Αποπληθωρισμός: η θανατηφόρα ασθένεια…


«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει ήδη την προοπτική να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να ανακόψει την υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που βρίσκεται πλέον στο ανησυχητικό 0,1%.» (Καθημερινή, «O χαμηλός πληθωρισμός παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για την ΕΚΤ«, 26/9/2015).

Η παραπάνω ειδησούλα είναι πολύ πιθανό να εκπλήσσει τον αδαή αναγνώστη, ο οποίος έχει μάθει πως πρόβλημά του είναι ο υψηλός πληθωρισμός κι όχι ο χαμηλός. Ειδικά δε, ο αρνητικός πληθωρισμός (αποπληθωρισμός) θα αντιμετωπιζόταν ως ευλογία από τον απλό πολίτη, ο οποίος θα καταλάβαινε ότι αυξάνεται η αξία των χρημάτων του μιας και πέφτουν οι τιμές. Και όμως, για τους γνώστες των οικονομικών πραγμάτων, ο αποπληθωρισμός εκλαμβάνεται ως εξαιρετικά επικίνδυνη -συχνά δε, θανατηφόρα- ασθένεια της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει κάθε λόγο να είναι προβληματισμένος

Υπάρχουν φορές που οι τιμές διαφόρων προϊόντων πέφτουν, ως αποτέλεσμα νέων μεθόδων παραγωγής ή αύξησης της παραγωγικότητας, φαινόμενα που ρίχνουν το κόστος παραγωγής και επιτρέπουν την πτώση της τιμής (όπως συμβαίνει π.χ. με τα ηλεκτρονικά είδη, όπου καινούργια και ανώτερα προϊόντα πωλούνται φτηνότερα από τα παλιότερα). Όμως, όταν αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται στο σύνολο μιας οικονομίας, δεν πρέπει να μιλάμε για αύξηση της παραγωγικότητας αλλά για κατάρρευση της ζήτησης. Κι είναι αυτή ακριβώς η κατάρρευση της ζήτησης που οδηγεί, μέσω της μείωσης της κατανάλωσης, σε μείωση των επενδύσεων και σε μείωση των δημοσίων εσόδων.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Στρογγυλεύοντας τα νούμερα, το ελληνικό κράτος είχε προ κρίσεως έσοδα 96 δισ. με το ΑΕΠ να φτάνει τα 240 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το κράτος είχε στην διάθεσή του το 40% του ΑΕΠ για να ασκήσει κυβερνητική και κοινωνική πολιτική. Σήμερα, με το ΑΕΠ να έχει πέσει στα 180 δισ., το 40% του κράτους αντιστοιχεί σε 72 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος είτε πρέπει να περικόψει τις δαπάνες του (άμυνα, παιδεία, υγεία, κοινωνικές παροχές, επενδύσεις κλπ) κατά 24 δισ. είτε πρέπει να αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα κατά το ίδιο ποσό είτε, βεβαίως, να κάνει έναν συνδυασμό και των δυο επιλογών.

Το κακό είναι πως οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνει το κράτος, αποκλείεται να είναι αποτελεσματική 100%. Και τούτο διότι αφ’ ενός μεν, όντας δέσμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, δεν μπορεί να υποστηρίξει την επιλογή του με την κατάλληλη πολιτική (επιδότηση εξαγωγών, δασμοί εισαγωγών, υποτίμηση νομίσματος κλπ) αφ’ ετέρου δε το περιβάλλον είναι δυσμενές, καθώς οι περισσότερες χώρες του πλανήτη αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Έτσι, σύντομα εμφανίζεται η ανάγκη για περαιτέρω μείωση δαπανών ή για μεγαλύτερη αύξηση φορολογίας. Μπαίνει, δηλαδή, σε κίνηση ο -γνωστός στους οικονομολόγους- «καθοδικός σπειροειδής κύκλος τού διαβόλου», ο οποίος οδηγεί σε ύφεση που συνεχώς βαθαίνει.

Για να ανακόψουν την πτώση της ζήτησης, οι κεντρικοί τραπεζίτες ρίχνουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού, ώστε να φτηνύνει το χρήμα και να αυξηθεί η κατανάλωση. Παράλληλα, μείωση επιτοκίου σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν λιγώτερους τόκους για τα δάνειά τους, άρα θα αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους, άρα θα ανεβεί η τιμή της μετοχής τους, άρα δημιουργούνται κίνητρα για επενδύσεις.

Θεωρητικά, όλα αυτά είναι σωστά. Μόνο που στην τρέχουσα συγκυρία έχουμε δυο κεφαλαιώδη προβλήματα: πρώτον, το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι ήδη σχεδόν μηδενισμένο (0,05%) και, δεύτερον, τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής εξουδετερώνονται από το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου κάνουν το ίδιο πράγμα. Δηλαδή, ήδη η ΕΚΤ έχει πέσει σε «παγίδα ρευστότητας». Γι’ αυτό ο Ντράγκι αναγκάζεται να πάρει αντισυμβατικά μέτρα (π.χ. αύξηση κυκλοφορίας χρήματος, αρνητικό επιτόκιο κλπ), όπως είδαμε στον πρόλογο αυτού του σημειώματος, χωρίς να είναι δεδομένο ότι θα έχουν επιτυχία. Κατά πάσα πιθανότητα, τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ό,τι δείχνουν.

Ελλάδα: Δημοσιονομικά στοιχεία 2005-2014  (στοιχεία: Eurostat – πίνακας: Cogito ergo sum)

Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά τα αρνητικά, ο χαμηλός πληθωρισμός (πόσο μάλλον ο αποπληθωρισμός) διογκώνει το πρόβλημα των κρατικών χρεών. Αν μια χώρα δανείζεται με 4% και ο πληθωρισμός τρέχει επίσης με 4%, ουσιαστικά δεν επιβαρύνεται η οικονομία της. Αν, μάλιστα, ο πληθωρισμός ανεβεί στο 5% ή στο 6%, την συμφέρει να δανείζεται. Σε συνθήκες αποπληθωρισμού, όμως, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Με τον πληθωρισμό να πέφτει στο -1%, η χώρα επιβαρύνεται ουσιαστικά με 5%. Στον τόπο μας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε το 2013 στο -0,8% και το 2014 στο -0,4%. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο αποπληθωρισμός επιβάρυνε το χρέος μας πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα σε δυο χρόνια.

Κλείνουμε το σημερινό σημείωμα με μια παρατήρηση, απόρροια των όσων είπαμε πιο πάνω. Όποιος ισχυρίζεται ότι, σε συνθήκες αποπληθωρισμού και με δεκαετή δάνεια επιτοκίου 5% (με βασικό επιτόκιο ΕΚΤ μηδενισμένο), το ελληνικό χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί, είναι είτε άσχετος είτε ψεύτης είτε βλαξ.


Από:

http://teddygr.blogspot.gr/2015/09/blog-post_30.html

10 comments on “Αποπληθωρισμός: η θανατηφόρα ασθένεια…

 1. Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

  Mπορεί – και πιθανότατα – να μην είναι τίποτα από τα τρία….

  Πουλημένος μάλλον είναι και μιζωμένος.
  Η προμήθεια έχει πέσει πάντως για «επικοινωνία ψευδών ειδήσεων».
  Παλαιότερα ήταν 5%, ΄τωρα έχει πέσει στο 2-3%.
  Do the math*.

  *Άλα τις και το οξφορδιανό ο πλέμπας….

  ΥΓ:Το σχόλιο της εικόνας με έχει κάνει και κοπανιέμαι στα πατώματα….
  Ναι.
  Προβληματισμένος είναι.Σκέφτεται τι γεύση παγωτού να φάει να μην αηδιάσει κανείς όταν αρχίσει να του περιποιείται την απόληξη του παχέως εντέρου του για μερικά κωλόχαρτα με γέφυρες….
  Νταντανταντα….

 2. Ο/Η Kimwn λέει:

  ΧΕΧΕΧΕΕΧΕ

  Ποιο +0,01 πέσαμε κάτω από το ΜΗΔΕΕΕΝ

  h t tp://www.bankingnews.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/item/216681-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B6%CF%8E%CE%BD%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-0,1-%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B9%CE%BF.html

  Ευρωζώνη: Αποπληθωρισμός 0,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο
  30/09/2015 – 12:34
  Ευρωζώνη: Αποπληθωρισμός 0,1% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο

  Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 0,9%
  Επιστροφή στον αποπληθωρισμό για την Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε σε ετήσια βάση τον εν λόγω μήνα κατά 0,1%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, Eurostat.
  Τα στοιχεία είναι κατώτερα των προσδοκιών, καθώς εκτιμούνταν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε σταθερός έναντι του 0,1% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.
  Ο δομικός πληθωρισμός ήταν σύμφωνος με τις εκτιμήσεις, στο 0,9%.
  Οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κατά 8,9%, παρασύροντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε αρνητικά επίπεδα.

  http://www.bankingnews.gr

  • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

   Γελάς;
   Δεν φοβάσαι το θανατικό που θα πέσει στην οικονομία του σπιτιού μας, της αιβρώπις μας;
   Γελάς;
   Αυτό είναι θράσος, κ.κ. της διαχειρίσεως.
   Το καταγγέλω εντόνως και παρακαλώ για τις ενέργειές σας.
   Ντροπή κύριε.
   Με τι μούτρα θα πάμε να παρακαλέσουμε για έλεος, όταν έχουμε εντός των τειχών του Κράτους(προσέξτε παρακαλώ το κεφαλαίο Κου), αδιάφορους, απειθάρχητους χασκογελούντες υπηκόους;
   Πως θα πάμε να συναντήσουμε στην Υψηλή Πύλη των Βρυξελλών, όχι αυτό είναι από άλλη περίοδο ανάπτυξης του Γένους, τέλοσπάντων, την Κωμησειόν για να ζητήσουμε εντόνως βοήθεια;
   Γελώντας;
   Μα είναι αντιμετώπιση αυτή των αιτέρων μας;Δεν μας νοιάζουν τα μακροικονομικά μεγέθη.
   Εμείς Αιβρώπι θέλομεν κι ας τρώγωμεν παντεσπάνι, βεβαίως βεβαίως.
   Σας παρακαλώ κοίρειαι Ντράγκι μας, μην λαμβάνεται υπ΄όψην σας τέτοιες ποταπές συμπεριφορές.Το γέλιο δεν εκφράζει την πλειονοψηφίαν του Αιλινοικού μας πληθυσμού.Μόνο τα δάκρυα, το άιμα και ο ιδρώτας, όπως είχαν πει καλύτεροι υμών των πασών των Ρωσιών,πάλι λάθος άλλη περίοδος είναι αυτή, τελοσπάντων γιατί γράφω και από αϊφον16gpssougamoto magazaki μαδε ιν Τσάινα και δεν μπορώ λόγω κάπιταλ κοντρόλς να κατεβάσω – πως τα γράφω τα τεχνολογικά ο ημίαιμος – το απλικεϊσο με την αυτόματη μετάφραση από την ομορφοτέρα των γλωσσών, για την ανωτάτη των Αρίων Βησιγοτθική λέω, στην γλώσα της πλέμπας του τριμπούρδελου των προτεκτοράτων….
   Συγγνώμη ζητώ εκ μέρους σου κύριε, στον κοίρειον Ντράγκι και ομολογώ μίαν αγίαν και καθολικώς προτεσταντική βαβαρία εις τον όνομα της σεπτής μητέρας του Θωρ και του υιού του, να δεις πως τον λένε τον ευρύπρωκτο, πως τον λένε, α ναι, Τρουφιλάντ.
   Μάϊστα.
   Αμ πως.

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Ευρύπρωκτος – ορισμός
    άσε δεν λέω
    Αχαχαχαχαχαχ!
    🙂

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Γελάς;
    Δεν φοβάσαι το θανατικό που θα πέσει στην οικονομία του σπιτιού μας, της αιβρώπις μας;

    Γελάω διότι ποσώς με αφορά η εΒρώπη που γνωρίζεις …

    Γελάω διότι φρόντισα από το 2009 να μην έχω καταθέσεις στους τοκογλύφους…

    Γελάω διότι δεν έχω χρήματα για να αγχώνομαι…

    Γελάω διότι έχω γυρίσει (ΚΑΙ) στην πρωτογενή παραγωγή (πριν τρεις βδομάδες έπιασα 14ωρο στο χωράφι)

    Γελάω διότι έχω ελάχιστα χρέη…

    Γελάω διότι ξέρω ότι ξέρουν το τέλος τους….

    Γελάω διότι έρχεται χειμώνας και θα δροσιστώ…

    Και γελάω γιατί (πέραν του σοβαρού – που δεν ήμουν ποτέ)

    ΚΑΙ ΜΕ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΡΩ
    ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ….

    • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

     Συνεχίζεις να είσαι προκλητικός και να εισάγεις καινά δαιμόνια…
     Συνεχίζεις να σπέρνεις ανησυχία στους υπηκόους του τριμπούρδελου των προτεκτοράτων…
     Συνεχίζεις…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s