράδειγμα, μπορεί να νομίζει ότι ανήκει στους πιο έξυπνους ceo του πλανήτη. Είναι, απλά, ένας καλοπληρωμένος (και το πιθανότερο κοκάκιας) τζιτζιφιόγκος, που τραυλίζει τα ίδια και τα ίδια που είπαν εκατοντάδες πριν απ’ αυτόν.

Ο Resni, πρώην ceo της McDonald, απειλεί με ρομπότ (κατασκευής και σερβιρίσματος fast – junk – food) απέναντι στην εργατική απαίτηση για ωρομίσθιο 15 δολαρίων. «Είναι πιο φτηνό να αγοράσεις μια ρομποτική αλυσίδα με 35.000 δολάρια απ’ τον να προσλάβεις έναν άχρηστο που θα παίρνει 15 δολάρια την ώρα για να συσκευάζει τηγανικές πατάτες. Είναι βλακεία [σ.σ.: εννοεί τα 15 δολάρια την ώρα], είναι διαλυτικό, θα δημιουργήσει πληθωρισμό, και θα προκαλέσει μια απίστευτη απώλεια θέσεων εργασίας σ’ όλη τη χώρα» είπε στο καθεστωτικό αμερικανικό κανάλι fox.
Είναι κοινή λογική. Θα συμβεί είτε σας αρέσει είτε όχι. Κι όσο περισσότερο πιέζετε τόσο γρηγορότερα θα γίνει συμπλήρωσε ο πρώην ceo, απευθυνόμενος προφανώς στους εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και εργάτριες του fight for 15.
Εντάξει Μεγάλε Αυνάνα της επιχειρηματικής διοίκησης. Μπορεί να γίνει και έτσι, αν και πάλι, η «αλυσίδα συναρμολόγησης» των burger θα χρειάζεται και ανθρώπινη εργασία. Ακόμα κι αν είναι μόνο των χαμάληδων που θα φορτώνουν τη μηχανή με (πλαστικούς) κιμάδες και (μεταλλαγμένα) κρεμμύδια, και τους εξιδικευμένους τεχνικούς που θα διορθώνουν τις συχνές βλάβες. Τότε οι (σχετικοί ) εργάτες μπορεί να φτιάξουν το fight for 150.
Εκείνο που δεν ξέρεις όμως Μεγάλε Αυνάνα της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως δεν το ξέρουν (ή το απωθούν) όλοι οι όμοιοί σου, είναι ότι βρίσκεσαι κι εσύ μέσα στη λίστα των προς αντικατάσταση. Από «έξυπνες μηχανές». Μάλιστα, πόστα σαν τα δικά σου, είναι πολύ ελκυστικά για έρευνες και εφαρμογές. Και η αντικατάσταση είναι πολύ κοντά. Βλέπεις: πληρώνεσαι ένα κάρο λεφτά για να λες τα ίδια που έλεγαν άλλοι, δωρεάν, πριν 1,5 αιώνα. No future mr. ceo!!!
Όταν ο κάθε Resni θα ψάχνει δουλειά «καθαριότητα τουαλέτας», το τότε κίνημα fight for… θα του δώσει μια ευκαιρία να διηγείται την δική του δραματική ιστορία…

____________________________________________________________

Aπό:

http://www.sarajevomag.gr/index.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s