Η προσήκουσα βαρύτης… του Γιάννη Στουρνάρα (άσχετος,ανίκανος,η ψεύτης;)


«Με την ψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, έχει καταγραφεί υψηλός βαθμός συναίνεσης. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και η συναίνεση αυτή δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθεί, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, να στηριχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση και ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη».

Τάδε έφη προχτές ο διοικητής τής Τράπεζας της Ελλάδος, ο πολυπράγμων και μη εξαιρετέος κύριος Γιάννης Στουρνάρας, σε δήλωσή του την οποία κατέγραψε το Μέγκα. Το ιστολόγιο φρονεί ότι πρέπει να αποδώσουμε την προσήκουσα βαρύτητα στα λόγια τού κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, μιας και ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι όποιος κι όποιος.

Σκάι, 16/12/2009: Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί τα των ελλειμμάτων στον ειδικό Μπάμπη Παπαδημητρίου

Το 2010, για παράδειγμα, όταν ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας ήταν γενικός διευθυντής τού ΙΟΒΕ, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, έπλεξε το εγκώμιο του μνημονίου. Μάλιστα δε, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα διαρθρωτικά, οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να είναι σημαντικά ευνοϊκότερες από τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, σε σχέση με την εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους, όσο και με την εξέλιξη των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης».

Σ’ εκείνη την προφητική ομιλία του ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας έδειξε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει στην συναίνεση, καθώς «τόνισε ότι θεωρεί κλειδί για την επιτυχή πορεία της οικονομίας την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών από εκείνο το τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας που αισθάνεται ότι πρέπει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή και όχι τη δαιμονοποίηση, όπως είπε, του Μνημονίου». Όλα αυτά τα βαρυσήμαντα λόγια ίσως να είχαν ξεχαστεί, αν δεν τα είχε διασώσει το Βήμα, σε αρθρο του με τίτλο «ΙΟΒΕ: «Διαβατήριο εξόδου» από τη ζώνη χρεοκοπίας το Μνημόνιο«.

Αυτά δεν τα έλεγε για καλαμπούρι ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας. Τα εννοούσε. Έτσι, στις 23 Ιουλίου 2011 βγήκε στο δελτίο ειδήσεων του Μέγκα, όπου ανακρίθηκε αυστηρά από ένα τρίδυμο εγνωσμένης αξίας δημοσιογράφων (Στραβελάκης, Χασαπόπουλος, Σπυράκη). Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

– κ.Γιάννης Στουρνάρας: «Εμείς εδώ στο ΙΟΒΕ θεωρούμε ότι του χρόνου (σ.σ.: το 2012) θα έχουμε θετική ανάπτυξη, έστω και με ένα θετικό πρόσημο, έστω και με πάρα πολύ μικρό αριθμό. Πάντως…»
– Στραβελάκης (διακόπτει επιβεβαιώνοντας): «Μεσ’ στο ’12. Μέσ’ στο 2012.»
– κ. Γιάννης Στουρνάρας: «Ακριβώς! Επομένως φαίνεται ότι αρχίζει και η κατάσταση και βελτιώνεται. Έχουμε θετικά νέα απ’ τις εξαγωγές (…) Είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Κάναμε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω…»

Λίγο αργότερα, ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας ανέλαβε το υπουργείο οικονομικών τής χώρας, ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη άνεση να εκδώσει το διαβατήριο εξόδου τής χώρας από την χρεοκοπία, διά της υλοποιήσεως του μνημονίου, το οποίο εθαύμαζε. Και φαίνεται πως έκανε καλή δουλειά και στο καινούργιο του πόστο, αφού στις 23 Ιανουαρίου 2013, σε ενημέρωση προς την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της βουλής, είπε και τα εξής σημαντικά:

«Για πρώτη φορά στο Eurogroup, η Ελλάδα δεν ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής. Η συζήτηση τελείωσε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, κάτι που είναι φανερό και από τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν (…). Υπήρξε μία νότα αισιοδοξίας, μετά από πολύ καιρό για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ευρωζώνη (…) Υπάρχει μείωση των spreads, οι επιτοκιακές διαφορές έχουν πέσει σε επίπεδο 2010. Αυτό δεν με εφησυχάζει, απλώς έχει ελαττωθεί η ταχύτητα με την οποία πηγαίναμε στα βράχια. Τώρα κάνουμε προσπάθεια να στρίψουμε το σκάφος».

Έχοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας πρόβλεψε ότι η ανάπτυξη θα αρχίσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Βέβαια, η ανάπτυξη δεν είχε την ορμή που περίμενε ο υπουργός οικονομικών, γι’ αυτό ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας προέβη σε ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες ήσαν τόσο σωστά μελετημένες και δομημένες ώστε ο υπουργός δεν δίστασε να διαφωνήσει ακόμη και με τον ΟΟΣΑ! Στα τέλη Μαΐου 2013, μετά από συνάντησή του με τον τότε γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, όταν ξένος δημοσιογράφος επισήμανε την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για συνέχιση της ύφεσης και το 2014, ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας απάντησε κατηγορηματικά: «Οι δικές μας προβλέψεις είναι καλύτερες γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα στις πρόσφατες εξελίξεις. Πιστεύω ότι τα μοντέλα είναι μοντέλα παντού και δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα σε αυτά. Σύμφωνα όμως με τις δικές μας προβλέψεις θα έχουμε μία μικρή ανάπτυξη του χρόνου».

Βόλφγκανγκ Σώυμπλε προς κ. Γιάννη Στουρνάρα: «Ξέχνα το, Γιάννη!»

Αν λογαριάσουμε και τα χρόνια που βρισκόταν στην διοίκηση της –αιωνία της η μνήμη- Εμπορικής ή σε θέση συμβούλου στο υπουργείο οικονομίας (επί υπουργείας Σημίτη και Ρουμελιώτη), ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας επηρεάζει -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- την πορεία τής οικονομίας μας επί τριάκοντα συναπτά έτη. Δυστυχώς γι’ αυτόν, η ιστορία αποδεικνύει περίτρανα ότι ο άνθρωπος αυτός διαψεύδεται επανειλημμένα. Συνεπώς, πρόκειται είτε περί άσχετου ή ανίκανου είτε περί ψεύτη. Οπότε, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά τώρα που μιλάει περί της ανάγκης να διατηρηθεί η συναίνεση.

Ας δώσουμε στα λόγια του, λοιπόν, την προσήκουσα βαρύτητα, γράφοντάς τα εκεί όπου δεν πιάνει μελάνι.

 _______________________________________
Από:

One comment on “Η προσήκουσα βαρύτης… του Γιάννη Στουρνάρα (άσχετος,ανίκανος,η ψεύτης;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s