Παγκόσμιο ντόμινο από το κινεζικό μίνι-κράχ: 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016


People look at an electronic board at a brokerage house in Shanghai December 27, 2010. China's key stock index ended down 1.9 percent on Monday, wiping out an earlier 1.5 percent gain, as investors dumped property, financial and energy shares on concerns about their longer-term outlook after a short-lived relief rally in the morning. REUTERS/Aly Song (CHINA - Tags: BUSINESS) - RTXW12N

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε επενδυτές και αναλυτές για την πορεία των αγορών με πολλούς να κάνουν λόγο για μια δεύτερη χρηματοπιστωτική κρίση, όμοια με αυτή του 2008, μετά τη δεύτερη, μέσα σε μια εβδομάδα, διακοπή της συνεδρίασης στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Χαρακτηριστικό των ανησυχιών είναι ότι περίπου 2,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι έχουν χαθεί το 2016 (έως και χθες) από τις παγκόσμιες αγορές μετοχών, χωρίς να συνυπολογίζεται η σημερινή πτώση.

Η Κίνα καταγράφει το χειρότερο ξεκίνημα χρηματιστηριακής χρονιάς καθώς η αγορά υποχώρησε και πάλι 7%, μετά την απόφαση της Λαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε νέα υποτίμηση του γουάν, μειώνοντας το επιτόκιο αναφοράς.

Η μεγάλη πτώση ενεργοποίησε ξανά τον μηχανισμό διακοπής των συναλλαγών, περίπου 30 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Στην πτώση συμμετέχουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να υποχωρεί 3,6% σε χαμηλό τουλάχιστον 4 μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 4 μετοχές στον δείκτη βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Από την αρχή του νέου έτους ο δείκτης έχει υποχωρήσει 3,1%.

Τις απώλειες οδηγούν οι μετοχές ενέργειας εν μέσω νέας πτώσης του πετρελαίου (κάτω από τα 33 δολάρια) το οποίο βρίσκεται κοντά σε χαμηλά 12 ετών. Οι μετοχές εμπορευμάτων υποχωρούν σε νέα χαμηλά από το 2009 καθώς έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 3,12% κάτω από τις 10.000 μονάδες, στις 9.894 μονάδες, για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Ο γερμανικός δείκτης έχει καταγράψει πτώση 8,5% αυτή την εβδομάδα, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2011, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη έκθεση στην Κίνα.

Ο FTSE 100 κινείται με πτώση 2,55% στις 5.918 μονάδες. Ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,65% στις 4.361 μονάδες, ο ΙΒΕΧ κινείται με πτώση 2,64% στις 8.964 μονάδες και ο FTSE MIB με πτώση 2,29% στις 19.954 μονάδες.

Μεγάλη πτώση και για τις μεταλλευτικές μετοχές, πρώτων υλών, αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυτελών αγαθών.

Στην Αθήνα η «βουτιά» πλησιάζει πάλι το 5% με τον Γενικό Δείκτη στα όρια της αντίστασης. Ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 586 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,01%.

http://lykavitos.gr/archives/250305

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s