Φιντέλ Κάστρο προς Ομπάμα : «Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των ΗΠΑ»…


Η πρώτη αντίδραση του Φιντέλ Κάστρο στο ιστορικό ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα, είναι μια μακροσκελής και θυμωμένη επιστολή, όπου αφηγείται την ιστορία της επιθετικότητας των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Ο Κάστρο γράφει: «Δεν χρειαζόμαστε την αυτοκρατορία να μας δώσει οποιαδήποτε δώρα»

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κούβα την περασμένη εβδομάδα, αλλά προφανώς αυτό δεν σημαίνει, ότι ο Κάστρο δεν είχε οποιεσδήποτε σκέψεις για την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη χώρα του.
Η επιστολή των 1.500 λέξεων που στάλθηκε σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, με τον τίτλο «Αδελφέ Ομπάμα», ήταν η πρώτη αντίδραση του Κάστρο στην τριήμερη αυτή επίσκεψη, κατά την διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, ότι «είχε έρθει για να θάψουν την ιστορία του ψυχρού πολέμου και την εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών».

Παραθέτοντας τη δήλωση του Ομπάμα ότι «είναι καιρός, τώρα, για εμάς να αφήσουμε πίσω το παρελθόν», ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την Κούβα κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, γράφει: «Φαντάζομαι ότι κάθε ένας από εμάς διατρέχει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής στο άκουσμα αυτών των λέξεων από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Κάστρο σχολίασε καυστικά και σκληρά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μιλώντας και για τα νεανικά χρόνια του Ομπάμα, αλλά και για την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων του 1961 και τον ρόλο των δύο χωρών στον τερματισμό του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και άλλες περιοχές της ηπείρου.

«Οι ιθαγενείς πληθυσμοί δεν υπάρχουν καθόλου στο μυαλό του Ομπάμα», γράφει ο Κάστρο.

«Ούτε ο ίδιος ανέφερε στην ομιλία του, πως οι φυλετικές διακρίσεις έχουν εξαφανιστεί μετά την Επανάσταση, ότι η συνταξιοδότηση και ο μισθός όλων των Κουβανών θεσπίστηκαν από αυτή, πριν γίνει καν 10 ετών ο κ Μπαράκ Ομπάμα»

Αναφερόμενος στο 1961 και την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, ο Κάστρο έγραψε : «Μισθοφόρος δύναμη με κανόνια και τεθωρακισμένα πεζικού, εξοπλισμένη με αεροσκάφη … εκπαιδευμένη και συνοδευόμενη από πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ εισεβάλε στη χώρας μας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την προμελετημένη επίθεση, που κόστισε στη χώρα μας εκατοντάδες σκοτωμένους και τραυματισμένους ανθρώπους ».

Ο Κάστρο αναφέρθηκε επίσης στην επίκληση του Ομπάμα για το ρόλο των δύο χωρών στο τέλος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, υπογραμμίζοντας την παρέμβαση της χώρας του το 1975 στην Αγκόλα, που υποστηρίζε το αριστερό Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλας, έναντι άλλων κινούμενων από τις ΗΠΑ επαναστατικών δυνάμεων. «Το να απαλλάξουμε την ρατσιστική Νότια Αφρική από τα πυρινικά όπλα δεν ήταν ο στόχος της αλληλεγγύης μας», έγραψε, «αλλά [μάλλον] να βοηθήσουμε το λαό της Αγκόλα, της Μοζαμβίκη, της Γουινέα Μπισσάου και άλλων φασιστικών κυβερνήσεων της Πορτογαλίας».
Αναφερόμενος στις ρίζες των πυρηνικών όπλων της Νότιας Αφρικής, ο Κάστρο αναφέρθηκε στη «βοήθεια που η ρατσιστική Νότια Αφρική είχε λάβει από τον Ρέιγκαν και το Ισραήλ.»
«Δεν ξέρω τι έχει να πει ο Ομπάμα γι’ αυτήν την ιστορία τώρα» γράφει ο Κάστρο .

«Η ταπεινή πρότασή μου είναι να συλλογιστεί και να μην προσπαθεί τώρα να αναπτύξει θεωρίες σχετικά με κουβανική πολιτική».

«Κανείς δεν πρέπει να προσποιηθεί, ότι οι άνθρωποι αυτής της ευγενούς και ανιδιοτελούς χώρας θα παραιτηθούν από τη δόξα τους και τα δικαιώματά τους», έγραψε. «Είμαστε σε θέση να παράγουμε την τροφή και τον υλικό πλούτο που χρειαζόμαστε με το έργο και τη νοημοσύνη του λαού μας».

Η Κούβα «δεν έχει ανάγκη από δώρα» από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι προσπάθειές μας θα είναι νόμιμες και ειρηνικές, γιατί είναι η δέσμευσή μας για την ειρήνη και την αδελφοσύνη όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον πλανήτη». καταλήγει ο Κάστρο.

(πηγές :http://www.politico.com/story/2016/03/fidel-castro-obama-221279
http://www.theguardian.com/world/2016/mar/28/fidel-castro-obama-cuba-trip)

(επιμέλεια, μετάφραση Σύλβια Βαρνάβα)

____________________________________________________________

Aπό:

https://omniatv.com/blog/5903-

2 comments on “Φιντέλ Κάστρο προς Ομπάμα : «Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των ΗΠΑ»…

 1. Ο/Η Kimwn λέει:

  ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΑ Αλέκο , δεν θές δώρα ?????;;;;;
  Δες και τον άλλο που τα έπαιρνε (νόμιμα και ηθικά) διότι

  ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ…. , ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, (στις τσέπες σας)

  h t tp://www.newsit.gr/kosmos/Proklitiki-amoivi-ypsoys-5-ekat-eyro-prokalei-trigmoys-sti-Gallia/596675

  Προκλητική αμοιβή ύψους 5 εκατ. ευρώ προκαλεί τριγμούς στη Γαλλία

  Τελευταία ενημέρωση: 29.03.2016 | 16:45

  Διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για την αμοιβή του επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας PSA Peugeot Citroën, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε το 2015 ξεπερνώντας τα 5 εκατ. ευρώ.
  Οι αποδοχές του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Κάρλος Ταβάρες ανήλθαν πέρυσι στα 5,24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. Η αμοιβή του είναι διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν είχε αυξηθεί σχεδόν στα 2,75 εκατ. ευρώ.

  Το γαλλικό κράτος, που κατέχει το 13,68% της PSA, μάταια εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτή την αύξηση, θεωρώντας την «επιζήμια», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
  Τα συνδικάτα από την πλευρά τους μίλησαν για σκάνδαλο. Ο Ζαν-Πιερ Μερσιέ από τη CGT δήλωσε χθες εξοργισμένος που ο Ταβάρες «τόλμησε να διπλασιάσει την αμοιβή του» το 2015, κάτι που του επέτρεψε να αγγίξει «τα 14.500 ευρώ την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ οι εργαζόμενοι έλαβαν μια γενική αύξηση των μισθών τους κατά 8 ευρώ καθαρά το μήνα» για το 2016.

  «Η αμοιβή του μπορεί να φαίνεται σημαντική για πολλούς ανθρώπους, το γνωρίζω αυτό, αλλά δεν είναι καθόλου δυσανάλογη» σε σχέση με αυτή άλλων επικεφαλής, δήλωσε ο Λουίς Γκαλουά, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της PSA. Αυτή η αμοιβή είναι το αποτέλεσμα «της τεράστιας επιτυχίας της ανάκαμψης της εταιρίας (..) πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμενόταν», εξήγησε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΛΑ Αλέκο έχει και αλλού ΛΕΦΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ (ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ)….

   h t tp://news.in.gr/economy/article/?aid=1500066658

   Αυξάνουν τα κέρδη τους οι «μεγάλοι» του διεθνούς λιανεμπορίου

   Ουάσινγκτον
   Στα 4,5 τρισ. δολάρια έφτασαν τα έσοδα των 250 μεγαλύτερων εμπόρων λιανικής σε παγκόσμιο επίπεδο το οικονομικό έτος 2014, παρουσιάζοντας σταθερή αύξηση, ύψους 4,3%, συγκριτικά με την αύξηση 4,1% το 2013, σύμφωνα με την έκθεση «Οι παγκόσμιες δυνάμεις του λιανικού εμπορίου για το 2016» (Global Powers of Retailing 2016) της Deloitte Touche Tohmatsu Limited (Deloitte Global). Πρόκειται για μια θετική ένδειξη για τον κλάδο του λιανεμπορίου, δεδομένης της μείωσης που ο ίδιος κλάδος είχε παρουσιάσει το 2011.

   Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι η ίδια σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ενώ οι έμποροι λιανικής στη Βόρεια Αμερική, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή απολαμβάνουν αύξηση εσόδων, τα έσοδα των λιανεμπόρων στην Ασία, στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική εξακολουθούν να αυξάνονται μεν, αλλά με φθίνοντα ρυθμό.

   «Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε αρκετές αγορές, ο χαμηλότερος πληθωρισμός, η πτώση της τιμής του πετρελαίου και το ενισχυμένο αμερικανικό δολάριο ήταν οι δυνάμεις που διαφοροποίησαν την ανάπτυξη των λιανεμπόρων στις διάφορες περιοχές του κόσμου» εξηγεί ο Dr. Ira Kalish, οικονομολόγος της Deloitte.

   «Οσον αφορά τους αμερικανούς λιανεμπόρους, η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου οδήγησε σε αυξημένη αγοραστική δύναμη για τους αμερικανούς καταναλωτές, η οποία ενισχύθηκε από την ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και τις βελτιωμένες συνθήκες απασχόλησης στις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, η κινεζική οικονομία επιβραδύνθηκε αρκετά την ίδια περίοδο, κυρίως εξαιτίας αδύναμων εξαγωγών και λιγότερων επενδύσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος των καταναλωτικών προϊόντων πολυτελείας έχασε τη δυναμική του».

   Τα κέρδη των εταιρειών παρουσίασαν διαφορές από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο η γενικότερη πορεία τους ήταν πτωτική. Οι 250 μεγαλύτεροι λιανέμποροι κατέγραψαν καθαρό περιθώριο κέρδους 2,8% το 2014, σε σύγκριση με 3,4% το 2013.

   Ο αντίκτυπος της ψηφιακής τεχνολογίας

   Οι «Παγκόσμιες δυνάμεις του λιανικού εμπορίου για το 2016» υπογραμμίζουν επίσης τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στις αγορές που πραγματοποιούνται εντός καταστημάτων, καταδεικνύοντας την ταχέως αυξανόμενη ψηφιακή διασύνδεση των καταναλωτών. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ψηφιακές συμπεριφορές και προσδοκίες των καταναλωτών αναπτύσσονται γρηγορότερα από τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν οι λιανέμποροι, δημιουργώντας έτσι ένα «ψηφιακό χάσμα».

   Τρεις σημαντικές τάσεις εντοπίζονται:

   Δεν υπάρχει μονόδρομος για την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ενώ όλες οι αγορές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, κάποιες επιλέγουν διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στην υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ορισμένες αναδυόμενες αγορές, για παράδειγμα, προσπερνούν εντελώς κάποια στάδια ενσωμάτωσης, τα οποία οι ανεπτυγμένες αγορές είχαν υιοθετήσει, επιταχύνοντας έτσι την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις περιοχές αυτές.
   Ενα ψηφιακό «μέγεθος» δεν αρμόζει σε όλους τους καταναλωτές. Η ψηφιακή συμπεριφορά διαφέρει ανάλογα με δημογραφικούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία και το εισόδημα, καθώς επίσης και ο τύπος του προϊόντος που αναζητείται από τον καταναλωτή.
   Οι καταναλωτές ζητούν καλύτερα ψηφιακά εργαλεία. Τα ψηφιακά εργαλεία και τα κανάλια μπορούν τόσο να επεκτείνουν το πεδίο δράσης των λιανεμπόρων, όσο και να τους οδηγήσουν σε αύξηση εσόδων. Ωστόσο, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουν σήμερα οι λιανέμποροι δεν ικανοποιούν τους πελάτες, αφού δεν αντεπεξέρχονται στις ανάγκες τους.
   «Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών των καταναλωτών και της ψηφιακής εμπειρίας που οι λιανέμποροι προσφέρουν όσον αφορά την αυξανόμενη επιθυμία του καταναλωτή να ενσωματώσει την ψηφιακή εμπειρία στις αγορές εντός καταστημάτων» δηλώνει η κυρία Vicky Eng της Deloitte. «Κάποιοι λιανέμποροι μπορεί να υποτιμούν την ψηφιακή επιρροή, ενώ κάποιοι άλλοι αναγνωρίζουν την πραγματική ευκαιρία και επενδύσουν σε αυτό το ψηφιακό χάσμα».

   Τόνια Τσακίρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s