Φονταμενταλισμοί…


independent-1993 (1)-1

Πέρα από την (θα έπρεπε αυτονόητη) διαφορά μεταξύ ”δικαιολόγησης” και ”εξήγησης”, το να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα σημαίνει να κατανοήσουμε τις αιτίες και το ιστορικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσονται ιδέες, δράσεις, κινήματα, αλλιώς κάμνουμε όχι απλώς μια τρύπα στο νερό, αλλά κάνουμε την ακροδεξιά να τρίβει τα χέρια της. Η κατανόηση της στενής και αλληλένδετης σχέσης μεταξύ του τρομακτικά βίαιου ”δυτικού εκσυγχρονισμού” των αραβικών κοινωνιών (που εκφράστηκε με ισοπεδώσεις χωρών), την βίαιη καταπάταξη από μέρους του δυτικού ιμπεριαλισμού οποιουδήποτε προοδευτικού ρεύματος εμφανίστηκε στην Μ. Ανατολή και της ταυτόχρονης ραγδαίας ανόδου του ισλαμικού φονταμενταλισμού (που καταπιέζει πρωτίστως τους μουσουλμάνους) είναι κρίσιμη για την διαφοροποίηση μιας εύστοχης κριτικής του θρησκευτικού φανατισμού από οποιαδήποτε αφηρημένη ”κριτική” που καταλήγει να ακούγεται χειρότερη και από την Λεπέν.

Οι αιμοβόροι δολοφόνοι του ισλαμικού φονταμενταλισμού πήγαιναν πάντα χέρι χέρι με τους αιμοβόρους δολοφόνους του ιμπεριαλιστικού φονταμενταλισμού. Είναι ευρέως παραδεκτό από τους ίδιους τους δράστες και λάμβανε χώρα δημόσια, η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Μουσουλμανική Αδελφότητα και διάφορα θρησκευτικά ρεύματα της περιοχής για να εμποδίσουν την διάδοση σοσιαλιστικών ιδεών ή γενικότερα την προσέγγιση με την ΕΣΣΔ. Αν η επιβολή του ”δυτικού (καπιταλιστικού) εκσυγχρονισμού” που έγινε μέσω της ”επιστροφής στην τοπική παράδοση” δεν σταματούσε τον εναλλακτικό εκσυγχρονισμό με φιλοσοσιαλιστική κατεύθυνση που άρχισαν να ακολουθούν πολλές χώρες της περιοχής, πολλά που μας απασχολούν σήμερα θα είχαν αποφευχθεί. Αν μη τι άλλο, η κατάσταση της Σαουδικής Αραβίας (του αυταρχικότερου ισλαμικοφονταμενταλιστικού κράτους) σαν χαιδεμένου παιδιού της ”δύσης” θα έπρεπε να ήταν υπέρ-αρκετά για να έχουμε μια ιδέα.

Ο πρόεδρος ‘Αιζενχάουερ συναντιέται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στον Λευκό Οίκο, 1953

Το Αφγανιστάν πριν το σώσουν από τους βάρβαρους σοβιετικούς και τους συμάχους τους οι πολιτισμένοι ιμπεριαλιστές. Ευτυχώς σώθηκε και οι κομμουνιστές έφυγαν.

this-before-and-after-image-of-afghanistan-is-hard-to-believe

Πρώτη δημοσίευση:  8/01/2015

____________________________________________________________

Από: http://agkarra.com/

Φονταμενταλισμοί

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s