Οι ψευδαισθήσεις για το Podemos…


Γράφει ο Zachi Petroball

___________________________________________________________

Το Podemos δημιουργήθηκε απο την κίνηση των Αγανακτισμένων, ή Movimiento 15-Μ, το νεανικό μαζικό κίνημα που γέμισε τους δρόμους και τις πλατείες της Ισπανίας με μαζικές διαδηλώσεις. 

Αυτό το μαζικό κίνημα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και της ανεργίας ήταν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα, όπως φαίνεται, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη από το 2008. Συνεπώς, δεν είναι να απορεί κανείς που οι άνθρωποι έχουν ελπίδες όταν ένα κόμμα που απορρέει από αυτή την κίνηση είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ισπανίας.

Αλλά οι προσδοκίες είναι τοσο ρεαλιστικές, ακριβώς όπως ήταν και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Podemos έχει πολλές ενδιαφέρουσες πλευρές, τόσο στη διαδικασία κινητοποίησης όσο και σε πολλές συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις και στρατηγική των Media. Είναι σίγουρο ότι ο αρχηγός του κόμματος Pablo Iglesias είναι αναμφίβολα εξειδικευμένος στρατηγός.

Δυστυχώς δεν είναι αρκετό. Ο Iglesias έχει καταστήσει σαφές ότι το Podemos θέλει να διατηρήσει την ευρωζώνη και τη συμμετοχή της Ισπανίας σε αυτή. Πήρε το κόμμα αφαιρώντας το αρχικό αίτημα απόσυρσης του από το ΝΑΤΟ και ο ίδιος παραδέχεται ότι αν Podemos καταλήξουν στην ίδια κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει κάτι περισσότερο. Όταν ρωτήθηκε απευθείας, σχετικά με το πώς το Podemos θα σταθεί απέναντι στο ευρώ, ο Ιγκλέσιας, δήλωσε: «Αν έρθουμε στην εξουσία σε καμία περίπτωση δεν θα φύγουμε από το ευρώ.»

Για το πώς η Ισπανία θα είναι σε θέση να ασκήσει ανεξάρτητη οικονομική πολιτική αφού συνδέεται με ένα νόμισμα του οποίου η τιμή είναι το 30-40% της ανταγωνιστικότητάς τους, δεν έδωσε καμία απάντηση.

Ας θυμόμαστε ότι ο Iglesia είχε αποδεχθεί τον πρώην στρατηγό του ισπανικού γενικού επιτελείου José Rodríguez Julio, ως υποψήφιο για το Podemos. Ο Rodriguez οδήγησε την Ισπανική Πολεμική αεροπορία σε επιθετικό πόλεμο ενάντια στη Λιβύη το 2011. Αυτό ήταν φυσικά ένα ισχυρό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι ο ισπανικός στρατός και η αστική τάξη στην Ισπανία εμπιστεύονται το Podemos σε αυτά τα θέματα.

Το πρόγραμμα του Podemos είναι κυρίως ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ισπανικού καπιταλισμού και απορρίπτει κάποιες παλαιές δομές. Ασκεί εντός της ΕΕ σαν συμβαλλόμενο μέρος μια αναζωογονητική πολιτική εκδημοκρατισμού της Ένωσης, και προτείνει τη σύσταση ενός κοινοβουλίου για την ευρωζώνη, με νομοθετική και πολιτική εξουσία.

Τα παλαιά κόμματα στην Ευρώπη είναι τόσο διεφθαρμένα και αντιλαϊκά που χρειάζονται νέες επιλογές που μπορούν να διεγείρουν τις μάζες. Όλα δείχνουν ότι το Podemos έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο κόμμα.

Με λίγα λόγια α με γύρευε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s