Η αιώνια και βαθιά αξία της φιλίας…


BY

amicizia

102 χρόνια πριν, στις 12 σεπτεμβρίου του 1913, γεννιόταν ο Jesse Owens.

Να σηκώσει το χέρι όποιος από εσάς έχει ακούσει να μιλούν, τουλάχιστον για μια φορά, για τον μυθικό Jesse Owens.

Ωραία βλέπω πολλά χέρια σηκωμένα. Γι αυτόν που ακόμη δεν ξέρει τον Jesse, δρομέα ταχυτήτων και άλτη του μήκους, έναν από τους ταχύτερους δρομείς πάντοτε, έγινε διάσημος κυρίως για την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936 όπου κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια και ήταν το αληθινό αστέρι εκείνων των αγώνων. ο Jesse γεννήθηκε στην Oakville, στην Alabama το 1913 και γνώρισε την φτώχεια και την πείνα ζώντας όλη του την παιδική ηλικία ακολουθώντας την φιλοσοφία του »να τα βγάζει πέρα για να ζήσει», dell’ “arrangiarsi per vivere” όπως πολλά άλλα μαύρα παιδιά την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Να σηκώσει το χέρι τώρα αυτός από εσάς που έχει ποτέ ακούσει να μιλούν για τον  Lutz Long. Δεν σας λέει τίποτα αυτό το όνομα ? Καλώς, θα κοιτάξω να διηγηθώ και σε εσάς την ιστορία αυτού του ανθρώπου, με το ίδιο πάθος με το οποίο την διηγήθηκαν σ’ εμένα. ο Carl Ludwig Long, επονομαζόμενος Lutz Long, γεννήθηκε στην Lipsia της Γερμανίας, κι αυτός το 1913, μα τον απρίλη. Τον σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, όπως είπαμε, από την άλλη πλευρά του ατλαντικού ωκεανού, θα γεννιόταν ο Jesse Owens, σύντροφός του στην μοίρα. ο  Lutz ήταν ο καλύτερος γερμανός άλτης της εποχής. Είχε χειροτονηθεί στο Torino, στους πανευρωπαϊκούς του 1934, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο ακριβώς στο άλμα εις μήκος. Όμως ο θρύλος του ανήκει στο Βερολίνο 1936, στους Ολυμπιακούς του Ράϊχ, οργανωμένους από τον Χίτλερ για να δείξει στον κόσμο την πνευματική ανωτερότητα, ηθική και φυσική του γερμανικού λαού.

Το καθεστώς  υπολόγιζε πολύ στον Long, ψηλό, όμορφο, ίριδες γαλάζια, τέλειος Αρειος.  Μπελάδες εάν δεν κατάφερνε να νικήσει εκείνον τον μαύρο αμερικανό. και ο Long θα είχε νικήσει, εάν είχε σταθεί λιγότερο… ήρωας.  Συνέβη πως στους προκριματικούς ο Owens έκανε λάθος στα δυο πρώτα πηδήματα. Ένα τρίτο λάθος και θα αποκλείονταν. Εκείνες τις μέρες οι δυο αθλητές ήταν ήδη φίλοι, λόγω συνάφειας και ένστικτου, σίγουρα όχι λόγω φυλής και πολιτικής.  Τριγυρνούσαν τους δρόμους του Βερολίνου μαζί, φωτογραφίζονταν χαμογελαστοί. ο Long παρατήρησε πως ο αντίπαλος επιχειρούσε σύντομη εκτέλεση. Του λέει “σου λείπει μισό βήμα”. Ο Owens έκανε εκείνο το μισό βήμα παραπάνω και προκρίθηκε. Ο τελικός ήταν από τους με την μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία όλου του αθλήματος. Οι δυο τους εναλλάσσονταν διαρκώς στην κεφαλή, πήδημα με πήδημα. Στο τέλος νίκησε ο Owens με άλμα πραγματικά πέρα απ’ τους καιρούς του, 8,06, ένα άλμα που σου δίνει την νίκη ακόμη και σήμερα.

Οι Lutz και Jesse έσφιξαν τα χέρια μετά τον αγώνα. Αυθεντικό σφίξιμο, όχι τυπικό, για το θεαθήναι. Το καθεστώς έλεγχε τα πάντα, και πρόσεχε αυτά τα πράγματα, εκείνη η χειρονομία θεωρήθηκε μια προσβολή, έτσι η Riefensthal προσκλήθηκε να κόψει το επεισόδιο από την ταινία. Όμως εκείνος ο θερμός χαιρετισμός παρέμεινε έξω από την fiction και πάνω από την επίδειξη του καθεστώτος, για την αρχοντιά και το κουράγιο. Μια στιγμιαία που, για τον συμβολισμό και την σημασία, είναι από τις πιο όμορφες και δυνατές του περασμένου αιώνα. Ένα ιδανικό σήμα του πως ο αθλητισμός ξεπερνά τα πάντα, κι απ’ όλα είναι καλύτερος. ο  Long ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος πως αυτή η χειρονομία και εκείνο του το αίσθημα αληθινά ολυμπιακό, θα του κόστιζε ακριβά. ο Hitler δεν ήταν ένας που θα την προσπερνούσε και με την έναρξη του πολέμου ο  Lutz κλήθηκε και στάλθηκε σε επικίνδυνο μέτωπο, την Ιταλία. Στις 10 ιουλίου του 43,  οι σύμμαχοι, υπό την διοίκηση του στρατηγού Patton, αποβιβάστηκαν στην Σικελία. ο Long ήταν εκεί, υπό ιταλική διοίκηση ενσωματωμένος. Τραυματίστηκε σοβαρά σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Πέθανε τέσσερις ημέρες μετά, αλλά για χρόνια δεν υπήρχαν ακριβή νέα. Μέχρις ότου, το 1961, μια γερμανίδα δημοσιογράφος ανακάλυψε πως ο τάφος του Lutz Long ήταν στoν ομαδικό 2, πινακίδα E, του στρατιωτικού γερμανικού νεκροταφείου της Motta Sant’Anastasia, στην Catania, όπου το σώμα του είχε μεταφερθεί από το αμερικανικό κοιμητήριο της  Gela. Η σιγουριά προέρχονταν από την ημερομηνία γέννησης του αθλητή-στρατιώτη, 27 απριλίου 1913. Η ημερομηνία θανάτου είναι λοιπόν σίγουρα η 14 ιουλίου 1943. ο Lutz Long ήταν 30 χρόνων. Το νέο του τέλους του παλιού αντιπάλου ήταν για τον Jesse Owens ένας ατέλειωτος πόνος. “Δεν υπάρχει αμφιβολία” είπε “πως θα ήταν ο καλύτερος φίλος μου για πάντα. Και θα είναι”.

ο Jesse Owens είναι ένας τεράστιος ήρωας, ένα σύμβολο, ένας αθλητής που προχώρησε πέρα από τις εποχές όμως ο Lutz Long, ηττημένος και πεσών για το κουράγιο του, είναι ένας ήρωας ακόμη μεγαλύτερος. Άξιζε εγώ να σας διηγηθώ αυτή την ιστορία, έτσι όπως την είπανε σ’ εμένα. Και αξίζει να μην τον ξεχάσουμε ποτές.

http://www.enzopennetta.it/2015/09/il-valore-eterno-e-profondo-dellamicizia/

amicizia1


Aπό:

https://aenaikinisi.wordpress.com/2015/09/19/%CE%B7-%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AC-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-il-valore-eterno-e-profon/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

sotosblog

«Ο άνθρωπος που δεν είναι ικανός να αντλεί διαρκώς από μέσα του νέους πόθους, μαζί κι έναν καινούργιο εαυτό, να γυρίζει ως επιβεβαίωση την πλάτη στο παρωχημένο και σαπισμένο, αυτός δεν είναι άνθρωπος: είναι ένας μπουρζουάς, ένας φαρμακοτρίφτης, ένας ουτιδανός.» Αμεντέο Μοντιλιάνι (http://www.modigliani-foundation.org)

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

ECONOMIC THEORIES

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Ερανιστής

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Τα κουρέλια τραγουδάμε ... ακόμα

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Λαϊκή Εξουσία

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

toufekiastoskotadi

Δημοκρατία για την Ελλάδα

Delving into History ® _ Periklis Deligiannis

Ιστορικές Αναδιφήσεις® _ Περικλής Δεληγιάννης

Ανθολόγιον Sapere aude!

Sapere aude! - Τόλμα να γνωρίζεις

Poetry of gems

Poetry & Mythology

JUNGLE-Report

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Σκέψεις, απόψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα. Στοχασμοί που ρίχτηκαν στο διαδίκτυο σαν μπουκάλια στο πέλαγος …

VoxEU.org: Recent Articles

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Home

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

In Defence of Marxism

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

LaRouche's Latest

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Monthly Review

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

sibilla - σίβυλλα

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

eparistera

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

ΚΙΜΠΙ

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Kart Electronics iOS Portal

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Old Boy

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

CYNICAL

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

ὑπόγεια τάξις

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Cogito ergo sum

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Techie Chan

(λευτεριά στα playmobil)

Αντικλείδι

Επιλεγμένα άρθρα για πολιτική, οικονομία, κοινωνία, οικογένεια, πολιτισμό, ψυχολογία. Ποιοτικές φωτογραφίες και βίντεο .

Αρέσει σε %d bloggers: