Ευχολόγια και Ζαϊμπάτσου 

σημ.Αμετανόητου: κάποια στιγμή εχτές, μίλαγα με έναν φίλο για τα «ζαϊμπάτσου» και έφερε η συζήτηση και τις περιβόητες «ιδιωτικοποιήσεις»…και θυμήθηκα επίσης αυτό που είχα γράψει κάποτε στον Γιαννίτση…[Γιατί ο «ασθενής» πέθανε και εσείς κοροϊδεύετε τους συγγενείς, για να μην ανακοινωθεί ο θάνατος στη βάρδια σας.]

Το αφιερώνω λοιπόν στον «φίλο» μας τον Αλέξη…του ταιριάζει γάντι.Θα τους «πεθάνει» τους «νταβατζήδες» του Καραμανλή…πρώτα βέβαια άρχισε με τους μισθωτούς,τους συνταξιούχους,τους αγρότες,τα «μπλοκάκια» αλλά στο τέλος θα τους λιώσει…δεν θα του ξεφύγει κανένας, είμαι σίγουρος….lol.lol.lol.!!!


 

Γράφει ο Αμετανόητος

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Τα κέντρα εξουσίας, οι κυρίαρχες Ελίτ, έχουν χάσει εντελώς τη μπάλα. Και στην Ευρώπη, και στις ΗΠΑ και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα.

Μιλώ για τους Νεοφιλελεύθερους και τις ιδεοληψίες που επέβαλλαν με τη Βία του «Οικονομικού αλάθητου», τα παιδιά του Σικάγο, σε όλο τον πλανήτη.

Τα τέκνα του Φρήντμαν, του Χάγιεκ και του Νόζικ, μάλλον έχουν αρχίσει και έχουν μελιταίο πυρετό…δεν εξηγείται αλλιώς.

Προ ολίγου καιρού, δημοσιεύτηκε άλλο ένα άρθρο, ενός πολύ γνωστού νεοφιλελεύθερου, και εξέχοντος στελέχους του “Σημιτικού” μπλοκ. Αναστάσιος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός και πρώην Πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Το άρθρο με έστειλε «αδιάβαστο», εις την λαϊκήν ορολογία.

( «Το ευχολόγιο για ανάπτυξη και τι – δεν – κάνουν κυβερνήσεις και τρόικα» http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=476248 )

Λέει μεταξύ άλλων, στον επίλογο, ο πρώην πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

«Παλαιότερα η αντίληψη της βιομηχανικής πολιτικής οδήγησε σε τερατουργήματα κρατικής αποτυχίας και διαφθοράς. Σήμερα η έννοια μιας πολιτικής που θέτει γενικότερους στόχους ανάπτυξης και προσπαθεί να στηρίξει την παραγωγική αναδιάρθρωση είναι εγγενής στη διεθνή πολιτική. Στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και στην ΕΕ η συνεχής διαφοροποίηση της παραγωγής και η δημιουργία νέων – μικρών ή μεγάλων – πεδίων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων έχουν αναδειχθεί σε κεντρικά εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, σύγχρονες υποδομές, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, ηλεκτρονικά). Στη μη νεοφιλελεύθερη χώρα μας αντίστοιχες μορφές πολιτικής ανάλογες με τα δεδομένα μας απλώς είναι ανύπαρκτες. Η λογική της αυτορρύθμισης της αγοράς κυριαρχεί.»

Θέτω λοιπόν ερωτήματα, ευθέως, στον κ.Γιαννίτση, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο νεοφιλελεύθερο αλλά και απλό «φιλελεύθερο» καπιταλιστή…που θα διαβάσει το άρθρο.

1ον.Από πότε στην Ευρώπη η αντίληψη της βιομηχανικής πολιτικής οδήγησε σε «τερατουργήματα κρατικής αποτυχίας και διαφθοράς» ?

Δηλαδή όταν υπάρχουν χώρες σαν τη Γερμανία ή την Γαλλία και με κρατικές εταιρείες που σχεδιάζουν τα βήματά τους και την Εθνική Οικονομία τους, πράττουν λάθος ? Η Ιαπωνία το 1960,το 1970 και το 1980 που το έκανε,έπραξε λάθος ?

2ον. Στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη, όπως ισχυρίζεστε: “και η δημιουργία νέων – μικρών ή μεγάλων – πεδίων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων έχουν αναδειχθεί σε κεντρικά εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, σύγχρονες υποδομές, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, ηλεκτρονικά).”

Eμάς τόσα χρόνια, τι μας εμπόδιζε να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι των άλλων χωρών ? Μήπως οι Ελληνες εργαζόμενοι-τεμπελχανάδες ή μήπως το κλεπτοκρατικό-κράτος (λάφυρο) των ντόπιων και ξένων Ελίτ ?

Μήπως η ακόρεστη απληστία των Ελλήνων επιχειρηματιών ή ο Γ.Γ των «σοβιέτ», της κεντρικά σχεδιαζόμενης οικονομίας ? Επισυνάπτω δύο παλαιότερα κείμενα μου λοιπόν, έτσι για να φανταστούμε ξανά, τα «κεντρικά εργαλεία», του συστήματος που εσείς δημιουργήσατε, και πως τα χρησιμοποιήσατε, μέχρι να τα ξεκάνετε…!

Φταίνε οι εργαζόμενοι,να πάνε όλοι σπίτια τους… και ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

http://olympia.gr/2011/04/16/%cf%86%cf%84%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%b6%cf%8c%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%ac%ce%bd%ce%b5-%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%80%ce%af/

Για να θυμούνται οι «παλαιότεροι»…και να μην παραμυθιάζονται οι νεώτεροι…

http://olympia.gr/2011/04/04/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%c2%ab%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9%c2%bb-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/

3ον.Γράψατε, ότι η χώρα μας ήταν ΜΗ νεοφιλελεύθερη ? Είστε σίγουρος ? Γιατί εγώ, αλλά και άλλοι πολλοί, πιστεύουμε ότι, όχι μόνο ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΑΜΕ όλους σχεδόν τους στρατηγικούς άξονες οικονομικής  ανάπτυξης της Χώρας, αλλά μας άφησαν και τον λεγόμενο «κατιμά» στο κράτος, δηλαδή στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων.

Παραδείγματος χάριν. Γιατί δεν ιδιωτικοποιήθηκαν τα ΚΑΠΗ αλλά τα ΕΛΠΕ (υ.γ.2) ? Γιατί δεν ιδιωτικοποιήθηκαν τα γραφεία τουρισμού του ΕΟΤ αλλά ο ΟΤΕ ? Γιατί δεν ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΑΕΔ, αλλά τα Μεταλλεία Χρυσού ? και τόσα άλλα παραδείγματα…νομίζετε ότι κάνω χιούμορ ε ?

Βάσει της έκθεσης-μελέτης λοιπόν, ενός άλλου συναδέλφου σας καθηγητή, του κ.Σταθάκη (Ρετρό ιδεολογήματα αντί για πρόγραμμα ανάπτυξης, http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=701846 )

δεν έχει μείνει και πολύ «πράγμα με ζουμί» να ιδιωτικοποιηθεί ακόμα…το ρεύμα, το νεράκι και ο τζόγος…

Και να μην ξεχνάμε βέβαια, ότι η ΡΑΕ, «άνοιξε» την αγορά του ρεύματος, και φάγαμε τα «ταπίδια» από τον κ.Μηλιώνη και την οικογένεια Φλώρου.

http://topontiki.gr/article/32127

Δεν πιστεύω να το ξεχάσαμε το «φέσι» των golden boys,έτσι δεν είναι ?

4ον.Και επειδή δεν κάνω χιούμορ,τις 100% ιδιωτικές τράπεζες, γιατί τις στηρίξαμε (μάλλον εσείς, σαν μέλος της πρώην Κυβέρνησης…) με έναν πακτωλό χρημάτων, που όμοιό της δεν έχει δεί η παγκόσμια οικονομική ιστορία, συγκριτικώς με το μέγεθος της χώρας μας ?

( http://www.xrimanews.gr/agores/38204-pagkosmio-rekor-kratikhs-enisxyshs-pros-tis-trapezes-gia-thn-ellada )

Υπάρχει άλλο, πιό «κεντρικό εργαλείο», στον σύγχρονο κόσμο ? Δεν υπάρχει.

Πιο «κεντρικό» από αυτό, δεν έχει εφευρεθεί ακόμα…!

Αυτό εννοεί δηλαδή, η εφημερίδα «capital» και τα άλλα ποικιλόχρωμα παπαγαλάκια,(και ενδόμυχα κι’ εσείς) όταν χρησιμοποιούν τη λέξη «σοβιετία» για να περιγράψουν την Ελλάδα ?

Δηλαδή, κυβέρναγαν τη χώρα τα λαϊκά «σοβιέτ» και στήριξαν τους «κρατικούς» τραπεζίτες ?

Πότε έγινε αυτό ? Εκτός αν μπερδέψατε τον Σημίτη για τον Χρουτσώφ και τον Καραμανλή για τον Μπρέζνιεφ…

Πείτε τους όμως, ότι όταν το κράτος δίνει χρήματα στον ιδιώτη, το οποιοδήποτε κράτος,στον οποιοδήποτε ιδιώτη, τότε, οι Τράπεζες αποκτούν Λαϊκή Βάση και δεν παραμένουν στα χέρια Χρεοκοπημένων Επιχειρηματιών…αλλά στον έλεγχο αυτών, που έριξαν το ζεστό χρήμα.Αλλωστε, έτσι δεν έλεγε ο Χάγιεκ ?

5ον.Αντε λοιπόν και δέχομαι, ότι ΔΕΝ ήταν νεοφιλελεύθερη η Ελλάδα. Ηταν «σοβιετία» όπως είπαμε, και ισχυρίζονται τα e-ξωτικά πτηνά της «αγοράς», που σας πλέκουν τα εγκώμια.(υ.γ.1).Εχετε δεί μία χώρα με «κεντρικού τύπου» σχεδιαζόμενη οικονομία να μην κατευθύνει και να μην οργανώνει την οικονομική πολιτική ? Αρα δεν θα πρέπει να «ρυθμίσει» την αγορά ? ή θα περιμένει το γνωστό Σκωτσέζικο «αόρατο χέρι» του Σμίθ ? εμ, δεν θα ‘ρθει κ.Γιαννίτση, το περίμεναν πολλοί πριν από σας…δεν θα έρθει.Ποτέ δεν ήρθε.

Σε ένα βιβλίο λοιπόν, παγκόσμιο best-seller, (που το έχουμε προτείνει ανεπιφύλακτα, 23 αλήθειες για τον καπιταλισμό, http://olympia.gr/2011/12/23/capitalism/ ) ένας άλλος καθηγητής της Ανάπτυξης (όπως κι εσείς), ο Κορεάτης καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας της Ανάπτυξης, του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, ο Χα-Τζουν Τσανγκ, αναφέρει:

Αλήθεια 19η.: «Παρά την πτώση του κομμουνισμού, εξακολουθούμε να έχουμε οικονομίες κεντρικού σχεδιασμού»

Τι μας λένε: […όσο λιγότερος προγραμματισμός,τόσο το καλύτερο]

Τι ΔΕΝ μας λένε: [ Oι καπιταλιστικές οικονομίες είναι σε μεγάλο βαθμό οικονομίες κεντρικού σχεδιασμού […] Πολλές καπιταλιστικές κυβερνήσεις προγραμματίζουν το μέλλον τομέων της βιομηχανίας τους μέσω της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής ή και της εθνικής οικονομίας εν γένει μέσω οικονομικού σχεδιασμού […] Οπότε το ζήτημα δεν είναι κατά πόσον υφίσταται προγραμματισμός αλλά κατά πόσον υφίσταται ο κατάλληλος προγραμματισμός στα κατάλληλα επίπεδα.]

Και συμπληρώνω εγώ.

Και εις όφελος ποιών κ.Γιαννίτση, πρώην Πρόεδρε των Ελληνικών Πετρελαίων?

Των ολίγων και «εκλεκτών», ή των πολλών και αδύναμων ?

Και επειδή ίσως δεν το γνωρίζετε, θα σας αναφέρω ένα άλλο ιστορικό γεγονός, όπως το αφηγείται ένας άλλος Ασιάτης. Ιάπωνας για την ακρίβεια. Ενας μύθος στον κόσμο των επιχειρήσεων και ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ.

» …Στην Ιαπωνία μετά τον Β΄ΠΠ οι 12 οικογένειες που έλεγχαν τα «ζαϊμπάτσου», δηλαδή τα τεράστιας Οικονομικής δύναμης συγκροτήματα, τιμωρήθηκαν γιατί είχαν συνεργαστεί με τους μιλιταριστές. Σχεδόν 15 «ζαϊμπάτσου» διαλύθηκαν αμέσως και τα περιουσιακά τους στοιχεία πέρασαν στην Επιτροπή Εκκαθάρισης Εταιρειών. Σε 4.500 εταιρείες των ζαϊμπάτσου, επιβλήθηκε περιορισμός στις δραστηριότητές τους…Οι πάμπλουτες οικογένειες της Ιαπωνίας έχασαν τα προνόμιά τους.Ποτέ ξανά δεν θα συγκεντρωνόταν τόσος πλούτος στα χέρια τόσων λίγων οικογενειών…»

Η Ιαπωνία ανέπνευσε, η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα νέων και ανεξάρτητων ανθρώπων ,επιταχύνθηκε, και προωθήθηκε σφόδρα από το ίδιο το Γιαπωνέζικο κράτος. Η Ιαπωνία,η σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη αυτή χώρα, μεγαλούργησε, και έφτασε μέσα σε 30 χρόνια περίπου, στο Γιαπωνέζικο παγκόσμιο οικονομικό θαύμα.

Στο «made in Japan» θαύμα, όπως περιέγραφε ο ιδρυτής της Sony, Akio Morita, το 1988,στο ομώνυμο βιβλίο του.

Εγώ λοιπόν, κ.πρώην υπουργέ, σας εύχομαι καλές ψαλμωδίες. Και όχι ευχολόγια. Νεκρώσιμες.

Γιατί ο «ασθενής» πέθανε και εσείς κοροϊδεύετε τους συγγενείς, για να μην ανακοινωθεί ο θάνατος στη βάρδια σας.

-Αμετανόητος

Υ.Γ.1 «Τ. Γιαννίτσης: Ένας πρόεδρος τριπλής αποστολής για τα ΕΛΠΕ» http://www.capital.gr/Articles.asp?id=863388

Υ.Γ.2 «ΕΛΠΕ: Διαψεύδουν δημοσιεύματα που επικαλούνται έκθεση του ΔΝΤ» (σ.α.για καρτέλ στα καύσιμα). http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2238422

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Olympia.gr  στις 02/10/2012

Ευχολόγια και Ζαϊμπάτσου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s