ΤΟ «ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ» ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΑΜ !


Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Στην εποχή της «πρόσκαιρης δημοκρατικής άνοιξης» στην Ελλάδα (1963-1967) γυρίστηκε, ανάμεσα σε άλλες, και η ταινία «Ο Κράχτης».

Εκεί, ο Γιώργος Φούντας υποδυόταν έναν τίμιο και θαρραλέο εργάτη – παιδί του λαού σε μια συνοικία του Πειραιά, που είχε δράσει το 1944 σαν πρωτοπόρος αντιστασιακός και τώρα (20 χρόνια μετά) οι συνάδελφοί του στο εργοστάσιο τον εμπιστεύονταν απόλυτα. Στη διάρκεια μιας απεργίας, ο ήρωάς μας «έσπασε» επηρεασμένος και από τα «θέλγητρα της αφεντικίνας» (Μαίρη Χρονοπούλου) και έγινε το καλό παιδί του αφεντικού, με ανταμοιβή φυσικά. Ήταν πια ο «κράχτης». Οι εργάτες περιφρονούσαν τον αποστάτη και σε λίγο καιρό το τέως είδωλο είχε γίνει μισητό. Ο δύστυχος Φούντας, πνιγμένος στις τύψεις και βλέποντας τη σαπίλα των νέων φίλων του, αυτοκτόνησε πέφτοντας με το αυτοκίνητό του (δώρο της αποστασίας) πάνω στη μαρμάρινη στήλη που είχε στηθεί προς τιμήν της μάχης που είχε δώσει η Αντίσταση με τους Γερμανούς τον Οκτώβρη του 1944 και που είχε πρωτοστατήσει ο ίδιος.

Η ταινία γυρίστηκε σε μια «ηρωϊκή και ανήσυχη εποχή» (1964-1965), είχε διδακτικό ύφος και έδειχνε το «γκρεμό της ταξικής προδοσίας» και τη δίκαιη τιμωρία του προδότη, θυμίζοντας και λίγο σοσιαλιστικό ρεαλισμό.

Ο «ΚΡΑΧΤΗΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας χειροτερεύει. Μετά τα νέα μνημονιακά μέτρα αναμένεται νέα πτώση της λαϊκής κατανάλωσης και στις αρχές του 2017 η Ευρωατλαντική Ελλάδα θα έχει 30% μικρότερο ΑΕΠ απ’ ότι είχε στις αρχές του 2008.

Τα λαϊκά στρώματα δέχονται συνεχώς νέα πλήγματα. Ήδη οι τιμές σε πολλά τρόφιμα έχουν αυξηθεί 10-15%, ενώ αναμένεται νέα αύξηση της ανεργίας.

Μετά θα αρχίσει (;) η βασανιστική καπιταλιστική ανάπτυξη με ρυθμούς 3-4% κάθε χρόνο (έτσι είναι το σχέδιο Βρυξελλών και ΔΝΤ) και γύρω στα 2026-2027 η Ελλάδα θα ξαναφτάσει το ΑΕΠ του 2008. Δηλαδή 18-20 χρόνια χαμένα για την Ελλάδα της ΕΕ και της Ευρωζώνης!

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι κεϋνσιανός ευρωατλαντιστής. Διαφωνεί με τις ακρότητες του θατσερισμού και έχει επικρίνει πολλές φορές τους Σόιμπλε-Μέρκελ κλπ.

Αλλά τώρα υπετάγη στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη γραμμή της ευρωζώνης και θα γίνει ο «κράχτης».

Ως ένα βαθμό, η μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας θα στηρίξει τον Τσίπρα για να πάρει τις επερχόμενες εκλογές (φθινόπωρο του 2015;).

Η ευρωατλαντική αντίδραση στην Ελλάδα θέλει να ψηφιστούν όσο γίνεται περισσότεροι αντιλαϊκοί – αντεργατικοί νόμοι και ο Τσίπρας με το νέο σοσιαλδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ της είναι χρήσιμος για ένα διάστημα.

Όμως, ο Τσίπρας δεν είναι θατσερικός και ίσως καθυστερεί στην εφαρμογή των θελήσεων των Βρυξελλών και Βερολίνου. Μπορεί μερικές ιδιωτικοποιήσεις να καθυστερήσουν ή η αστυνομία (παρά την αποφασιστικότητα του ευρωατλαντιστή Πανούση) να μην είναι τόσο «αποτελεσματική» στο χτύπημα των αναμενόμενων λαϊκών διαδηλώσεων.

Γι’ αυτό η μεγαλοαστική τάξη και οι ξένοι επικυρίαρχοι ετοιμάζουν την «μόνιμη» λύση: μια καθαρόαιμη ρηγκανοθατσερική κυβέρνηση τραπεζιτών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που δεν θα διστάσει να φθάσει ακόμα και στη «νόμιμη» Δικτατορία, αν χρειαστεί (σαν και αυτή που ετοίμαζε ο Κωνσταντίνος με τους στρατηγούς το 1967).

Και τότε ο … «κράχτης» θα παραμεριστεί ως περιττός πια, ίσως όχι όπως ο … Φούντας στην ταινία, αλλά πάντως απαξιωτικά για τον ίδιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΚΑΪ στηρίζει φανατικά το τρίτο μνημόνιο και ζητά από τον Τσίπρα να υπογράψει άμεσα, αλλά την ίδια στιγμή συνεχίζει να χλευάζει και να απαξιώνει την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ η Ελλάδα θα συνεχίσει να βυθίζεται, εφαρμοζοντας το «μονόδρομο» νεοφιλελεύθερο εφιάλτη.

1949 – 2015: 66 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Το φθινόπωρο του 1949 τελείωσαν δύο εμφύλιοι πόλεμοι στον κόσμο: Στην Ελλάδα με τη σαφέστατη υποστήριξη του αγγλοσαξωνικού ιμπεριαλισμού νίκησε το αντικομμουνιστικό αστικό στρατόπεδο. Στην Κίνα νίκησε το ΚΚ Κίνας. Ο Μάο Τσε Τουνγκ στη 1η Οκτώβρη του 1949 ανακήρυξε την Λαϊκή Δημοκρατία και σε λίγους μήνες υπέγραψε με τον Στάλιν στη Μόσχα το Σύμφωνο φιλίας – συνεργασίας μεταξύ ΕΣΣΔ και ΛΔ Κίνας (14 Γενάρη 1950).

Τότε (1949-1950) η Ελλάδα απείχε πάρα πολύ από τις ΗΠΑ και τον ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά η Κίνα ήταν πολύ πιο καθυστερημένη και έφτανε μόλις στο 7-10% του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας.

Τα πρώτα 30 χρόνια και οι δύο χώρες προέλασαν αρκετά: Η Ελλάδα είχε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,1% για αυτά τα χρόνια (1950 – 1980) [εφημ. «Κontra News» 4-5-15, άρθρο καθηγητή Βάμβουκα]. Η ΛΔ Κίνας είχε βέβαια λίγο υψηλότερο ρυθμό, αλλά η απόσταση παρέμενε μεγάλη. Στα χρόνια του Μάο, η ΛΔ Κίνας είχε ταχύτατη άνοδο της βαριάς βιομηχανίας: η κινέζικη χαλυβουργία αυξήθηκε 30 φορές και η κινέζικη ηλεκτροπαραγωγή πάνω από 40 φορές.

Μετά το 1980 η κατάσταση αλλάζει σε βάρος της Δύσης που παρακμάζει οικονομικά πιο γρήγορα. Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ-ΕΕ και οι ρυθμοί ανάπτυξης καταρρέουν.

Για 34 χρόνια (1981-2014) ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ελλάδας της ΕΕ είναι μόλις 1% [εφ. «Kontra News» 4-5-15], ενώ στην ΛΔ Κίνας ο ρυθμός ανάπτυξης είναι οκταπλάσιος. Στην Κίνα έγιναν σοβαρές παραχωρήσεις στους καπιταλιστές, αλλά διατηρείται ο κυρίαρχος ρόλος του κράτους στη βιομηχανία, στις τράπεζες και τις υποδομές.

Συνολικά στα 66 χρόνια (1949-2015) η Ελλάδα είχε μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% και η Κίνα τουλάχιστον 7,5%. Εάν πάρουμε σαν βάση το 100 για τις δύο χώρες (1949), τότε σήμερα (2015) η Ελλάδα βρίσκεται στο 878 και η ΛΔ Κίνας στο … 11827.

Δηλαδή, στα 66 χρόνια που πέρασαν από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, η αστική Ελλάδα της Δύσης αύξησε την οικονομία της 9 φορές και η ΛΔ Κίνας 118 φορές!

Η Κίνα, που το 1949-1950 είχε το 7% του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ελλάδας, σήμερα έχει το 80 – 90%.

Σήμερα Ελλάδα, Πορτογαλία, Νότια Ιταλία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβενία ανήκουν στον «Β’ Κόσμο», όπως και η ΛΔ Κίνας.

Αυτό είναι μεγάλη άνοδος και νίκη για την Κίνα, αλλά αποτυχία για τους υπόλοιπους: η Κίνα τους έφτασε.

Εάν αντέξει η Κίνα άλλα 15-20 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς θα φτάσει στην κορυφή του «Α’ Κόσμου». Το θέμα είναι εάν θα αντέξει. Πάντως στον τομέα της βιομηχανίας και των κατασκευών η ΛΔ Κίνας είναι ήδη «Α’ Κόσμος»!

ΑΝΑΓΚΗ ΝΕΟΥ Ε.Α.Μ.

Μετά την αποστασία του Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι νεοφιλελεύθεροι καπιταλιστικοί κύκλοι ενισχύθηκαν και άλλο στα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Το «Αριστερό Ρεύμα» πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία ενός αντιιμπεριαλιστικού – πατριωτικού μετώπου, ενός νέου ΕΑΜ με χαρακτήρα και ταξικό και εθνικοανεξαρτησιακό.

Η Ελλάδα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι μια βαθειά εξαρτημένη καπιταλιστική χώρα. Δεν είναι μόνο οι πιο επιθετικοί κύκλοι του γερμανικού ιμπεριαλισμού (Σόιμπλε κλπ) που θέλουν να τσακίσουν τον ελληνικό λαό για να φτιάξουν τη δική τους «Γερμανική Ευρώπη», είναι και οι πανούργοι αγγλοσάξωνες ιμπεριαλιστές που από παλιά σκέφτονται να εξαλείψουν το αυτοτελές νεοελληνικό κράτος (σαν χώρα των Ελλήνων) και να το μετατρέψουν τεχνητά σε πολυεθνικό, πολυθρησκευτικό «Λίβανο», ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν θα συμμαχήσει με Ρωσία – Κίνα κλπ, όταν προκύψουν οι δυνατότητες (πιθανόν σε 5-6 χρόνια ο ενωμένος ρωσοκινεζικός στόλος θα υπερέχει στην Ανατολική Μεσόγειο).

Άτομα σαν τον Μπρεζίνσκυ ή τον Τζορτζ Σόρος βλέπουν την Ελλάδα σαν χώρο γεωγραφικό και όχι σαν «σπίτι» του νεοελληνικού έθνους. Και σ’ αυτά τα τερατώδη σχέδια θα βρουν πρόθυμους συμμάχους στο πρόσωπο του τούρκικου εθνικισμού, ίσως και ορισμένων αλβανών εθνικιστών.

Το νέο ΕΑΜ πρέπει να παλέψει για μια ισχυρή βαριά βιομηχανία υπό εθνικό κρατικό έλεγχο. Πρέπει να ενισχύσει αποφασιστικά το ρόλο της εργατικής τάξης και να διατηρήσει ανοικτό το δρόμο για παραπέρα προοδευτικές εξελίξεις.

Πολλοί συναγωνιστές του «Ρεύματος» θεωρούν και σωστά ότι η ευρωζώνη έκανε μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και το λαό της. Τα 15 χρόνια της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν τα χειρότερα χρόνια από άποψη ανάπτυξης σε ειρηνική περίοδο.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας του 2015 είναι χαμηλότερο από εκείνο του 2000 !

Επομένως, ο Σημίτης, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Άδωνις και ο Βορίδης ψεύδονται ασύστολα όταν ισχυρίζονται ότι η ευρωζώνη βοήθησε την Ελλάδα. Μπορεί να βοήθησε μερικές δεκάδες χιλιάδες μεγαλοαστούς, αλλά για την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού οι Βρυξέλλες είναι συμφορά.

Όμως ΝΑΤΟ-ΕΕ-ευρωζώνη-ΟΟΣΑ-ΔΝΤ είναι δεμένοι με χιλιάδες νήματα. Πχ η Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύει στο ΝΑΤΟ και στη Δύση, είναι «αξιωματικός του ευρωατλαντισμού», μισεί θανάσιμα Ρωσία και Κίνα, παρ’ ότι η Ρωσία και η Κίνα συμμετέχουν στο ΔΝΤ, του οποίου προΐσταται η Λαγκάρντ.

Έτσι το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Ελλάδας πρέπει να στραφεί συνολικά ενάντια στον ευρωατλαντισμό, άσχετα με τους ρυθμούς και τις προτεραιότητες. Επαναλαμβάνω επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί πολύ ο ρόλος της εργατικής τάξης γιατί αυτή θα παίξει πρωτοπόρο ρόλο στον αγώνα για μια ισχυρή ανεξάρτητη Ελλάδα, ενώ η μεγαλοαστική τάξη είναι δεμένη πολύ με τον ευρατλαντικό ιμπεριαλισμό και στην πλειοψηφία της αποδέχθηκε τα βάρβαρα μνημόνια, ακόμη και αν κάπου-κάπου ζημιώνεται προς όφελος των ξένων ιμπεριαλιστών.

Βασική επιδίωξη λοιπόν ενός νέου ΕΑΜ είναι επίσης να αλλάξουν οι τάξεις που κυβερνούν.

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=21668:emmanouilidis&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s