Μια ανοιχτή επιστολή στο Charlie Hebdo- Της Dilar Dirik…


cymwo-pw8aaqmmz

Αγαπητό Charlie Hebdo,

Ελευθερία του λόγου, μπλα μπλα/ δεν είναι ρατσισμός, μπλα μπλα, ας τα βάλουμε στην άκρη αυτά, η τελευταία γελοιογραφία σας, που δείχνει τον Aylan Kurdi, αν είχε μεγαλώσει, ως κάποιον που προσπαθεί να χουφτώσει μια γυναίκα στην Ευρώπη, δεν είναι ούτε αστεία, ούτε εκφράζει κάτι σημαντικό με οποιονδήποτε τρόπο.

Είναι κακόγουστη έτσι κι αλλιώς, αλλά από τη στιγμή που έχετε επιλέξει τον Aylan Kurdi να είναι ο πρωταγωνιστής του σκίτσου σας, ας δούμε στο πλαίσιο αυτού του παιδιού, που πνίγηκε στη Μεσόγειο και που τώρα χλευάζετε πέρα ​​από το θάνατό του:

Ο Aylan Kurdi ήταν Κούρδος από το Κομπάνι, το προπύργιο της αντίστασης κατά του ISIS. Το Κομπάνι έφερε ξανά την ελπίδα στην ανθρωπότητα, και πάνω απ ‘όλα, έχει δείξει στον κόσμο την αντοχή και τη δύναμη των γυναικών ενάντια στο φασισμό.

Αν ο Aylan Kurdi είχε μεγαλώσει – και θα είχε, αν κράτη όπως η Γαλλία δεν είχαν μετατρέψει την Ευρώπη σ’ένα ρατσιστικό κάστρο άθικτων ανθρώπων, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τα αποτελέσματα της αποικιακής κληρονομιάς τους, αν δεν είχε καταστρέψει χώρες από τις οποίες εκατομμύρια Aylan τώρα τρέπονται σε φυγή, εν μέρει ως αποτέλεσμα των γαλλικών πολιτικών και των πωλήσεων όπλων, εάν η Γαλλία δεν είχε σχεδιάσει αυτά τα τεχνητά σύνορα στη συμφωνία Sykes-Picot, της οποίας τα καταστροφικά αποτελέσματα ζούμε τώρα, ακριβώς 100 χρόνια μετά – σίγουρα θα είχε γνωρίσει μέσα από την ζωή του ποιο είναι το νόημα του Κομπάνι.

Θα γνώριζε, ότι ήταν οι γυναίκες που απελευθέρωσαν τη γενέτειρά του. Ίσως, όπως και οι περισσότεροι οργανωμένοι Κούρδοι νέοι στις κοινότητές μας στην Ευρώπη – οι περισσότεροι από τους οποίους επίσης κάποτε έφτασαν ως πρόσφυγες εκεί – θα είχε γίνει ένας ενεργός υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου, ένας πολιτικός ακτιβιστής, ένας υπερασπιστής των δικαιωμάτων. Θα είχε μεγαλώσει και θα είχε συνηθίσει με την εικόνα γυναικών γύρω του σε ηγετικούς ρόλους. Οι φωτογραφίες γυναικών ανταρτών στους τοίχους θα ήταν κάτι φυσιολογικό γι ‘αυτόν.

Αν είχε σπουδάσει, τα ανέκδοτα για το ότι οι Κούρδοι μαθητές πάντα σπουδάζουν κοινωνιολογία, πολιτική ή νομική θα αναφέρονταν και σ’αυτόν. Πιθανόν να είχε συζητήσει και προβάλει το γεγονός, ότι η Γαλλία εξακολουθεί σκόπιμα να μην εκθέτει τον ρόλο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας στη δολοφονία στο Παρίσι των τριών Κούρδων ακτιβιστών γυναικών, των Sakine Cansiz, Fidan Dogan και Leyla Saylemez, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν την ίδια ημέρα, που το Charlie Hebdo δέχτηκε επίθεση αλλά δύο χρόνια νωρίτερα.

Θα είχε ίσως διαμαρτυρηθεί για το ότι το γαλλικό κράτος εφευρίσκει αιτίες, για να συλλάβει και να τρομοκρατήσει ακτιβιστές Κούρδους στη Γαλλία για τις πολιτικές δραστηριότητές τους και τις απόψεις τους. Το ίδιο το γαλλικό κράτος που φωνάζει για «ελευθερία του λόγου», αφαίρεσε την άδεια λειτουργίας από το κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι, Medya TV το 2004,  που αποτελούσε το μοναδικό μέσο ενημέρωσης για εκατομμύρια Κούρδους στην Ευρώπη, ώστε να μαθαίνουν ειδήσεις από το σπίτι τους και να μπορούν να έχουν μια φωνή.

Αλλά ναι, ο Aylan Kurdi πέθανε, του πήραν το μέλλον του και η ρατσιστική φαντασία σας για το μέλλον του, είναι γελοία, όταν προσπαθείτε να την στολίσετε με την ελευθερία του λόγου, όταν μεταξύ άλλων, ο φασισμός και η σιωπή του γαλλικού κράτους, είναι επίσης άμεσα υπεύθυνα για το ότι τα σώματα των προσφύγων καθίστανται αναλώσιμα!

[H Dilar Dirik υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge και συμμετέχει ενεργά στους αγώνες του κουρδικού λαού]

[Πηγή η προσωπική σελίδα της Dilar Dirik]

Mετάφραση-επιμέλεια για το Kollect: Θ.Αγγελόπουλος

To σκίτσο

cymwo-pw8aaqmmz
-Τι θα γινόταν ο μικρός Aylan  εάν μεγάλωνε;-Θα χούφτωνε κώλους στη Γερμανία.

__________________________________________________________

Aπό:

Μια ανοιχτή επιστολή στο Charlie Hebdo- Της Dilar Dirik

 

2 comments on “Μια ανοιχτή επιστολή στο Charlie Hebdo- Της Dilar Dirik…

  1. Ο/Η brain teaser λέει:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s