Η CIA και ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος (μια συνέντευξη)…


[Το ιστολόγιο αναδημοσιεύει σήμερα μια συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA Ρόμπερτ Μπαιρ στο «Web-Tribune.com«, μεταφράζοντας από την απόδοση του σερβικού πρωτοτύπου στα αγγλικά, όπως δημοσιεύτηκε στο «Britić – the british serb magazine«. Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται απλώς ως ενδιαφέρουσα, χωρίς να υιοθετούνται άκριτα οι αποκαλύψεις που γίνονται σ’ αυτήν. Όταν έχεις να κάνεις με την CIA (και, ειδικά, με μετανοημένο πράκτορα), οφείλεις να είσαι άκρως προσεκτικός. Οι φωτογραφίες προστέθηκαν από το ιστολόγιο.]

Ο Ρόμπερτ Μπαιρ, ​​πρώην αξιωματούχος της CIA, έχει γράψει πολλά βιβλία όπου αποκαλύπτονται μυστικά τόσο της CIA όσο και των κυβερνήσεων Κλίντον και Μπους τζούνιορ. Έχει συλληφθεί και κρατηθεί αρκετές φορές. Ο Μιτ Γουόσπουρ, προσωπικός του φίλος ο οποίος εργαζόταν στην Γερουσία και του έδινε πληροφορίες, δολοφονήθηκε. Ως ανώτερος πράκτορας της CIA, ο Μπαιρ εργάστηκε στην Γιουγκοσλαβία την περίοδο 1991-94 και στην Μέση Ανατολή. Επίσης, έχει λάβει μέρος και σε κάποια ντοκυμανταίρ τού National Geographic, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπους ότι εξαπέλυε πολέμους για το πετρέλαιο.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε ζωντανά στον Καναδά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου πριν από λίγες ημέρες. Ο Ρόμπερτ Μπαιρ προωθεί το βιβλίο του «Τα μυστικά του Λευκού Οίκου» στο Κεμπέκ, όπου μιλήσαμε, σε μια συνέντευξη για το παρασκήνιο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.

Σρεμπρένιτσα, 11/7/1995. Η «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά (ΕΕΦ)», αποτελούμενη κυρίως από χρυσαυγήτες
(Ζαβιτσάνος, Τζανόπουλος, Κουσουμβρής, Μπέλμπας, Βασιλειάδης, Μήτκος, Λυμπερίδης κλπ), παρελαύνει
στην κατεστραμμένη πόλη, κρατώντας σημαία με τον ήλιο τής Βεργίνας.

– Πού και πότε ήταν η πρώτη σας δουλειά στη Γιουγκοσλαβία;
Έφτασα με ελικόπτερο με τρεις πράκτορες. Προσγειωθήκαμε στις 12/1/1991 στο Σαράγεβο. Η δουλειά μας ήταν να παρακολουθούμε τους φερόμενους ως τρομοκράτες σέρβους, οι οποίοι αναμενόταν ότι θα επετίθεντο στο Σαράγεβο.
– Ποιοί ήταν οι υποτιθέμενοι τρομοκράτες και γιατί ήσαν ύποπτοι για αυτές τις επιθέσεις;
Μας έδωσαν αρχεία για μια ομάδα που λεγόταν «Ανώτατη Σερβία«, τα οποία είχαν με λεπτομέρειες τα σχέδια για τη διεξαγωγή μιας σειράς βομβιστικών επιθέσεων σε βασικά κτίρια στο Σαράγεβο, ως αντίδραση στην επιθυμία της Βοσνίας να αποχωρήσει από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
– Αυτή η ομάδα υπήρχε πράγματι; Τί ακριβώς κάνατε στο Σεράγεβο υπό τις διαταγές της CIA;
Όχι, τέτοια ομάδα δεν υπήρξε ποτέ! Η διοίκησή μας μας είπε ψέματα. Αποστολή μας ήταν να σπείρουμε τον πανικό στους βόσνιους πολιτικούς, να τους βάλουμε απλώς στο μυαλό την ιδέα ότι οι σέρβοι θα επιτεθούν. Στην αρχή, πιστέψαμε το παραμύθι, αλλά μετά από λίγο άρχισα να προβληματίζομαι. Γιατί μας είχε πιάσει τέτοια υστερία αφού ήταν προφανές ότι αυτή η ομάδα δεν υπήρχε;
– Πώς και πότε ολοκληρώθηκε αυτή η αποστολή; Είχε όνομα; 
Για μένα τελείωσε μετά από δύο εβδομάδες, όταν μου ανατέθηκε μια νέα δουλειά στην Σλοβενία. Η επιχείρηση διήρκεσε έναν μήνα και είχε το όνομα «Ίστινα» (δηλαδή «Αλήθεια»), αν και ήταν ο,τιδήποτε άλλο εκτός απ’ αυτό! – Γιατί πήγατε στη Σλοβενία;
Πήρα οδηγίες που έλεγαν ότι η Σλοβενία ​​ήταν έτοιμη να κηρύξει την ανεξαρτησία της. Μας δόθηκαν χρήματα, μερικά εκατομμύρια δολλάρια, για την χρηματοδότηση διαφόρων ΜΚΟ, κομμάτων της αντιπολίτευσης και διαφόρων πολιτικών που είχαν παθολογικό μίσος (ενν.: για τους σέρβους). 

– Είχατε άποψη για την προπαγάνδα της CIA; Οι συνάδελφοί σας τι πίστευαν;
Φυσικά, κανείς δεν απορρίπτει μια αποστολή της CIA, ειδικά όταν ήμασταν όλοι νευρικοί και επιρρεπείς στην παράνοια! Πολλοί πράκτορες της CIA και ανώτεροι αξιωματούχοι εξαφανίστηκαν  επειδή απλώς αρνήθηκαν να διεξάγουν προπαγάνδα εναντίον των Σέρβων στη Γιουγκοσλαβία.Προσωπικά, ήμουν σοκαρισμένος από τον όγκο των ψεμάτων που γεννιούνται από τις υπηρεσίες και τους πολιτικούς μας! Πολλοί πράκτορες της CIA χειρίζονται την προπαγάνδα χωρίς να έχουν επίγνωση του τι κάνουν. Όλοι γνώριζαν μόνο ένα μικρό τμήμα της ιστορίας και μόνο αυτοί που δημιουργούν την όλη ιστορία γνώριζαν το παρασκήνιο. Αυτοί είναι οι πολιτικοί.

– Έτσι, υπήρχε μόνο προπαγάνδα εναντίον των Σέρβων; 

Ναι και όχι. Ο στόχος της προπαγάνδας ήταν να διαιρέσει τις δημοκρατίες ώστε να αποσκιρτήσουν από την μητέρα Γιουγκοσλαβία. Έπρεπε να βρούμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο ο οποίος θα φορτωνόταν τις κατηγορίες για τα πάντα. Κάποιος που θα ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο και τη βία. Η Σερβία επιλέχθηκε επειδή θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, ο διάδοχος της Γιουγκοσλαβίας.

– Μπορείτε να ονομάσετε τους πολιτικούς τής πρώην Γιουγκοσλαβία που χρηματοδοτούνταν από τη CIA; 
Ναι, αν και κάτι τέτοιο είναι κάπως λεπτό. Στίπε Μέσιτς (σ.σ.: κροάτης πρωθυπουργός και τελευταίος πρόεδρος της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας), Φράνιο Τούτζμαν (σ.σ.: πρόεδρος της κροατικής βουλής και, εν συνεχεία, πρόεδρος της Κροατίας), Αλία Ιζετμπέγκοβιτς (σ.σ.: ηγέτης των βόσνιων μουσουλμάνων και κατοπινής πρόεδρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), πολλοί σύμβουλοι και μέλη της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, όπως χρηματοδοτηθηκαν και σέρβοι στρατηγοί, δημοσιογράφοι και μάλιστα ορισμένες στρατιωτικές μονάδες. Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς πήρε κάποια χρήματα αλλά σταμάτησε να δέχεται βοήθεια όταν κατάλαβε ότι θα έπρεπε να θυσιαστεί και να κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Βοσνία. Αυτό (ενν.: τις χρηματοδοτήσεις) το χειριζόταν απ’ ευθείας η πολιτειακή κυβέρνηση. 

– Είπατε ότι τα μέσα ελέγχονταν και χρηματοδοτούνταν. Πώς ακριβώς έγινε αυτό; 
Αυτό είναι ήδη γνωστό. Κάποιοι πράκτορες της CIA ήταν υπεύθυνοι για τη συγγραφή των επίσημων ανακοινώσεων που οι εκφωνητές διάβαζαν στις ειδήσεις. Φυσικά, οι παρουσιαστές των ειδήσεων ήσαν αμέτοχοι σ’ αυτό, αφού έπαιρναν τις ειδήσεις ​​από το αφεντικό τους, ο οποίος τις έπαιρνε από τον άνθρωπο μας. Όλοι είχαν την ίδια αποστολή: να σπείρουν το μίσος, τον εθνικισμό και τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων μέσω της τηλεόρασης.

– Γνωρίζουμε όλοι για την Σρεμπρένιτσα. Μπορείτε να μιλήσετε για αυτό; 

Ναι! Το 1992 ήμουν στη Βοσνία και πάλι, αλλά αυτή τη φορά θα έπρεπε να εκπαιδεύσουμε τις στρατιωτικές μονάδες για να υπερασπίσουν την Βοσνία, ένα νέο κράτος που μόλις είχε κηρύξει την ανεξαρτησία του. Η Σρεμπρένιτσα είναι μια υπερβολική ιστορία και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι χειραγωγούνται. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ο ίδιος με τον αριθμό των σέρβων και των άλλων που σκοτώθηκαν αλλά η Σρεμπρένιτσα συνιστά πολιτικό μάρκετινγκ. Το αφεντικό μου, ο οποίος ήταν πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ, τόνισε επανειλημμένα ότι κάποιου είδους απάτη θα συμβεί στην Βοσνία. Ένα μήνα πριν από την υποτιθέμενη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, μου είπε ότι η πόλη θα ήταν πρώτη είδηση ​​σε όλο τον κόσμο και μας διέταξε να καλέσουμε τα μέσα ενημέρωσης. Όταν τον ρώτησα γιατί, είπε: θα δεις. Ο νέος βοσνιακός στρατός πήρε εντολή να επιτεθεί σε σπίτια και πολίτες.Αυτοί ήταν, φυσικά, πολίτες της Σρεμπρένιτσας. Την ίδια στιγμή, οι σέρβοι επιτέθηκαν από την άλλη πλευρά. Μάλλον κάποιος είχε πληρώσει για να τους υποκινήσουν!

– Τότε, ποιός είναι ένοχος για την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα; 
Για την Σρεμπρένιτσα θα πρέπει να κατηγορηθούν οι βόσνιοι, οι σέρβοι και οι πολιτειακοί, δηλαδή εμείς! Αλλά στην πραγματικότητα τα πάντα φορτώθηκαν στους σέρβους. Δυστυχώς, πολλά από τα θύματα που θάφτηκαν ως μουσουλμάνοι, ήσαν σέρβοι και άλλες εθνικότητες. Πριν μερικά χρόνια, ένας φίλος μου, ένας πρώην πράκτορας της CIA που τώρα είναι στο ΔΝΤ, δήλωσε ότι η Σρεμπρένιτσα είναι το προϊόν της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των πολιτικών της Βοσνίας. Η Σρεμπρένιτσα θυσιάστηκε ώστε να δώσει στις ΗΠΑ ένα κίνητρο για να επιτεθούν στους σέρβους λόγω των δήθεν εγκλημάτων τους.

1995: Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εναγκαλιζόμενος χρυσαυγήτη (περιοδικό «Χρυσή Αυγή», τεύχος 88, 25/9/1995)

– Τελικά, γιατί νομίζετε ότι κατέρρευσε η Γιουγκοσλαβία και γιατί η κυβέρνησή σας επεδίωξε κάτι τέτοιο; 
Είναι πολύ σαφές: οι άνθρωποι που υποκίνησαν τον πόλεμο και υπαγόρευσαν τους όρους της ειρήνης, τώρα είναι ιδιοκτήτες των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο και τα συναφή!Απλώς σας έκαναν δούλους, ο λαός σας δουλεύει για το τίποτα και η παραγωγή καταλήγει στην Γερμανία και στις ΗΠΑ … Αυτοί είναι οι νικητές! Τελικά, πρέπει να αγοράζετε και να εισάγετε ό,τι δημιουργήσατε εσείς οι ίδιοι και, δεδομένου ότι δεν έχετε τα χρήματα, πρέπει να δανειστείτε. Αυτή είναι η όλη ιστορία των Βαλκανίων συνολικά!

– Δεν ήσασταν ποτέ στο Κοσσυφοπέδιο ως πράκτορας της CIA, αλλά δεν αισθανθήκατε οποιαδήποτε πίεση από τις ΗΠΑ; 

Φυσικά! Το Κοσσυφοπέδιο αποσπάστηκε για δυο λόγους: πρώτον, λόγω των ορυκτών και των φυσικών πόρων και, δεύτερον, το Κοσσυφοπέδιο είναι μια στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ! Στην καρδιά τής Ευρώπης, είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση τους. 

– Έχετε ένα μήνυμα για τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας; 
Έχω. Ξεχάστε το παρελθόν, είναι στημένο και ψεύτικο. Σας χειραγώγησαν, πήραν αυτό που ήθελαν και είναι ηλίθιο να εξακολουθείτε να μισείτε ο ένας τον άλλο. Πρέπει να δείξετε ότι είστε ισχυρότεροι και ότι έχετε καταλάβει ποιος το δημιούργησε όλο αυτό! Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη! Αυτός είναι ο λόγος που, για πολύ καιρό τώρα, αποκαλύπτω τα μυστικά της CIA και του Λευκού Οίκου!

 ___________________________________________
Aπό:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s