ΑΕΠ: Επιστροφή στο 2007 το 2033;


panagiotou_medium

Πάνος Παναγιώτου

Υπάρχουν δύο οικονομίες, των αριθμών και των ανθρώπων με την μία να μην είναι,  απαραίτητα, καθρέπτης της άλλης. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις  οι αριθμοί μπορεί να ζωγραφίζουν μία καλύτερη ή και χειρότερη εικόνα από την πραγματική και να πρέπει κανείς να εξετάσει προσεκτικά και τις δύο για να δει ποια είναι η πιο ρεαλιστική.

Στην Ελλάδα δεν τίθεται αυτό το ζήτημα, καθώς όποια οικονομία και αν εξετάσει κανείς, αριθμών ή ανθρώπων, θα διαπιστώσει ότι είναι τραγική.

Μοιάζει σαν ο κοινωνικά «ανθρώπινος» ή ο οικονομικά «φυσιολογικός» χρόνος να σταμάτησαν στο 2007 και έκτοτε αντί για ρολόι να μπήκε σε λειτουργία ένας μετρητής καταγραφής παγκόσμιων αρνητικών ρεκόρ, στην κοινωνία και την οικονομία.

Μπορεί για τους Έλληνες, όμως, ο χρόνος να έχει παγώσει πριν χρόνια και η ζωή τους να μοιάζει όλο και περισσότερο βγαλμένη από μία εφιαλτική διασκευή της «Μέρας της Μαρμότας»*, με μία ατέρμονη επανάληψη μίας δραματικής καθημερινότητας αλλά για το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου κόσμου και ιδιαίτερα του αναπτυγμένου, ο χρόνος έχει αρχίσει προ πολλού να κυλά στους φυσιολογικούς, προ κρίσεις ρυθμούς του.

Είναι γεγονός ότι κάποια στιγμή ο μετρητής αρνητικών ρεκόρ είχε ενεργοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι συνθήκες που είχαν οδηγήσει στο ιστορικά υψηλό Παγκόσμιο Ακαθάριστο Προϊόν του 2007 δεν ήταν τόσο «φυσιολογικές» όσο τις παρουσίαζαν οι ανά τον κόσμο πολιτικοί και τραπεζίτες .

Λίγα χρόνια μετά, όμως, η μία μετά την άλλη χώρες του αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου άρχισαν να επιστρέφουν στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ τους σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης και την έναρξη της δημιουργίας μίας νέας κανονικότητας.

Στα μέσα του 2009 φάνηκε πως και η Ελλάδα μπορούσε να ακολουθήσει αυτό το δρόμο λαμβάνοντας άμεσα υπεύθυνες αποφάσεις που θα της επέτρεπαν να έχει αφήσει πίσω της τη διεθνή και την εγχώρια κρίση της μέσα στα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας.  Όμως οι τραγικές επιλογές Παπανδρέου προκάλεσαν ένα τσουνάμι δραματικών εξελίξεων και το Νοέμβριο του 2014 η επιστροφή του ελληνικού Ακαθόριστου Εθνικού Προϊόντος στα επίπεδα του 2007 είχε μεταφερθεί, σύμφωνα με στοιχεία του έγκυρου πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο 2026.

Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα και μία παρατεταμένη περίοδο κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αργότερα, η ημερομηνία αυτή έχει μεταφερθεί στο 2033, σε μία ένδειξη ότι μέσα σε ένα, περίπου, χρόνο, είναι πιθανό να χάθηκαν επτά.

Και δυστυχώς, ο χρόνος που χάθηκε είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί.


*Η Μέρα της Μαρμότας είναι Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Χάρολντ Ράμις με τους: Μπιλ Μάρεϊ, Άντι Μακ Ντάουελ, όπου ένας μετεωρολόγος, που καλύπτει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ, διαπιστώνει ότι βιώνει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. 

http://analitis.gr/aep-epistrofi-sto-2007-to-2033/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s