Οι Ευρωπαϊκές / Διακρατικές Συνθήκες και οι Ατομικές Ελευθερίες…


[IMG]

Οι ατομικές ελευθερίες, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η ιδιωτικότητα και με όλα αυτά η αξιοπρέπεια της ατομικότητας, είναι έννοιες που ήδη έχουν αρχίσει να περνάνε στην λήθη, με το πρόσχημα της ασφάλειας, με αντάλλαγμα μια καταναλωτική ευδαιμονία στο επίπεδο που μπορεί να προσεγγίσει αυτήν ο κάθε άνθρωπος.
Πιθανότατα, 3 με 4 γενιές μετά, οι άνθρωποι να μη γνωρίζουν καν τι πάει να πει ανθρώπινο δικαίωμα.
Οι φοβικές κοινωνίες των τρομοκρατημένων ανθρώπων, ίσως είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του καπιταλισμού, με αντάλλαγμα virual ελευθερίες στις απολαύσεις και με χαλινάρι μια κοινωνία με πρότυπά ηθικής και νόμους δημιουργημένα και δοσμένα έτσι ώστε να πατάσσουν από την γέννησή της κάθε διάθεση για αντίδραση και ανυπακοή.

Λίγο διάστημα πριν, δόθηκε η νέα νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης για τα προσωπικά δεδομενα. Και ας μην γελιόμαστε τα «προσωπικά δεδομένα» σημαίνουν και «ανθρώπινα δικαιώματα».
Και όλα αυτά – τα επιφανειακώς καλά – που φαίνεται να λέει η ΕΕ, έχουν όχι μόνο αντιφάσεις, μα και νομικές πολυπλοκότητες, ισχύοντας τελικά το ανεφάρμοστο, αφού παρακάμπτονται ακόμα και από διακρατικές συμφωνίες (πρόσφατο παράδειγμα οι ΤΤΙΡ / ΤΤΡ).

Ευρισκόμενοι στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση και κατάπτωση ζωών και αξιών που γνώρισε ο πλανήτης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ας δούμε τι συμβαίνει, τι ισχύει, πως φτάσαμε ως εδώ και γιατί η κάθε μάχη έχει πλέον χαθεί.
Μας τα εξηγεί θαυμάσια, ένα άρθρο από το blog atexnos.gr, που μας τα θυμίζει και φαίνεται το γιατί μιλάμε ξεκάθαρα για την:

Ταφόπλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πρώτα πήγαν στο Σένγκεν, ένα μέχρι το 1985 άγνωστο χωριουδάκι του Λουξεμβούργου, όπου χάλκεψαν τους πρώτους κρίκους της αλυσίδας με την οποία προσπαθούν να δέσουν τους πολίτες της ενωμένης Ευρώπης.

Και κατόπιν μετακόμισαν στο Προυμ, μια πολίχνη της Βεστφαλίας, για να συνεχίσουν το… θεάρεστο έργο τους.
Για τους κεχαγιάδες της Ευρώπης μιλάω. Για τις μεγάλες και ισχυρές χώρες που, όντας υπηρέτες απροσδιόριστων πλην αναντιρρήτως καπιταλιστικών συμφερόντων, σκαρφίζονται συνέχεια τρόπους για να χειραγωγήσουν την σκέψη μας, να χαλιναγωγήσουν το μυαλό μας και να καλιμπράρουν τις ελευθερίες για τις οποίες τόσο αίμα χύθηκε -και χύνεται- ανά τους αιώνες.Αυτές που ανάγκασαν τον τότε υπουργό μας επί της δημοσίας τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα να υπογράψει την συνθήκη ψελλίζοντας

Αλλά ας γίνω λίγο πιο σαφής. Όλα ξεκίνησαν το 1977 στο Άμστερνταμ, συνεχίστηκαν το 2004 στη Χάγη και ολοκληρώθηκαν το 2005 στο Προυμ με την υπογραφή μιας συμφωνίας (*) που συνυπέγραψαν αρχικά Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο και Αυστρία ενώ αργότερα προστέθηκαν άλλες 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μεταξύ αυτών η Ελλάδα αλλά και οι “φρέσκιες” Βουλγαρία και Ρουμανία που πάσχιζαν να αποδείξουν το πόσο καλά και υπάκουα παιδιά είναι).

Σκοπός του καταχθόνιου σχεδίου, το οποίο καταχωρίστηκε ως συνθήκη του Προυμ (Prüm Convention), ήταν η ανάπτυξη μιας βάσης δεδομένων όπου θα φακελλώνονταν οι “ελεύθεροι” ευρωπαίοι πολίτες. Δακτυλικά αποτυπώματα, αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων, αριθμοί τηλεφώνων, βιομετρικά στοιχεία, ιατρικά ιστορικά, ακόμη και στοιχεία DNA θα βρίσκονταν πλέον στην διάθεση των ευρωπαϊκών αρχών.

Ο λόγος;

Μα, τί άλλο; Η διαβόητη καταπολέμηση της εγκληματικότητος και της τρομοκρατίας (“convention on the stepping up of cross-border cooperation, particularly in combating terrorism, cross-border crime and illegal migration”)!

Να το κάνουμε πιο λιανά με μερικά παραδείγματα:

– Μοιάζει το DNA σου με το DNA του Κάρλος; Είσαι ύποπτος για τρομοκρατία.
– Μοιάζει με του Κοσκωτά; Είσαι ύποπτος για απάτες.
– Έκανες τελευταία απανωτές ιατρικές εξετάσεις; Είσαι ύποπτος ως φορέας επικίνδυνης νόσου.
– Τηλεφωνείς σε κάποιον που είναι μέλος κομμουνιστικού κόμματος; Είσαι ύποπτος για κομμουνιστική προπαγάνδα.
– Πας στον κουρέα κάθε 20 μέρες; Είσαι ύποπτος ως συμπαθών τους φασιστοειδείς σκίνχεντς.
– Έχεις Χιουντάι; Είσαι ύποπτος για σαμποτάρισμα των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.
– Είσαι άνω των 60 και παραγγέλνεις βιάγκρα μέσω διαδικτύου; Είσαι ύποπτος είτε για κεράτωμα της συζύγου σου είτε για βιασμούς ανηλίκων.

Τι έκανε ο «δικός μας» υπουργός, ο κ. Βύρων Πολύδωρας, μπροστά σ’ αυτή την καταιγίδα φασιστικών μέτρων που θυμίζει τον Όργουελ;
Μα, είπαμε ότι δεν ήθελε να αισθάνεται μοναξιά. Και σαν καλό παιδί έκανε και τη δική του πρόταση: να εμπλουτιστεί αυτή η βάση δεδομένων με τα στοιχεία των αλκοτέστ της τροχαίας!
Όχι, παίζουμε!

Λέει κι άλλα ωραία η συνθήκη του Προυμ.
Λέει π.χ. ότι θα καταχωρίζονται στοιχεία ατόμων τα οποία “προβαίνουν σε πράξεις που γεννούν υποψίες” και όχι απλώς άτομα που έχουν κάνει παράνομες πράξεις.

Λέει ακόμα ότι επιτρέπονται οι διασυνοριακές επιχειρήσεις της αστυνομίας. Γιούροπολ και Φρόντεξ έχουν δικαίωμα να δρουν σε όποιο σημείο οποιασδήποτε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν, όχι απλώς χωρίς να ζητήσουν άδεια αλλά δίχως καν να ενημερώσουν τις αρχές αυτής της χώρας!

“Κήδομαι των ατομικών ελευθεριών”, μας είχε διαβεβαιώσει τότε ο κ. Πολύδωρας. Και, βεβαίως, το “κήδομαι” σημαίνει φροντίζω (εξ ου και “κηδεμών”) αλλά από την ίδια ρίζα προέρχεται και η λέξη “κηδεία”.

Υποψιάζομαι, λοιπόν, ότι η συνθήκη του Προυμ, σε αγαστή συνεργασία με την συνθήκη του Σένγκεν (από την οποία τρέμουμε μη μας βγάλουν!) δεν κήδονται των ατομικών μας ελευθεριών αλλά τις κηδεύουν.
Με δόξα και τιμή.
—————————————
(*) Σημειολογικά, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην Ιστορία υπάρχει άλλη μια “συνθήκη του Προυμ”, η οποία υπεγράφη το 855 μ.Χ. Μ’ αυτήν, ο Λοθάριος Α’, λίγο πριν πεθάνει, διαμοίραζε την αυτοκρατορία των Καρολιδών στους τρεις γυιους του.

_____________________________________________________________
Από: http://forum.osarena.net/threads/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s