Ο φόρος των αγάμων


Τουλάχιστον τρεις φορές στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, πριν ή μετά τις πτωχεύσεις του 1893 και του 1932, επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να επιβληθεί φορολογία στους άγαμους άνδρες! Ενεπλάκησαν με την προσπάθεια αυτή σπουδαίες κοινοβουλευτικές και επιστημονικές φυσιογνωμίες, όπως οι Ευστάθιος Κοκέβης και Απόστολος Δοξιάδης, συντάχθηκαν νομοσχέδια, σημειώθηκαν αντιδράσεις και εντάσεις και χύθηκε ατελείωτο μελάνι. Ήταν ένας από τους φόρους που σκαρφίστηκαν ευφυείς πολιτικοί και επιστήμονες, έχοντας διπλό σκοπό, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δήλωναν. Αφενός να αυξήσουν τις προσόδους του αδηφάγου κράτους και αφετέρου να εξαναγκάσουν τους άγαμους να παντρευτούν!

Ο βουλευτής Ευστάθιος Κοκέβης

Γεννήτορας του ευρηματικού φόρου, από τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι τώρα, είναι ο παραδοσιακός βουλευτής Ευστάθιος Κοκέβης, ο οποίος διετέλεσε και Αντιπρόεδρος της Βουλής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, λίγο πριν από την πτώχευση του Τρικούπη, υπολόγιζε πως το κράτος φορολογώντας τους αγάμους θα αύξανε τις εισπράξεις του κατά πολλά εκατομμύρια δραχμές. Ήταν από τους πιο ευφυείς και ιδιόρρυθμους πολιτευόμενους της εποχής του. Σύχναζε στο σπίτι του μπάρμπα-Ρήγα, όπως αποκαλούσαν τον Ρήγα Παλαμήδη, και συνδέθηκε με τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, τον οποίο πότε ακολουθούσε και πότε εγκατέλειπε.

Ο Κοκέβης μελετούσε την ελληνική νομοθεσία, συζητούσε τα νομοσχέδια που υποβάλλονταν και γνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα προκαλούσε σοβαρές τροπολογίες. Μία από τις προτάσεις του, την οποία δεν αποδεχόταν ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, γεγονός που προκαλούσε τριβές ανάμεσά τους, ήταν η φορολογία των αγάμων και όσων σύχναζαν «εις τους ελευθέρους οίκους ή οίκους ανοχής». Η θεωρία του βασιζόταν σε σοβαρά επιχειρήματα. Υποστήριζε πως οι έγγαμοι υποβάλλονται στην καταβολή άμεσων ή έμμεσων φόρων, λόγω των αναγκών που δημιουργούσε η οικογένειά τους. Οι άγαμοι ωστόσο, από τους οποίους δεν εξαιρούσε τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη και τον Αλέξανδρο Ζαΐμη, ήταν απαλλαγμένοι από τέτοια βάρη.

Τα επιχειρήματα

Τρεις ήταν οι βασικές παράμετροι που έθιγε στα κείμενά του ο Κοκέβης. Έλεγε πως με το αφορολόγητο των αγάμων ενθαρρυνόταν η αγαμία, οπότε ακυρωνόταν ο κύριος σκοπός του ανθρώπινου γένους. Επίσης, ότι οι άγαμοι αποτελούσαν κίνδυνο για την οικογενειακή γαλήνη και πως λόγω της αποχής από το γάμο μαραινόταν πλήθος γυναικών που δεν έβρισκαν γαμπρούς! Επομένως η φορολόγησή τους θα συντελούσε στην αύξηση των γάμων και του πληθυσμού και στον πολλαπλασιασμό των πόρων του κράτους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παραγωγικά κεφάλαια του Προϋπολογισμού. Εξαιρούσε βεβαίως από τη φορολογία αυτή όσους η φύση είχε καταστήσει ανίκανους για την αύξηση του ανθρώπινου γένους. Στην εποχή του λοιπόν, από ηθική και οικονομική άποψη, οι θεωρίες του Κοκέβη εμφανίζονταν ακαταμάχητες. Όσο για την ειδική φορολογία που ζητούσε να επιβληθεί σε όσους σύχναζαν στους οίκους ανοχής, υποστήριζε πως το κράτος θα χρησιμοποιούσε τις εισπράξεις για την οργάνωση και επιτήρησή τους προς όφελος της υγείας και την αποφυγή των μεταδοτικών νοσημάτων.

Δύο φορές κατέθεσε σχετικά νομοσχέδια ο Κοκέβης, αλλά η Βουλή δεν έδειχνε διάθεση να εισάγει τέτοιους θεσμούς. Ισχυρά γεροντοπαλίκαρα της εποχής και ιδεολόγοι εργένηδες αντιδρούσαν δυναμικά στις απόψεις του Κοκέβη, οι οποίες δεν αξιώθηκαν να φθάσουν σε συζήτηση ώστε να γνωρίζουμε τον αντίλογο. Σίγουρα, πάντως, ήταν ένας από τους λόγους που εγκατέλειψε τον Δηλιγιάννη στην τελευταία πρωθυπουργική θητεία του!

Στην εποχή του Πάγκαλου

Μπορεί να μην προωθήθηκε η ιδέα του Κοκέβη, αλλά το θέμα δεν ξεχάστηκε. Επανήλθε δριμύτερο στα χρόνια της δικτατορίας του Πάγκαλου. Όταν εφαρμοζόταν το μέτρο για την απαγόρευση της κοντής φούστας, συντασσόταν και το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγάμων. Τότε, έγιναν όλες οι απαραίτητες προεργασίες και διοικητικές πράξεις, αλλά και αυτή τη φορά οι πολιτικές εξελίξεις και η ανατροπή του Πάγκαλου δεν επέτρεψαν τη νομοθέτησή του.

Η πρόταση Δοξιάδη και το γερμανικό πρότυπο

Το θέμα επανήλθε με σοβαρότερη μορφή. Αυτή τη φορά εισηγητής της ιδέας ήταν ο υπουργός Υγιεινής Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος το 1928 κατέθεσε και τη σχετική εισήγηση, την οποία έκανε αποδεκτή και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Σύμφωνα μάλιστα με όσα έγραψε ο Δοξιάδης, ο Βενιζέλος σε συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο υποστήριξε πως «ουδεμίαν άλλην φορολογίαν εννοεί να επιβάλη εκτός της των αγάμων και των ατέκνων»!

Το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίσθηκε, οι εφημερίδες δημοσίευαν συνεντεύξεις του Υπουργού και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου φόρου. Αλλά και πάλι η αποχώρηση του Δοξιάδη από το Υπουργείο προκάλεσε και τη ματαίωση ψήφισης του νομοσχεδίου. Ωστόσο, ο ίδιος επέμεινε, ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας 1930, όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση που έπληξε με σφοδρότητα και την Ευρώπη. Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνονταν στη Γερμανία για την αντιμετώπιση της κρίσης (μείωση δαπανών, ελάττωση μισθών κ.ά.), ο Δοξιάδης ζητούσε να επιβληθεί άμεσα ο φόρος, συνδυάζοντας πάντα το μέτρο με την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση.

Οι σχετικές συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι και το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά η φορολογία των αγάμων δεν ευδοκίμησε στη χώρα μας.

http://mikros-romios.gr/%CE%BF-%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CE%BC%CF%89%CE%BD/

3 comments on “Ο φόρος των αγάμων

 1. Ο/Η Dominique Kalaidjoglou λέει:

  Οπως όλα δείχνουν, μάλλον ήλθε το …πλήρωμα του χρόνου να ψηφισθεί στην ……Βουλή!!!

  https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjb8_f6r4TMAhXEdCwKHSa0CMgQFgggMAE&url=http%3A%2F%2Fenpoermionis.blogspot.com%2F2013%2F04%2Fblog-post_6.html&usg=AFQjCNGjViVOhmUMp0KdTPJUzHx63g3-vg

 2. Ο/Η Kimwn λέει:

  ΔΕν χρειάζονται νέοι φόροι ….
  Το είπαμε

  ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ …..

  Δείτε τα :

  h t tp://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113973103

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ο καλύτερα αμειβόμενος τραπεζίτης της Wall Street το 2015

  Τριάντα εκατομμύρια δολάρια: αυτό είναι το ποσό που εισέπραξε το 2015 ο Λόιντ Μπλανκφέιν, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν τραπεζικά έγγραφα.
  Συγκεκριμένα, ο 61χρονος εισέπραξε τον καθορισμένο του μισθό ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα μπόνους ύψους 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων και 14,7 εκατομμύρια από δικαιώματα προαίρεσης μετοχών.
  Η εταιρεία επίσης του έδωσε την 15η Ιανουαρίου του 2015 ένα μπόνους ύψους 7 εκατομμυρίων δολαρίων που θα το λάβει σε διάστημα 8 ετών, με αποτέλεσμα οι συνολικές του απολαβές να ανέλθουν σε 30 εκατομμύρια δολάρια. Παρόλαυτά το εν λόγω ποσό είναι μειωμένο κατά 3% σε σύγκριση με το 2014.
  Ο Λόιντ Μπλανκφέιν, επικεφαλής της Goldman Sachs από το 2006, είναι ο καλύτερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος των 6 τραπεζών της Γουόλ Στριτ, παρά την πτώση κατά 31% των κερδών της Goldman Sachs το 2015.
  +35% σε διάστημα 1 έτους για τον διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase
  Ο Τζέιμι Ντίμον, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase από την πλευρά του συγκέντρωσε απολαβές 27 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015, μια αύξηση της τάξης του 35% σε διάστημα ενός έτους.
  Ο Αυστραλός Τζέιμς Γκόρμαν, που διευθύνει τη Morgan Stanley συγκέντρωσε 21 εκατομμύρια δολάρια (-6,7% σε διάστημα ενός έτους), ο Τζον Σταμπφ της Wells Fargo είχε απολαβές ύψους 19,3 δολαρίων (ισόποσες με το 2014), ο Μάικλ Κόρμπατ της Citigroup 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων (+27,5%) και ο Μπράιν Μόινιχαμ της Bank of America 16 εκατομμύρια δολάρια (+23%).
  Με εξαίρεση τη Wells Fargo τα ετήσια κέρδη της οποίας παρέμειναν στάσιμα στα 23,03 δισεκατομμύρια δολάρια, τα κέρδη των άλλων εταιρειών κατέγραψαν άνοδο και ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ: 24,4 δισεκατομμύρια για τη JPMorgan, 17,4 δισεκατομμύρια για τη Citigroup, 14,41 δισεκατομμύρια για την Bank of America και 6,13 δισεκατομμύρια για τη Morgan Stanley.
  Πηγή: Les Echos

  Εμπεδώστε το.

  μια αύξηση της τάξης του 35% σε διάστημα ενός έτους.

  μια αύξηση της τάξης του 35% σε διάστημα ενός έτους.

  μια αύξηση της τάξης του 35% σε διάστημα ενός έτους.

 3. Ο/Η pestooposthes λέει:

  Reblogged στις blog it.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s