Πέντε γελοίες προκαταλήψεις που πιθανόν έχετε για το Ισλάμ…


Του Τζάκοπο Ντελα Κερκ

Aπό το Cracked.com

38425.jpg

Ένας συντηρητικός σχολιαστής, έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο, επειδή υποστήριξε ότι 10 τοις εκατό των Μουσουλμάνων σ’ όλο τον κόσμο είναι τρομοκράτες. Ένας απίστευτος ισχυρισμός, αν λάβουμε υπ’ όψη ότι αυτό ισούται με 150 εκατομμύρια τρομοκράτες και ότι αν ο καθένας απ’ αυτούς έκανε μια επίθεση με 40 τουλάχιστον θύματα, θα εξόντωνε όλη τη μη – μουσουλμανική ζωή πάνω στη γη.

Είτε δεν είναι όλοι τους τόσο αφοσιωμένοι στην τρομοκρατία, είτε ο ισχυρισμός είναι τελείως μπαρούφα.

#5. Αν είσαι Μουσουλμάνα, είσαι υποχρεωμένη να φοράς τη μαντήλα

b2ap3_thumbnail_38424.jpg

Για εκατομμύρια ανθρώπους στη Δύση, όταν τους λες «Ισλάμ» η πρώτη εικόνα που τους έρχεται στο μυαλό είναι αυτή:

b2ap3_thumbnail_38399.jpg

Μια αδιάβροχη βερσιόν για δύο άτομα θα πουλούσε τρελλά

Μια γυναίκα καλυμένη από πάνω ως κάτω με μια μπούργκα. Η αλήθεια είναι, ότι αν ξαφνικά μάζευες όλες τις Μουσουλμάνες του πλανήτη μέσα σ’ ένα γιγάντιο δωμάτιο και ήθελες να πετάξεις μια μπάλα του ποδοσφαίρου σε κάποια που φοράει μπούργκα, θα ήταν εντελώς αδύνατο να κάνεις την πάσα.

Αλλά όλο αυτό το «κρύψ’τες κάτω απ’ τη μαντήλα» είναι πολύ σημαντικό για τις μουσουλμανικές κοινότητες, αλλιώς η Ευρώπη δεν θα τρωγόταν τόσο πολύ μ’ αυτό, απαγορεύοντας τη μαντήλα κι όλα τα σχετικά; Σωστά;

b2ap3_thumbnail_38400.jpg

Κοιτάξτε τις, συνομωτούν νέες μεθόδους για να οδηγούν σα χελώνες στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας

Κι έπειτα, όλοι ξέρουμε ότι το Ισλάμ μισεί τις γυναίκες – και μόνο το γεγονός, ότι η Σαουδική Αραβία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που πράγματι απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, ή ότι μόνο χώρες με πλειοψηφία Μουσουλμανικού πληθυσμού χρησιμοποιούν ακόμα το θάνατο δια λιθοβολισμού ως τιμωρία για τη μοιχεία, το αποδεικνύει, έτσι δεν είναι;

Αλλά στην πραγματικότητα …

Το να πιστεύεις ότι όλες οι Μουσουλμάνες είναι υποχρεωμένες να ντύνονται έτσι …

b2ap3_thumbnail_38419.jpg

… είναι σα να πιστεύεις ότι όλες οι Χριστιανές είναι υποχρεωμένες να ντύνονται έτσι:

b2ap3_thumbnail_38402.jpg

Φωτογραφία που απεικονίζει μία από τις διάφορες Χριστιανικές αιρέσεις, που απαιτεί από τις γυναίκες να ντύνονται όπως στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι.  

Έτσι για παράδειγμα, στη Γαλλία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Μουσουλμάνες. Η Γαλλική αστυνομία αποφάσισε να υπολογίσει πόσες απ’ αυτές φοράνε μπούρκες ή/και νικάμπ βρήκε ότι ο αριθμός τους είναι … 367.

b2ap3_thumbnail_38403.jpg

Κι απ’ την άλλη μεριά, αυτοί ήταν γάλλοι αστυνομικοί.

Όχι  367.000 αλλά 367, ένας αριθμός τόσο μικρός, που από στατιστική άποψη, είναι στα όρια για να θεωρηθεί  «περιθώριο λάθους». Και όσον αφορά στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα νούμερα είναι ακόμα πιο καταστραφικά για τις πωλήσεις μπούργκας (για παράδειγμα, από τις 500.000 Μουσουλμάνες του Βελγίου, μόνο μερικές δωδεκάδες φοράνε την μπούργκα.)

Ναι, υπάρχουν χώρες στη Μέση Ανατολή όπου οι μαντήλες είναι υποχρεωτικές από το νόμο (συγκεκριμένα το Ιράν και η Σαουδική Αραβία) και συνολικά οι Μουσουλμάνες σ’ αυτές τις χώρες αποτελούν λιγότερο από το 5 τοις εκατό των μουσουλμάνων γυναικών παγκοσμίως. Στην πραγματικότητα οι μουσουλμανικές χώρες που απαγορεύουν εντελώς τη μαντήλα, είναι περισσότερες απ’ αυτές στις οποίες είναι υποχρεωτική. Μπορούν να το κάνουν αυτό, γιατί το να φοράς μαντήλα δεν είναι υποχρεωτικό στο Ισλάμ αλλά περισσότερο είναι ένα έθιμο, που εξαρτάται από το που ζεις, και ποιος κυβερνά εκεί.Φωτογραφία που απεικονίζει μία από τις διάφορες Χριστιανικές αιρέσεις, που απαιτεί από τις γυναίκες να ντύνονται όπως στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι.

b2ap3_thumbnail_38404.jpg

Το ίδιο που ισχύει και για τα μποξεράκια. 

Και μια και είμαστε στο θέμα, δείτε κι ένα άλλο στατιστικό στοιχείο: Από τα πέντε πολυπληθέστερα έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία, τα τέσσερα έχουν γυναίκες αρχηγούς κράτους.

Είναι λοιπόν μια φανταστική ευκαιρία το 2012, που η Σάρα Πάλιν θα κάνει την προεκλογική της εκστρατεία (το άρθρο είναι γραμμένο το 2010, σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο για την Χίλαρυ Κλίντον) να κάνει εκστρατεία για να πετύχει κάτι που οι Μουσουλμάνες γυναίκες έχουν ήδη κατακτήσει.

b2ap3_thumbnail_38405_20160315-110458_1.jpg

#4. Οι Iδρυτικοί Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών ποτέ δε θα ανέχονταν αυτές  τις ανοησίες των Μουσουλμάνων.

b2ap3_thumbnail_38423.jpg

Είναι εύκολο να αγορεύεις και να κομπάζεις δημόσια για τι «νομίζεις» ότι θα σκέφτονταν οι Ιδρυτικοί Πατέρες για τις άθεες, πολυπολιτισμικές ΗΠΑ σήμερα. Κι έπειτα, αυτοί ήταν Χριστιανοί, θεοφοβούμενοι, ρε γαμώτο. Σίγουρα δεν θα δείχνανε όλη αυτή την ανεκτικότητα γι’ αυτές τις τρομοκρατικές θρησκείες.

b2ap3_thumbnail_38407.jpg

O Τόμας Τζέφερσον, δευτερόλεπτα πρωτού ανέβει στον αέρα πάνω σ’ ένα τεράστιο αετό και κλωτσήσει εναερίως τον Σαλαντίν.

Είναι καλό που κάποιοι Αμερικάνοι υποστηρίζουν τις καλές παλιομοδίτικες Αμερικάνικες αξίες και περνάνε νόμους που απαγορεύουν στον Ισλαμικό νόμο να κατακτήσει τις ΗΠΑ, επειδή αυτό πρόκειται να γίνει από ώρα σε ώρα! Κάπου εκεί έξω, ο Τόμας Τζέφερσον χαμογελάει στον τάφο του!

Αλλά στην πραγματικότητα …

Παρότι ήταν ένθερμοι Χριστιανοί (ή θεϊστές, τέλος πάντων), πολλοί από τους Ιδρυτικούς Πατέρες, είχαν έναν υγιή θαυμασμό για τη Μουσουλμανική πίστη. Ο Τόμας Τζέφερσον, για παράδειγμα, ήταν αυτοδίδαχτος της Αραβικής, την οποία έμαθε χρησιμοποιώντας ένα αντίτυπο του Κορανίου, και υπήρξε οικοδεσπότης στο πρώτο Ιφτάρ που έγινε στον Λευκό Οίκο σε Ραμαζάνι.

b2ap3_thumbnail_38408.jpg

Ο Τζέφερσον πίστευε στην ανάδειξη της νοστιμιάς όλων των θρησκειών του κόσμου.

Ο Τζον Άνταμς εξήρε τον Προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ ως έναν από τους σπουδαιότερους «ερευνητές της αλήθειας». Ο ΜπένζΟ Τζέφερσον πίστευε στην ανάδειξη της νοστιμιάς όλων των θρησκειών του κόσμου.αμιν Ρας, που ήταν τόσο Χριστιανός που ήθελε να υπάρχει η Βίβλος σε κάθε σχολείο, είπε επίσης ότι θα προτιμούσε να εμφυσήσουμε τις απόψεις του Κομφούκιου ή του Μωάμεθ στη νεολαία μας, παρά να τη βλέπει να μεγαλώνει χωρίς «κανένα σύστημα θρησκευτικών αξιών.» Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δήλωσε κάποτε: “Aν ο Μουφτής της Κωνσταντινούπολης ήθελε να έλθει με σκοπό να κηρύξει τον Μωαμεθανισμό σε μας, θα του προσφέραμε έναν άμβωνα για να το κάνει.» Και αυτός ακόμα, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον αυτοπροσώπως, προσκάλεσε τους Μουσουλμάνους να έλθουν να εργαστούν γι’ αυτόν στο όρος Βερνόν.

Μα τότε λοιπόν, γιατί όλη αυτή η σχέση αγάπης, ανάμεσα στους Ιδρυτικούς Πατέρες και στους Μουσουλμάνους; Πιθανόν επειδή ο Σουλτάνος Μοχάμεντ μπεν Αμπντάλα του Μαρόκου ήταν η πρώτη προσωπικότητα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από τη Μεγάλη Βρεττανία το 1777.  Άλλος ένας λόγος ήταν ότι οι Ιδρυτικοί Πατέρες ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να ξέρουν τη διάκριση ανάμεσα στους τρομοκράτες και σε οποιονδήποτε άλλον σ’ολόκληρο τον καταραμένο αυτό πλανήτη, όπως δήλωσαν στην Συνθήκη της Τρίπολης το 1797. Ήταν αυτή η συμφωνία με την οποία οι ΗΠΑ διακήρυξαν: “H κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν εγκαθιδρύεται, σε καμία περίπτωση, με βάση τη Χριστιανική Θρησκεία, καθώς δεν εμπεριέχει χαρακτηριστικά εχθρότητας εναντίον των νόμων, της θρησκείας ή της ευημερίας των Μουσουλμάνων.»

#3. «Μουσουλμάνοι» ίσον «Άραβες»

b2ap3_thumbnail_38422.jpg

Θυμάστε εκείνη την τρελή κυρία με τα μαλλιά του Αϊσντάϊν που ρώτησε τον Τζον Μακ Κέϊν αν ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν Άραβας; Όχι; Να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη, τότε.

b2ap3_thumbnail_38410.jpg
Η στιγμή που ο Τζον Μακ Κέην συνειδητοποίησε ότι δε θα γινόταν ποτέ, μα ποτέ, πρόεδρος.

Είμαστε πρόθυμοι να στοιχηματίσουμε ότι υπάρχουν περισσότερες από 20 % πιθανότητες αυτή η γυναίκα να ήθελε να πει «Μουσουλμάνος» αλλά κατά λάθος είπε «Άραβας» επειδή, είναι το ίδιο, έτσι; Κι αν ακόμα δεν ανήκετε στο Κόμμα του Τσαγιού, ώστε να είστε σίγουροι ότι «Άραβας» και «Μουσουλμάνος» είναι ακριβώς το ίδιο, ίσως να πιστεύετε κάτι παρεμφερές: Ότι οι μη-Εβραίοι Μεσανατολίτες είναι Μουσουλμάνοι και ότι οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι ζουν στη Μέση Ανατολή.

Αλλά στην πραγματικότητα …

Μόνο περίπου 20 τοις εκατό ολόκληρου του μουσουλμανικού πληθυσμού στον κόσμο είναι Άραβες ή Βορειοαφρικανοί. Συγκριτικά, σχεδόν 22 τοις εκατό του παγκόσμιου χριστιανικού πληθυσμού είναι Αφρικανοί, κι όμως όταν κάποιος λέει «Χριστιανός», δεν σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό κάποιος από την Αφρική. Εξισώνοντας τους «Μουσουλμάνους» με τους «Άραβες» είναι το ίδιο άτοπο.

Ενώ εμείς στη Δύση έχουμε προγραμματιστεί να συσχετίζουμε το Ισλάμ με τη Μέση Ανατολή, ένα τεράστιο 61,9 τοις εκατό όλων των Μουσουλμάνων – δηλαδή μια υπερ-πλειοψηφία – δεν ζει καθόλου στη Μέση Ανατολή’ οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι ζουν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Μόνο η Ινδονησία είναι πατρίδα περισσότερων από 200 εκατομμύρια Μουσουλμάνους, και η Ινδική υποήπειρος έχει χονδρικά μισό δισεκατομμύρο Μουσουλμάνους.

Λειτουργεί και ανάποδα. Για παράδειγμα, αν σκεφτείτε ότι να είσαι Άραβας σημαίνει ότι είσαι Μουσουλμάνος στις μέρες μας, λυπούμαστε που θα σας απογοητεύσουμε. Τουλάχιστον ένα 10 τοις εκατό του Αραβικού πληθυσμού στον κόσμο είναι Χριστιανοί (αυτό σημαίνει πάνω από 14 εκατομμύρια ανθρώπους).  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 1 εκατομμύριο περισσότεροι Άραβες Χριστιανοί από, πως να το θέσουμε … ολόκληρο τον Εβραϊκό πληθυσμό του κόσμου.

#2. Οι Δυτικές Κουλτούρες είναι πολύ περισσότερο ανθρωπιστικές από αυτή των αιμοδιψών Μουσουλμάνων.

b2ap3_thumbnail_38421.jpg

Ακόμα και πριν απ’ όλο αυτό το θέμα με την τρομοκρατία, το Ισλάμ είχε μια φήμη βίας στη Δύση. Εν μέρει, αυτό συνέβη εξ αιτίας της απότομης ανόδου του Ισλάμ στον κόσμο. Για παράδειγμα, ενώ χρειάστηκαν 1000 χρόνια για να διαδοθεί στην Ινδία ο Ινδουϊσμός, και 400 χρόνια για να μετατραπεί ο Χριστιανισμός από καταδιωκόμενη αίρεση σε επίσημη θρησκεία του κράτους, το Ισλάμ ξεκίνησε από την επιφοίτηση ενός τύπου και εξελίχθηκε στην κυρίαρχη πολιτική και θρησκευτική δύναμη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής μέσα σε διάστημα μόνο 100 χρόνων.#2. Οι Δυτικές Κουλτούρες είναι πολύ περισσότερο ανθρωπιστικές από αυτή των αιμοδιψών Μουσουλμάνων.

Πολλοί άνθρωποι λοιπόν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας είναι ο λόγος που αυτή η θρησκεία διαδίδεται σαν ιερή φωτιά: το σπαθί. Το επόμενο λογικό άλμα σύμφωνα μ’ αυτή την οπτική είναι ότι σαν άνθρωποι, οι Μουσουλμάνοι θα πρέπει να είναι βίαιοι και βάρβαροι κατακτητές. Ακόμα και πριν από την 11ηΣεπτεμβρίου, η δημοφιλέστερη απεικόνισή τους ήταν αυτή:

b2ap3_thumbnail_38414.jpg

Αλλά στην πραγματικότητα ..

Ο Μωάμεθ έθεσε κάποιους αρκετά προοδευτικούς κανόνες για τις εχθροπραξίες, και οι μεσαιωνικοί Μουσουλμάνοι συμπεριφέρονταν πολύ καλύτερα από τους Χριστιανούς στον πόλεμο. Ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος Μωάμεθ εξέδωσε «έναν αυστηρό κώδικα συμπεριφοράς για τους πολεμιστές του Ισλάμ» που περιλάμβανε:

Απαγορευόταν να φονεύονται γυναίκες, παιδιά ή αθώοι – στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν ερημίτες, μοναχοί ή άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες που χαρακτηρίζονταν μη μάχιμοι.

Απαγορεύονταν οι αδικαιολόγητες σφαγές αγελάδων ή άλλων ζώων.

Απαγορευόταν η πυρπόληση ή καταστροφή δέΑλλά στην πραγματικότητα ..ντρων και περιβολιών’ και

Απαγορευόταν η καταστροφή πηγαδιών.

Εν συντομία, ο Μωάμεθ ήθελε τα στρατεύματά του να πολεμάνε εντελώς σαν χίππις. Κατά τη διάρκεια του Σκοτεινού Μεσαίωνα. Και αυτό έκαναν.

Αλλά οι μεγαλύτερες εδαφικές κατακτήσεις συνέβησαν μετά το θάνατο του Μωάμεθ, σωστά;  Ίσως τότε να ήταν, που το Ισλάμ απόκτησε την αιμοδιψή φήμη του; Όχι ακριβώς. Ο διάδοχός του κωδικοποίησε τους υπάρχοντες κανόνες και τους καθιέρωσε για το στρατό του. Το οποίο πιθανόν εξηγεί το λόγο, για τον οποίο όταν ο Μουσουλμανικός στρατός κατέκτησε την Ευρώπη «εκδήλωσε τέτοιο βαθμό ανεκτικότητας που θα ντρόπιαζε πολλά Χριστιανικά έθνη,» σύμφωνα με τα λόγια ενός ειδικού.

b2ap3_thumbnail_38416.jpg
Συν το ότι χτίσανε ένα σωρό φίνα κτίρια.

Ενώ λοιπόν οι Χριστιανοί σταυροφόροι αποκεφάλιζαν τους εχθρούς τους και έριχναν τα κεφάλια τους σε τεράστια σακιά, οι Μουσουλμάνοι συνάδελφοί τους είχαν έναν ολόκληρο κώδικα τιμής που τους οδήγησε να σιτίζουν τους στρατούς των νικημένων εχθρών τους.

#1. Το Ισλάμ έχει μείνει στο Μεσαίωνα.

b2ap3_thumbnail_38420.jpg

Yπάρχουν πράγματι τρία μεγάλα αρνητικά στερεότυπα για το Ισλάμ – ότι μισεί τις γυναίκες, ότι είναι βίαιο και ότι σιχαίνεται οπο#1. Το Ισλάμ έχει μείνει στο Μεσαίωνα.ιοδήποτε είδος επιστημονικής προόδου. Έχουμε καλύψει ήδη τα δύο, αλλά πως να επιχειρηματολογήσεις για το τρίτο; Οι κυβερνήσεις τους βασίζονται σε αρχαία θρησκευτικά κείμενα! Και ποιες αρρώστιες έχει θεραπεύσει το Ιράν;

b2ap3_thumbnail_38417.jpg
Ρε παιδιά θα έπρεπε τουλάχιστον να μπορείτε να θεραπεύετε τον έρπη ή κάτι άλλο … 

Αλλά στην πραγματικότητα …

Με τον ίδιο τρόπο που δεν είναι όλοι οι Χριστιανοί Young Earth Creationists*  πολλοί σύγχρονοι Μουσουλμάνοι είναι ανοιχτοί στην ερμηνεία του Κορανίου. Μάλιστα, 45 τοις εκατό των Αμερικάνων Μουσουλμάνων σε μία δημοσκόπηση, δήλωσαν ότι θεωρούν την εξελικτική θεωρία ως «την καλύτερη εξήγηση για την προέλευση της ανθρώπινης ζωής στη Γη,» ποσοστό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο το 24 τοις εκατό των Ευαγγελιστών Χριστιανών πιστεύουν το ίδιο. Το ποσοστό των Μουσουλμάνων που ασπάζεται την επιστημονική εξήγηση για την καταγωγή της ζωής ήταν περίπου το ίδιο και για το σύνολο των Αμερικάνων (48 τοις εκατό).

b2ap3_thumbnail_38418.jpg
Αν τουλάχιστον μπορούσαν να επικοινωνούν τις απόψεις τους τόσο καλά όσο το κάνουμε εμείς …

Και επίσης έχουν καταπληκτικά επιτεύγματα. Η επιστήμη και τα μαθηματικά όπως τα ξέρουμε, δεν θα υπήρχαν καν χωρίς το Ισλάμ. Η Χρυσή Εποχή του Ισλάμ έφερε κυριολεκτικά επανάσταση σε κάθε πεδίο της ανθρώπινης σκέψης και κατά τη διάρκειά της, ανακάλυψαν την άλγεβρα και ανέπτυξαν τα πάντα από τη γεωγραφία και την έρευνα στις τέχνες, μέχρι την αρχιτεκτονική, τη φιλοσοφία, τον αστικό σχεδιασμό, τη φαρμακολογία και την ιατρική.

Οι Μουσουλμάνοι στην πραγματικότητα μοιράστηκαν όλη αυτή την λαμπρή γνώση με τα τελείως οπισθοδρομικά βασίλεια της Χριστιανικής Ευρώπης, αφού τα Ισλαμικά χαλιφάτα γέμισαν κάθε χώρα που κατακτούσαν με σχολεία, βιβλιοθήκες, δημόσια έργα και με το πιο προηγμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας στον πλανήτη. Μάλιστα, έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι αν τα χαλιφάτα είχαν πετύχει τον σκοπό της κατάκτησης όλης της Ευρώπης, η Ιταλική Αναγέννηση δε θα ήταν αναγκαία.

b2ap3_thumbnail_38428.jpg
Θα είχαμε γλυτώσει κι από το να βλέπουμε όλ’ αυτά τα πέη …

 • Young Earth creationism (YEC) είναι η θρησκευτική πίστη ότι το Σύμπαν, η Γη και όλη η ζωή στη Γη δημιουργήθηκαν από το Θεό μέσα σε 6 ημέρες και διαφέρει από άλλες παρόμοιες θεωρίες στο ότι δέχεται μια κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου σχετικά με την ηλικία της Γης. Αντιθέτως οι Old Earth creationists ερμηνεύουν τις 6 ημέρες της δημιουργίας από το Βιβλίο της Γένεσης μεταφορικά και δέχονται τους επιστημονικούς υπολογισμούς για την ηλικία της Γης και του σύμπαντος.

____________________________________________________________

Aπό:

https://omniatv.com/blog/5885

One comment on “Πέντε γελοίες προκαταλήψεις που πιθανόν έχετε για το Ισλάμ…

 1. Ο/Η Kimwn λέει:

  Άσχετο με την παρούσα ανάρτηση αλλά …

  Το σαξές στόρυ συνεχίζεται …

  h ttp://news.in.gr/economy/article/?aid=1500065417#ref=newsroombox

  ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση της ανεργίας στο 24,4% το δ’ τρίμηνο του 2015

  Αθήνα
  Στο 24,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το δ’ τρίμηνο του 2015, με αποτέλεσμα σε μέσα επίπεδα για το 2015 να βρίσκεται στο 24,9%. Με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.174.658 άτομα, το ποσοστό τους αυξήθηκε από το 24% του γ’ τριμήνου 2015 και μειώθηκε από το 26,1% του δ’ τριμήνου 2014.
  «Μελανά» ζητήματα παραμένουν τόσο ο υψηλός αριθμός των μακροχρόνια ανέργων (αναζητούν εις μάτην εργασία πάνω από ένα έτος) που ανέρχεται σε 872.771 άτομα (το 74,3% του συνόλου των ανέργων), όσο και το γεγονός ότι η ανεργία στους νέους έως 24 ετών διαμορφώνεται στο 49% και ειδικά για τις νέες γυναίκες φθάνει στο 54,3%.
  Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθµός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση µε το γ’ τρίµηνο 2015 και µειώθηκε κατά 5,7% σε σχέση µε το δ’ τρίµηνο 2014.
  Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας (28,4% το δ’ τρίμηνο 2015 από 29,6% το δ’ τρίμηνο 2014) παραμένει σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (21,2% από 23,3%).
  Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15-24 ετών (49% το δ΄ τρίμηνο 2015 από 51,5% το δ΄ τρίμηνο 2014) και 25- 29 ετών (37,4% από 41,1%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (23,2% από 24,7%), 45- 64 ετών (19% από 19,3%) και 65 ετών και άνω (10% από 10,9%).
  Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Μακεδονία (32,2% το δ΄ τρίμηνο 2015 από 27,9% το δ΄ τρίμηνο 2014), η Δυτική Ελλάδα (28,9% από 27,8%) και η Θεσσαλία (28,6% από 25,8%). Ακολουθούν, η Κρήτη (26,5% από 25,3%), η Στερεά Ελλάδα (26,2% από 27%), η Κεντρική Μακεδονία (25,4% από 27,9%), η Ήπειρος (24,4% από 24,5%), η Αττική (24,2% από 26,8%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (22,7% από 24,4%), η Πελοπόννησος (19,9% από 23,4%), το Βόρειο Αιγαίο (16,6% από 20,5%), οι Ιόνιοι Νήσοι (16,4% από 21,2%) και το Νότιο Αιγαίο (11,4% από 16,9%).
  Λαµβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (45,6%). Τα χαµηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή µεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (13,7%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης (19,6%).
  Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν µισθωτή απασχόληση, το 12,1% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 83,1% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθειµένο να εργαστεί και µε µερική απασχόληση. Τέλος, το 4,8% είτε αναζητεί µερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται εάν θα βρει µερική ή πλήρη απασχόληση.
  Ένα ποσοστό ανέργων (6,4%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του δ’ τριµήνου 2015, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (31,5%), δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (18,4%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (13,2%).
  Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 22,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι µακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 µήνες και άνω, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 74,3%.
  Το ποσοστό ανεργίας των ατόµων µε ξένη υπηκοότητα είναι µεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (30,8% έναντι 23,9%). Επίσης, το 71,3% των ξένων υπηκόων είναι οικονοµικά ενεργό, ποσοστό σηµαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,1%.
  Όσον αφορά στην απασχόληση, το δ΄ τρίμηνο πέρυσι ο αριθµός των απασχολούµενων ανήλθε σε 3.641.682 άτοµα και η απασχόληση µειώθηκε κατά 0,8% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και αυξήθηκε κατά 3,0% σε σχέση µε το δ΄ τρίµηνο 2014.
  Το δ΄ τρίµηνο πέρυσι βρήκαν απασχόληση 151.110 άτοµα, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, 41.841 άτοµα µετακινήθηκαν από τον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 111.421 άτοµα, τα οποία ένα χρόνο πριν ήταν
  απασχολούµενα, σήµερα είναι άνεργα και άλλα 55.582 άτοµα που ήταν απασχολούµενα είναι πλέον οικονοµικά µη ενεργά. Επιπλέον, 111.733 άτοµα, που πριν ένα έτος ανήκαν στον οικονοµικά µη ενεργό πληθυσµό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.
  Ανά τοµέα της οικονοµίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τοµέα υπάρχει µείωση 5,7% στον αριθµό των απασχολούµενων. Στον δευτερογενή τοµέα παρατηρείται αύξηση 2,5% και στον τριτογενή αύξηση 4,8%.
  Το ποσοστό της µερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,4% του συνόλου των απασχολουµένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζοµένων, το 69,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν µπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 6,8% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,7% διότι εκπαιδεύεται, το 2,9% διότι φροντίζει µικρά παιδιά ή εξαρτώµενους ενήλικες και το 16% για διάφορους άλλους λόγους.
  Το ποσοστό των µισθωτών, το οποίο εκτιµάται σε 65,7%, εξακολουθεί να είναι χαµηλότερο του µέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 83,5 του συνόλου των απασχολουµένων.
  Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s