Χριστούγεννα… «εντός ή εκτός των τειχών»; …


Art by John Antóno

Γράφει η Ειρήνη Βαρβάρα Λαγουβάρδου

____________________________________________________________

Χριστούγεννα… έρχονται και ξανάρχονται, μια γιορτή επί της ουσίας θρησκευτική η οποία όμως εορτάζεται από την πλειοψηφία των ανθρώπων, ανθρώπους που πιστεύουν ή δεν πιστεύουν στο Θεό.
Άλλωστε, ένας ανοιχτός νους θέλει και μπορεί να ψάξει να βρει το ισχυρό σημαινόμενο μέσα σε κάθε σημαίνον, ασχέτως προσωπικών πεποιθήσεων, πίστης ή μη πίστης, και τα Χριστούγεννα έχουν έναν ισχυρότατο συμβολισμό.


Ο άνθρωπος είναι μια ύπαρξη τραγική, καθώς είναι το μόνο ον το οποίο γνωρίζει από πολύ νωρίς το φθαρτό της ύπαρξής του και το άγχος του αναπόφευκτου θανάτου του, αλλά και του θανάτου των οικείων του, τον ακολουθεί στην πορεία της ζωής του.

Τα Χριστούγεννα, πέρα από τη χαρούμενη διάστασή τους, συμβολίζουν αυτήν ακριβώς την ενδόμυχη ανάγκη του ανθρώπου για έξοδο από τη φθορά και το θάνατο. Ένας Θεός γεννιέται, μπαίνει στη θέση του ανθρώπου και βιώνει τις ανθρώπινες καταστάσεις, τη φθορά, τον πόνο, το χλευασμό και τη σταύρωση από το συνάνθρωπο και, ύστερα, κάνει την υπέρβαση της αναγέννησης, της αναδημιουργίας, το δώρο της ανάστασης.

Σε όλες τις εποχές, ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ένα τέτοιο μήνυμα, το μήνυμα της απρόσκοπτης συνέχισης της ζωής εσαεί, με την παράλληλη ελπίδα ή πίστη ότι κάποια στιγμή η ενσυναίσθηση, δηλαδή το να μπω στη θέση του άλλου και ο άλλος στη δική μου, θα υπερκεράσει τον αυταρχισμό της αλληλοισοπέδωσης των ανθρώπων.


Βέβαια, τα τροποποιημένα μας Χριστούγεννα καταλήγουν ως επί το πλείστον σε μια κατ’ επίφαση γιορτή με εκδηλώσεις πρόσκαιρης και, ως εκ τούτου, υποκριτικής «φιλανθρωπίας» και υπερκαταναλωτισμού, εκδηλώσεις οι οποίες δεν καταδεικνύουν χαρά, αλλά εσωτερικό, αδιαχείριστο κενό.


Διαβάζοντας χθες τους στίχους του Θάνου Σταθόπουλου: «Εν τέλει, καθένας έχει τον κύκλο του, αντί να σπάει τον κύκλο του», σκέφτηκα πόσο κλειστοφοβικά επιλέγουμε να ζούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και, ξαφνικά, το δεκαπενθήμερο των Χριστουγέννων σπάμε ψευδαισθητικά τον κύκλο μας, για να κλειστούμε εκ νέου στον ίδιο κύκλο μετά το τέλος των εορτών.

Το να γίνεται κανείς κάτοχος της γνώσης, το να κοιτάει ευθύβολα και με κατανόηση το απογυμνωμένο εντός του, καθώς επίσης και εντός των άλλων, δεν είναι εύκολη διαδικασία.
Σαφώς, είναι ευκολότερη η επιδερμική κάλυψη με ένα φύλλο συκής κι όταν η συνείδηση θέσει ερωτήματα για τη συμπεριφορά μας, σαφώς είναι ευκολότερη η μετάθεση της ατομικής μας ευθύνης στον όποιον άλλο, σε κάποιο φίδι.
Εξάλλου, φίδια υπάρχουν σε όλες τις εποχές και η διαχρονική, συμβολική παρουσία τους σε διαφορετικούς πολιτισμούς δεν είναι τυχαία.


Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία για προσωπική αναγέννηση και αυτή η αναγέννηση μπορεί να κατακτηθεί από καθέναν ο οποίος θέλει να την κατακτήσει.

Τα προσωπικά πιστεύω είναι προσωπικά και το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουμε την πίστη ή τη μη πίστη του διπλανού μας, αλλά να αλλάξουμε τον εαυτό μας.

Όταν σταματήσουμε να πιστεύουμε με τόση σιγουριά στο αλάνθαστο του υπέροχου εαυτούλη μας, τότε μόνο θα έρθει και ο σεβασμός προς τον όποιον άλλο.
Άλλωστε, οι μεγαλύτερες πλάνες της ανθρωπότητας δεν είναι ούτε οι πολιτικές και κοινωνικές ιδεολογίες, ούτε οι θρησκείες, αλλά η άκρως επικίνδυνη τάση του ανθρώπου να γενικεύει, να αφορίζει και να χλευάζει ό,τι αντιτίθεται στον στενό τρόπο, με τον οποίο ο ίδιος προσλαμβάνει τα ερεθίσματα, δηλαδή ό,τι δεν κατανοεί.


Γι’ αυτό, οι ακραίοι άνθρωποι, δηλαδή όσοι καταλήγουν είτε θρησκόληπτοι είτε «θρησκοληπτικά» άθεοι, έχουν κοινό παρανομαστή το ναρκισσιστικό εγώ τους.
Ο μεν θρησκόληπτος θα διαστρεβλώσει οποιοδήποτε θετικό μήνυμα ή διδασκαλία, προκειμένου να προσδώσει επίπλαστη ιερότητα στις πράξεις του και, ακολούθως, θα αφορίσει το μη πιστό, για να τονώσει το δικό του «ιερό εγώ».
Ο δε «θρησκοληπτικά» άθεος θα αφορίσει τον πιστό χαρακτηρίζοντας τον φαντασιόπληκτο ή ψυχωτικό κτλ., διότι ο χλευασμός προς ό,τι δεν κατανοεί είναι η μέθοδος με την οποία θα ανυψώσει το εγώ του έναντι του άλλου.

Και κάπως έτσι… τα Χριστούγεννα έρχονται και ξανάρχονται χωρίς νόημα πίσω από σιδηρόφρακτες πύλες και τείχη κατασκευασμένα από σιδηρόφρακτα μυαλά.

●▬▬▬▬▬▬▬●

«ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s