Από τον Ιησού Χριστό στη Μαξ Ζούκεμπεργκ…


Του Γιώργου Ορφανουδάκη

_________________________________________________________

Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμη και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές

Καρλ Κράους

Πριν από λίγες μέρες το ζεύγος Ζούκεμπεργκ απέκτησε το πρώτο του παιδί, μια κόρη, τη Μαξ. Ο νεαρός ιδρυτής και μεγαλομέτοχος του Facebook μάς έκανε ως εκ τούτου κοινωνούς του χαρμόσυνου γεγονότος (χαρά για την οποίο το ζεύγος όπως είπε »δεν έχουμε ακόμη λόγια»…) με ένα γράμμα 2.200 λέξεων! Ενα γράμμα το οποίο δημοσιοποιήθηκε στον »τοίχο» του περιχαρούς πατέρα ώστεδιαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους… εκτός βέβαια από την άμεσα ενδιαφερόμενη. Στο μακροσκέλες γράμμα οι νέοι γονείς απευθύνονται υποτίθεται στο νεογέννητο εκφράζοντας ευχές και επιθυμίες για μια ευτυχή ζωή, εντός ενός (πιο) ευτυχούς κόσμου και, εκτός αυτού -αλλά ακριβώς στην κατεύθυνση αυτή-, δράττονται της προσωπικής αυτής ευκαιρίας για να ανακοινώσουν στο παγκόσμιο κοινό την ίδρυση φιλανθωπικού ιδρύματος (υπό τη διεύθυνσή τους βέβαια) το οποίο θα πριμοδοτηθεί σταδιακά απο το ζεύγος με το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του, κρατώντας για τους ίδιους το πενιχρό ποσό των 450εκ. Δολαρίων, »εξοβελίζοντας» έτσι εαυτούς από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη. Ελάχιστη θυσία όμως αυτή, μικρό το τίμημα, αν αναλογιστούμε τους διακηρυχθέντες σκοπούς του ιδρύματος που δεν είναι άλλοι από την »αναβάθμιση των ανθρώπινων δυνατοτήτων μέσω της τεχνολογίας» και την »προώθηση της ισότητας στον κόσμο».

Κανείς δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τις καλές προθέσεις δισεκατομμυριούχων οι οποίοι πασχίζουν για την ισότητα στον πλανήτη και γι” αυτό -και χωρίς άλλους συμπλεγματισμούς- θα μπορούσαμε απλά να διερωτηθούμε για τη φύση αλλά και συμβατότητα των διακυρηγμένων σκοπών της συγεκριμένης φιλάνθρωπης πρωτοβουλίας.

Διερωτόμαστε λοιπόν πώς είναι δυνατόν ως φιλάνθρωπος, ως ιδιώτης, από τη μια να σκοπεύεις να αναβαθμίσεις συνολικά την ανθρώπινη »δυνατότητα», το δυναμικό και τις ικανότητες του (κάθε) ανθρώπου κι απ” την άλλη (ως ιδιώτης) να επιδιώκεις την ισότητα..; Καταρχήν, το δεύτερο σκέλος της στόχευσης, η ισότητα, είναι ζήτημα ξεκάθαρα πολιτικό, ευρύτερα κοινωνικό, εμπλέκει θεσμούς και πολλούς, πάρα πολλούς ανθρώπους – άνθρωποι που στα πλαίσια τόσων και τόσων χρόνων αγώνων συλλογικών για να σχηματιστεί ένα κάποιο σύστημα δημοκρατικό, κατέχουν βέβαια, ο καθένας ξεχωριστά, ισότιμο δικαίωμα συμμετοχής σ” αυτό. Δε γίνεται λοιπόν παρά να το βρίσκεις ελαφρώς διασκεδαστικό όταν ένας τύπος με πολλά λεφτά διατείνεται ότι μόνος του κυριολεκτικά, και με δική του πρωτοβουλία αποκλειστικά, θα μπορέσει ως προς αυτό να κάνει ΤΗ διαφορά. Ως ιδιώτης πάμπλουτος λοιπόν, είναι μάλλον προφανές ότι θα εστιάσει στο πρώτο σκέλος, στην τεχνολογική »αναβάθμιση»*. Είναι επίσης προφανές ότι η προσπάθεια αναβάθμισης του δυναμικού του (κάθε) ανθρώπου δεν πρόκειται, δεν είναι δυνατόν τελικά να εστιάσει στην αναβάθμιση του κάθεανθρώπου… αλλά μόνο των ανθρώπων εκείνων που βρίσκονται εγγύτερα στην »πηγή» της αναβάθμισης.

Δηλάδη, με λίγα λόγια, ο πρώτος άνθρωπος που θα αναβαθμιστεί δεν θα είναι άλλος από τη Μαξ, την κόρη των φιλάνθρωπων γονιών… και θα ακολουθήσουν βεβαίως τα παιδιά (σχηματικά μιλώντας) των φίλων του ζάπλουτου ζεύγους και λοιπών γειτόνων και γνωστών. Κι ο πιο καλοπροαίρετος δεν θα μπορούσε να αμφιβάλει τόσο πολύ για την πιθανότητα πράγματα και καταστάσεις όπως ο κοινωνικός δαρβινισμός και η ευγονική να βρουν εδώ μια κατεξοχήν εφαρμογή: καταλαβαίνουμε αρκετά καλά, ως αποτέλεσμα της »αναβάθμισης», ποιοι θα είναι οι πρώτοι μεταξύ των ίσων… της περιώνυμης ισότητας που ευαγγελίζεται στην δημοσιοποιημένη επιστολή το ζεύγος των Κροίσων. Οπως ίσως επίσης δεν θα έπρεπε να αμφιβάλει (ο καλοπροαίρετος) και για το ότι ο Μαρκ και η Πρισίλα Ζούκεμπεργκ θέλουν πραγματικά να συμβάλουν στην ανάσχεση της ακραίας παιδικής φτώχειας και των ασθενειών του 19ου αιώνα που ξεπαστρεύουν ακόμη σήμερα -τον 21ο- βρέφη και παιδιά στην Αφρική. Σίγουρα όμως, τόσο η Πρισίλα όσο και ο Μαρκ, γνωρίζουν ότι είναι μάλλον αδύνατο να μετατραπούν οι μεγάλες μάζες, τα δισεκατομμύρια των εξαθλιωμένων του »τρίτου» κόσμου σε άτρωτους υπερανθρώπους.

Αυτή η μοίρα επιφυλάσσεται αποκλειστικά (και αναγκαστικά) για κάποιους -μόνο- από τον… πρώτο. Και πρώτος μεταξύ των πρώτων του πρώτου (κόσμου) που θα αναβαθμιστεί θα είναι μάλλον η τύχερη κορούλα τής Πρισίλα και του Μαρκ, που από άνθρωπος θα γίνει υπεράνθρωπος με όνομα… σκύλου.

Ωστόσο, πέρα και πάνω από άνοστους, κακεντρεχείς αστε’ι’σμούς και λοιπούς κομπλεξισμούς (δύσκολο να τους αποφύγεις αυτούς), θα έπρεπε ίσως να συντρέξουμε προκαταβολικά τη μικρή Μαξ για τη δυσφορία, την άβολη θέση στην οποία πιθανόν στο μέλλον θα βρεθεί όταν κάποια στιγμή διαβάσει την επιστολή που προοριζόταν για αυτήν και αντιληφθεί ότι ο μπαμπάς έγραψε ένα γράμμα απευθυνόμενος σε ένα μωρό, δηλαδή σε αυτήν, και ύστερα το έδειξε σε όλους τους άλλους έκτος από το μωρό, δηλαδή εκτός από αυτήν. Εξάλλου, διαβάζοντάς το, πιθανόν να αναλογιστεί ότι το μωρό, δηλαδή αυτή, δεν ήταν τόσο ένα μωρό όσο ένα μέσο, ένα »ευγενές» όχημα για να διανθίσει ο μπαμπάς την ανακοίνωση μιας κίνησης λίγο ή πολύ επιχειρηματικής. Σίγουρα πάντως θα σκεφτεί ότι η γέννησή της δεν ήταν απλώς »η γέννησή της», αλλά η πυροδότηση μια τεράστιας χειρονομίας φιλανθρωπικής η οποία αποσκοπούσε στο να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος…

Οποιοδήποτε παιδί με μια κάποια ευαισθησία θα αντιδρούσε σε αυτό, πιθανόν με μία δυσανεξία. Ομως η Μαξ, η αναβαθμισμένη Μαξ, ίσως να μην κατατρέχεται από μια τέτοια ευαισθησία, ίσως για εκείνη, συναισθήματα όπως αυτά να μην έχουν τόση σημασία. Με μια -ασυγκράτητη- δόση υπερβολής θα λέγαμε ότι τώρα κάπου, στα πρώτα δηλαδή χρόνια του 21ου, θα περιμέναμε την έλευση του δεύτερου μεσσία. Τι πιο πρόσφορο μάλιστα από την ανακοίνωση της έλευσης αυτής από το μέσο το πιο διαδεδομένο και προσβάσιμο στο παγκόσμιο χωριό… τι πιο αισιόδοξο ακόμη από το φύλο του το θηλυκό!

Και τι όνομα… Maxιμαλιστικό!

 *υπεράνθρωπη δύναμη, πτητική ικανότητα, αορατότητα… σύντομα μερικές από αυτές τις αρετές υπερηρώων θα είναι διαθέσιμες -λένε οι επιστήμονες- σε κάποιους από εμάς.


Aπό:

http://www.hitandrun.gr/apo-ton-iisou-christo-sti-max-zoukempergk/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s